Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Chodziło mi o KK,oczywiście.Mnie Średniowiecze osobiście nie nastraja pozytywnie.Ot mroki dziejowe,"Imię Róży" Umberto Eco i te nastroje 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pt paź 21, 2011 13:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vahoo napisał(a): cytujesz tekst o mowiacy o dziele, ktorego powstania nie byl swiadom autor tego tkstu. dowod pierwsza klasa. mistrzu nauczaj! czy uznasz mnie za BOGA "bo ja tak powiem"? fachowe podjescie, podoba mi sie: nawet sie ze mna nie spieraj, bo... JESTEM BOGIEM!  Zatem udowodnij, że jesteś bogiem.  Ironiczne podejście do sprawy wiary, ale bez większych emocji - przynajmniej tyle. W takim razie zadam jedno pytanie: wyobraź sobie, że Bóg jednak istnieje, tak po prostu. Jakich dowodów oczekujesz od Niego i od ludzi, którzy wierzą?
|
Pt paź 21, 2011 15:11 |
|
 |
Acro
|
To może ja odpowiem: przekonujących! Niewykonalne dla wszechmocnego?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So paź 22, 2011 20:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i ja Ci powiem, że są takie. Tyle, że wiara nie ma opierać się na cudach, ale na... wierze. To tak samo jak już gdzieś pisałem: wierzymy, że osoba z którą rozmawiamy ma mózg, ale nie widzimy go. Tak jest z Bogiem. Ale jest jeszcze jedna sprawa: wolna wola, które wszystko może odrzucić. Judasz był uczniem Jezusa i widział cuda, a i tak Go zdradził. Proste, Bóg nas tak kocha, że pozwala nam kochać siebie, ale jednocześnie daje się wzgardzić i odrzucić. Szanuje nas. Poza tym Bóg nie musi nikomu niczego udowadniać, prawda? A i tak to robi. Tylko czeka, abyś kupił przysłowiowy "los w totolotku". 
|
N paź 23, 2011 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
cz92, załóż nowe konto. To forum potrzebuje ludzi myślących tak, jak Ty. Cóż to za wiara, która nie cofa się przed trudnościami.
|
N paź 23, 2011 20:34 |
|
|
|
 |
Acro
|
cz92 napisał(a): No i ja Ci powiem, że są takie. Są takie? To Bóg je przedstawiając chyba mnie przeoczył...  Ale może Ty naprawisz tę niedoróbkę? cz92 napisał(a): yle, że wiara nie ma opierać się na cudach, ale na... wierze. To są, czy nie nie ma bo ma nie być? Poza tym - była mowa o DOWODZIE. Jaki miałby być. To powtarzam: przekonujący. Jeśli go nie ma, znaczy że wzechmocny nie chce do siebie ludzi przekonać. A kimże jestem, aby kwestionować jego wolę... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N paź 23, 2011 21:40 |
|
 |
vahoo
|
@cz92 jak mozna podpierac sie ksiega, nie uznawana, za cokolwiek powaznego przez druga strone dyskusji? coz to za szacunek powodujacy choroby i cierpienia? moze Ty bijesz ludzi, wyrazajac w ten sposob swoj szacunek. ja nazywam to napascia.
_________________ nie jestem swiadkiem jehowy i nie sypie cytatami z rekawa...
|
Pn paź 24, 2011 0:45 |
|
 |
majanovak
|
Acro napisał(a): cz92 napisał(a): No i ja Ci powiem, że są takie. Są takie? To Bóg je przedstawiając chyba mnie przeoczył...  Ale może Ty naprawisz tę niedoróbkę? cz92 napisał(a): yle, że wiara nie ma opierać się na cudach, ale na... wierze. To są, czy nie nie ma bo ma nie być? Poza tym - była mowa o DOWODZIE. Jaki miałby być. To powtarzam: przekonujący. Jeśli go nie ma, znaczy że wzechmocny nie chce do siebie ludzi przekonać. A kimże jestem, aby kwestionować jego wolę...  Czy nie jest dowodem samo Slowo, ktore mowilo, ze ziemia jest okragla (Izajasza 40,22) w czasach, w ktorych powszechny byl poglad, ze ziemia jest plaska? Koran, ktory tak wiele zaczerpnal z Biblii i ktory powstal, kilka wiekow po Biblii, w tym jednak jej nie uwierzyl i napisal, ze ziemia jest plaska.. A Izajasz musial napisac to przez wiare i zaufanie, ze Bog wie co mowi i wie jaka jest prawda.. A z czasem jak wiemy i naukowcy doszli do tego, ale oni potrzebowali zobaczyc, aby uwierzyc i jak wynaleziono lunety, teleskopy i inne narzedzia uzyteczne to uwierzyli, bo zobaczyli.. Podobnie bylo z opisem ukrzyzowania, ze Pan Jezus mial umrzec na krzyzu, gdy w tamtych czasach nie znano jeszcze tego typu kary dla ludzi.. A bylo to powiedziane na dluuugo przed samym zdarzeniem.
|
Pn paź 24, 2011 17:31 |
|
 |
grzmot
|
majanovak napisał(a): Czy nie jest dowodem samo Slowo, ktore mowilo, ze ziemia jest okragla (Izajasza 40,22) w czasach, w ktorych powszechny byl poglad, ze ziemia jest plaska? Koran, ktory tak wiele zaczerpnal z Biblii i ktory powstal, kilka wiekow po Biblii, w tym jednak jej nie uwierzyl i napisal, ze ziemia jest plaska.. A Izajasz musial napisac to przez wiare i zaufanie, ze Bog wie co mowi i wie jaka jest prawda.. A z czasem jak wiemy i naukowcy doszli do tego, ale oni potrzebowali zobaczyc, aby uwierzyc i jak wynaleziono lunety, teleskopy i inne narzedzia uzyteczne to uwierzyli, bo zobaczyli..  A dokładnie w którym miejscu kłóci się okrągłość z płaskością? Bo okrąg jest figurą płaską - wiedza ze szkoły podstawowej (uwaga dla mniej zorientowanych w temacie nauk ścisłych, którzy to też często mają problemy z poprawnym używaniem języka polskiego).
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
Pn paź 24, 2011 17:54 |
|
 |
majanovak
|
grzmot napisał(a): majanovak napisał(a): Czy nie jest dowodem samo Slowo, ktore mowilo, ze ziemia jest okragla (Izajasza 40,22) w czasach, w ktorych powszechny byl poglad, ze ziemia jest plaska? Koran, ktory tak wiele zaczerpnal z Biblii i ktory powstal, kilka wiekow po Biblii, w tym jednak jej nie uwierzyl i napisal, ze ziemia jest plaska.. A Izajasz musial napisac to przez wiare i zaufanie, ze Bog wie co mowi i wie jaka jest prawda.. A z czasem jak wiemy i naukowcy doszli do tego, ale oni potrzebowali zobaczyc, aby uwierzyc i jak wynaleziono lunety, teleskopy i inne narzedzia uzyteczne to uwierzyli, bo zobaczyli..  A dokładnie w którym miejscu kłóci się okrągłość z płaskością? Bo okrąg jest figurą płaską - wiedza ze szkoły podstawowej (uwaga dla mniej zorientowanych w temacie nauk ścisłych, którzy to też często mają problemy z poprawnym używaniem języka polskiego). Wiesz okrag jak te buzki na lewo obok tekstu i plaska powierzchnia jednak sie chyba troche roznia.. Widzisz ta roznice, prawda? To jest jak litera O do minusa czyli ______. Jak teraz?
|
Pn paź 24, 2011 19:47 |
|
 |
vahoo
|
zalozylas, ze chodzi o krag w przekroju pionowym. natomiast rownie dobrze moze to oznaczac widnokreg. tutaj pewnie musialby sie wtracic Elbrus, ktory by wrzucil slowka hebrajskie [lub innych jezykow zrodlowych] i ich konkretne tlumaczenie. o ile pamietam, to w tamtych czasach istnialy tez takie wyobrazenia, jak "okragla tarcza" na grzbiecie jakichs zwierzat. poki co, nie ma tu mowy o kuli.
ne staraj sie dopasowac tekstow do istniejacych faktow.
_________________ nie jestem swiadkiem jehowy i nie sypie cytatami z rekawa...
|
Pn paź 24, 2011 22:26 |
|
 |
majanovak
|
tu wyraznie chodzi o okrag - z angielskiego circle
|
Wt paź 25, 2011 17:07 |
|
 |
Acro
|
majanovak napisał(a): Acro napisał(a): cz92 napisał(a): No i ja Ci powiem, że są takie. Są takie? To Bóg je przedstawiając chyba mnie przeoczył...  Ale może Ty naprawisz tę niedoróbkę? cz92 napisał(a): yle, że wiara nie ma opierać się na cudach, ale na... wierze. To są, czy nie nie ma bo ma nie być? Poza tym - była mowa o DOWODZIE. Jaki miałby być. To powtarzam: przekonujący. Jeśli go nie ma, znaczy że wzechmocny nie chce do siebie ludzi przekonać. A kimże jestem, aby kwestionować jego wolę...  Czy nie jest dowodem samo Slowo, ktore mowilo, ze ziemia jest okragla (Izajasza 40,22) w czasach, w ktorych powszechny byl poglad, ze ziemia jest plaska? Koran, ktory tak wiele zaczerpnal z Biblii i ktory powstal, kilka wiekow po Biblii, w tym jednak jej nie uwierzyl i napisal, ze ziemia jest plaska.. A Izajasz musial napisac to przez wiare i zaufanie, ze Bog wie co mowi i wie jaka jest prawda.. A z czasem jak wiemy i naukowcy doszli do tego, ale oni potrzebowali zobaczyc, aby uwierzyc i jak wynaleziono lunety, teleskopy i inne narzedzia uzyteczne to uwierzyli, bo zobaczyli.. Podobnie bylo z opisem ukrzyzowania, ze Pan Jezus mial umrzec na krzyzu, gdy w tamtych czasach nie znano jeszcze tego typu kary dla ludzi.. A bylo to powiedziane na dluuugo przed samym zdarzeniem. Och, mogę ci zaraz sypnąć garścią cytatów z Biblii, w których mowa o PŁASKIEJ Ziemi... Ale nie ważne - to miała być odpowiedź na MOJE pytania? Na pewno? Bo dostrzegam tylko luźny związek...
|
Wt paź 25, 2011 18:53 |
|
 |
majanovak
|
Acro napisał(a): Poza tym - była mowa o DOWODZIE. Jaki miałby być. To powtarzam: przekonujący. Jeśli go nie ma, znaczy że wzechmocny nie chce do siebie ludzi przekonać. A kimże jestem, aby kwestionować jego wolę...  Czy nie jest dowodem samo Slowo, ktore mowilo, ze ziemia jest okragla (Izajasza 40,22) w czasach, w ktorych powszechny byl poglad, ze ziemia jest plaska? Koran, ktory tak wiele zaczerpnal z Biblii i ktory powstal, kilka wiekow po Biblii, w tym jednak jej nie uwierzyl i napisal, ze ziemia jest plaska.. A Izajasz musial napisac to przez wiare i zaufanie, ze Bog wie co mowi i wie jaka jest prawda.. A z czasem jak wiemy i naukowcy doszli do tego, ale oni potrzebowali zobaczyc, aby uwierzyc i jak wynaleziono lunety, teleskopy i inne narzedzia uzyteczne to uwierzyli, bo zobaczyli.. Podobnie bylo z opisem ukrzyzowania, ze Pan Jezus mial umrzec na krzyzu, gdy w tamtych czasach nie znano jeszcze tego typu kary dla ludzi.. A bylo to powiedziane na dluuugo przed samym zdarzeniem.[/quote] Och, mogę ci zaraz sypnąć garścią cytatów z Biblii, w których mowa o PŁASKIEJ Ziemi... Ale nie ważne - to miała być odpowiedź na MOJE pytania? Na pewno? Bo dostrzegam tylko luźny związek...[/quote] To daj te wersety. Popatrzymy na nie. Widzisz nie zawsze to co jest napisane ma byc tak literalnie odczytane. Ale smialo, pokaz wersety, obaczym. Podalam Ci wazny argument, ze ziemia zostala opisana jako okragla na wieki przed naukowcami. Zostal opisany sposob - jak Pan Jezus umrze za ludzkosc - na wieki przed zdarzeniem i gdy nie znano jeszcze tego rodzaju kary. Ludzie mowia jezykami, ktorych sie nie uczyli, prorokuja czyli wypelnia sie Slowo opisane w Biblii tysiace lat wczesniej. Jeden brat przewidzial - na podstawie Biblii, ze ZSRR sie podzieli na mniejsze republiki, aby inne rzeczy mogly sie potem, wydarzyc, ktore tez opisuje Biblia. Nadal dzieja sie cuda - udokumentowane cuda. Trzeba tylko otworzyc oczy Acro i nie chciec byc slepym na te rzeczy. Tak?
|
Wt paź 25, 2011 19:17 |
|
 |
Acro
|
31 igrając na okręgu ziemi, znajdując radość przy synach ludzkich. Prz 8
22 Ten, co mieszka nad kręgiem ziemi, której mieszkańcy są jak szarańcza, On rozciągnął niebiosa jak tkaninę i rozpiął je jak namiot mieszkalny. Iz 40
Nie chce mi się dalej szukać.Kiedyś takich kwiatków znalazłem z tuzin. A krąg czy okrąg, jak wiadomo od czasów starożytnych, to figura płaska...
|
Wt paź 25, 2011 21:17 |
|
|
|