Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Autor |
Wiadomość |
szyszkownik
|
 Re: Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Alus napisał(a): gargamel napisał(a): Na Buddyzmie się nie znam, ale z tego co o nim wiem, to przesłanie jego jest łatwiejsze do strawienia niż doktryna katolicka. Jaki jest sens kary, jeżeli ma ona trwać wiecznie, i wyglądać jak sen wariata po obejrzeniu horroru ? I co ciekawe, już za samo wątpienie w istnienie wiecznego piekła, można ponoć trafić do tego piekła  Paranoja i obłęd jakiś, i czemu niby jakaś tam pani skądś tam, otrzymuje łaskę i przychodzi po nią Jezus i prowadza ją po piekle. Ludzie  Wcześniej napisałem; jeżeli Bóg chcę uzyskać lepszy efekt, to niech nawróci Dawkinsa. Da to ludziom do myślenia, o ile nie stwierdzą u Dawkinsa ewidentnej choroby psychicznej  Tyle tylko, że piekło nie jest karą, ale dobrowolnym wyborem każdego, który tam trafia. Ludzie w pełni władz umysłowych, gdy zdają sobie sprawę, że mogą sobie zafundować dramat, starają się ze wszystkich sił uniknąć tego. Wszystkie religie, etyka, głoszą Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe.....tyle i aż tyle. Człowiek który to odrzuca, postępuje jak ćma.....a później ma żal do ognia.... Czy tak dobrowolny można by się spierać... Może i ktoś rzeczywiście chciałby dołączyć do szatana, ale to jakiejś wyjątki. Sęk w tym, że później nawet jak pokutujesz to już koniec "wyrok zapadł". Przypomniało mi się co mój dawny proboszcz (gdy byłem młodszy i chodziłem na katechizację) mówił o piekle. Mówił on że tak naprawdę nie wiadomo, czy piekło nie jest puste... O ile KK dokonuje kanonizacji (czyli urzędowo stwierdza że ktoś jest zbawiony), o tyle nigdy nie stwierdził, że ktoś jest potępiony, czyli że znajduje się w piekle...
|
Wt mar 29, 2011 19:21 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Drogi Jezu, kiedy ten horror się skończy?„Moje dziecko," - odpowiedział - „tylko Ojciec wie, kiedy nadejdzie koniec. Uspokój się". Słowa te wzmocniły mnie. To fragment z tej opowieści. Więc czy piekło będze trwało wiecznie ? Jeżeli dać wiarę tej kobiecie, to wychodzi, że jednak nie. Alus, ludzie sami sobie nie wybierają takiego czegoś. Co innego gdyby istnienie Boga, Nieba, Piekła było oczywiste. Najlepiej gdyby każdy otrzymał taką łaskę jak ta pani, i dane mu było porozmawiać z Jezusem, nie byłoby przynajmniej ateistów, i wtedy każdy by wybrał gdzie chce iść po śmierci, bo wiedziałby o co się rozchodzi. Naszła mnie także taka oto refleksja; jeżeli jest ktoś, kto mocno wierzy w te makabryczne relacje o piekle i planuje sprowadzić dzieci na ten świat(założyć rodzinę), to ja apeluję do niego: człowieku odpuść sobie, bo nie wiesz na 100% że twoje dzieci do piekła nie trafią. Nie możesz być pewny, że wyrosną na dobrych chrześcijan, po co więc ryzykować dla nich taki horror ?!
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt mar 29, 2011 20:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, ludzie sami sobie nie wybierają takiego czegoś. Co innego gdyby istnienie Boga, Nieba, Piekła było oczywiste. Najlepiej gdyby każdy otrzymał taką łaskę jak ta pani, i dane mu było porozmawiać z Jezusem, nie byłoby przynajmniej ateistów, i wtedy każdy by wybrał gdzie chce iść po śmierci, bo wiedziałby o co się rozchodzi.
Naszła mnie także taka oto refleksja; jeżeli jest ktoś, kto mocno wierzy w te makabryczne relacje o piekle i planuje sprowadzić dzieci na ten świat(założyć rodzinę), to ja apeluję do niego: człowieku odpuść sobie, bo nie wiesz na 100% że twoje dzieci do piekła nie trafią. Nie możesz być pewny, że wyrosną na dobrych chrześcijan, po co więc ryzykować dla nich taki horror ?! Gdybyś wszyscy rozmawiali z Jezusem byłaby to już wiedza empiryczna, nie wiara. Maxyma Nie czyń drugiemu co tobie niemile jest uniwersalna. Jezus wielokroć to potwierdzał.... Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych Mnieście uczynili. Elbrus napisał(a): Proszę nie mantrować tymi samymi nieprawdami:
a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni Ewangelii Pana naszego Jezusa. Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego (2 Tesaloniczan 1:7-9) Kara, zapłata, wybór....zawsze to tylko konsekwencja osobistych wyborów, działań człowieka.
|
Wt mar 29, 2011 20:26 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ale "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" to wspaniały i najprostszy przepis na poprawę jakości życia na ziemi, a dodam, że zasadą tą kieruje się w życiu wielu ateistów. I co Ty na to ?
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt mar 29, 2011 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Ale "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" to wspaniały i najprostszy przepis na poprawę jakości życia na ziemi, a dodam, że zasadą tą kieruje się w życiu wielu ateistów. I co Ty na to ? Co ja na to?......przeczytaj dokładnie słowa Jezusa z Ewangelii wg św Mateusza "Sąd Ostateczny" (25,31-46). Ateista jeśli nie przyjął lub utracił łaskę wiary, a przy tym nie wojuje z Bogiem z ludźmi, nie utracił szansy zbawienia.....
|
Śr mar 30, 2011 8:05 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Ateista jeśli nie przyjął lub utracił łaskę wiary, a przy tym nie wojuje z Bogiem z ludźmi, nie utracił szansy zbawienia..... Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. (Jana 3:18) Niewojowanie z Bogiem jest dalece niewystarczające. "Dobrzy ludzie", którzy odrzucają wiarę w Syna, zostaną ukarani: ten również będzie pić wino zapalczywości Boga przygotowane, nie rozcieńczone, w kielichu Jego gniewu; i będzie katowany ogniem i siarką wobec świętych aniołów i wobec Baranka.(Apokalipsa 14:10)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 30, 2011 11:04 |
|
 |
szyszkownik
|
Elbrus napisał(a): ten również będzie pić wino zapalczywości Boga przygotowane, nie rozcieńczone, w kielichu Jego gniewu; i będzie katowany ogniem i siarką wobec świętych aniołów i wobec Baranka. (Apokalipsa 14:10)
Hurra, alleluja  . Być moze zatem rozkosze nieba będą polegały też na przyglądaniu się katowaniu ogniem i siarką  Powiedzmi, traktujesz to dosłownie? I znowu dochodzimy od paradoksu. Czy szczęście w niebie nie będzie przyćmione tym, że ktoś z moich bliskich, przyjaciół jest w piekle na wiecznych mękach? Mi to by osobiście przeszkadzało.
|
Śr mar 30, 2011 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. [/i] (Jana 3:18
Niewojowanie z Bogiem jest dalece niewystarczające. "Dobrzy ludzie", którzy odrzucają wiarę w Syna, zostaną ukarani:
ten również będzie pić wino zapalczywości Boga przygotowane, nie rozcieńczone, w kielichu Jego gniewu; i będzie katowany ogniem i siarką wobec świętych aniołów i wobec Baranka. (Apokalipsa 14:10) Zapomniałeś.... Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni (J 10,16).
|
Śr mar 30, 2011 13:39 |
|
 |
Asparagus
|
Alus napisał(a): Zapomniałeś....Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni (J 10,16). Strasznie ten Jan namieszał. Raz tak, raz inaczej. I bądź tu mądry...
|
Śr mar 30, 2011 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asparagus napisał(a): Alus napisał(a): Zapomniałeś....Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni (J 10,16). Strasznie ten Jan namieszał. Raz tak, raz inaczej. I bądź tu mądry... Wcale nie namieszał..... A sąd polega na tym, że świaatło przyszło na świat, lecz ludzie bardzziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. Kto wypełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki sa dokonane w Bogu (J 3,19-21). Co św. Edyta Stein ujęła w słowa - Kto szuka prawdy, ten szuka Boga, czy jest to jasne dla niego, czy też nie.
|
Śr mar 30, 2011 14:27 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): (...) Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. Brak wiary i miłości do Boga jest grzechem przeciwko pierwszemu i najważniejszemu przykazaniu. Brak żalu za grzech śmiertelny (a o takim mówimy), oznacza śmierć wieczną. Żadne uczynki (a nawet ofiara Jezusa) nie zmażą - bo nie mogą zmazać - grzechu, za który nie ma żalu, a takim jest świadoma niewiara.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr mar 30, 2011 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Brak wiary i miłości do Boga jest grzechem przeciwko pierwszemu i najważniejszemu przykazaniu. Brak żalu za grzech śmiertelny (a o takim mówimy), oznacza śmierć wieczną. Żadne uczynki (a nawet ofiara Jezusa) nie zmażą - bo nie mogą zmazać - grzechu, za który nie ma żalu, a takim jest świadoma niewiara. To konkrety.....Japończycy nie wierzą w osobowego Boga, szanują za to wszelkie formy życia.....wszyscy przez wieki to zdecydowani kandydaci piekła?
|
Śr mar 30, 2011 14:49 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ciekawe czy istnieją nagrania pochodzące z błękitu nieba, czy z kosmosu, na których słychać przepiękny śpiew chórów anielskich, oraz radosny gwar zbawionych dusz. To tak a propos tych "sounds from hell" z radzieckiego odwiertu. No i dobrze prawi szyszkownik. Jak ma wyglądać szczęście kogoś kto wie, że np. jego dzieci są w piekle i przeżywają koszmar, bo torturują je jakieś plugawe bestie  itp.itd.? Może Bóg podaje pastylkę zapomnienia ? Te dziwne relacje z wycieczek do piekła, to na 99% zwykłe kocopoły, tylko czemu ci ludzie tak ochoczo opowiadają te farmazony, czy ktoś ich do tego zachęca, a może duchowni im za to płacą ? Alus, zgadza się że prawdy trzeba szukać, tylko że często kończy się to tak, jak w przypadku większości filozofów, czyli ateizmem.
Ostatnio edytowano Śr mar 30, 2011 15:18 przez gargamel, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr mar 30, 2011 15:15 |
|
 |
Asparagus
|
Alus napisał(a): To konkrety.....Japończycy nie wierzą w osobowego Boga, szanują za to wszelkie formy życia.....wszyscy przez wieki to zdecydowani kandydaci piekła? Z tego co pisze Elbrus, to tak. Tylko, że Kościół już w ten sposób tego nie traktuje. Więc czy to oznacza, że Kościół nie jest pewien co jest konieczne do zbawienia?
Ostatnio edytowano Śr mar 30, 2011 15:26 przez Asparagus, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr mar 30, 2011 15:18 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): .....Japończycy nie wierzą w osobowego Boga, szanują za to wszelkie formy życia..... Czyż i poganie tego nie czynią?Jeśli człowiek wie o Dobrej Nowinie Jezusa, a mimo to ją odrzuca: Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz.(Mateusza 10:33-34) Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy, ale jedynie jakieś przerażające oczekiwanie sądu i żar ognia, który ma trawić przeciwników. Kto przekracza Prawo Mojżeszowe, ponosi śmierć bez miłosierdzia na podstawie [zeznania] dwóch albo trzech świadków. Pomyślcie, o ileż surowszej kary stanie się winien ten, kto by podeptał Syna Bożego i zbezcześcił krew Przymierza, przez którą został uświęcony, i obelżywie zachował się wobec Ducha łaski. Znamy przecież Tego, który powiedział: Do Mnie [należy] pomsta i Ja odpłacę. I znowu: Sam Pan będzie sądził lud swój. Straszną jest rzeczą wpaść w ręce Boga żyjącego. (Hebrajczyków 10:26-31)
|
Śr mar 30, 2011 15:22 |
|
|
|