Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość

Samo pomyślenie o grzechu grzechem nie jest to tak na wstępie a po 2 w naszej religii zwierzęta są pod człowiekiem i zostały mu dane aby nimi w pewnym sensie rządził (wiadomo o co mi chodzi) i to człowiek jest zdolny do kochanie (na obraz Boga) a nie zwierzęta (może co najwyżej poniektóre tęsknią i cieszą się ze spotkania i tyle) i ludzie są nawet ponad aniołami bo Bóg lepiej mówił o ludziach niż o aniołach - no oczywiście kiedy człowiek staje się grzeszny spada poniżej aniołów ale kiedy trafia po śmierci do nieba jest ponad nimi. Tak więc dla mnie człowiek jest lepszy od zwierzęcia i może od zwierzęcia pochodzi i ma jego cząstkę w sobie ale zwierzęciem nie jest ;)

N sie 24, 2008 22:35
Ludzie wymyślają grupy i grupują wszystko co się da - czy to do jakiej grupy z czym nas przypasują ostatecznie coś zmienia?

Ludzie porządkują intelektualnie świat wokół siebie. Odkrywają prawa rządzące światem. W tym sensie klasyfikacja zwiększa naszą wiedzę, pozwala dostrzec podobieństwa pomiędzy organizmami, pomaga zrozumieć.

Cytuj:
Dzisiejsze małpy nie mają wyrostka robaczkowego... Możliwe, że bardzo nieliczne gatunki, bo na pewno nie wszystkie.

Podawałam Ci nawet artykuł o wyrostkach robaczkowych, ale whatever...

Cytuj:
A co do oczu, uszu - czy dodatkowa para uszu z tyłu ciała jest zaletą, czy wadą w kwestii przetrwania?

Podejrzewam, że byłaby wadą, ale nie widzę tu związku.

Cytuj:
Czy dodatkowa para kończyć pomoże nam przetrwać, czy w tym przeszkodzi?

Trudno to stwierdzić. Możliwe, że zaletą.

Cytuj:
Dlaczego mamy narządy zmysłów tak blisko mózgu? Bo tak jest najwydajniej, choć równie dobrze mogły się pojawić na plecach.

Właśnie tłumaczy :)

Cytuj:
Podobnie brwi - czy zwiększają szansę przetrwania?

Zwiększają.

Cytuj:
Brak ogona?

Zwiększa.

N sie 24, 2008 22:42
Dlaczego nerw krtaniowy wsteczny przebiega po tylnej stronie aorty, co nie jest w oczywisty sposób najlepszym rozwiązaniem? Czemu Stwórca nie postarał się lepiej?

N sie 24, 2008 22:53

N sie 24, 2008 22:59
Szczur to nie człowiek.

to odpowiada Seweryn na pytanie:
czy ssaki są ludźmi?

N sie 24, 2008 23:01
R6 napisał(a):
Każdy człowiek jest owocem
Każdy owoc jest ssakiem

zatem

Każdy człowiek jest ssakiem

Dobrze, Sewerynie?

Człowiek jest ssakiem to potoczne nazewnictwo . Fachowo mówimy, że człowiek należy do gromady ssaki . Diabeł tkwi w szczegółach.
a gdzie ta gromada?
pod Kaloiszem się zebrali?

N sie 24, 2008 23:03

Cytuj:
Podawałam Ci nawet artykuł o wyrostkach robaczkowych, ale whatever...

Tak, podałaś. Jednak było tam tyle faktów, co i bajek i wyrostku u pierwotnych małp. To czysta spekulacja.

Cytuj:
Podejrzewam, że byłaby wadą, ale nie widzę tu związku.

Byłaby zdecydowanie zaletą. Chciałbym mieć uszy z tyłu również - usłyszałbym szybciej nadchodzącego drapieżnika i... nie wiem - zagadał go na śmierć? Bo mechanizmów obronnych nie mamy...

Cytuj:
Właśnie tłumaczy

Czyli Rito - pierwsze światłoczułe komórki powstały blisko mózgu? Podobnie jak zalążki ucha, nosa, ust? Przez przypadek?

Cytuj:
Zwiększają.

W jaki sposób? Śmiertelny piasek nie spadnie nam z głowy do oczu? I czy podobna zasada stosuje się do pawi?

Brak ogona zdecydowanie zmniejsza. Podobnie jak wyprostowana postawa zmniejsza naszą szybkość nie dając żadnych korzyści w przetrwaniu.

Cytuj:
Dlaczego nerw krtaniowy wsteczny przebiega po tylnej stronie aorty, co nie jest w oczywisty sposób najlepszym rozwiązaniem? Czemu Stwórca nie postarał się lepiej?

...Tylko na tyle cię stać? :D
A na poważnie - nie znam się tak dobrze na biologii i nie rozumiem problemu. Przypomina mi to mówienie o doskonalszej budowie oczu ośmiornicy w porównaniu z ludzkimi.

N sie 24, 2008 23:04
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Oczywiście ,że ludzie należą do królestwa zwierząt ,niemniej jednak należenie do królestwa nie jest tożsame z byciem zwierzęciem, bo zwierzęta nie zaliczją się do rodziny człowiek .
I co z tego , że zwierząt nie zaliczyliśmy do naszej rodziny skoro królestwo w którym żyjemy jest również królestwem zwierząt . To tak samo jakbyś powiedział , że twój sąsiad nie jest człowiekiem , bo nie mieszka w twoim domu .

Tylko to z tego, że zwierzęta nie wchodzą do rodzaju człowiek, więc nie są ludźmi. No chyba, że uważasz iż zwierzęta są ludźmi.

niektóre zwierzęta są ludźmi np. seweryn.

N sie 24, 2008 23:05
A na poważnie - nie znam się tak dobrze na biologii i nie rozumiem problemu. Przypomina mi to mówienie o doskonalszej budowie oczu ośmiornicy w porównaniu z ludzkimi.
to że nie rozumiesz argumentu nie jest kontrargumentem.

N sie 24, 2008 23:07

Tak, zgadzam się. Dlatego szczerze przyznaję, że nie rozumiem problemu.

N sie 24, 2008 23:10

Seweryn po raz kolejny popełnił klasyczny błąd logiczny ekwiwokacji.

1 .Człowiek to zwierze.
2. Człowiek to zwierze.

Czym mogą się różnić dwa powyższe zdania?
Pierwsze uznaje za prawdziwe, drugie natomiast nie.

1. W sensie biologicznym zgodnie z klasyfikacją gatunków na podstawie danych ewolucyjnych. Nie powinno to dziwić osób które uznają fakt ewolucji.

2. W sensie potocznym, gdzie określenia "zwierzę" używa się najczęściej do wskazania komuś niewłaściwego zachowania uwłaczającego godności ludzkiej. "Zachowujesz się jak typowe zwierzę!" W tym przypadku nazwanie kogoś "zwierzęciem" jest obraźliwe.

Takie nieporozumienia, a wszystko sprowadza się to tego, że jedna strona ma na myśli punkt 1, a druga 2 :)

N sie 24, 2008 23:12

Takie tematy pokazują tylko jak ludzie skrajnie różni od siebie nie dogadają się nigdy. No ale to zwykły truizm. Ja widze to tak, na tym forum często bywa tak że ateiści i wierzący w wielu sprawach, nawet tam gdzie mogli by się zgodzić, jakby profilaktycznie jednak się nie zgadzają.

Mnie zastanawia tylko to magiczne - człowiek jest w królestwie zwierzą, oraz logiczny wniosek Seweryna - ale zwierzęciem nie jest. Czyli samochód należy do rubryki pojazdów mechanicznych, ale nie znaczy to że jest pojazdem mechanicznym.

Pn sie 25, 2008 0:05
Takie tematy pokazują tylko jak ludzie skrajnie różni od siebie nie dogadają się nigdy. No ale to zwykły truizm. Ja widze to tak, na tym forum często bywa tak że ateiści i wierzący w wielu sprawach, nawet tam gdzie mogli by się zgodzić, jakby profilaktycznie jednak się nie zgadzają.

Mnie zastanawia tylko to magiczne - człowiek jest w królestwie zwierzą, oraz logiczny wniosek Seweryna - ale zwierzęciem nie jest. Czyli samochód należy do rubryki pojazdów mechanicznych, ale nie znaczy to że jest pojazdem mechanicznym.

czyli:
z głupkiem się nie dogadasz...

Pn sie 25, 2008 0:12

Pn sie 25, 2008 0:12

Ja proponuje dać sobie spokój ze złośliwościami. Ludzie jak widzicie że się nie dogadacie to oszczędzcie sobie nerwów, po tylu stronach tekstu widać że to tylko strata Waszych nerwów.

Pn sie 25, 2008 0:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Następna strona