Autor |
Wiadomość |
amadeus35
|
 Re: Pytanie do wierzących.
apriori napisał(a): Alus napisał(a): Logika jest pochodną materii, tak jak matematyka, fizyka, chemia, a Boga nie da się opisać językiem fizycznym, matematycznym, chemicznym. Bóg nie jest weryfikowalny przez logikę Matematyka nie jest żadną pochodną materii: Pokaż mi wielokąt nieforemny o nieskończonej liczbie boków, powiem więcej narysuj mi kwadrat.Nie jesteś w stanie tego zrobić. Jeśli pisząc powyższe miałaś na myśli przedszkolaka, który w jednej ręce trzyma 2 patyczki, w drugiej 3 i mówi że razem ma ich 5- to znaczy to tyle, że nie odróżniasz zupełnie matematyki od rachunków.Matematyka jest dziedziną abstrakcyjnych dociekań.Czasem dostarcza pewnych narzędzi innym naukom, czasem jest sama "sztuką dla sztuki". Matematyka wbrew pozorom ma wiele wspólnego z religią.Podobnie jak religia operuje abstrakcyjnymi pojęciami.Tyle, że matematyk zdaje sobie sprawę, że te pojęcia to tylko twory jego wyobraźni-człowiek wierzący, te twory uznaje za realne byty. A prawom logiki podlegają wszystkie nauki i wszelkie ludzkie dociekania powinny im podlegać, inaczej jakakolwiek dyskusja nie miałaby sensu. ....................................... A prawom logiki podlegają wszystkie nauki i wszelkie ludzkie dociekania powinny im podlegać, inaczej jakakolwiek dyskusja nie miałaby sensu.[/quote] Ciekawe skad o tym wiesz i skad twoja pewnosc ze tak wlasnie powinno byc 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So sty 08, 2011 13:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe skad o tym wiesz i skad twoja pewnosc ze tak wlasnie powinno byc . A tak konkretniej, to o który element mojej wypowiedzi pytasz? aha.. przepraszam już wiem o co pytasz.Niedoczytanie moje.
|
So sty 08, 2011 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A prawom logiki podlegają wszystkie nauki i wszelkie ludzkie dociekania powinny im podlegać, inaczej jakakolwiek dyskusja nie miałaby sensu. Tak mówi metodologia nauk. Jeśli "nauka" nie podlega prawom logiki nie może zwać się nauką.
|
So sty 08, 2011 16:40 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
apriori napisał(a): Cytuj: A prawom logiki podlegają wszystkie nauki i wszelkie ludzkie dociekania powinny im podlegać, inaczej jakakolwiek dyskusja nie miałaby sensu. Tak mówi metodologia nauk. Jeśli "nauka" nie podlega prawom logiki nie może zwać się nauką. ............................... Nauka stwierdzila ze na Marsie znaleziono wode czym mozna ta logike podeprzec i udowodnic zeby nauka okazala sie prawda 
|
N sty 09, 2011 12:21 |
|
 |
Acro
|
Nauka tak stwierdziła właśnie opierając się na logice. Spektofotometr radarowy (czy czym tam wode wykryto) wykazał piki w paśmie wodoru i tlenu, i z tego wywnioskowano, że po powierzchnią sa spore złoża tych pierwiastków - a taki własnie ślad daje woda. Nie wiem, czy tak było, wątpię, czy istniej coś takiego jak spektofotometr radarowy - pokazuję przykład logiki jaki w tym siedzi. A jest jej o niebo więcej - np do powstania owego spektofotometru wykorzystano masą badań, opierających się zawsze na logice.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N sty 09, 2011 13:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nauka stwierdzila ze na Marsie znaleziono wode czym mozna ta logike podeprzec i udowodnic zeby nauka okazala sie prawda  Co w tym nielogicznego, że na Marsie znaleziono wodę? Skoro naukowcy znalezli tam wodę, to znaleźli równiez dowód na poprawnośc naukowego przypuszczenia. W skutek tego dotychczasowa hipoteza naukowa(istnienie wody na Marsie) stała się faktem naukowym.
|
N sty 09, 2011 13:28 |
|
 |
amadeus35
|
Acro napisał(a): Nauka tak stwierdziła właśnie opierając się na logice. Spektofotometr radarowy (czy czym tam wode wykryto) wykazał piki w paśmie wodoru i tlenu, i z tego wywnioskowano, że po powierzchnią sa spore złoża tych pierwiastków - a taki własnie ślad daje woda. Nie wiem, czy tak było, wątpię, czy istniej coś takiego jak spektofotometr radarowy - pokazuję przykład logiki jaki w tym siedzi. A jest jej o niebo więcej - np do powstania owego spektofotometru wykorzystano masą badań, opierających się zawsze na logice. ................................. widze ze utkwiles w wirtualnym swiecie ktorego do konca sam nie rozumiesz .... cytujesz materialy napisane przez innych ``geniuszy`` logicznie myslacych, tylko ze kazdy musi umrzec i z tego logicznego myslenia pozostana jedynie kosteczki z czaszki....po mozgu nie bedzie nawet sladu.... tyle warte sa przemyslenia naukowe oparte na logice
|
Pn sty 10, 2011 10:35 |
|
 |
Acro
|
amadeus35 napisał(a): Acro napisał(a): Nauka tak stwierdziła właśnie opierając się na logice. Spektofotometr radarowy (czy czym tam wode wykryto) wykazał piki w paśmie wodoru i tlenu, i z tego wywnioskowano, że po powierzchnią sa spore złoża tych pierwiastków - a taki własnie ślad daje woda. Nie wiem, czy tak było, wątpię, czy istniej coś takiego jak spektofotometr radarowy - pokazuję przykład logiki jaki w tym siedzi. A jest jej o niebo więcej - np do powstania owego spektofotometru wykorzystano masą badań, opierających się zawsze na logice. ................................. widze ze utkwiles w wirtualnym swiecie ktorego do konca sam nie rozumiesz .... cytujesz materialy napisane przez innych ``geniuszy`` logicznie myslacych, tylko ze kazdy musi umrzec i z tego logicznego myslenia pozostana jedynie kosteczki z czaszki....po mozgu nie bedzie nawet sladu.... tyle warte sa przemyslenia naukowe oparte na logice
Dlaczego mój świat jest wirtualny? Niczego i nikogo tu nie cytowałem, - przeciwnie, wymyślałem, Chodziło mi o ideę, a nie konkretne przykłady. Co tu rozumieć, jeśli chodzi o smierć? Sprawdź hasło 'agonia' w encyklopedii. Jak nie będe myślał logicznie to nie umrę? Kuszące.. Może też nie utyję i od piątku będę fruwać?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn sty 17, 2011 21:58 |
|
 |
Sadomaczo
|
Cytuj: Na jakiej podstawie wierzycie w Boga? Na podstawie płytkości celu życia bez Boga.
|
Wt sty 18, 2011 21:45 |
|
 |
Acro
|
Sadomaczo napisał(a): Cytuj: Na jakiej podstawie wierzycie w Boga? Na podstawie płytkości celu życia bez Boga. Na jakiej podstawie wierzycie, że Papież jest kobietą? Bo byłoby smutne, gdyby Papież nią nie była. 
|
Wt sty 18, 2011 22:14 |
|
 |
amadeus35
|
Bez Wiary w Boga swiat jest pusty i zly ..... Tylko Wiara w Pana Naszego daje cieplo, dobro i spokoj dlatego warto jest wierzyc otworzyc serce dla Jezusa.... i przyjac go do swojego zycia....
|
Śr sty 19, 2011 9:48 |
|
 |
Acro
|
Bez wiary w to, że Papież jest kobietą, świat byłby smutny i zmaskulinizowany. Tylko wiara w kobiecość papieża daje trochę luzu i kobiecego ciepła, dlatego warto otworzyć serce dla tej idei... i przyjąć ją do swego życia...
|
Śr sty 19, 2011 10:34 |
|
|
|