Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 5:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Marek_Piotrowski napisał(a):
Jednak gdybyś grzeszył zakładając że w ostatniej chwili odwołasz się do miłosierdzia, to mógłbyś się zdziwić - nie będziesz w stanie tego zrobić - bo to wymaga pewnej pokory. Mogłoby się okazać że będziesz wolał pójść do piekła niż przyjąć ofertę Boga.

Boże miłosierdzie jest dla wszystkich, więc nie musze sie odwoływać, samo do mnie przyjdzie :mrgreen:
A wtedy już można lecieć do Nieba :aniol: :aniol: :aniol:

Ma - ale nie w ten sposób że miłosierdzie Boga jest dla niego niedostępne - tylko on już nie jest w stanie się przemóc, by pokonawszy swoją pychę i nienawiść skorzystać z tego miłosierdzia.

Jeden nie skorzysta drugi za to sie zdecyduje, i skorzysta.

Andy72 napisał(a):
A po co jest całe długie życie? Po to aby przygotować się na tę chwilę?

Z perspektywy Boga życie to próba, którą jedni są w stanie przejść pozytywnie, inni niestety nie.

Wt cze 28, 2016 21:11

wybrana napisał(a):

A ty masz dzieci i możesz sobie wyobrazić ból matki po stracie bestialsko zabitego dziecka. Myslę, że trzeba posiadać jakieś uczucia, żeby to sobie wyobrazić.
Czy taki człowiek, który nie kocha ludzi, odwraca się od Boga, ma otrzymać ode niego nagrodę.
Każdy człowiek ma przekazaną informację o możliwości swojego zbawienia i jeżeli nie przyjmuje tej łaski, to może mieć takie przyszłe życie.
Ja nikomu nie życzę piekła, ale takim wyrodnialcą, co tak bardzo skrzywdzili, szczególnie małe niewinne dzieci - życzę. Na nic więcej nie zasługują. Naszą nadzieją jest sprawiedliwość jeżeli nie w tym życiu, to przynajmniej w drugim ich dosięgnie. Dziękuje Bogu za to, że nie znajdzie się dla nich miejsce w niebie.

Ból matki jest niczym w porównaniu z wiecznym ogniem w piekle. Wyobraź sobie łotra który dokonał nawet milion gwałtów w podobnych okolicznościach. Cóż to jest milion w stosunku do wieczności. Milion to igraszka. Hitler już dawno powinien być w niebie. Ja będąc Bogiem wybaczyłbym Hitlerowi, tak rozumiem miłosierdzie - 59 lat w nieprzerwanej męce 24h/dobę W końcu dziewczynka cierpiała tylko przez chwilę, a matka przez resztę życia. Ale nie była przypalana tak jak Hitler w piekle. Hitler już poniósł karę. Módlmy się za niego, żeby skończyła się jego męka. Czy dobrze rozumiem to miłosierdzie boże czy nie? Przebaczyć? Czy Hitler powinien się męczyć w ogniu? Jak długo? Może ustalmy - nie wieczność a miliard lat ok? Miliard to 1000 milionów. To niewyobrażalnie dużo! Dajcie spokój.

Wt cze 28, 2016 21:31

Bóg jest Miłosierny i Sprawiedliwy

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt cze 28, 2016 21:33
Robek napisał(a):
Boże miłosierdzie jest dla wszystkich, więc nie musze sie odwoływać, samo do mnie przyjdzie
A wtedy już można lecieć do Nieba

Tak, samo przyjdzie, tylko taki mały myk - musisz je przyjąć, aby lecieć do nieba. Wcale nie jest pewne, że przyjmiesz własnie z powodu pychy i/lub nienawiści.
Robek napisał(a):
Jeden nie skorzysta drugi za to sie zdecyduje, i skorzysta.

Wolna wola.

Wt cze 28, 2016 21:36
Cytuj:
wybrana napisał(a):

A ty masz dzieci i możesz sobie wyobrazić ból matki po stracie bestialsko zabitego dziecka. Myslę, że trzeba posiadać jakieś uczucia, żeby to sobie wyobrazić.
Czy taki człowiek, który nie kocha ludzi, odwraca się od Boga, ma otrzymać ode niego nagrodę.
Każdy człowiek ma przekazaną informację o możliwości swojego zbawienia i jeżeli nie przyjmuje tej łaski, to może mieć takie przyszłe życie.
Ja nikomu nie życzę piekła, ale takim wyrodnial(komu? czemu? - zwyrodnialcom), co tak bardzo skrzywdzili, szczególnie małe niewinne dzieci - życzę. Na nic więcej nie zasługują. [/b]Naszą nadzieją jest sprawiedliwość jeżeli nie w tym życiu, to przynajmniej w drugim ich dosięgnie. Dziękuje Bogu za to, że nie znajdzie się dla nich miejsce w niebie.

Jeśli życzysz piekło zwyrodnialcom, to znaczy, że komuś jednak życzysz, a nie nikomu :) Po ludzku rzecz biorąc, to rzeczywiście nie zasługują. Jednak Boża sprawiedliwość jest inna niż ludzka. Boża sprawiedliwość to miłosierdzie. Patrz przypowieść o robotnikach w winnicy, a także na łotra na krzyżu.
I nie dziękuj Bogu, że nie znajdzie się dla nich miejsce w niebie, bo tego nie wiesz. Bóg nie jest ograniczony Twoim chceniem, zyczeniem czy też nie jest zdeterminowany Twoimi podziękowaniami.

Ostatnio edytowano Wt cze 28, 2016 21:53 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Wt cze 28, 2016 21:48

Andy72 napisał(a):
A po co jest całe długie życie? Po to aby przygotować się na tę chwilę?
W pewnym sensie tak. Aby upodobnić się do Boga.
Helenka napisał(a):
Jeśli życzysz piekło zwyrodnialcom, to znaczy, że komuś jednak życzysz, a nie nikomu :) Po ludzku rzecz biorąc, to rzeczywiście nie zasługują.
Nawet gorzej - całkiem obiektywnie rzecz biorąc - też zasługują.
I jeszcze gorzej - wszyscy zasługujemy.
Jeśli będziemy zbawieni, to nie z tego powodu że zasługujemy, ale z powodu Ofiary Jezusa Chrystusa.

Wt cze 28, 2016 21:51
Zobacz profil WWW
wszyscy zasługujemy.
Jeśli będziemy zbawieni, to nie z tego powodu że zasługujemy, ale z powodu Ofiary Jezusa Chrystusa.

Dokładnie. Tyle tylko, że znaczna część ludzi w swojej grzeszności-pysze uważa, że on jak najbardziej zasługuje na niebo, a już sąsiad ... to taki i owaki będzie smażył się w piekle (faryzeusz i celnik). I własnie w takim tonie wybrana napisała swój post: Dziękuje Bogu za to, że nie znajdzie się dla nich miejsce w niebie.

Wt cze 28, 2016 22:02

Trzeba każdemu życzyć św. Tereska z Lisiuex:
Pewnej niedzieli, gdy miała trzynaście lat, ogarnął ją w kościele żar pozyskiwania dla Pana Jezusa wszystkich grzeszników. Postanowiła zapomnieć o sobie i oddać się Boskiemu Oblubieńcowi w intencji zbawienia dusz. Szczególna okazja nadarzyła się niedługo. Ojciec wyczytał w gazecie, że groźny morderca Pranzini został skazany na śmierć. Podczas procesu zachowywał się arogancko. O pojednaniu z Bogiem nie chciał słyszeć. Wtedy Teresa powiedziała Jezusowi: "Oto mój pierwszy grzesznik. Jestem pewna, że mu przebaczysz. Dla mojej pociechy spraw aby okazał jaki znak skruchy". Modliła się umartwiała w intencji jego nawrócenia. Po egzekucji gazeta podała, że już na szafocie poruszony łaską Bożą odwrócił się, chwycił krzyż podany mu przez kapłana i ucałował rany Zbawiciela. Na tę wiadomość Teresa zapłakała z radości.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt cze 28, 2016 22:07

Helenka napisał(a):
Tak, samo przyjdzie, tylko taki mały myk - musisz je przyjąć, aby lecieć do nieba. Wcale nie jest pewne, że przyjmiesz własnie z powodu pychy i/lub nienawiści.

Nie dam sie oszukać :mrgreen:
Najpierw musze wszędzie zajrzeć, żeby zobaczyć niebo piekło i całą reszte, dopiero wtedy mając pełną wiedze, zdecyduje sie na to co mi będzie pasowało najbardziej.

Wt cze 28, 2016 22:24

Trzeba czasami zawierzyć i zaryzykować

Wt cze 28, 2016 22:25

Andy72 napisał(a):
Trzeba czasami zawierzyć i zaryzykować

W czwartek za 50zł postawie że Polska zremisuje, to jest ryzyko, i wtedy to moge zaryzykować, bo to jedynie 50zł :D ale kwestie nieba i piekła to są już zupełnie inne sprawy, i tu nie można w żaden sposób ryzykować.

Wt cze 28, 2016 22:45

trochę się źle wyraziłem , nie tyle zaryzykować co ZAWIERZYĆ, wierząc Bogu nie ryzujesz

Wt cze 28, 2016 22:46

Andy72 napisał(a):
trochę się źle wyraziłem , nie tyle zaryzykować co ZAWIERZYĆ, wierząc Bogu nie ryzujesz

Dobrze napisałeś
Wierząc Bogu ryzykuje utrate dobrej zabawy.

Wt cze 28, 2016 22:50

Jakiej zabawy? w piekle? piekło to nie impreza

Wt cze 28, 2016 22:51

Andy72 napisał(a):
Jakiej zabawy? w piekle? piekło to nie impreza

Ja mówie bardziej ogólnie.
Bo musze zrezygnować z zabawy, żeby sie dostać do tego nieba.
I to jest ryzyko!!!

Co wtedy jak nie ma Boga?
Co wtedy jak nie ma Nieba?
Co wtedy jak w niebie nie jest fajnie?
Co jeśli rezygnacja z zabawy nic nie da?

Wt cze 28, 2016 22:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Następna strona