| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Tydzień apostazji
Nie jestem pewien jak to do końca jest. Podejrzewam że ateiści mają gorzej niż chrześcijanie czy żydzi, bo to ludzie księgi, a ateiści to zwykli bezbożnicy.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| So maja 26, 2012 17:29 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
@MARIEL Przepraszam, ale czy aby niewiara w Boga nie jest zawarta definicji ateizmu? Nie rozumiem, co chcesz przekazać...
@Jajko
Masz racje, tak z grubsza jest, w paru krajach (jak Arabia Saudyjska choćby) jest też tak, że karane śmiercią jest porzucenie islamu, tzn. niewierzący czy wierzący w co innego znajdują się w trochę lepszej sytuacji, człowiek urodzony jako mahometanin nie ma wyboru.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano So maja 26, 2012 17:36 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
| So maja 26, 2012 17:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): W wielu krajach muzułmańskich przyznanie się do niewiary lub innej niż jedynie słuszna grozi śmiercią lub więzieniem. Niestety nie wiem w ilu. Iran i Arabia saudyjska są ponoć dość skrajnymi przykładami państw muzułmańskich ale nadal nie sa tam prześladowani ateiści, co porzucający islam. Zupełnie inaczej było w Chinach, w Kambodży i zupełnie inaczej jest w Korei Północnej, gdzie niewielkie kościoły chrześcijańskie utrzymywane są jak skanseny na pokaz dla turystów, a resztę wymordowano, wygnano lub zamknięto w obozach. Jeżeli więc chcesz faktycznie mówić prawdę, to mów. Przemilczając niewygodna część robisz z całości kłamstwo.
|
| So maja 26, 2012 17:34 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
Ależ nie przemilczam. O wojnach religijnych i prześladowaniach ludzi tylko dlatego, że skłądali ofiary innym bogom mówiliśmy. Ubolewałem, że nadal w niektórych krajach zabija się ludzi z tego powodu.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| So maja 26, 2012 17:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie jestem pewien jak to do końca jest. Podejrzewam że ateiści mają gorzej niż chrześcijanie czy żydzi, bo to ludzie księgi, a ateiści to zwykli bezbożnicy. Co z tego, że ludzie księgi, jak nie tej samej.
|
| So maja 26, 2012 17:38 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Ale w islamie są traktowani szczególnie, tym bardziej, że Koran ma korzenie w Biblii przecież.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So maja 26, 2012 17:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, szczególnie są nielubiani, dostrzegają to nawet koledzy z Racjonalisty http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,366566Wiesz, że do niedawna nie miałabym prawa wjechać z Biblią do niektórych krajów arabskich ( nie wiem jak to obecnie wygląda ), nie mówiąc o większym krzyżyku w formie wisiorka?
|
| So maja 26, 2012 17:43 |
|
 |
|
JedenPost
|
Teraz już wiem.
|
| So maja 26, 2012 17:45 |
|
 |
|
Jajko
|
prześladowania na tle wiary w bóśtwa to fatalna rzecz. Dlatego uczę syna tolerancji wobec wyznawców wszelkch bogów.
|
| So maja 26, 2012 17:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): prześladowania na tle wiary w bóśtwa to fatalna rzecz. Dlatego uczę syna tolerancji wobec wyznawców wszelkch bogów. A że w czasach nowożytnych najwięcej w imię światopoglądu wymordowali ateiści nadal to praktykują wspomniałeś?
|
| So maja 26, 2012 17:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Wiesz, że do niedawna nie miałabym prawa wjechać z Biblią do niektórych krajów arabskich ( nie wiem jak to obecnie wygląda ), nie mówiąc o większym krzyżyku w formie wisiorka? Wygląda na to, że w Arabii Saudyjskiej zakaz noszenia symboli religijnych innych niż muzułmańskie nadal obowiązuje, nie wiem jak w innych krajach. Tobie Jajko jako ateiście w tym wypadku nic by nie groziło http://www.rijad.polemb.net/?document=37
|
| So maja 26, 2012 17:52 |
|
 |
|
Jajko
|
Kozioł napisał(a): Jajko napisał(a): prześladowania na tle wiary w bóśtwa to fatalna rzecz. Dlatego uczę syna tolerancji wobec wyznawców wszelkch bogów. A że w czasach nowożytnych najwięcej w imię światopoglądu wymordowali ateiści nadal to praktykują wspomniałeś? O Hitlerze tylko rozmawialiśmy. O innych nie.
|
| So maja 26, 2012 18:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Necromancer napisał(a): Dla mnie wniosek jest jeden. Organizacja do której przynależność nie jest dobrowolna, która nie szanuje ludzkiej wolności, z której trudno się wydostać albo odejście jest fikcyjne, nie zasługuje na szacunek. W pełni to popieram. I sądzę, że nie tylko ja. Antyklerykalizm nie bierze się znikąd. I nie jest on jednoznaczny z ateizmem. MARIEL napisał(a): Ten Twój 8-latek to nad wyraz inteligentne dziecko, no chyba że potakuje że rozumie, żeby przykrości tacie nie zrobić Mariel, ale 8-latki przecież ponoć świetnie rozumieją znaczenie sakramentów, do których przystępują. To dla nich przecież przeżycie duchowe... To, co tłumaczy dziecku Jajko, nie jest chyba jakoś bardziej skomplikowane... 
|
| So maja 26, 2012 18:09 |
|
 |
|
Jajko
|
Mnie się wydaje, że zrozumienie, że z powodu biedy i nieszczęścia człowiek modli się do bogów, bo nic innego mu już nie pozostaje, a żyjący dobrze i dostatnio nie odczuwa takiej potrzeby, bo jest mu dobrze jest chyba łatwiejsze do przyjęcia niż teologiczne teorie na temat hostii na przykład.
|
| So maja 26, 2012 18:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Kozioł napisał(a): Jajko napisał(a): prześladowania na tle wiary w bóśtwa to fatalna rzecz. Dlatego uczę syna tolerancji wobec wyznawców wszelkch bogów. A że w czasach nowożytnych najwięcej w imię światopoglądu wymordowali ateiści nadal to praktykują wspomniałeś? O Hitlerze tylko rozmawialiśmy. O innych nie. To ci zostało całkiem sporo!
|
| So maja 26, 2012 18:26 |
|
|
|