Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 12:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Moje watpliwosci 
Autor Wiadomość

Nie, nie mam zamiaru się z tobą wyzywać.

Nie przejmuj się ja też. Po prostu chciałem dać Ci kubeł zimnej wody żebyś zauważył, że zdanie i uczucia innych też się liczą.

A emocji nie wyczuwam - nie jestem święty :-D

Pozdrawiam

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

So mar 22, 2008 23:09

Słuchej mistrzunio grzebienia - Bóg jest miłością i z miłości i miłością stworzył człowieka a w jaki sposób mnie nie interesuje.

Napisałeś "czy zrobił to wkładając w to serce" - tak właśnie było, nie wiem JAK DOKŁADNIE to zrobił, ale wiem, że sposób jaki wybrał to wybrał go kierując się miłością.

N mar 23, 2008 0:29

Sposób jest ważny, bo to wiąże się z nauką. Gdyby było w biblii napisane, że bóg stworzył człowieka drogą ewolucji - miałoby to potwierdzenia naukowe, a o wiele więcej ludzi byłoby wierzących. Gdyby zaś było napisane: bóg ulepił człowieka z gliny - nauka by w ten sposób szybko to obaliła, lecz napisane zostało po prostu "stworzył".

N mar 23, 2008 0:50
Zobacz profil ICQ YIM

To, że ludzie są na tyle głupi i czytają biblię po grecku chociaż tłucze im się w koło że biblia jest pisana po hebrajsku to nie moja wina.

To było tak - przyszedł duch święty natchnął proroka i powiedział mu: "napisz, że człowiek powstał dzięki Bogu"
I prorok to napisał - tyle, w sposób odpowiedni.
Duch nie mówił mu przecież - tu masz takie były wydarzenia ziemi napisz podręcznik do historii i encyklopedię.

Jak można nie rozumieć że biblia została napisana w taki sposób jaki wtedy obowiązywał.

N mar 23, 2008 1:43

To, że ludzie są na tyle głupi i czytają biblię po grecku chociaż tłucze im się w koło że biblia jest pisana po hebrajsku to nie moja wina.

No cóż, zła metafora, ponieważ w tym wypadku, prawdziwa biblia była by napisana np. po Polsku bądź Angielsku. Tylko ty uważasz, że czytasz w odpowiednim języku.
Kod:
Jak można nie rozumieć że biblia została napisana w taki sposób jaki wtedy obowiązywał.

Oczywiście, że akurat to rozumiem. To, że np. napisali o nietoperzu - ptak, to praktycznie żaden błąd. Jednak dlatego też, ta księga mnie do siebie nie przekonuje. Tak samo jak każda inna legenda. Mitologia też mnie nie przekonała. A Ciebie?
Kod:
To było tak - przyszedł duch święty natchnął proroka i powiedział mu: "napisz, że człowiek powstał dzięki Bogu"
I prorok to napisał - tyle, w sposób odpowiedni.
Duch nie mówił mu przecież - tu masz takie były wydarzenia ziemi napisz podręcznik do historii i encyklopedię.

Nie. To było tak:
Owy prorok usiadł przy stoliku, chwycił za pióro i zaczął pisać bajeczkę dla dzieci na dobranoc, w której zawierał się jego światopogląd.

N mar 23, 2008 10:56
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4