Dyskusja z ateistą - czy jest możliwa
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dyskusja z ateistą - czy jest możliwa
Ech. Co to znaczy: wierzyć Biblii? Wierzyć w rodowody z Genesis i młodą Ziemię?
O dobroczynności wierzenia wypowiadał się Atimeres w nie pamiętam którym wątku. Ostatnio znowu pojawił się na forum; zapytaj go o R. Dunbara, naukowiec taki.
|
| Pn mar 03, 2014 19:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja, ale po co? No chyba że mamy do czynienia z kimś kto mówi że jest ateistą a tak na prwadę nie ma poglądów. Osobiście lubię ateistów i rozmowy z nimi, nie ogniste dyskusje, ale ich wizje i moje wizje. Często są oni znacznie ciekawszymi ludźmi niż "katolicy" tradycjonaliści, którzy religią ostagni raz interesowali się w liceum, przynajmniej myślą. Co ważne krzywa Gaussa działa w każdej społeczności, więc mamy genialnych teistów i ateistów, a także tych delikatnie mówiąc mało inteligentnych. Obecnie katolik w dyskusji jest skazany na porażkę, bo to on ma udowadnić że Bóg jest, a na to racjonalnych dowodów nie ma - czyli dowodów nie ma  . Jedna z zasad zwana parsymonią głosi że rozwiązanie najprostsze jest najbliższe prawdzie, wniosek jest prosty po co zakładać istnienie Boga skoro prawdopodobnie z czasem uda nam się wszystko wyjaśnić. Tak bo materialnie pojmując świat a tylko to jest racjonalne jesteśmy genialną struktórą, a nasza mentalność to impulsy przekazywane między neuronami - dualizm odchodzi w niepamięć.
|
| Pn mar 03, 2014 20:19 |
|
 |
|
ogon__
|
qazedc napisał(a): Osobiście lubię ateistów i rozmowy z nimi, nie ogniste dyskusje, ale ich wizje i moje wizje. Często są oni znacznie ciekawszymi ludźmi niż "katolicy" Ja sądzę, że w ogóle po prostu bardziej ciekawi są ludzie różni od nas. Ja na przykład nie lubię rozmawiać z ateistami o religii, no bo czego się dowiem? Albo co przekażę? To jakbym z lustrem gadał. Jedynie narcyz najbardziej lubi dyskutować z ludźmi, którzy dzielą jego poglądy. qazedc napisał(a): Obecnie katolik w dyskusji jest skazany na porażkę, bo to on ma udowadnić że Bóg jest
Myślę, że skazany na porażkę jest każdy, kto uznaje dyskusję za rodzaj meczu, w którym jeden ma przekonać drugiego. Dla mnie w dyskusji chodzi o to, żeby poznać drugiego człowieka, jego sposób myślenia - a to najłatwiej zrobić, spierając się i przedstawiając przeciwne argumenty - ale nie o to chodzi, żeby "wygrać" - no, chyba że uważamy dyskutanta za głupka, a nam złośliwą satysfakcję sprawia ujawnienie tego faktu publiczności - ale zarówno głupkowatość, jak i złośliwość nie zależą od światopoglądu.
|
| Śr mar 05, 2014 6:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ogon__ napisał(a): Myślę, że skazany na porażkę jest każdy, kto uznaje dyskusję za rodzaj meczu, w którym jeden ma przekonać drugiego. Tak Ogon__, masz racje. I do tego niemal zawsze się sprowadzają, wszystkie rozmowy międzyreligijne i wyznaniowe. Do pojedynku. Watro jednak zwrócić uwagę, kto i dlaczego zaczyna atakować "przeciwnika"? To również dużo mówi o człowieku i jego poglądzie. ogon__ napisał(a): Dla mnie w dyskusji chodzi o to, żeby poznać drugiego człowieka, jego sposób myślenia Tak, ale jeśli mówimy o "dyskusji" teisty z ateistą, wszystko przekreśla rzekoma "moralna wątpliwość" tego drugiego. To jest moim zdaniem próg nie do przeskoczenia dla wielu ludzi. Rzekoma "moralna wątpliwość" ateisty.
|
| Cz mar 06, 2014 0:26 |
|
 |
|
ogon__
|
No, ale spotkać też można ateistów, którzy każdego wierzącego z góry traktują jako "moralnie wątpliwego". To samo dotyczy nie tylko religii, ale także poglądów etycznych, politycznych, ba, czasem nawet mody albo ulubionej muzyki. To po prostu naturalna ludzka ksenofobia, uznawanie za podejrzane wszystkiego, co obce i, oanie dzieju, ani mój łojciec, ani jego łojciec tak nie mieli. Religia często może być jednym z elementów takiego typu myślenia, szczególnie w kraju z tysiącletnią tradycją, ale nie jest jego przyczyną.
|
| Cz mar 06, 2014 6:55 |
|
|
|
 |
|
marga
|
Zastanawiam sie jak nazwac osobe,ktora okresla sie jako ateista ,a jednoczesnie jego zycie jest jest pelne poswiecen i pomocy w stosunku do innych ludzi..?
|
| Wt mar 11, 2014 22:40 |
|
 |
|
JedenPost
|
Dobry człowiek?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr mar 12, 2014 6:58 |
|
 |
|
marga
|
JedenPost napisał(a): Dobry człowiek? Powiedzialabym nawet,ze wierzacy ateista  Mysle,ze o tym,czy naprawde jestesmy nasladowcami Jezusa nie swiadcza rytualy religijne i czestotliwosc biegania do kosciola czy przynaleznosc religijna, ale postawa wlasna osobista w stosunku do drugiego czlowieka.
|
| Śr mar 12, 2014 8:00 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Tak zwana postawa wlasna osobista w stosunku do drugiego czlowieka nie jest miernikiem wiary, lecz co najwyżej moralności, etyki, humanizmu czy czego tam jeszcze chcesz... Tak więc nie wierzący ateista tylko moralny, etyczny ateista
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Śr mar 12, 2014 19:21 |
|
 |
|
marga
|
medieval_man napisał(a): Tak zwana postawa wlasna osobista w stosunku do drugiego czlowieka nie jest miernikiem wiary, lecz co najwyżej moralności, etyki, humanizmu czy czego tam jeszcze chcesz... Tak więc nie wierzący ateista tylko moralny, etyczny ateista Chetnie oznam Twoj punkt wizenia ,sposob jakim mierzysz wiare. A co powiesz o cytacie Biblijnym- " po owocach ich oznacie"
|
| Śr mar 12, 2014 19:35 |
|
 |
|
olijula
|
Przede wszystkim dla mnie liczy się człowiek. To znaczy Jego dusza i serce. Jeśli ma piękną duszę i serce to pośrednio wypełnia wolę Boga. Takie moje zdanie
|
| Śr mar 12, 2014 19:41 |
|
 |
|
andej
|
marga napisał(a): JedenPost napisał(a): Dobry człowiek? Powiedzialabym nawet,ze wierzacy ateista  Mysle,ze o tym,czy naprawde jestesmy nasladowcami Jezusa nie swiadcza rytualy religijne i czestotliwosc biegania do kosciola czy przynaleznosc religijna, ale postawa wlasna osobista w stosunku do drugiego czlowieka. Wierzący ateista? Totalna sprzeczność. Ateista z definicji jest kimś, kto zwalcza wszelkimi sposbami wszelkie przejawy wiary. Nie może być etyczny, skoro nienawidzi ludzi o innych pogladach. Sądzę, że masz na myśli agnostyka. osobę obojętną religijnie, a nie nastawioną wrogo do religii. Z agnostykiem można dyskutować, polemizować. Od ateisty można dostać po pysku lub kulkę z nagana.
|
| Cz mar 13, 2014 10:07 |
|
 |
|
JedenPost
|
To jest u Ciebie doprawdy chorobliwe. Słyszałeś, żeby np. Stanisław Lem prał kogoś po pysku, terroryzował naganem, zwalczał wiarę czy w ogóle nienawidził?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz mar 13, 2014 10:37 |
|
 |
|
andej
|
JedenPost napisał(a): To jest u Ciebie doprawdy chorobliwe. Słyszałeś, żeby np. Stanisław Lem prał kogoś po pysku, terroryzował naganem, zwalczał wiarę czy w ogóle nienawidził? Lem? W jego biografii znalazłem następujące zdanie: "Mimo że sam deklarował się jako agnostyk, na prośbę rodziny pochówku dokonano według obrządku katolickiego."
|
| Cz mar 13, 2014 12:11 |
|
 |
|
JedenPost
|
"Ateistą jestem z powodów moralnych." - S. Lem
|
| Cz mar 13, 2014 12:15 |
|
|
|