Przeemek,
=======
Chcesz detale o dogmatach:
1. Dogmaty
---------------------
{ deepL translate }
Catholic Answers
Dogmat
Prawda nieomylnie określona przez Magisterium jako bosko objawiona
Jimmy Akin - 1/4/2019
Posłuchaj wersji audio tej treści
We współczesnej teologii katolickiej dogmat to
prawda,
która została nieomylnie zdefiniowana
przez Magisterium Kościoła
jako bosko objawiona.
Jednakże termin ten w toku historii miał wiele innych znaczeń. Pierwotnie grecki termin dogmat oznaczał "opinię", "przekonanie" lub "to, co wydaje się słuszne".
W pierwszym wieku często oznaczał "edykt", "rozporządzenie" lub "dekret". W Nowym Testamencie jest używane w odniesieniu do dekretu Cezara Augusta w czasie narodzin Jezusa (Łk 2:1) oraz do dekretów cesarza Klaudiusza (Dz 17:7). Używa się go również w odniesieniu do wymogów prawnych Prawa Mojżeszowego (Ef 2:15, Kol 2:14) oraz decyzji podjętych na Soborze Jerozolimskim (Dz 16:4).
Poza Nowym Testamentem dogmat zachował swoje znaczenie "opinii" lub "przekonania". Ojcowie Kościoła zaczęli używać dogmatu w odniesieniu do nauki Chrystusa, ale używali go również w odniesieniu do innych nauk, w tym poglądów filozofów i heretyków.
W ten sposób stał się on ogólnym terminem oznaczającym "nauczanie" lub "doktrynę", a przez pewien czas "dogmaty" Kościoła były po prostu jego autorytatywnymi naukami.
Dogmatom Kościoła przeciwstawiały się herezje. Pierwotnie grecki termin hairesis oznaczał "opinię" lub "wybór", ale zaczął odnosić się do opinii lub wyboru sprzecznego z oficjalnym nauczaniem Kościoła. Jednak do roku 1700 zaczęto używać bardziej wyspecjalizowanych znaczeń terminów dogmat i herezja, które są używane do dziś.
We współczesnym użyciu dogmat to prawda, w którą należy wierzyć z boską i katolicką wiarą. Natomiast "herezja jest uporczywym zaprzeczaniem lub uporczywym powątpiewaniem
po przyjęciu chrztu w jakąś prawdę, w którą należy wierzyć wiarą boską i katolicką" (Kodeks Prawa Kanonicznego, kan. 751).
Prawda domaga się odpowiedzi wiary boskiej i katolickiej, jeśli jest bosko objawiona i Kościół nieomylnie określił ją jako taką. Dlatego
dogmatem jest każda prawda, którą Kościół nieomylnie określił jako zawartą w objawieniu Bożym - tzn. jako część depozytu wiary przekazanego Kościołowi przez Chrystusa i apostołów.
Dobrze znane przykłady dogmatów to Niepokalane Poczęcie i Wniebowzięcie Maryi, które zostały nieomylnie zdefiniowane jako prawdy Bożego objawienia przez papieży Piusa IX i XII, odpowiednio w 1854 i 1950 roku.
Należy zauważyć, że Kościół może czasem korzystać ze swojej nieomylności bez ogłaszania jakiejś prawdy jako bosko objawionej. W takim przypadku prawda nie jest dogmatem, a jedynie nieomylnością. W konsekwencji, Kościół nie mówi, że wymaga ona boskiej i katolickiej wiary, ale jedynie, że "ma być ostatecznie utrzymywana".
Kościół posiada zdolność nieomylnego definiowania pewnych prawd nieobjawionych, ponieważ są one niezbędne do właściwej obrony i wyjaśnienia prawd objawionych. Bez zdolności do definiowania takich prawd, mogłyby pozostać wątpliwości dotyczące boskiego objawienia, które Chrystus dał Kościołowi.
Na przykład, gdyby powstał ruch, który twierdziłby, że Pius IX nie był ważnie wybranym papieżem lub że nie zdefiniował nieomylnie Niepokalanego Poczęcia Maryi, Kościół mógłby nieomylnie zdefiniować obie te sprawy, aby chronić bosko objawioną prawdę, że Maryja była niepokalanie poczęta.
Samo Niepokalane Poczęcie jest dogmatem, ale fakty, że Pius IX został ważnie wybrany i że zdefiniował Niepokalane Poczęcie, wzniosłyby się tylko do poziomu prawd nieomylnych. Nie mogłyby być określone jako sprawy objawienia Bożego, ponieważ nie są to prawdy przekazane przez Chrystusa i apostołów.
Nauki kościelne (tj. doktryny) dzielą się na trzy klasy:
(1) te, których Kościół nauczał autorytatywnie, ale nie nieomylnie,
(2) te, których nauczał nieomylnie, i
(3) te, które nieomylnie uznał za objawione przez Boga.
Tylko trzeci rodzaj jest we współczesnym użyciu określany jako dogmaty.Ponieważ herezja polega na odrzuceniu dogmatu (poprzez uparte powątpiewanie lub uparte zaprzeczanie),
herezję można popełnić tylko wtedy, gdy odrzuca się naukę należącą do trzeciej kategorii. Jeśli ktoś odrzuca nauczanie należące do pierwszej lub drugiej kategorii, nie jest to herezja, choć może być to grzech ciężki.Źródło:
https://www.catholic.com/magazine/print-edition/dogmaTutaj więcej detali na ten temat:
https://www-catholic-com.translate.goog ... r_pto=wapp=======
Cytuj:
Poza tym, jak zaczniesz odpisywać na pytania wyrażając swoje przemyślenia, a nie tylko bawisz się retoryką, to wypowiedzi nabiorą formę dyskusji.
Zabawa? Raczej trud docierania do uparciuchów.
Zabawne rzeczy niektórzy piszą, ale się człowiek nagada zanim coś dotrze. Naczyta się fałszywych zdań. Itd.
Twoje niektóre poglądy i sposoby wnioskowania wydają mi się błędne. (ale takie zdanie możesz odpisać, że tego nie widzisz i że dla Ciebie tak jest u mnie, więc to daremny typ zdania).
Staram się omijać zasobo-chłonne ślepe uliczki rozmów. Nie chcę sądzić po domysłach, więc pytam, żeby spróbować skonstruować sobie symulację tego jak rozumujesz, żeby móc określić na czym się opiera to potencjalne uszkodzenie światopoglądu i którą drogą da się to naprostować.
Jeżeli nie zadam tych pytań o konstrukcję Twojego Grafu Dowodowego to skąd mam wiedzieć jak połączyć zielonym mostem światopoglądy, żebyś "sam" dostrzegł swój błąd? A najlepiej to chyba jak się zaprowadzi kogoś do jego błędu jego metodami rozumowania?
Jeżeli nie wiem w którym mieście jesteś, to skąd mam wiedzieć jak pokierować Cię na Watykan?
Może i "omnes viae Romam ducunt", ale niektóre są dłuższe i bardziej uciążliwe.
A jak lepiej przekonać niż poprowadzić kogoś jego własnymi regułami wnioskowania do Katolicyzmu?
Żeby "sam" w sobie obalił swój światopogląd?
Do tego im na więcej pytań odpowiesz tym większa szansa, że się "potkniesz", jakieś dwie rzeczy z wydłużającej się listy okażą się ze sobą sprzeczne.
Slownik jest cykliczny, dowody też.
W coś wierzyć musisz?
Jak coś się odklinuje, dalej może Bóg dać wzrost.
Kolejna rzecz to zbieranie argumentów by móc stosować "argumenty lustrzane". Typ rozumowania, którego używasz mogę "lustrzanie" używać, aby wskazywać niekonsekwencję. Tym samym "ktoś sam sobie podcina gałąź na której siedzi". Twoje argumenty skierowują się na niekorzyść Twojego światopoglądu.
Gdzieś wtrącisz "tylko", ja wtrącę gdzieś indziej, gdzie się to Tobie "nie spodoba".
Można zauważyć pewne schematy.
Które kierunki rozmów z kim mają szansę przełamać różnice, a które raczej ugrzęzną w pat.
Stopniowo można szukać skrótów, żeby ograniczać zużyty czas i energię.
Jakbym mógł Cię przekonać jednym zdaniem to myślisz, że bym tyle pisał?
"TS7: "Przemku uwierz w Kościół Katolicki."
Przeemek: Ok. Już się stało dokonało.
TS7: Fajno. Kto następny?"
No to by było fajnie, ale się jakoś nie dzieje.
Co zrobisz?
Ale tkwią Protestanci i Ateiści na tych różnych forach i gdzie tam, latami i dziesiątkami lat i coś to się przeciąga to przekonywanie. 2000 lat minęło? Nadal nie przekonani? O co chosi?
A jak pewne metody niezbyt chcą działać to chyba rozumne jest wymyślić takie, które lepiej działają.
W domyśle: krótszy czas przekonywania, mniej zbędnych nerwów, ad personam, itd.
No i teraz udoskonalamy algorytm postępowania z danym typem osoby. Którędy pójdzie najszybciej do sedna. Które tematy mogą być bardziej efektywne w porozumieniu i przywracaniu jedności?
A które to udawanie, że się chce jedności?
Gadanie o tym "czemu gołąb a nie sikorka" przez dziesiątki stron?
A dlaczego ksiądz Ygrek powiedział "bla" przy ambonie?
Liczą się podstawy, jak Ciało i Krew Chrystusa.
Jak Prymat Papieża.
Cytuj:
Jak myślisz, ze słuchania...? Czy ze spożywania fizycznego? Wskaż fragmenty Biblii....
Wiara jest Łaską. Darem.
Czy niemożliwe jest aby Bóg nie dał Łaski Wiary osobie, która przeczyta Biblię nawet 77 razy?
Czy gdyby każdy kto przeczyta Biblię "uwierzył" to Wiara byłaby Łaską czy "Zasługą czytania"?
Np. taki dokument:
86. BULLA O UNII Z ORMIANAMI EXSULTATE DEO, 22 listopada 1439 r.
286 Skutkiem, jaki ten sakrament wywołuje w duszy tego, kto godnie go przyjmuje,
jest zjednoczenie człowieka z Chrystusem.
A ponieważ przez łaskę człowiek zostaje włączony w Chrystusa i łączy się z Jego członkami, stąd wynika to, że przez ten sakrament
u godnie przyjmujących wzrasta łaska.
Wszystkie skutki, jakie materialny pokarm i napój wywołują w życiu cielesnym,
a więc
1) podtrzymywanie,
2) wzrastanie,
3) regeneracja,
4) przyjemność,
sakrament ten wywołuje w odniesieniu do życia duchowego.
Jak mówi papież Urban,
1) odnawiamy w nim wdzięczną pamięć o męce Zbawiciela,
2) odrywamy się od zła,
3) umacniamy w dobru,
4) postępujemy we wzroście cnót i łask.
Katechizm Kościoła Katolickiego
1394 Jak pokarm cielesny służy do przywracania utraconych sił, tak Eucharystia umacnia miłość, która słabnie w życiu codziennym, a ożywiona miłość gładzi grzechy powszednie 210 . Chrystus, dając nam siebie, ożywia naszą miłość i uzdalnia nas dc uwolnienia się od nieuporządkowanych przywiązań do stworzeń; sprawia także, że zakorzeniamy się w Nim:
Skoro Chrystus umarł za nas z miłości, to gdy wspominamy Jego śmierć, składając ofiarę, prosimy Go, by udzielił nam miłości przez przyjęcie Ducha Świętego. Prosimy pokornie, byśmy również mocą tej miłości, przez którą Chrystus zechciał za nas umrzeć, mogli za łaską Ducha Świętego tak traktować świat, jakby był dla nas ukrzyżowany, i byśmy sami byli ukrzyżowani dla świata... Otrzymując dar miłości, umierajmy dla grzechu i żyjmy dla Boga 211 .
1395 Eucharystia przez miłość, którą w nas rozpala, zachowuje nas od przyszłych grzechów śmiertelnych. Im bardziej uczestniczymy w życiu Chrystusa i pogłębiamy przyjaźń z Nim, tym trudniej jest nam zerwać więź z Nim przez grzech śmiertelny. Celem Eucharystii nie jest jednak odpuszczenie grzechów śmiertelnych. Jest ono właściwe dla sakramentu pojednania. Eucharystia jest natomiast sakramentem tych, którzy pozostają w pełnej komunii z Kościołem.
=======
Wiara jest Łaską. Eucharystia powoduje wzrost Łaski?
Eucharystia może powodować wzrost Wiary?
Łukasz 24
30 Gdy zajął z nimi miejsce u stołu,
wziął chleb,
odmówił błogosławieństwo,
połamał go i
dawał im.
31 Wtedy
oczy im się otworzyły
i poznali Go,
lecz On zniknął im z oczu.
Czy "poznanie Go" wymaga Wiary?
Po zjedzeniu "chleba błogosławionego" otworzyły im się oczy i "poznali Go"?
Dlaczego "zniknął im z oczu"?
Cytuj:
"(24) Przez wiarę Mojżesz, gdy dorósł, odmówił nazywania się synem córki faraona; (25) Wybierając raczej cierpieć uciski z ludem Bożym, niż mieć doczesną rozkosz z grzechu. (26) Uważał zniewagi znoszone dla Chrystusa za większe bogactwo niż skarby Egiptu, bo wypatrywał zapłaty."(Hbr11)
To nie wiedziałeś, że Starotestamentowym prorokom jak Mojżeszowi był objawiony Pomazaniec? Ktory ma nadejść i odnowić wszystko?
Na ten fragment nie zwróciłem uwagi.
Dziękuję.
Ale to pytanie było bardziej o to w co Ty wierzysz.
Kościół Katolicki jawnie prezentuje swoje podstawy Wiary?
A jeżeli Ty nie należysz do żadnej konkretnej organizacji z jawnymi informacjami to jak inaczej dowiedzieć się co uważasz jak pytać?
Pytanie dla mnie bardziej brzmi, jak dużo wiedzieli?
Czy znali "treść Nowego Testamentu"?
Ale to dla mnie na razie temat poboczny.
Cytuj:
"(13) Wszyscy oni umarli w wierze, nie otrzymawszy spełnienia obietnic, ale z daleka je ujrzeli, cieszyli się nimi i witali je, i wyznawali, że są obcymi i pielgrzymami na ziemi."(Hb r11)
Właśnie co to oznacza konkretnie "z daleka ujrzeli, witali je"?
Cytuj:
Nowe Przymierze:
"(2) Jak nowo narodzone niemowlęta pragnijcie czystego mleka słowa Bożego, abyście dzięki niemu rośli; (3) Jeśli tylko zakosztowaliście, że Pan jest dobry. (4) Zbliżając się do niego, do kamienia żywego, odrzuconego wprawdzie przez ludzi, ale przez Boga wybranego i drogocennego; (5) I wy sami, jak żywe kamienie, jesteście budowani w duchowy dom, stanowicie święte kapłaństwo, aby składać duchowe ofiary, przyjemne Bogu przez Jezusa Chrystusa. (6) Dlatego mówi Pismo: Oto kładę na Syjonie kamień węgielny, wybrany, drogocenny, a kto w niego wierzy, nie będzie zawstydzony. (7) Dla was więc, którzy wierzycie, jest on cenny, dla nieposłusznych zaś ten kamień, który odrzucili budujący, stał się kamieniem węgielnym; (8) Kamieniem potknięcia i skałą zgorszenia dla tych, którzy nie wierząc, potykają się o słowo, na co też są przeznaczeni. (9) Lecz wy jesteście rodem wybranym, królewskim kapłaństwem, narodem świętym, ludem nabytym, abyście rozgłaszali cnoty tego, który was powołał z ciemności do swej cudownej światłości; (10) Wy, którzy kiedyś nie byliście ludem, teraz jesteście ludem Bożym, wy, którzy kiedyś nie dostąpiliście miłosierdzia, teraz miłosierdzia dostąpiliście."(1P2)
"Wierzy" w co?
A jak ktoś wierzy w "połowę" tego co powinien, a część "na opak", to się kwalifikuje do "wierzących" czy "nieposłusznych"?
W co trzeba wierzy aby być "wierzącym"?
Nieposłuszni komu/czemu?
Cytuj:
- Czy widzisz zawsze jeden i ten sam element wspólny dla każdego Przymierza jakie zakłada/zawiera Bóg z człowiekiem?
Np. składanie ofiary.
Cytuj:
- Czy Słowo Boże jest w mleku? Spożywając mleko będziemy rośli w Słowie?
Jakby Bóg tak chciał, to mleko z krowy by Ci pomagało w Wierze?
A jakby nie chciał to by nie pomagało?
Cytuj:
- Czy można fizycznie coś zjeść aby "zakosztować" i doświadczyć również fizycznie, że Pan jest dobry? Czy można dowiedzieć/doświadczyć się o tym czytając/słuchając Słowa jego?
Można tak jak Bóg zechce.
Apokalipsa 10
9 Poszedłem więc do anioła,
mówiąc mu, by dał mi książeczkę.
I rzecze mi:
«Weź i połknij ją,
a napełni wnętrzności twe goryczą,
lecz w ustach twych będzie słodka jak miód».
10 I wziąłem książeczkę z ręki anioła
i połknąłem ją,
a w ustach moich stała się słodka jak miód,
a gdy ją spożyłem,
goryczą napełniły się moje wnętrzności6.
11 I mówią mi:
«Trzeba ci znów prorokować o ludach, narodach, językach i o wielu królach».
Można czytać dużo Słowa i dalej być Ateistą?
2 Piotr 3
umiłowany nasz brat Paweł
według
danej mu mądrości
napisał do was,
16 jak również we wszystkich listach,
w których mówi o tym.
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy,
które ludzie niedouczeni
i mało utwierdzeni
opacznie tłumaczą,
tak samo jak i inne Pisma,
na własną swoją zgubę.2 Piotr 1
20 To przede wszystkim miejcie na uwadze, że
żadne proroctwo Pisma
nie jest dla prywatnego wyjaśnienia.
21 Nie z woli bowiem ludzkiej
zostało kiedyś przyniesione proroctwo,
ale
kierowani Duchem Świętym
mówili Boga święci ludzie.
Pokora?
Cytuj:
- Czy Słowo jest fizycznym kamieniem, skoro można się o nie potknąć? Czy kamień może kogoś zgorszyć?
A czy kamień może mówić?
Łukasz 19
40 Odrzekł:
«Powiadam wam:
Jeśli ci umilkną,
kamienie wołać będą».
Może być czym chce?
A czy Duch Święty jest gołębiem?
Cytuj:
- Czy z braku wiary mogę potknąć się o fizyczny kamień?
Możesz. Jak nie uwierzysz, że jest możliwe abyś się Ty potknął i uznasz, że nie ma sensu patrzeć pod nogi?
Albo jak ominiesz jeden kamień i uznasz, że już więcej na drodze ich nie będzie?
1 Koryntian 10
12 Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł.
Cytuj:
- Kto jest w tych Przymierzach "świętym kapłaństwem"? Te które składa duchowe ofiary?
A jak się
"składa duchowe ofiary
przez Jezusa Chrystusa"?
Co to znaczy, że "ofiara jest duchowa"?
Co to znaczy, że jest "składana PRZEZ Jezusa Chrystusa"?
Cytuj:
- Jak można składać duchowo ofiarę w każdych przymierzach z Bogiem? Jak to się robi twoim zdaniem?
Może robić to co Bóg chce, zgodnie z prawdziwą Wiarą?
A jeżeli Bóg chce abyś przyjmował Eucharystię w Nowym Przymierzu, bo taka jest Jego Wola i Pragnienie, to przyjmujesz Eucharystię z odpowiednim nastawieniem i w ten sposób składasz ofiarę duchową?
Można poczytać o znaczeniu słowa "ofiara":
https://www-catholic-com.translate.goog ... -sacrificeCytuj:
- Czy spożywając "chleb i krew" napełniam się Słowem Bożym bardziej, niż kiedy piję czyste mleko? Czy owcze mleko jest lepsze i daje więcej Słowa, czy krowie mleko?
Jeżeli taka Wola Boża to tak.
Cytuj:
A wiesz co to jest "Toast" w tradycji ludzkiej i jak się go wykonuje?
Takie coś?
https://i.pinimg.com/736x/78/4f/5d/784f ... -piece.jpgI co ten Toast daje w Nowym Przymierzu?
Cytuj:
A wiesz co to jest kolacja Sederowa w tradycji Żydów?
PreKursor Eucharystii?
A Twoim zdaniem po co została ustanowiona?
Cytuj:
ale unikasz odpowiedzi i nie chcesz zgłębiać tematu.....
Bo każdy temat wymaga czasu i energii.
Ja staram się możliwie skracać i skracać, a nie wydłużać ten proces dogadywania się.
Ludzie studiują Biblię od 2000 lat?
Dawne księgi jeszcze dłużej?
Możesz mnie zalewać setkami wątpliwości unikając sedna. I końca może nie być po 20 latach.
Wytłumaczę Ci 100 wątpliwości to wymyślisz 101szą?
Chcę dotrzeć najkrótszą drogą do porozumienia.
Cytuj:
Podczas uczty każdy wychyla cztery puchary wina dla upamiętnienia zapisanych w Księdze Wyjścia (6:6-7) czterech sposobów określenia wybawienia
Cytowanie Wikipedii do rozmowy o Wierze nie jest dla mnie zbyt celowe.
Wyjścia 6
6 Przeto powiedz synom izraelskim: Ja jestem Pan! Uwolnię was od jarzma egipskiego i wybawię was z niewoli, i wyswobodzę was wyciągniętym ramieniem i przez surowe kary.
7 I wezmę sobie was za mój lud, i będę wam Bogiem, i przekonacie się, że Ja, Pan, Bóg wasz, uwolniłem was spod jarzma egipskiego.
Gdzie masz słowo "pamiątka"?
Cytuj:
Jak myślisz, Jezus rodzony Żyd, z pokolenia Judy, czym się kierował podczas ostatniej Wieczerzy w tradycji żydowskiej? Paschą żydowską? Na czym się wzorował wskazując apostołom jak mają upamiętniać Nową Ofiarę Baranka w Nowym Przymierzu za wybawienie?
Pozbawiasz Jezusa Boskości?
Jezus jest Bogiem, Wszechmogącym, Wszechwiedzącym.
Kieruje się planem Zbawienia.
Zna przyszłość?
"Przyszłość definiuje przeszłość"?
Myślenie jest wstecz.
Jak masz zrobić przepis kucharski to czy najpierw kupujesz losowe składniki a potem z nich wymyślasz potrawę? Czy wybierasz potrawę, a potem na podstawie potrawy określasz jakie składniki będą potrzebne?
I choć umysłowo kolejność procesu może być:
1) potrawa, a potem
2) składniki
To materialnie się odwraca:
1) składniki, a potem
2) potrawa
Dopasowujesz środki do celu?
Czy cel do środków?
Ofiary ST są "składnikami" Eucharystii?
Hebrajczyków 9
9 To zaś jest
obrazem czasu teraźniejszego,
a składa się w nim dary i ofiary,
Hebrajczyków 10
1 Prawo bowiem, posiadając tylko
cień przyszłych dóbr,
a nie sam obraz rzeczy,
przez te same ofiary,
Cień. Obraz.
Cytuj:
Czy Żydzi mogli kiedykolwiek spożywać krew w tych pucharach? Co Prawo Mojżesza mówi na temat krwi? Czy Jezus podczas Wieczerzy mógł sprzeciwić się Prawu Bożemu, anulować je i nagle nakazać spożywać krew? Do tego jeszcze przed Jego śmiercią na Krzyżu, kiedy Nowe Przymierze jeszcze nie zostało przypieczętowane/weszło w życie? Pozwalał by sobie na łamanie Prawa Bożego(grzeszyć)?
Odpowiedź była wyżej.
Pn paź 17, 2022 16:34
Cytuj:
Czy Jezus przyszedł wypełnić Prawo, którego "Ani jedna jota...." nie zostanie wymazana aż do końca tego świata....? Czy je zmienić/przerobić/anulować?
Mateusz 5
17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków.
Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić.
18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam:
Dopóki niebo i ziemia nie przeminą,
ani jedna jota, ani jedna kreska
nie zmieni się w Prawie,
aż się wszystko spełni.
Do końca tego świata?
Jan 19
28 Potem Jezus świadom, że
już wszystko się dokonało,
aby się wypełniło Pismo,
rzekł: «Pragnę».
I po "pragnę" mogło być nowe Prawo?
Cytuj:
Swoją drogą... toasty w ludzkiej tradycji wznosi się za zdrowie.. a przy Wieczerzy za "zdrowie ale w wieczności z Bogiem" dzięki Chrystusowi....
Jaki to ma CEL?