Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Następna strona
 Problem zła 
Autor Wiadomość

Post Re: Problem zła
Sysydlaczek napisał(a):
Wręcz przeciwnie. Przypominanie sobie niechcianych wydarzeń z życia ziemskiego, może podbić boską ekstazę, w której będziesz znajdował się w Niebie, bo będziesz wiedział, że jesteś już wolny od cierpienia.

Jak komuś spalono w Oświęcimiu całą rodzinę, to przebywając w Niebie na myśl o tamtych wydarzeniach, będzie czuł ekstazę, ponieważ wie że jest wolny od cierpienia? ty sam to wymyśliłeś? już sam nie wiem czy po takich wypowiedziach, mogę brać cie na poważnie.

Wt lut 09, 2021 20:58

Tak, natomiast ci co palili będą żałować.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lut 10, 2021 14:25

Andy72 napisał(a):
Tak, natomiast ci co palili będą żałować.

Jak dla mnie to ty opowiadasz teraz niedorzeczności.

Śr lut 10, 2021 17:37

Dobro i zlo w homilii abpa Rysia. Fantastyczne.
https://www.youtube.com/watch?v=mBs6VJKnhzg

Śr lut 10, 2021 21:00

Sysydlaczek napisał(a):
Wręcz przeciwnie. Przypominanie sobie niechcianych wydarzeń z życia ziemskiego, może podbić boską ekstazę, w której będziesz znajdował się w Niebie, bo będziesz wiedział, że jesteś już wolny od cierpienia.

Masz tutaj naprawdę dziwne podejście, bo jakbym był w tym Niebie i wdział gościa który za życia doczesnego rzucał we mnie kamieniami, to od wspominania tego, nie miałbym żadnej ekstazy, złapałbym jakiego kija i spróbował go zaatakować, bo agresja rodzi agresję, nienawiść rodzi nienawiść.

Cz lut 11, 2021 20:50

robaczek2 napisał(a):

Plecie jak potłuczony. Po pierwsze Biblia mówi o drzewie Poznania dobra i zła a nie o drzewie "samodzielnego decydowania co jest dobre a co źle".
Po drugie to co daje Bogu prawo uzurpowania sobie decydowania o tym co dobre a co złe? Ta istota według Biblii utopiła większość ludzkości, zabijała dzieci, popełniała ludobójstwa i zlecała ludobójstwa, nie reaguje kiedy ludzie giną w cierpieniach, a na koniec skazuje ludzi na wieczne cierpienia. To nie wygląda na autorytet w sprawach moralności.
Po trzecie Bóg nie wypowiada się w sprawach moralności. Bóg w ogóle się nie wypowiada. Wypowiadają się tylko jego rzekomi przedstawiciele tacy jak Ryś. Dlaczego ocena moralności według Rysia ma większą wartość niż według mnie?

Pt lut 12, 2021 7:56

robaczek2 napisał(a):

Czy to nie jest jakiś fotomontaż?

Pt lut 12, 2021 8:16

george45 napisał(a):
robaczek2 napisał(a):

Czy to nie jest jakiś fotomontaż?

Codziennie ogladam na youtube Msze Sw celebrowana przez Rysia. Najlepsze homilie we wszechswiecie na Archidiecezja Lodz.
O ile wszyscy wiedza ze dni stworzenia z Ksiegi Rodzaju nie oznaczaja naszych dni o tyle na wiara.pl i nie tylko przewija sie mnostwo dyskusji o raju, grzechu pierworodnym, pochodzeniu czlowieka itd.
Od przedwczoraj zdaje sobie sprawe ze nie ma sensu szukac raju gdziekolwiek w rzeczywistosci lecz nalezy go szukac w sobie - czy pozwalam Bogu decydowac co jest dobre a co zle czy sobie przyznaje takie zdolnosci.

Pt lut 12, 2021 14:53

afilatelista napisał(a):
Plecie jak potłuczony. Po pierwsze Biblia mówi o drzewie Poznania dobra i zła a nie o drzewie "samodzielnego decydowania co jest dobre a co źle".

Bo trzeba było to tak przekręcić, bo tylko wtedy to co mówi, ma jakikolwiek logiczny sen, no i wierni to kupią, w końcu większość z nich chodzi regularnie na niedzielną mszę i to od kilku dekad, natomiast nigdy nie przeczytali nawet fragmentu Biblii, kupią wszystko wystarczy tylko ładnie podać.

Pt lut 12, 2021 18:10

Robek napisał(a):
Masz tutaj naprawdę dziwne podejście, bo jakbym był w tym Niebie i wdział gościa który za życia doczesnego rzucał we mnie kamieniami, to od wspominania tego, nie miałbym żadnej ekstazy, złapałbym jakiego kija i spróbował go zaatakować, bo agresja rodzi agresję, nienawiść rodzi nienawiść.

Weź poprawkę, że w Niebie znajdują się osoby, które dokonały w swoim sercu i duszy przebaczenia swym winowajcom.

Pt lut 12, 2021 18:17

Sysydlaczek napisał(a):
Weź poprawkę, że w Niebie znajdują się osoby, które dokonały w swoim sercu i duszy przebaczenia swym winowajcom.

No i co z tego? co to za argumenty? to że ktoś chodzi całe życie na kolanach, to znaczy że ja też musze tak robić?

Pt lut 12, 2021 18:31

Robek napisał(a):
No i co z tego? co to za argumenty? to że ktoś chodzi całe życie na kolanach, to znaczy że ja też musze tak robić?

Nie wiem, co mnie to obchodzi ? Jak dalej nie rozumiesz logiki dwóch moich ostatnich postów w tym temacie, to odpuść sobie zrozumienie jej.

Pt lut 12, 2021 18:46

Robek napisał(a):
afilatelista napisał(a):

Bo trzeba było to tak przekręcić, bo tylko wtedy to co mówi, ma jakikolwiek logiczny sen, no i wierni to kupią, w końcu większość z nich chodzi regularnie na niedzielną mszę i to od kilku dekad, natomiast nigdy nie przeczytali nawet fragmentu Biblii, kupią wszystko wystarczy tylko ładnie podać.
Wielu katolików czyta Biblię, ale nie kazdy robi to przy pomocy metody historyczno-krytycznej. Jest kościelna interpretacja i to wystarcza. Gdy za bardzo w Biblię wnikają, to może się to czasem skończyć ateizmem lub protestantyzmem. Nie ma co udawać - nie wszystko co naucza KK wynika bezpośrednio z Biblii.

Pt lut 12, 2021 21:38

Sysydlaczek napisał(a):
Nie wiem, co mnie to obchodzi ? Jak dalej nie rozumiesz logiki dwóch moich ostatnich postów w tym temacie, to odpuść sobie zrozumienie jej.

Twoja logika jest dosyć prosta, bo jak ktoś komuś przebaczył, to tobie się zdaje, że każdy każdemu przebaczy.

Pt lut 12, 2021 22:41

Robek, wcale tego nie zakładam, ty za to popełniasz naiwne, szkolne, dziecinne błędy uważając, że:
- w Niebie są ludzie, którzy nie przebaczyli swoim winowajcom
- w Niebie ludzie nie są wolni od cierpienia, bo podlegają uczuciom agresji, nienawiści, chęci zemsty,

So lut 13, 2021 7:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Następna strona