Autor |
Wiadomość |
niktszczególny
|
Niestety, kołem zamachowym cywilizacji jest kasiora i tylko ona...
|
Wt maja 13, 2008 21:59 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
niktszczególny napisał(a): Niestety, kołem zamachowym cywilizacji jest kasiora i tylko ona...
Gdybyś nie wierzył , że dożyjesz do rana to kasiora na nic ci by się zdała . Więc najpierw jest wiara , a potem cała reszta.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 13, 2008 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli następujące kwestie:
- lepsze samopoczucie człowieka
- siła na zmaganie się z rzeczywistością
- nadzieja na życie wieczne
- korzystanie z gotowych wzorców moralnych, sposobu życia
Czy coś jeszcze?
|
Wt maja 13, 2008 22:07 |
|
|
|
 |
niktszczególny
|
Nie rozumiem odpowiedzi. Pisałem o motorze tzw. "postępu" i o samej cywilizacji (Wikipedia):
Cywilizacja - poziom rozwoju społeczeństwa w danym okresie historycznym, który charakteryzuje się określonym poziomem kultury materialnej, stopniem opanowania środowiska naturalnego i nagromadzeniem instytucji społecznych.
...nie o mnie i moich osobistych potrzebach duchowych
pozdrawiam
|
Wt maja 13, 2008 22:11 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Czyli następujące kwestie: - lepsze samopoczucie człowieka - siła na zmaganie się z rzeczywistością - nadzieja na życie wieczne - korzystanie z gotowych wzorców moralnych, sposobu życia
Czy coś jeszcze?
Jeszcze komfort rozmowy o tym , w co się wierzy , że istnieje 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 13, 2008 22:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak się zastanawiam... Te wymienione przez was "sensy" wiary trochę wyglądają egoistycznie. Właściwie wszystko sprowadza się do tego, żeby człowiekowi było lepiej, łatwiej i przyjemniej. Hmm... czy wiara ma jeszcze jakiś inny sens, niż ułatwienie człowiekowi życia?
|
Wt maja 13, 2008 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeszcze komfort rozmowy o tym , w co się wierzy , że istnieje
Przyznam, że nie bardzo rozumiem zdania...
|
Wt maja 13, 2008 22:17 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Cytuj: Jeszcze komfort rozmowy o tym , w co się wierzy , że istnieje Przyznam, że nie bardzo rozumiem zdania...
Dla przykładu , niekomfortowo bym się czuł rozmawiając cały dzień o czymś w co nie wierzę np. o krasnalach . No ale może Ateiści nie mają takich przypadłości i czują się w tym świetnie 
|
Wt maja 13, 2008 22:22 |
|
 |
niktszczególny
|
Seweryn napisał(a): Dla przykładu , niekomfortowo bym się czuł rozmawiając cały dzień o czymś w co nie wierzę np. o krasnalach . No ale może Ateiści nie mają takich przypadłości i czują się w tym świetnie 
Ja tam mógłbym rozprawiać całe dnie o Gwiezdnych Wojnach... 
|
Wt maja 13, 2008 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie Sewerynie, nie mamy takich uprzedzeń 
|
Wt maja 13, 2008 22:27 |
|
 |
Seweryn
|
niktszczególny napisał(a): Seweryn napisał(a): Dla przykładu , niekomfortowo bym się czuł rozmawiając cały dzień o czymś w co nie wierzę np. o krasnalach . No ale może Ateiści nie mają takich przypadłości i czują się w tym świetnie  Ja tam mógłbym rozprawiać całe dnie o Gwiezdnych Wojnach... 
Ale pewnie tego nie robisz ,a jeśli nawet to o czym tu rozprawiać ? Obejżeć 10 razy i dać se spokój.
|
Wt maja 13, 2008 22:29 |
|
 |
niktszczególny
|
Eeee, jeszcze są "apokryfy" i cała teologia Mocy. Nie znasz się... 
|
Wt maja 13, 2008 22:31 |
|
 |
Norma
|
A ja znam kobiete "Wiewiórke", pracowitą jak pszczółka i się nie chwale wcale. 
|
Wt maja 13, 2008 22:32 |
|
 |
Seweryn
|
niktszczególny napisał(a): Eeee, jeszcze są "apokryfy" i cała teologia Mocy. Nie znasz się... 
Nikomu nie bronię ,można dyskutować o wszystkim w co się nie wierzy , tylko po co?
|
Wt maja 13, 2008 22:35 |
|
 |
niktszczególny
|
No na takie tematy to już tylko dla przyjemności i dla wprawki w dyskutowaniu
|
Wt maja 13, 2008 22:36 |
|
|
|