Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
 Absurdalność istnienia piekła 
Autor Wiadomość
Post Re: Absurdalność istnienia piekła
Cytuj:
Będziesz istniał w ciele, chociaż będzie to ciało z innej materii niż ta znana nam, ale jednak będzie materialne w pewnym sensie, tak jak ciało Jezusa po zmartwychwstaniu miało właściwości także materii. Skoro będziesz istniał jako ciało, to musisz gdzieś się znajdować. Niebo i Piekło to są także miejsca, istniejąc poza przestrzenią i czasem ale jednak są to miejsca gdzie będziesz odczuwał konkretny stan.

Dokładnie.

N sty 12, 2014 0:37

Ciało z innej materii. Tak, zgadzam się. Ale dlaczego "inna materia" ma wymagać miejsca, a nie "innego miejsca"? Ciało Zmartwychwstałego było materialne i zakładam, że choć odmienione, to dostosowane do materii ziemskiej, aby osoby z którymi się spotykał mogli przekonać się o dokonanym fakcie. Niebo, stan, nie wymaga żadnej ze znanych nam form materii. Trudno mówić o przestrzeni, skoro nie mamy pojęcią o substancji.
Czy sny nie bywają materialne? Czy nie odczuwamy we śnie bólu, zimna, dotyku? Czy to znaczy, że sen jest materialny?
Niestety, nie znam greki, ani aramejskiego. Nie mam dostępu do tekstó źrółowych. Nie wiem, jak zostało zapisane słowo "ciało", ani jakie są możliwośći odczytania i zrozumienia. Wiem jeno, że nie należy interpretować dosłownie. Liczy się głębsza treść, a nie sama warstwa werbalna. Natchniony pisarz musiał pojęcia, które często przekraczały możliwości jego i ludzkiej wyobraźni, przenieść na zwój. Ubrać w słowa. Posługiwał się takimi pojęciami, jakie znał. I jakie znali jemu współcześni.
Traktuję ciało, jako synonim rzeczywistego istnienia.
Jeszcze jedno. Bóg jest w Niebie. Niematerialny Bóg w materialnym miejscu? Czy Bóg musi być otoczony materią? Czy materia jest warunkiem sine qua non istnienia Boga? Czy Bóg jest w jakimś miejscu? Dla mnie twierdzące odpowiedzi na te pytania wydją się być kompletną bzdurą.

Pn sty 13, 2014 10:37

To co jest po tamtej stronie z pewnością przekracza nasze ziemskie pojęcie a to wszystko co czytamy w Słowie Bożym, książkach, objawieniach itp. to tylko namiastka tego co nas czeka gdyż jesteśmy ograniczeni naszym ziemskim słownictwem i ludzkimi pojęciami. Nie jesteśmy w stanie sobie do końca uzmysłowić ani wyobrazić. Jest to po prostu niemożliwe. Bóg jest wszechmocny i nieodgadniony dlatego nie poznamy tu na ziemi pełni jego Boskości ani tego co dla nas przyszykował.

Pn sty 13, 2014 10:52

andej napisał(a):
Czy sny nie bywają materialne? Czy nie odczuwamy we śnie bólu, zimna, dotyku? Czy to znaczy, że sen jest materialny?

We śnie nie odczuwamy bólu, aż tak reaistyczny nie jest

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 13, 2014 10:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26