PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
JedenPost napisał(a): Wybacz, ale to jestnaprawde w tym momencie nieistotne, kto zostanie skazany na Piekło, chodzi o sam sens jego istnienia. Potrafisz go wskazać?
Mała podpowiedź: czy Twoja argumentacja wyglądałaby tak samo, gdyby zamiast Piekła opcją alternatywną wobec Nieba było unicestwienie? Oczywiście - piekło dano jako wybór ludziom, którzy nie chcą mieć nic wspólnego z Bogiem. Co by było, gdyby było, to czysta fantazja.
|
Pn cze 27, 2016 8:40 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Jedno i drugie to fantazja, bądź domysły, zatem - czy zechciałabyś odpowiedzieć?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 27, 2016 8:50 |
|
 |
Andy72
|
Absurdem jest myślenie, że potępieni nie chcą anihilacji czy nie chcą być w niebie. Piekło to wieczny ogień zadający fizyczny ból, nieskończenie większy niż ogień ziemski. Piekło to nieskończony ból przez wieczność. Potępieni błagają Boga o śmierć, mówią, że już będą dobrzy, ale Bóg drwi z nich i mówi "za późno!". To "za późno" jest ich przekleństwem. Można powiedzieć że Bóg wysilił całą swoją nieskończoną inteligencję aby zaprojektować piekło, które było by doskonałą karą.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn cze 27, 2016 10:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Absurdem jest myślenie, że potępieni nie chcą anihilacji czy nie chcą być w niebie. Piekło to wieczny ogień zadający fizyczny ból, nieskończenie większy niż ogień ziemski. Piekło to nieskończony ból przez wieczność. Potępieni błagają Boga o śmierć, mówią, że już będą dobrzy, ale Bóg drwi z nich i mówi "za późno!". To "za późno" jest ich przekleństwem. Można powiedzieć że Bóg wysilił całą swoją nieskończoną inteligencję aby zaprojektować piekło, które było by doskonałą karą. Wszystko możliwe, że będąc w piekle chcieliby anihilacji (to sa tylko nasze spekulacje), bo o tym, że chcą do nieba mówi nawet Biblia; patrz przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Natomiast nie ma takiej możliwości. Wyboru dokonali w tym życiu i po sądzie nie ma odwrotu.
|
Pn cze 27, 2016 10:55 |
|
 |
Andy72
|
Tylko czy Bóg po latach nie mógłby się zlitować i anihilować?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn cze 27, 2016 10:57 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Helenka napisał(a): Wszystko możliwe, że będąc w piekle chcieliby anihilacji (to sa tylko nasze spekulacje), bo o tym, że chcą do nieba mówi nawet Biblia; patrz przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Niestety, do autora tematu Biblia w tym aspekcie (jak i wielu innych) nie przemawia.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 27, 2016 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Tylko czy Bóg po latach nie mógłby się zlitować i anihilować? Nie kombinuj  . JedenPost napisał(a): Niestety, do autora tematu Biblia w tym aspekcie (jak i wielu innych) nie przemawia. Cóż, na to nic nie poradzę. Aby przemówiła musi byc wiara w Boga. Jeśli jest to i kamienie przemówią, a jeśli nie ma... .
|
Pn cze 27, 2016 11:11 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Cóż już sam tytuł, niezagłębiając się - można powiedzieć w patologiczną treść - sugeruje, że autor jest niespełna rozumu. Abstrachując już od tego - że sam tylko tytuł pokazuje ogromne okrucieństwo Boga. Całe szczęście, że z żadnym z Bogów jak dotąd (pomimo wielu mitów i religii) ludzkość nie miała jakiejkolwiek styczności. Rozmowa o Bogu, piekle i duszy to czysta abstrakcja. Całe szczęście.
|
Pn cze 27, 2016 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tacjana napisał(a): W swojej ostatniej książce nasz forumowicz - Marek Piotrowski, jeden z rozdziałów nazwał: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA. Czy Ty sobie robisz jaja  Darem ( heroicznym!) Boga nazywasz piekło, czyli wieczne potępienie swoich, podobno, ukochanych dzieci. Jako katolik pewnie wiesz, co to jest piekło: Cytuj: KKK 1035 Nauczanie Kościoła stwierdza istnienie piekła i jego wieczność. Dusze tych, którzy umierają w stanie grzechu śmiertelnego, bezpośrednio po śmierci idą do piekła, gdzie cierpią męki, "ogień wieczny" Z takim "miłosiernym" Bogiem nie chcę mieć nic wspólnego - dla mnie to heroiczny tyran i sadysta. No to podam ci jeden przykład: Masz kochającego wspaniałego męża, którego ty również kochasz. Masz troje wspaniałych dzieci. Przychodzi w nocy bandzior, zabija ci męża, dwóch synów, a na twoich oczach gwałci ci 10 letnią córeczkę i pózniej ją również zabija. Mam zamożnych rodziców, więc załatwiają mu niepoczytalność. Nie idzie do więzienia. Po paru latach w psychiatryku wychodzi i już na następny dzień gwałci i morduje następną małą dziewczynkę. Jak myślisz, co powinno go spotkać po śmierci. Czy byłabyś zadowolona, gdyby żył szczęśliwie w drugim życiu, które ma być nagrodą. Przykład podałam drastyczny, ale takie rzeczy bywają. Nie tak dawno wypuszczono na wolność gwałciciela i mordercę 4 małych chłopców. Co myślę rodzice tych dzieci. Jakie cierpienie zafundował im ten zwyrodnialec. Jeżeli kogoś nie dosięgnie sprawiedliwość ludzka, to chociaż miejmy nadzieję na lepszą sprawiedliwość " Boską", bo bez tej nadziei trudno by było żyć.
|
Pn cze 27, 2016 16:30 |
|
 |
Andy72
|
|
Pn cze 27, 2016 16:37 |
|
 |
Robek
|
Helenka napisał(a): Bóg dał człowiekowi wolna wolę i gdyby tak postapił jak sugerujesz, pozbawiłby jej człowieka. Zrobiłby go swoim niewolnikiem. Bóg daje człowiekowi nieskończenie wiele szans na zmiane za życia, a nawet w chwili śmierci. Człowiek o tym wie i na własne zyczenie pozbawia się wiecznego szczęścia wybierając wieczną mękę. Jak niby może dać szanse, skoro przed daniem komuś tej szansy, to Bóg już wie że ten człowiem jej nie wykorzysta? To na co to wszystko? Gdzie w tym sens? Marek_Piotrowski napisał(a): To oczywiste że tak uważasz - myślę że mógłbyś tak napisać nawet nie czytając moich postów. Z tym że gadasz głupoty, to troche przesadziłem. Ty masz jakieś religijne fantazje Helenka napisał(a): Wg Twojego myślenia zapewne  , ale czy masz możliwość innego wyboru niż dobro i zło tu na ziemi? Jeśli nie masz, czy jesteś wolnym człowiekiem, czy niewolnikiem? Analogicznie wybór niebo -piekło to wybór między dobrem i złem. Chyba jest jeszcze coś po środku. Świat nie dzieli sie na zimno ciepło czy czerń i biel, są przecież jeszcze jakieś inne kolory. Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): @Alus Ależ sa naturalnymi konsekwencjami - każdy doznaje dyskomfortu w sumieniu swoim, dopóki w pysze swojej go nie unicestwi. Nikt kto żałuje swoich złych uczynków, zamiarów, poglądów nie zostaje potępiony. Potępienie nie tyczy tych, którzy zgrzeszyli, ale tych co trwale trwają w grzechu......nikt nie zna zła dokonanego przez łotra, który pożałował i poprosił Jezusa o wybaczenie i z miejsca go otrzymał. Jeśli tobie sie wydaje, że ktoś zamiast zostać unicestwionym, woli trafić na wieczność do piekła. To już naprawde  nie ma miejsca na żadną dyskusje.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn cze 27, 2016 18:43 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Helenka napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Helenko - przeczytaj cytat z JPII, który zawarłem w liście, w którym zauważyłaś jedynie dwie linijki związane z protestem wobec Twoich, nie związanych z tematem wątku, złośliwostek.Zobaczysz wówczas, kto z nas "idzie w zaparte". Litości. Wytłusciłeś i podkresliłes to co pasuje do Twojej teorii pomijając: Właśnie na tę tragiczną sytuację wskazuje doktryna chrześcijańska, kiedy mówi o potępieniu lub piekle. Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu. viewtopic.php?p=909785#p909785i tamże powiekszone przez Ciebie: Cytuj: «Potępienie» polega właśnie na ostatecznym oddaleniu się od Boga, które człowiek dobrowolnie wybrał i potwierdził ten wybór ostateczną pieczęcią w chwili śmierci. Wyrok Boży jedynie ratyfikuje ten stan. I co z tego? Wyboru człowiek dokonuje w tym życiu o czym papież wyraźnie pisze, a w chwili śmierci pieczętuje ten wybór. ...czyli napisał dokładnie to, co napisałem ja (no, nie dajmy się ponieść entuzjazmowi - to raczej ja napisałem dokładnie to co wcześniej napisał papież  ) Wielokrotnie powtarzałem - człowiek dokonuje ostatecznego wyboru w chwili śmierci, a wybór ten jest uzależniony od tego, jak człowiek się ukształtuje przez swoje wybory przez całe życie/Pisałem to wielokrotnie zarówno w tym wątku, jak i w linku o którym rozmawiamy http://analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf , cytuję: Każdy z nas w momencie śmierci wybierze czy wejść w relację z Bogiem czy na zawsze tę relację stracić . Wybierze w zależności od tego, czy jest zdolny do całkowitej przemiany i uczestnictwa w wewnętrznym życiu Trójcy Świętej. Tę zdolność nazywamy „Łaską Uświęcającą”. Takie ujęcie tłumaczy, dlaczego możemy zmienić swój los jedynie żyjąc na Ziemi; wiele osób buntuje się przeciw temu że „Bóg daje nam wybór jedynie w doczesności”. Tymczasem jest inaczej; wybór mają WSZYSCY (nawet ci w Piekle), lecz poza doczesnością ludzie wybierają „doskonale” (nie mylą się i nie zmienią nigdy zdania). Ich stan jest stabilny nie ze względu na niemożność decyzji, lecz ze względu na to że już są tam gdzie wolą i gdzie zawsze będą woleli być. Ludzie w Piekle są nieszczęśliwi, ale wolą być tam niż obcować z Bogiem.
Odpowiedziałem na niewielki fragment Twojego listu, jaki poświęciłaś tematowi wątku. Zgodnie z tym, co napisałem ostatnio: Cytuj: @Helenko, ostatni raz odpowiadam Ci na zaczepkę w wątku merytorycznym - mam już szczerze dość Twoich pozamerytorycznych wycieczek. na resztę Twojego listu, zawierający wyłącznie personalne wycieczki nie odpowiadam. Andy72 napisał(a): Absurdem jest myślenie, że potępieni nie chcą anihilacji czy nie chcą być w niebie. Obawiam się, że słowo "absurd" to kiepski argument  Spróbuj się wczuć w sytuację człowieka, ktory całym sobą nienawidzi wszystkich - a przede wszystkim Boga. Nienawidzi do tego stopnia, że relacja z Nieskończenie DObrym Bogiem sprawia mu Bóg, że ją odrzuca. Czy naprawdę myślisz, że ktoś taki - kto nie przyjął darmowego zbawienia, nie przyjął przebaczenia nawet za cenę śmierci Jezusa - przyjmie teraz z ręki Boga wyzwolenie w postaci anihilacji?On Boga NIENAWIDZI - taka "łaska" byłaby dla potępieńca zniewagą. Cytuj: Piekło to wieczny ogień zadający fizyczny ból, nieskończenie większy niż ogień ziemski. Piekło to nieskończony ból przez wieczność. Potępieni błagają Boga o śmierć, mówią, że już będą dobrzy, ale Bóg drwi z nich i mówi "za późno!". To "za późno" jest ich przekleństwem. Można powiedzieć że Bóg wysilił całą swoją nieskończoną inteligencję aby zaprojektować piekło, które było by doskonałą karą. Jeśli masz taki - dodam że kompletnie fałszywy - obraz piekła, to nie dziwię się, że masz do Boga o nie pretensję. Też by mi się taki Bóg nie podobał, gdyby Twoja wizja miała cokolwiek wspólnego z rzeczywistością. Helenka napisał(a): Wszystko możliwe, że będąc w piekle chcieliby anihilacji (to sa tylko nasze spekulacje), bo o tym, że chcą do nieba mówi nawet Biblia; patrz przypowieść o bogaczu i Łazarzu. Natomiast nie ma takiej możliwości. Wyboru dokonali w tym życiu i po sądzie nie ma odwrotu. Nie. Ta wizja też jest skrajnie fałszywa i oparta na dość swobodnej interpretacji przypowieści o bogaczu i Łazarzu (po pierwsze, mowa prawdopodobnie o czyśćcu, po drugie, przypowieści mają swój zakres analogii i nie można z nich wyciągać wniosków co do innych rzeczy niż ścisłe przesłanie - polecam Świderkównę, tom o Nowym Testamencie). Obraz Piekła jako miejsca, skąd potępieńcy wołają o zlitowanie do Boga jest z gruntu fałszywy. Gdyby potępieniec był skory do takiego wołania, gdyby nie przeszkadzała mu w tym jego własna pycha i nienawiść do Boga - nie trafiłby do Piekła. Co więcej, nie potrzebowałby „wołać” – wystarczyłoby by chciał znaleźć się blisko Boga (tj. w Niebie) „Niebo Chrystusa opiera się na wolności, pozwalającej potępionym chcieć własnego potępienia. Specyfiką chrześcijaństwa jest przekonanie o wolności człowieka i o powadze ludzkiego życia”/J.Ratzinger „Śmierć i życie wieczne”/ "Przepaść, ktora nazywamy piekłem, wybiera sobie sam człowiek. Rzecz polega w istocie na tym, że człowiek chce być całkowicie samodzielny. "/J.Ratzinger „Śmierć i życie wieczne”/ Tę teologię - jedyną, która rozwiązuje wszystkie problemy związane z istnieniem piekła - wspierają także mistycy. Św. Katarzyna z Genui (ok. 1500 r.) twierdzi, że Bóg otwiera bramy nieba każdemu, a potępieni rzucają się sami w otchłanie piekielne, ponieważ nienawiść do Boga jaką żywią, sprawia, że stan niebieskiej szczęśliwości byłby dla nich torturą gorszą od piekła. Podobnie, w Dzienniczku s.Faustyny Kowalskiej czytamy : „Dusza będzie potępiona tylko ta, która chce”/1452/ Człowiek zachowuje swoją wolność także po śmierci - powodem niezmienności stanu w jakim się znalazł (Nieba i Piekła) jest bezbłędność dokonanego w chwili śmierci wyboru.Pośrednim skutkiem tego, że Piekło jest wolnym i doskonałym (w sensie: niezmiennym) wyborem człowieka jest to, iż jest ono stanem nieodwracalnym. Nie jesteśmy w stanie żadnymi modlitwami „wyciągnąć człowieka z Piekła” gdyż byłoby to pogwałceniem jego wolnego i dobrowolnego wyboru. sowaniejestmadra napisał(a): Cóż już sam tytuł, niezagłębiając się - można powiedzieć w patologiczną treść - sugeruje, że autor jest niespełna rozumu. No cóż - tak najłatwiej "nie zagłębiając się"  Co do rozumu zaś, to ponoć jest podzielony najsprawiedliwiej na świecie - każdy uważa, że otrzymał więcej od innych Możliwość wyboru Piekła jest najbardziej heroicznym darem miłości i szacunku Boga do człowieka - gdyż czyni Boga „bezbronnym” wobec swojego stworzenia - mimo Jego pragnienia do wspólnoty z człowiekiem, który Go odrzuca, Bóg pozwala mu odejść.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pn cze 27, 2016 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Ależ sa naturalnymi konsekwencjami - każdy doznaje dyskomfortu w sumieniu swoim, dopóki w pysze swojej go nie unicestwi. Nikt kto żałuje swoich złych uczynków, zamiarów, poglądów nie zostaje potępiony. Potępienie nie tyczy tych, którzy zgrzeszyli, ale tych co trwale trwają w grzechu......nikt nie zna zła dokonanego przez łotra, który pożałował i poprosił Jezusa o wybaczenie i z miejsca go otrzymał. [/quote] Cytuj: Jeśli tobie sie wydaje, że ktoś zamiast zostać unicestwionym, woli trafić na wieczność do piekła. To już naprawde  nie ma miejsca na żadną dyskusje. Gdyby to zależało od wolenia.....99% ludzi wolałoby być bogatym, zdrowym, wiecznie młodym i oczywiście urodziwym 
|
Pn cze 27, 2016 18:48 |
|
 |
Andy72
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Podobnie, w Dzienniczku s.Faustyny Kowalskiej czytamy : „Dusza będzie potępiona tylko ta, która chce”/1452/
Ja nie chcę, ale w momencie śmierci szatan ma przystąpić do potwornego ataku. Co będzie gdy w tym momencie będę nienawidził Boga?
|
Pn cze 27, 2016 22:43 |
|
 |
Andy72
|
PAN JEZUS ZACHĘCIŁ ŚW. FAUSTYNĘ DO WALKI O DUSZE Kiedy wybiła dwunasta godzina, dusza moja pogrążyła się w głębszym skupieniu i usłyszałam głos w duszy: nie bój się, dziecię Moje, nie jesteś sama, walcz śmiało, bo wspiera cię ramię Moje, walcz o dusz zbawienie, zachęcając je do ufności w Moje miłosierdzie, bo to twoje zadanie w tym i przyszłym życiu. Po tych słowach przyszły mi głębsze zrozumienia miłosierdzia Bożego. Dusza będzie potępiona tylko ta, która sama chce, bo Bóg nikogo nie potępia.(Dz 1452)
|
Pn cze 27, 2016 23:26 |
|
|
|