Czemu służy propagowanie religii?
Autor |
Wiadomość |
entity
|
mariolcia napisał(a): Czemu służy propagowanie religii katolickiej ? Służy ulepszaniu świata i ludzi.
takie ulepszanie kosztem ogłupiania? nie zauważyłem żeby była specjalnie skuteczna
|
Wt lip 17, 2007 16:30 |
|
|
|
 |
R6
|
Nie, to ateiści są dobrzy, a wierzący źli 
|
Wt lip 17, 2007 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: takie ulepszanie kosztem ogłupiania? nie zauważyłem żeby była specjalnie skuteczna
Ogłupiania ? Ona nie ogłupia lecz pomaga wraz z Panem Jezusem ręka w rękę kroczyć przez życie. Daje katolikom idealną moralność, dobro i miłość w podejściu do innych ludzi. Ale wiarę także trzeba nie tylko umacniać lecz jej także bronić przed atakami ateistów. 
|
Śr lip 18, 2007 7:49 |
|
|
|
 |
Enigma
|
@mariolcia: Twoją wiarę mogą atakować antyklerykałowie (patrz- ja). Ateistom to pewnie raczj wisi, byle by im nie wchodzić w drogę. Oni nie wierzą i już. Tak w gwwoli ścisłości.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Śr lip 18, 2007 9:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Daje katolikom idealną moralność, dobro i miłość w podejściu do innych ludzi.
Może i całkiem niezła ta moralność jeśli chodzi o ludzi, ale jeśli chodzi o inne czujące istoty, to pożal się Boże. No niestety, etyka chrześcijańska jest tu całe lata świetlne za buddyzmem, że o dżinizmie już nie wspomnę.
|
Śr lip 18, 2007 10:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No niestety, etyka chrześcijańska jest tu całe lata świetlne za buddyzmem, że o dżinizmie już nie wspomnę.
Racja-nie ćwiartujemy i bezcześcimy ciał zmarłych 
|
Śr lip 18, 2007 11:09 |
|
 |
tommy
|
mariolcia napisał(a): Racja-nie ćwiartujemy i bezcześcimy ciał zmarłych 
Za to zostawiacie je robakom i glizdom na pozarcie. Jestescie oh-tacy-lepsi.
Cos jeszcze potrafisz znalezc jako argument, czy jedyna rzecza jaka mozesz zarzucic buddystom to Twoja wlasna ignorancja i niezrozumienie ich zwyczajow?
|
Śr lip 18, 2007 11:42 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: Racja-nie ćwiartujemy i bezcześcimy ciał zmarłych
Lepiej przyjglądnij się dokładniej co poniektórym relikwiom .
|
Śr lip 18, 2007 11:52 |
|
 |
R6
|
Mam wrażenie, że Biblia ignoruje kwestię stosunku ludzi do zwierząt. No może czasem zaleca rozprucie jakiego baranka.
|
Śr lip 18, 2007 11:57 |
|
 |
Enigma
|
@mariolcia: jeszcze do niedawna paliliście na stosie. Zresztą, nie wiem co gorsze, palić na stosie, czy okłamywać i żyć obłudą, hę?
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Śr lip 18, 2007 12:15 |
|
 |
entity
|
mariolcia napisał(a): Ogłupiania ? Ona nie ogłupia lecz pomaga wraz z Panem Jezusem ręka w rękę kroczyć przez życie. Daje katolikom idealną moralność, dobro i miłość w podejściu do innych ludzi. Ale wiarę także trzeba nie tylko umacniać lecz jej także bronić przed atakami ateistów. 
pozwolisz jednak że się z tym nie zgodzę, ktoś co niedziela idący powtarzać 'Credo', albo jest albo szalony (rzadkość), albo po prostu otumaniony, katolika można rozpoznać tylko w niedzielę, pomijam zarówno odosobnione przypadki aktywistów, jak i tych wszystkich dobrych ludzi, którzy zapewne byli by tak samo dobrzy, gdyby urodzili się w dowolniej innej niezmilitaryzowanej kulturze... oczywiście to tylko moja opinia 
|
Śr lip 18, 2007 15:00 |
|
 |
neutron NWO
|
Enigma napisał(a): @mariolcia: jeszcze do niedawna paliliście na stosie. Zresztą, nie wiem co gorsze, palić na stosie, czy okłamywać i żyć obłudą, hę? w mojej okolicy ostatnie spalenie na stosie było około 1680 roku (poszukam dokładniejszych informacji) z powodu uroku jaki miała rzucać piekna mieszkanka wioski na czcigodnych mężów. Pozew jaki złożyły żony tych mężów spowodował że niewinna kobieta spłonęła na stosię jako czarownica. No cóż, wszystko to zrobiono w imię boga... Swiat poszedł do przodu ale mechanizm "ogłupiania" pozostał ten sam. mariolcia napisał(a): Cytuj: No niestety, etyka chrześcijańska jest tu całe lata świetlne za buddyzmem, że o dżinizmie już nie wspomnę. Racja-nie ćwiartujemy i bezcześcimy ciał zmarłych 
etyka chrześcijańska? jest wypadkową kolizji judaizmu z pogańską Europą:
@ boże narodzenie: germańskie święto Słońca
@ wielkanoc: święto wiosny powiązane z księżycem (jeśli się mylę proszę o sprostowanie)
@ ha! relikwie: poganie po bitwie ucinali penisy i inne części ciała co znamienitszych poległych w walce wrogów i robili z nich fetysze by pozyskać siły ich witalne. Dzisiaj nie ucinamy penisów nieprzyjaciół poległych w bitwach ale kościół propaguje relikwie w postaci zębów, włosów i innych części ciała wierząc że kawałek ciała może obdarzyć nas bliżej niezidentyfikowaną mocą.
@ boże ciało: kolejne świeto pogańskie. obchodzenie stacji i modlitwy "o coś tam" wynikają z pogańskiej kultury ochodzenia pól w celach zesłania obfitości plonów (w mojej okolicy w maju organizowana jest katolicka procesja przez pola i modlitwy o plony)
Wnioski pozostawiam wam do przemyslenia. [/b]
_________________ W końcu dotrze do ciebie, że to ty jesteś problemem.
|
Cz lip 19, 2007 11:17 |
|
 |
neutron NWO
|
w sumie w powyższym poście nie nawiązałem do etyki ale do rytuałów. poniżej w skrócie co myślę o tzw. "etyce chrześcijanskiej":
etyka którą głosi współczesny katolicyzm jest wynikiem zmian społecznych i nie ma genezy chrześcijańskiej tylko ogólnoludzką. Zawsze śmieszy mnie kiedy ktoś uważa że to chrześcijaństwo stworzyło etykę wspólczesnie stosowaną: prawa człowieka, szacunek do wszystkich ludzi (a nie tylko do własnych współwyznawców) itp.
kodeks moralny wynika ze współzycia we wspólnocie i jest tylko dostosowany do wierzeń i przekonań ludzi zamieszkujacych dany teren ale sam rdzeń wynika z rozumności i logiczności pewnych zasad!
btw: witam wszystkich!
|
Cz lip 19, 2007 11:24 |
|
 |
neutron NWO
|
a wracając do tematu:
propagowanie religii ma wymiar czysto pragmatyczny:
1. władza
2. pieniądze
widać to kiedy zobaczy się jak wygląda kościół katolicki w porównaniu z ideami zapisanymi w wybranych pismach zwanych potocznie ewangeliami a będacymi rzekomo wiernym zapiskiem nauk Jezusa:
Jesus: porzucie wszystko i pójdzcie za mną
Kościół: dajcie nam wszystko i służcie nam
Jezus: tylko przezemnie wejdziecie do nieba
Kościół: bez nas nie wejdziecie do nieba
itd itd...
wygląda na to, że kościół to pasożyt żerujący na ideach Jezusa.
|
Cz lip 19, 2007 11:35 |
|
|
|