Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Piekło, niebo czy moze czysciec? 
Autor Wiadomość

zbyszek58-61 napisał(a):
O niebie można przy pomocy Biblii rozmawiać a o czyśćcu i piekle nie, bo jak rozmawiać poważnie o czymś, czego nie ma?
Myślę, że można. Wystarczy chcieć i mieć trochę wiedzy w temacie.

Paweł 93 napisał(a):
Cóż... Sorry, że o tym jednak piszę, ale chciałbym rozstrzygnąć tą kwestię...
Zależy na czyją korzyść, tzn. na korzyść zwolenników czy przeciwników czyśćca?

Paweł 93 napisał(a):
Choćby stąd:
(1Kor 3, 14n)"Ten, którego budowla wzniesiona na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten, którego dzieło spłonie poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień"

Ten teks nie jest wprawdzie czystym dowodem na istnienie czyśćca, lecz zawiera nawiązanie do tej prawdy...
Te wersety mówią o sądzie po zmartwychwstaniu. Jeśli odrzucisz kontekst, to pewnie na ten ogień załapie się i na teraźniejszość. Ale czy tak wolno? ;-)

Paweł 93 napisał(a):
Zapewniam, że w Biblii jest więcej takich opisów...
Co do ognia oczyszczającego to jest sporo wersetów mówiących o oczyszczeniu za życia.

Co do tekstów sugerujących czyściec udało mi się skompletować 45 "sztuk" (wątpię, byś mnie pobił w ilości). ;-) Problem w tym, że najważniejsze wersety-sugestie obróciły się w proch pod ciężarem właściwej egzegezy.

W skrócie, biorąc najważniejsze miejsca w Biblii:
Mt 18,34n - odrzucenie na wieki.
Łk 12,47n - odrzucenie na wieki
Mt 5,25n - odrzucenie na wieki
1Kor 3,14n - sąd po zmartwychwstaniu
2Mch 12,45 - modlitwa za grzeszników, którzy byli chciwymi bałwochwalcami. Dla takich jest czyściec?

Te najważniejsze wersety skłoniły mnie do napisania dłuższego artykułu o manipulacji KK fragmentem z Mt 5,21nn oraz głównego "winowajcy" z 2 Mch 12,32-45. Pierwszy już jest: Dar Życia - kliknij. Artykuł o 2 Mch wciąż się "szlifuje", choć na necie jest już pierwsza wersja (pisana na raty): KTO MIECZEM WALCZY, TEN OD MIECZA GINIE.

Będzie jeszcze i trzeci, o (nie)biblijnym czyśćcu. Będzie zawierał oba poprzednie, plus w miarę obiektywny komentarz do pozostałych wersetów, oraz odniesienie do najbardziej znanych dokumentów Kościoła Katolickiego i artykułów kilku dość znanych egzegetów i apologetów w Polsce (+ jeden apologeta z za granicy, którego stronę znalazłem w necie materiałów w temacie).

Paweł 93 napisał(a):
W końcu Kościół sam sobie tego nie wymyślił...
No właśnie, nie wymyślił, ino ok. około II wieku poszedł w tym temacie w bok... podobnie jak szkoła rabina Szammaja.

Jak skończę pisać o czyśćcu, to będę musiał znaleźć czas na przerobienie artykułu apologetycznego nt. ISTNIENIA wiecznej kary (jeziora ognia i siarki) na "wykładowy". Chętnych mogę jedynie zaprosić/skierować na inne forum. KLIKNIJ LINK DO TEMATU. Jak znajdę trochę czasu, a nikt tam nie zajrzy z lenistwa, to może coś tu przekopiuję przeciwnikom WIECZNEJ GEHENNY "na złość".. a zwolennikom dam parę poważnych argumentów-asów. ;-)

Jeśli ktoś chce sam dochodzić prawdy o WIECZNEJ GEHENNIE, NIEBIE I CZYŚĆCU, chętnie podam wskazówkę, jak to najszybciej zrobić: HEBRAJSKA RETORYKA BIBLIJNA - klucz do sukcesu. ;-)

Pozdrawiam

Pn mar 31, 2008 2:02
Czytam książke "Śmierć i życie wieczne" kardynała Ratzingera i on sam twierdzi że ognia oczyszczajacego nie można dosłownie utożsamiać z czyścem i kardynał pozostawia te kwestie otwartą.

Wykazuje jednynie że życie po śmierci trwa nadal jako stan bliskości z Chrystusem. W kwestii zmartwychstania stara sie pokazać że wszelkie obliczenia nie mają sensu bo dla Boga nie ma czasu.

Pn mar 31, 2008 12:00

lereeeek napisał(a):
Czytam książke "Śmierć i życie wieczne" kardynała Ratzingera i on sam twierdzi że ognia oczyszczajacego nie można dosłownie utożsamiać z czyścem i kardynał pozostawia te kwestie otwartą.
Ja tego co napisał jeszcze nie czytałem, ale możliwe że ma racje, tzn. jest to może kwestia definicji pojęć.

A w kwestii KONIECZNOŚCI oczyszczenia się po śmierci, w ramach dorastania do miłości i spotkania z Bogiem - a tak się o czyśćcu mówi - warto przeczytać i zastanowić się nad słowami z Pisma 1 Kor 15,51-53:
51 Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni.
52 W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni.
53 Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodziało się w nieśmiertelność.

Jakoś mi się to gryzie z ową koncepcją: wszyscy, którym brakuje doskonałej miłości, muszą do niej "dorosnąć" w czyśćcu. Nie widzę tu ani czasu ani "czasu" na zastanawianie się i dorastanie do pełni i doskonałości. Jeśli się mylę, proszę forowiczów o jakieś wypowiedzi, poglądy, własne i cudze opinie w tej sprawie. Wszak prócz wzajemnej miłości i miłości do Pana, ważne jest poznawanie Prawdy.
Ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem - mówi Pan.

lereeeek napisał(a):
Wykazuje jednynie że życie po śmierci trwa nadal jako stan bliskości z Chrystusem. W kwestii zmartwychstania stara sie pokazać że wszelkie obliczenia nie mają sensu bo dla Boga nie ma czasu.
W sumie ma chyba rację. Obliczenia sensu nie mają jeśli się choćby weźmie pod uwagę relatywność jego upływu...czas różnie płynie i niewykluczone że w tamtym wymiarze płynie inaczej. Niemniej jednak na pewno czas płynie, istnieje..co najmniej do czasu po Sądzie Ostatecznym. Może wówczas nastanie wieczność i brak upływu czasu tak, jak to było przed stworzeniem świata...? Ciekawe to by było doświadczenie... ;)

Bóg jest ponad czasem ale też działa w czasie...patrząc z naszego punktu widzenia.

Pozdrawiam

Pn mar 31, 2008 14:29

A w kwestii KONIECZNOŚCI oczyszczenia się po śmierci, w ramach dorastania do miłości i spotkania z Bogiem - a tak się o czyśćcu mówi - warto przeczytać i zastanowić się nad słowami z Pisma 1 Kor 15,51-53:
51 Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni.
52 W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni.
53 Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodziało się w nieśmiertelność.

To mi wygląda na opis totalnej światowej wojny jądrowej.

Jeden wielki grzmot, jedni znikną, a ci co pozostaną będą odmienieni.
Będą się świecić.

Nie pasuje tylko to powstanie umarłych, na dodatek nienaruszonych.

Pn mar 31, 2008 14:37
Zobacz profil WWW

Stanisław Adam napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):

To mi wygląda na opis totalnej światowej wojny jądrowej.

Jeden wielki grzmot, jedni znikną, a ci co pozostaną będą odmienieni.
Będą się świecić.

Nie pasuje tylko to powstanie umarłych, na dodatek nienaruszonych.
Chętnie przeczytam coś więcej. Mógłbyś rozwinąć swój post? Bo tak dość intrygująco acz skrótowo napisałeś... ;)

Pozdrawiam

Pn mar 31, 2008 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4