Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 co Seweryn zamierza w sprawie ateistów? 
Autor Wiadomość
R6, głowa do góry - wolna wola i nagrody w niebie to same perełki przecież...

a zarzucać Bogu, że stworzył planetę z różnymi Emmami i itpami to jakby również i Jego winić za Microsoft ;-)
łańcuch pokarmowy to pikuś, ale po co pająki?

a weź Ty spróbuj - tak pocichutku, schowany przed cudzym wzrokiem - wybrazić sobie tylko, że jednak On istnieje a Ty jesteś osobą wierzącą i od tej strony spojrzeć... [/b]

N mar 02, 2008 20:39

Seweryn napisał(a):

Ale to nie zmienia faktu ,że jeśli kolędy są dla ciebie zabytkami jezyka polskiego to mogłabyś je śpiewać latem na plaży . Więc czemu tego nie robisz?

Wybacz Seweryn, ale dialog z tobą jest jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Jesteś nudnym, fanatycznym nadętkiem, pozbawionym poczucia humoru, dystansu do własnej osoby oraz jakiejkolwiek empatii.

Wykazuję tylko nieracjonalne postępowanie . :papa2:

N mar 02, 2008 20:40

a czemu miałyby go nie dotyczyć?
mówisz że wszystko ma przyczynę, to czemu bóg ma jej nie mieć?
toż to jawna niekonsekwencja.

Bóg jest niematerialny ,więc nie muszą go obowiązywać prawa które dotyczą materii?

Że też sam na to nie wpadłeś.

N mar 02, 2008 20:45

N mar 02, 2008 20:58

Cytuj:
Mieszku, Ty robisz podobną robotę Kościołowi co i ojciec Rydzyk. Gdybym był jakimś ateistą któremu zależy na tym aby jak najmniej ludzi wierzyło to by Ci życzył żebyś dalej się wypowiadał w takim tonie. Wrogów umacniasz w ich wrogości a niezdecydowanych... odstraszasz i tyle.

Nie bardziej odstraszam swoimi słowami niż czynami odstraszali Niemcy z cywilizacji bizantyńskiej. Wtedy gdy nawracali mieczem tak doskonale, że nasi sąsiedzi choć byli Słowianami jak my to woleli zginąć w walce. A Letuwini myśleli o opuszczeniu swojej krainy.
I tak na marginesie coś mi się przypomniało, a wiele osób zarzuca nam wyprawy krzyżowe. Tymczasem wschodnie chrześcijaństwo oparte o nestorianizm urządzało krucjaty o wiele większe niż europejczycy. A jeśli chodzi o cywilizacje, to nie byli oni łacinnikami. Byli turańcami. Jak widzisz wszystko zależy od cywilizacji, od moralności jaka panuje i czy religia zdoła przekabacić na swoja etykę ludy.
U nas macie się bardzo dobrze.
Nie zależy mi na tym czy ktoś sie boi słów, ale na tym czy potrafi zrozumieć prawdziwy strach którym jest autentyczna śmierć i eksterminacja w imię zasad moralnych sprzecznych z chrześcijaństwem.
Ty sie chcesz bać słów. A powinieneś bać sie śmierci z rąk ludzi wychowanych przez cywilizacje którym składacie pienia.
Prędzej czy później tacy jak katoliccy bizantyńcy lub nestoriańscy turańcy skróca was o głowę, gdy nas katolików rzymskich zabraknie na tym świecie. Nie wspominając juz o żydach którym w końcu znudzi się obijanie Palestyńczyków.
Wtedy gdybym żył mógłbym wam przyznać racje, że wiara jest nieteges. Bo innej pewno bym nie widział, ale mam to szczęście widzieć rozkwit myśli cywilizacji łacińskiej.
I będę zawsze przeciwko tamtym etykom z takich cywilizacji.

Nie, nie jestem przeciwko wszystkim ateistom. Jak najbardziej dogadają sie ze mną łacinnicy. Jednakże niezbyt w czystej postaci ich widzę. Może to wynik agresji rożnych cywilizacji. Może są pierwiastki łacińskie w was, ale je ukrywacie, bo sie wam coś pokręciło w głowach dzięki modzie na liberalizm. Nie wiem. Aż tak dobrze was nie znam.

Jeśli prawda ma odstraszać to chce być jej rykiem. ;)
Jak to leciało... występni boja się światłości, by ich uczynki nie były widoczne...
Całemu światu przydałaby sie historiozofia. Jednak boją sie i wstydzą swoich przodków a naszych zakłamują. Na te bolączkę jest rada. Jedna cywilizacja: łacińska. A wtedy nawet i pojawiają sie Niemieccy uczeni zdolni do tego by zapłakać nad losem swojego narodu Niemieckiego nad kaźnią jaką otrzymali z rak swoich ziomków. I to jest piękne. Wbrew wam, wbrew tym wszystkim uczonym z obcych etyk nasza cywilizacja rozkwita.. niestety jest krucha...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N mar 02, 2008 21:00
Ty wiesz co, Mieszek, o.Rydzyk przy Tobie to mięta... serio. pogratulować!
i pomyśleć, że i Ty i ja jesteśmy tej samej wiary...

pozdrawiam i dużo zdrowia życzę

N mar 02, 2008 21:23
jak wszystko posiada przyczynę to niezależnie czy jest materialne baterialne czy niebaterialne posiada przyczynę.
czy tak trudno zrozumieć słowo "wszystko"?

N mar 02, 2008 21:32

jak wszystko posiada przyczynę to niezależnie czy jest materialne baterialne czy niebaterialne posiada przyczynę.

No właśnie , więc już chyba wiesz co było przyczyną powstania wszechświata.

N mar 02, 2008 22:02
niematerialny świetlisty niewidzialny nosorożec.
który powstał bez przyczyny. :lol:

N mar 02, 2008 22:14

tak wiem:

Sam zaprzeczasz sobie:

Idiota napisał(a):

N mar 02, 2008 22:32

tak wiem:

Sam zaprzeczasz sobie:

Idiota napisał(a):

N mar 02, 2008 22:43
przepraszam
miało być:
niematerialny Pambuk, który jest bez przyczyny...

N mar 02, 2008 23:10

Sewerynie, trochę mieszasz: raz mówisz, że dosłownie wszystko musi mieć przyczynę, a raz, że jednak nie wszystko (Bóg).

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

N mar 02, 2008 23:22

Kiedyś byłem osobą wierzącą. Jestem ochrzczony, przyjąłem pierwszą komunię, byłem bierzmowany i takie tam. Niby byłem wierzący ale w pewnym momencie doszło to mnie, że katolicyzm nie wyjaśnia rozsądnie tego o czym pisałem wcześniej. Podaje tylko jakieś pseudowyjaśnienia, które podważają jego wiarygodność . Mam już za sobą około 15 lat życia z punktu widzenia wierzącego. Wystarczyło mi tyle czasu by dostrzec w końcu, że katolicyzm jest nie dla mnie.

Pn mar 03, 2008 15:02
zbanowany na stałe

Co jest niespójnego w twierdzeniu ze skoro Bóg nie zapobiega bezcelowemu cierpieniu to Boga nie ma. Albo po co stworzył planetę na której wieją różne Emmy itp. Po co tworzył coś co nazywamy łańcuchem pokarmowym?
Ciągle o to pytam i nikt nie może mi na to mądrze odpowiedzieć. Dlatego jestem niedowiarkiem i nie będę wierzył wbrew widzialnym faktom.
Ciągle tylko wolna wolna i nagrody w niebie :(

Piszesz, ze nit Ci nie odpowiada na pytania...więc może Ty je zle stawiasz?

Napisz co to dla Ciebie jest " bezcelowe cierpienie"?

Pn mar 03, 2008 20:12
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona