PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
@RobekNie będziesz miał czasu na zaglądanie. Decyzja będzie musiała być natychmiastowa w momencie śmierci. Potem będziesz mógł się tylko cieszyć lub ugryźć w cztery litery, że źle wybrałeś 
|
Wt cze 28, 2016 23:03 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Chyba że szatan pokaże ciekawe piekło, a potem okaże się że to była wersja demo.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt cze 28, 2016 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Chyba że szatan pokaże ciekawe piekło, a potem okaże się że to była wersja demo. Taką opcję ukazuje autor książki "Pierwszy dzień po śmierci".
|
Śr cze 29, 2016 6:39 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Jakiej zabawy? w piekle? piekło to nie impreza Ja mówie bardziej ogólnie. Bo musze zrezygnować z zabawy, żeby sie dostać do tego nieba. Chodzi Ci o rezygnację z grzechu? Widzisz, jeśli uważasz że (nawet na ziemi) lepszy jest dla Ciebie grzech, to jest właśnie korzeń grzechu - nie wierzysz że propozycja Boga jest tym, co dla Ciebie najlepsze. To jest znacznie gorsze od samego grzechu! Helenka napisał(a): @RobekNie będziesz miał czasu na zaglądanie. Decyzja będzie musiała być natychmiastowa w momencie śmierci. Potem będziesz mógł się tylko cieszyć lub ugryźć w cztery litery, że źle wybrałeś  Nie trzeba zaglądać - dostanie pełne poznanie w chwili wyboru/sądu. Andy72 napisał(a): Chyba że szatan pokaże ciekawe piekło, a potem okaże się że to była wersja demo. Tak się dzieje, ale nie w momencie wyboru/sądu (wówczas, jak pisałem , masz pełne rozeznanie, "poznajesz tak, jak zostałeś poznany"). Tak się dzieje TERAZ. I, sądząc po wpisie powyżej, Robek zaczyna się nabierać... 
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Śr cze 29, 2016 6:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Nie trzeba zaglądać - dostanie pełne poznanie w chwili wyboru/sądu. Nie wszystko co piszę trzeba brać na poważnie i z tym dyskutować. Jest jeszcze taka kategoria w konwersacji jak żart.
|
Śr cze 29, 2016 7:01 |
|
|
|
 |
Robek
|
Helenka napisał(a): @RobekNie będziesz miał czasu na zaglądanie. Decyzja będzie musiała być natychmiastowa w momencie śmierci. Potem będziesz mógł się tylko cieszyć lub ugryźć w cztery litery, że źle wybrałeś  Jak to nie będzie czasu na zaglądanie? Ludzie żyją kilkadziesiąt lat i mają czas zaglądać do piekła, czy może bardziej mówią że byli w piekle, a po śmierci gdy każdy będzie miał nieskończoną ilość czasu, to już nie da rady do piekła zajrzeć, bo nie ma na to czasu  Marek_Piotrowski napisał(a): Chodzi Ci o rezygnację z grzechu? Widzisz, jeśli uważasz że (nawet na ziemi) lepszy jest dla Ciebie grzech, to jest właśnie korzeń grzechu - nie wierzysz że propozycja Boga jest tym, co dla Ciebie najlepsze. To jest znacznie gorsze od samego grzechu! To i tak nic nie zmienia, bo bez Bożego miłosierdzia nie da rady, a przy tym kwestia tego kto ile ma grzechów, nic nie zmieni.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr cze 29, 2016 14:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Jak to nie będzie czasu na zaglądanie? Ludzie żyją kilkadziesiąt lat i mają czas zaglądać do piekła, czy może bardziej mówią że byli w piekle, a po śmierci gdy każdy będzie miał nieskończoną ilość czasu, to już nie da rady do piekła zajrzeć, bo nie ma na to czasu Czytaj ze zrozumieniem. Na "zaglądanie" masz życie na ziemi. W momencie śmierci wybierzesz "nagrodę" i ... koniec zaglądania. Robek napisał(a): To i tak nic nie zmienia, bo bez Bożego miłosierdzia nie da rady, a przy tym kwestia tego kto ile ma grzechów, nic nie zmieni. A to już jest kuszenie Pana Bpga 
|
Śr cze 29, 2016 15:05 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Jeśli w niebie nie będziemy ograniczeni przez czas, to znaczy, że nie ma jakiegoś "momentu", tylko jest ciągle trwająca decyzja. Jakby była ona nieustannie potwierdzana i podtrzymywana przez wieczność.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr cze 29, 2016 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trochę to wygląda jakby płyta się zacięła  . Bóg istnieje poza czasem i ludzki rozum nie potrafi sobie tego wyobrazić, że nie ma przeszłości ani przyszłości, a jest ciągłe teraz. Nie wiemy czym to "teraz" w niebie będzie wypełnione, ale będzie to zawsze ta sama decyzja, raz podjęta. Nie będzie możliwości zmiany.
|
Śr cze 29, 2016 18:37 |
|
 |
Andy72
|
Będzie to największa, heroiczna decyzja w życiu. Od tej decyzji zależy nasza wieczność, nie pomylmy się.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr cze 29, 2016 18:38 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Robek napisał(a): To i tak nic nie zmienia, bo bez Bożego miłosierdzia nie da rady, a przy tym kwestia tego kto ile ma grzechów, nic nie zmieni. Zmienia. Bez bożego miłosierdzia nie da rady, ale Twoje grzechy ==> kształtujące Ciebie ==>kształtujące Twoją decyzję w chwili śmierci/sądu mogę uniemożliwić Twoje zbawienie. Soul33 napisał(a): Jeśli w niebie nie będziemy ograniczeni przez czas, to znaczy, że nie ma jakiegoś "momentu", tylko jest ciągle trwająca decyzja. Jakby była ona nieustannie potwierdzana i podtrzymywana przez wieczność. Tak, dokładnie! Helenka napisał(a): Trochę to wygląda jakby płyta się zacięła  . Bóg istnieje poza czasem i ludzki rozum nie potrafi sobie tego wyobrazić, że nie ma przeszłości ani przyszłości, a jest ciągłe teraz. No nie. Teraz też należy dp wymiaru czasowego. Nadto nie tyle "czas nie istnieje" co nas nie ogranicza. To pozornie niewiele, ale różnica jest fundamentalna. To nie jest ograniczenie to "teraz" lecz rozszerzenie percepcji. Cytuj: Nie wiemy czym to "teraz" w niebie będzie wypełnione, ale będzie to zawsze ta sama decyzja, raz podjęta. Nie będzie możliwości zmiany. Andy72 napisał(a): Będzie to największa, heroiczna decyzja w życiu. Od tej decyzji zależy nasza wieczność, nie pomylmy się. To jedno mamy zapewnione - nie pomylimy się. Ta decyzja zależy od naszego "dzisiaj" - teraz. Przygotujmy się dziś przez dobre decyzje.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Śr cze 29, 2016 21:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): No nie. Teraz też należy dp wymiaru czasowego. Nadto nie tyle "czas nie istnieje" co nas nie ogranicza. To pozornie niewiele, ale różnica jest fundamentalna. To nie jest ograniczenie to "teraz" lecz rozszerzenie percepcji. A w którym miejscu powiedziałam, ze to "teraz" jest ograniczeniem? Marek_Piotrowski napisał(a): a gdzie dyplom, panie profesorze? Daruj sobie te brawa. Wiem o czym piszę i wystarczy jeśli wyrazisz zgodę.
|
Śr cze 29, 2016 21:55 |
|
 |
Andy72
|
Marek_Piotrowski napisał(a): To jedno mamy zapewnione - nie pomylimy się. Ta decyzja zależy od naszego "dzisiaj" - teraz. Przygotujmy się dziś przez dobre decyzje. A co gdy planujemy wybrać Niebo, a w życiu wybieramy zło?
|
Cz cze 30, 2016 8:28 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Nikt w życiu nie wybiera zła. Każdy dąży do dobra. Co najwyżej źle to dobro postrzega. Przykładem monolog Cersei z finału sezonu 6 GoT 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz cze 30, 2016 11:45 |
|
 |
Andy72
|
A co w tym monologu było?
|
Cz cze 30, 2016 11:46 |
|
|
|