Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
unuswarrior napisał(a): Podstawowym warunkiem istnienia Narodu Polskiego jest intronizacja Jezusa Chrystusa na Króla Polski. "Ale tych nieprzyjaciół moich, którzy nie chcieli, bym ja królował nad nimi, przyprowadźcie tutaj i zabijcie ich na moich oczach" Łuk. 19:27 Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd. Jan 18.36
|
Wt maja 14, 2013 13:56 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jak już wskazałem w zamkniętym temacie ten cytat z Pisma, podany przez unuswarrior, jest tutaj wyrwany z kontekstu. To nie jest nakaz, ale fragment przypowieści. Tych słów nie wypowiada Jezus.
Natomiast naród polski będzie istniał, niezależnie od intronizacji, tak jak każdy inny naród, chyba że sami pozwolimy na zagładę. Szkoda że zwolennicy intronizacji nie podają żadnego rozsądnego i uzasadnionego powodu aby to czynić, szkoda że nie umieją, albo nie chcą odpowiedzieć na konkretne zastrzeżenia co do całej akcji. To trochę dziwne dla mnie że forsują coś, do czego nie chcą przekonywać. Bardziej to wygląda na takie zagadywanie na śmierć, a nóż się w końcu zmęczymy i zrobimy tą intronizacje.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt maja 14, 2013 14:13 |
|
 |
noOne
|
Pan Jezus do Rozalii Celakówny http://www.intronizacja.pl/PIUS XI Encyklika QUAS PRIMAS http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 21925.htmlfragmencik : Przeto, jeżeliby kiedy ludzie prywatnie i publicznie uznali nad sobą władzę królewską Chrystusa, wówczas spłynęłyby na całe społeczeństwo niesłychane dobrodziejstwa, jak należyta wolność, jak porządek i uspokojenie, jak zgoda i pokój. Jak bowiem królewska godność Pana naszego otacza powagę ziemską książąt i władców pewną czcią religijną, tak też uzacnia obowiązki i posłuszeństwo obywateli. z tymi słowami nie ma dyskusji.. i teraz pytanie pomocnicze: na jakiej podstawie i "jakim cudem" mamy NMP Królową Polski ? czemu takie larum wszyscy podnoszą, jak przyszło teraz uznać Jezusa Chrystusa Królem Polski? kto nie chciałby mieć takiego Pana i Króla ? odpowiedź jasna - słudzy diabła.
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt maja 14, 2013 15:22 |
|
|
|
 |
WIST
|
To w sumie ciekawe. Teraz pomyślałem sobie że żyjemy w czasie takiej małej nowej reformacji. Nie brakuje nam lefebrystów, sedewakantystów, zwolenników Natanka, czy zwolenników intronizacji. Niektórzy są już poza Kościołem, inni upierają się że nie są, ale ich jedność jest wątpliwa, mamy też potencjał dla niektórych aby jeśli ich żądania nie zostaną spełnione, odejdą. I wszyscy są tymi najbardziej prawowitymi katolikami. Tak prawowitymi że chcą dołączyć do Lutra.
WIST
|
Wt maja 14, 2013 15:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@noOne, widze ze osadzenie przychodzi ci latwo. Uwazasz, ze papiez Pius XI mial na mysli odfajkowanie obrzedu przez wladze panstwowe i koscielne, zeby Pan Jezus sie poczul usatyfacjonowany? Tak zrozumialas te encyklike? Byloby to dosyc niechrzescijanskie. Cytuj: Przeto, jeżeliby kiedy ludzie prywatnie i publicznie uznali nad sobą władzę królewską Chrystusa, wówczas spłynęłyby na całe społeczeństwo niesłychane dobrodziejstwa, jak należyta wolność, jak porządek i uspokojenie, jak zgoda i pokój. Jak bowiem królewska godność Pana naszego otacza powagę ziemską książąt i władców pewną czcią religijną, tak też uzacnia obowiązki i posłuszeństwo obywateli. Takie uznanie wtedy moze przyniesc owe nieslychane dobrodziejstwa, gdyby spoleczenstwo najpierw sie nawrocilo, uznalo, kazdy z osobna, ze Pan Jezus jest Jego Panem, Krolem i Zbawca a potem, tak uswiecony lud wraz z podobnie uswieconymi i nawroconymi wladzami dokonalby dobrowolnie i z pelnym przekonaniem wspolnego aktu intronizacji. Owe dobrodziejstwa bylby przede wszystkim skutkiem nawrocenia i zycia kazdego z osobna w zgodzie z Ewangelia. Na ow cud raczej nie ma co liczyc. A akt centralny w wykonaniu wladz, ZAMIAST przemiany serc, to bylaby czysta kpina z Pana Jezusa.
|
Wt maja 14, 2013 15:46 |
|
|
|
 |
WIST
|
I teraz raz jeden, proszę uprzejmie kogokolwiek kto propaguję akcję intronizacji, aby odniósł się do wypowiedzi Kaela podając konkrety i jak sobie to wszystko wyobraża.
WIST
|
Wt maja 14, 2013 15:48 |
|
 |
JedenPost
|
noOne napisał(a): i teraz pytanie pomocnicze: na jakiej podstawie i "jakim cudem" mamy NMP Królową Polski ?
Mocą wyobraźni?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 14, 2013 16:09 |
|
 |
Qwerty2011
|
Dla kronikarskiego porządku podaję najnowsze orędzia Adama-Człowieka, które, jak wiadomo, głoszą ideę intronizacji (wiara w orędzia prywatne nie jest obowiązkowa) Cytuj: 8 maja 2013
MATKA BOŻA: (...) Lecz dzisiaj chcę wam powiedzieć, abyście wybrali drogę waszego powołania, aby każdy z was dawał świadectwo o Chrystusie, moim Synu. Wasze przyznanie się do Niego dokonuje się na drodze waszego oczyszczenia i nawrócenia! ON jest kamieniem węgielnym, o który potkną się wasi wrogowie! Taki jest cel uznania królewskiego panowania mojego Boskiego Syna w waszej ojczyźnie. Mój Boski Syn jest fundamentem, ale także warunkiem i miarą zwycięstwa.
Moi umiłowani synowie biskupi, miejcie więcej odwagi, by zrozumieć, że ten żywy kamień, który jest Mistycznym Ciałem mojego Boskiego Syna, jest fundamentem, na którym buduje się społeczność wiary. Kto, jak nie wy, powinien wiedzieć, że Kościół, którym kierujecie tutaj na ziemi i za który ponosicie odpowiedzialność, nie może iść na kompromis ze światem, który podporządkowała sobie Bestia. Wy macie być pierwszym tego przykładem! Jedna jest droga Prawdy. Jeśli pojawiło się wiele fałszywych dróg, to właśnie wy powinniście zagubionym owcom wskazywać prawdę, że w królestwie Królowej musi się także znaleźć miejsce dla Króla. Czy nie widzicie, że właśnie tego wróg obawia się najbardziej? Władzy Bestii trzeba powiedzieć zdecydowane „nie” – nawet gdyby miało to kosztować prześladowanie, ośmieszenie czy wręcz męczeństwo! Przodkowie wasi walczyli o wolność wyznawania wiary w Chrystusa, o wolność Kościoła i mężnie świadczyli o Chrystusie. Nadszedł czas, byście również wy złożyli to świadectwo. (...) Cytuj: 3 maja 2013
MATKA BOŻA: (...) Skoro objawiłam wam wolę Ojca, który chciał, abym była wzywana jako wasza Matka i Królowa – to dlaczego nie chcecie uznać swoim Królem mojego Boskiego Syna? Przecież to On – Słowo Przedwieczne, Król i Pan wszelkiego stworzenia – wybrał mnie na swą Matkę. Ja otrzymałam od mojego Syna tytuł Królowej, gdyż On jest Królem Odwiecznym i Nieskończonym. W nadprzyrodzonym porządku łaski, który objawił mi Anioł podczas zwiastowania [„Bądź pozdrowiona Maryjo, pełna łaski”] – to Król wybrał moje łono, aby w nim zamieszkać. Dlatego, ilekroć czcicie mnie jako Królową Polski, pamiętajcie, że to Mój Syn jako pierwszy zasługuje na tytuł Króla Polski! Tytuł Królowej Polski, będący objawionym przeze Mnie przywilejem dla waszego narodu, został uroczyście, w imieniu narodu, potwierdzony przez króla, co przyjęłam jako znak spełnienia woli mojego Syna. Tak też i teraz mój Syn domaga się uroczystego potwierdzenia Jego królewskiej godności w waszym narodzie, aby królestwo naszych Serc mogło wzrastać w świadomości i w sercach naszych dzieci. Bóg udzielił mi mocy i łaski, abym z waszą pomocą i zaangażowaniem mogła pokonywać waszych wrogów. Ze względu na wybranie i upodobanie, jakie okazał wam Bóg, mój Boski Syn pragnie, abyście stali się przykładem dla innych narodów. W Fatimie obiecałam, że w Portugalii zawsze będzie zachowany dogmat wiary; podobnie mój Syn dał obietnicę, że Polskę wywyższy w potędze i świętości. To ON SAM chce wywyższyć wasz naród – nie ze względu na wasze zasługi, lecz ze względu na Jego wolę i na pragnienie wypełnienia obietnicy Jego królewskiego panowania. Mój Syn życzy sobie, aby w waszym narodzie spotkały się ze sobą łaskawość i wierność, jak również sprawiedliwość i pokój. (...) Pamiętajcie: to jest dla waszej ojczyzny czas decydujący. Uznanie królewskiego panowania mojego Boskiego Syna w waszym narodzie ma być odpowiedzią [Bogu], wypełnieniem woli Bożej, a nie realizowaniem jakichś ludzkich ambicji – wymaga więc waszego głębokiego zaangażowania w wewnętrzną duchową przemianę. Wiedzcie, moje kochane polskie dzieci, że publiczne uznanie królewskiego panowania mojego Boskiego Syna przyniesie wam błogosławieństwo i łaskę bezkompromisowego opowiedzenia się za Bogiem i Jego prawami. Czas zrozumienia posłannictwa waszego narodu, jaki otrzymaliście z Bożej łaskawości i przez moje wstawiennictwo, jest czasem nawiedzenia. Bądźcie czujni, abyście go nie zmarnowali. Akt intronizacji jest zatem wyborem Boga, wyborem Jego Sprawiedliwości, przez którą ON SAM pokona waszych wrogów! (...) źródło: http://adam-czlowiek.blogspot.com/
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt maja 14, 2013 21:20 |
|
 |
WIST
|
Ja rozumiem potrzebę wskazania że to Jezus jest tym głównym i ostatecznym celem modlitw i to możemy spokojnie przyjąć. Zrozumiały też staje się tutaj ten apel. Natomiast to nie jest tak że Maryja jest królową Polski, tzn wszyscy jak jeden uznają to królowanie. Więc błędne są przekonania, że skoro Maryja jest, to i Jezusa trzeba okrzyknąć. Możemy sobie mówić, podpisywać akty, może nawet jakimś cudem nakłonimy jakąś większość parlamentarną do odpowiednich aktów... tylko co z tego skoro to nadal nie będzie ani w imieniu wszystkich, ani nie będzie to prawdziwe dla wszystkich, ani wszyscy Polacy jak jeden nie zainteresują się tym. A co z Polakami za granicą?
Natomiast w tym wszystkim ciągle dostrzegalne są zupełnie ludzkie oczekiwania - ten polski mesjanizm, to że akurat my jesteśmy wybrani. Jakby inne narody nie miały swojego mesjanizmu w zależności od swoich wzlotów, czy też upadków. I to formalistyczne spojrzenie na sprawę, bo czym innym jest oczekiwanie, tak naiwne i nierealne, że oto nasz sejm, wcale nie monolit, zbierze się i ugnie pod dyktatem pewnej grupy, uznając w imieniu narodu (a raczej zamiast tego narodu) że od dziś wszyscy myślimy tak samo, tak samo wierzymy. A jeśli nie, to nie będzie błogosławieństwa, bo wespół z nieprzychylnymi intronizacji, mają cierpieć i przychylni. Ale zamiast dostrzegać wszędzie wrogów, czynić z siebie twierdzę, może warto pomyśleć że wielu ludzi to po prostu nie obchodzi bo nie żyjemy w jednorodnym społeczeństwie i tak samo jak nas obchodziłoby staranie grupki np Muzułmanów aby uczynić Allacha władcą nad naszym krajem. Czemu grupka wierzących chce narzucać swoją wiarę wszystkim? Czym innym jest głoszenie dobrej nowiny, a czym inny jakieś zabiegi prawne, które dotyczą sfery wiary. A gdyby znaleźli się tacy Muzułmanie, to absurdalne byłoby by ich przekonanie, że wredni Polacy celowo im przeszkadzają, że to są wrogowie idei. Zamiast szukać wrogów trzeba zrozumieć, że zupełnie nietrafne jest myślenie tych którzy intronizacje propagują, że wszędzie są wrogowie. Wszędzie to są ludzie o innych poglądach i równie dobrze oni mogliby je chcieć narzucić nam. Skutek byłby ten sam. Ktoś pokarze mi gdzie się mylę, czy niestety muszę żyć z przekonaniem, że niektórzy stali się ofiarą indoktrynacji, że dorośli ludzie nie umieją przemyśleć czegoś bo są w niewoli czyichś ambicji albo interesów.
WIST
|
Wt maja 14, 2013 21:51 |
|
 |
tanie_wino
|
Zgadzam się z przedmówcą. Ci co mieli się przekonać do pomysłu intronizacji już się przekonali, a resztę niby jak przekonać - siłą? A Maryi radziłbym objawiać się z tym postulatem ateistom i innowiercom, szczególnie w sejmie, senacie i pałacu prezydenckim. Poza tym zacytowane "słowa Maryi" robią z Jezusa próżnego formalistę, łasego na zaszczyty interesanta. Potrzeba Mu dokumentu, żeby dać Polakom dobrobyt  A wspomnę tutaj, że trudno dopatrzeć się dobrobytu u wszystkich pojedynczych ludzi, którzy w swoich sercach uznali Chrystusa za swojego Pana i Króla. A 100-metrowego pomnika Jezus nie chce?
_________________ pajacyk.pl
|
Wt maja 14, 2013 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): błędne są przekonania, że skoro Maryja jest [królową Polski], to i Jezusa trzeba okrzyknąć. Nie musiałaby aby pierwej zejść z tronu, żeby synowi miejsca ustąpić? Bo wielce to niepolitycznie, żeby matka razem z synem byli królową i królem Polski, kiedy ojciec na tronie Polski nie zasiada, choć przecie wciąż żyw i pono w pełni sił. Ani nawet honorowego tytułu senatora czy hetmana nie przymierzają się mu przyznać... Ech, ci Polacy!
|
Śr maja 15, 2013 0:31 |
|
 |
JedenPost
|
A potem będzie płacz, że "Żydzi rządzą Polską"...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 15, 2013 5:33 |
|
 |
ambrela
|
Swiebodzin wygląda imponująco z Chrystusem Królem
|
Śr maja 15, 2013 9:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ambrela napisał(a): Swiebodzin wygląda imponująco z Chrystusem Królem Pomnik ludzkiej pychy i niekompetencji (korona wasala !).
|
Śr maja 15, 2013 13:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to chodzi o to, zeby "imponujaco wygladac"? Czy moze Swiebodzin stal sie miastem z obietnic: Cytuj: (...) spłynęłyby na całe społeczeństwo niesłychane dobrodziejstwa, jak należyta wolność, jak porządek i uspokojenie, jak zgoda i pokój. Nie? To moze nie o pomnik chodzilo?
|
Śr maja 15, 2013 13:29 |
|
|
|