Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 16:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Kochany Bracie uważam Cię za swego Brata w Wierze i mam na to konkretne przesłanki, a to żeś dyskutant i filozof to prawda. Przepraszam, że piszę o tym oficjalnie na forum, ale poczułem się wywołany do odpowiedzi.

Epikuros napisał(a):

Przecież Pan Jezus wiedział jaki będzie efekt jego cudów na tym forum. Jako Bóg napewno dał by radę uczynić coś co przekonałoby nas niedowiarków.

Jaka jest Potrzeba do pokazywania Cudów i ukazywania treści Objawień Prywatnych?

1.Ludziom pokroju św. Tomasza Apostoła i bardzo wielu innych świętych jak np. św. Bartłomieja Apostoła
2.Dawania szansy każdemu Pielgrzymowi po ziemi, by na swym Sądzie Szczegółowym nie twierdził, że nie wiedział o Tych Łaskach
3.Wzbudzenia u osób Wierzących większej gorliwości w Kapłaństwie Wiernych
4.`Uzupełniania wiedzy zawartej w Biblii, gdyż każdy wiek, także XXI ma ...

Epikuros napisał(a):
Mam jeszcze Frater pytanie na marginesie: skoro wiedza o Bogu miałaby zakłócać naszą wolną wolę, a wolna wola jest dla Boga "zasadą" numer 1,

Nie zakłóca – patrz pkt 2. Ja zdaję sobie sprawę, że mimo wielu prób BOGA, część ludzi pozostanie `głucha, ale są i inne Łaski o których ja na pewno tylko częściowo wiem i ma to głęboki sens

Epikuros napisał(a):
to dlaczego pozwala na ograniczanie ludzkiej woli przez opętania, a nie uszanuje mojej wolnej woli gdy proszę go o to, że chętnie z jej części zrezygnuję byleby tylko zdobyć niezachwianą wiedzę o jego istnieniu?

Opętanie dotyczy tylko i wyłącznie grzechowi przeciw pierwszemu przykazaniu i dotyczy tylko ciała, a nie Ducha danego bytu.

So sie 22, 2009 11:29
zbanowany na stałe

Frater po drugiej stronie granicy rosnie Ci konkurencja. Dzieciak z tego filmu nawrocil lub opetal(niepotrzebne skreslic) ponad 1000 osob. Patrzec od 5 minuty bo poczatkowo mydlenie oczu:
http://www.youtube.com/watch?v=mLY9qAPGAyA

So sie 22, 2009 12:50

Opętanie dotyczy tylko i wyłącznie grzechowi przeciw pierwszemu przykazaniu i dotyczy tylko ciała, a nie Ducha danego bytu.[/quote]

Czy wola jest domeną ciała, czy ducha? Bo kiedy Szatan, jak pisze w Biblii, opętał Judasza, to raczej miało to wpływ na jego wolę, nie na ciało jako takie.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So sie 22, 2009 12:54

Kochany Bracie uważam Cię za swego Brata w Wierze i mam na to konkretne przesłanki, a to żeś dyskutant i filozof to prawda. Przepraszam, że piszę o tym oficjalnie na forum, ale poczułem się wywołany do odpowiedzi.

Bardzo mi miło, że tak piszesz, ale obawiam Cię, że jesteś w błędzie, bo wiary we mnie nie ma. Określenie "nas niedowiarków" było prostym zabiegiem w którym dostosowuję się do stylu interlokutora, lub nawet swoisty skrót myślowy, gdzie zamiast określenia "nas, których uważasz za niedowiarków" użyłęm krótszej formy. Analogicznie gdy rozmawiam o Biblii nie stosuję sformułowania "jeśliby Bóg istniał i Biblia była rzeczywiście księgą natchnioną, w co wierzycie, to czemu powiedział...", a zamieniam je po prostu na "Czemu Bóg powiedział". :)

So sie 22, 2009 13:23
zbanowana na stałe

Ja jednak opierając się na konkretnych przesłankach pozostanę przy swoim zdaniu Kochany Bracie.

Faktem jest, że musimy w międzyczasie `rozbujać` trochę wózek racjonalistów, by zaczęli myśleć własnym rozumem, a nie opierali się na `wypocinach` innych.

A oto kolejne Ciało, które nie uległo rozkładowi - Bł. Jana XXIII

Obrazek

Myśl Bł. Jana XXIII

Z ludźmi jest tak jak z winem,
z czasem niektórzy stają się lepsi.

Czym jest Miłosierdzie BOŻE?

http://w824.wrzuta.pl/audio/4vU2sIExEyP ... knij_panie

N sie 23, 2009 21:11

Faktem jest, że musimy w międzyczasie `rozbujać` trochę wózek racjonalistów, by zaczęli myśleć własnym rozumem, a nie opierali się na `wypocinach` innych.

racjonalistów cechuje to, że oni akurat posługują się swoim rozumem, nie są naiwni i nie wierzą we wszystko, co wydaje się cudowne.

Pn sie 24, 2009 11:28
zbanowana na stałe

Chciałbym pobudzić Racjonalistów do myślenia i zdopingować do odpowiedzi na kończące post pytanie.

Polsat 2 wyemitował 4 cz. `Strefy tajemnic` o śmierci klinicznej.
Wielu ludzi ma podobne odczucia jak w filmie "życie po życiu"

http://video.google.com/videoplay?docid ... 3207786382

Zwróćmy uwagę, że nie wszystkie osoby mają miłe przeżycia.

www.youtube.com/watch?v=FFkClxE0L50

Niektóre z wizji były wykonywane podczas gdy ustała praca mózgu, czyli nie były wywołane przez mózg

www.youtube.com/watch?v=AYPR01qKE1g&feature=related

www.youtube.com/watch?v=g7zs72Hv0I8&feature=related

Elektroencefalograf jest odpowiedzialny za działanie pracy mózgu.

pl.wikipedia.org/wiki/Elektroencefalograf

Niektóre z wizji powstawały przy całkowitym ustaniu pracy mózgu, czyli nie były wywołane przez mózg.

A w przypadku jednej pacjentki elektroencefalograf rejestrował linię prostą, czyli mózg w ogóle nie pracował, a świadomość jej pozostawała nadal i podróżowała poza ciałem.

www.youtube.com/watch?v=FFkClxE0L50
Jak to z wytłumaczyć w oparciu o naukę?

Wt sie 25, 2009 8:49

Niektóre z wizji powstawały przy całkowitym ustaniu pracy mózgu, czyli nie były wywołane przez mózg.

czyli takie wizje są niemożliwe.

Wt sie 25, 2009 8:53
zbanowana na stałe

Wniosek jest prosty. Konstrukcja Duszy jest taka, że potrafi egzystować poza naszymi czterema ziemskimi wymiarami.

Czyli ciało ludzkie jest jak skafander kosmonauty potrzebny do tego, by w naszych czterech ziemskich wymiarach móc się rozmnażać, wąchać kwiatki, odczuwać ból , rodzić dzieci, Kontemplować przyrodę , odczuwać zapachy lata, czuć smak potraw itp.

Wt sie 25, 2009 9:16

http://www.youtube.com/watch?v=ggd-Ap_qbjA

frater krytycznym okiem na temat tego filmu.

A jeśli uważasz, że jest on w błędzie - w takim razie bardzo proszę o wypowiedź na temat wiarygodności całej serii

Wt sie 25, 2009 9:23
zbanowana na stałe

Zatem znajdź i daj konkretne przykłady na reinkarnację (`życie przed życiem`), i `życie po życiu`, i wspólnie krytycznie będziemy je oceniali.

Wt sie 25, 2009 10:04

Nie będę występował tutaj jako rzecznik reinkarnacji, ponieważ nie wyznaję takiej religii i sam jestem przeciwnikiem tej idei.

Jednak chciałem tylko pokazać Ci, że program, który nam oferujesz jest mało wiarygodny. Przecież jako katolik nie powinieneś wyznawać reinkarnacji, zatem musisz ten odcinek wziąść za kłamstwo. Jeśli kłamie z reinkarnacją, to dlaczego mamy ufać mu w innych kwestiach?

Wt sie 25, 2009 10:06
zbanowana na stałe

Mam pytanie podstawowe, czy obejrzałeś ten program (Strefa Tajemnic | 5 | Reinkarnacja)?

Wt sie 25, 2009 10:08

Pobieżnie przejrzałem :) A jaki cel miało pytanie?

Wt sie 25, 2009 10:23
zbanowany na stałe

O wiarygodnosci tej serii filmowej swiadczy nazywanie tych ludzi badaczami, choc logiki u nich za grosz.
Dowiadujemy sie, ze dawne zycie najlepiej pamietaja 2-4 letnie dzieci, a co wiecej w wieku szkolny zdolnosc ta zanika i w chwile pozniej 50 letni mezczyzna opowiada o swojej smierci.
Przypomina to wystapienia kolegi fratra, gloszacego ulomnosc i male znaczenie ciala, jednoczesnie powielajace przyklady pastelowo(olejnie?) poprawianych umarlakow.

Wt sie 25, 2009 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Następna strona