Aton napisał(a):
Co ma katolicyzm do Biblii?
Widzę , że rozmawiam z analfabetą religijnym.
Aton napisał(a):
kanap: podaj cytat z książki kucharskiej który mówi, że Stalin jest winny czyjej śmierci - jeżeli nie podasz, to gołosłowie i kłamstwo.
Aton to nie wiesz jakie treści zawiera książka kucharska ? Zadziwiasz mnie.
Aton napisał(a):
Możesz też stwierdzić, że żaden ksiądz nie był nigdy pedofilem czy homoseksualistą, bo nie ma o tym nic w Biblii.
Biblia mówi o tym , że księża nie są ludźmi , tylko aniołami ? Nie są kuszeni i nie ulegają pokusom ? Rozmawiałeś kiedyś z księdzem ? Księża to normalni ludzie.
"Pamiętaj ja jestem tylko księdzem ... ja cie mogę zawieść , ja cię mogę zranić , ja mogę olać cię , bo będę się źle czuć i powiem daj mi święty spokój i wtedy ludziom wali się świat - jeden ksiądz kiedyś mnie zwymyślał w konfesjonale od tamtego czasu nie chodzę do spowiedzi ja pytam a jak cie taksówkarz zwymyśla to przestajesz jeździć taksówkami , jak cie dentysta zwymyśla to przestajesz leczyć zęby ? ..." - ks. Pawlukiewicz
http://www.wrzuta.pl/audio/nxMsU3hQ30/c ... _szczesciaAton napisał(a):
Czy Kościół potępiał nawracanie siłą, krucjaty, sądy inkwizycyjne itp.? A może podręczniki do historii dla katolików mówią, że takie rzeczy nie miały nigdy miejsca? Co ze sprawiedliwym prześladowaniem?
Nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwe prześladowanie (takie rzeczy to tylko w ateizmie są np aborcja czyli ofiary z ludzi). Krucjaty były ich , wymiaru nie mi sądzić , ci ludzie wieki temu nie żyją już na ziemi , Bóg ich już osądził.
Aton napisał(a):
Jeżeli tak uważasz, to nie ma co tu dyskutować bo się nie zrozumiemy.
Nie mamy o czym rozmawiać z prostego powodu jak ktoś w rozmowie posługuje się jedynie hasełkami zaczerpniętymi z racjonalisty i innych tego typu stron , przyjmując je na wiarę , do tego nie posiada elementarnej wiedzy na temat Biblii i religii to na pewno się z taką osobą "nie zrozumiemy".
Pamiętaj : Ewangelia Mt 20,1-16 .
Bóg również do Aton-a "Dlaczego przez cały dzień stoicie tu bezczynnie?" i "Idźcie i wy do winnicy".
Aton napisał(a):
Josemaría Escrivá de Balaguer był bowiem związany z reżimem frankistowskim ...
Tak , tak a myszka miki była związana z cezarem .