Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Dlaczego idea ateizmu -jest jak nowa religia? 
Autor Wiadomość
Na takie wypadki mam piękny cytat:
"Kłamstwo posiada wiele aspektów: niedopowiedzenie, półprawda, oczernianie... Ale zawsze jest bronią tchórzy." - św. Josemaría Escrivá de Balaguer .

Żebyście tak ładnie rzucali argumentami, jak rzucacie oskarżeniami i oszczerstwami.
Twoje słowa są jak ironia. Josemaría Escrivá de Balaguer był bowiem związany z reżimem frankistowskim, który szerzyć miał narodowy katolicyzm - był to ruch faszystowski.

kanap napisał(a):
Kilka cytatów :
"Faszyzm jest religią; XX wiek będzie znany w dziejach jako wiek faszyzmu. " - wypowiedź po dojściu Hitlera do władzy. Benito Mussolini

"wiarę w Boga powinno się tracić tak jak pierwsze zęby"- Adolf Hitler

"Hitler nie był przywiązany do Kościoła. Uważał religię chrześcijańską za przeżytek, obłudny wynalazek służący do uzależniania ludzi" Christa Schroeder, sekretarka Hitlera

Widzę, ze na dodatek nie rozróżniasz faszyzmu od nazizmu.

Ja odsyłam do:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyzm_klerykalny

Wt lis 25, 2008 0:41

Co ma katolicyzm do Biblii?

Widzę , że rozmawiam z analfabetą religijnym.

Aton napisał(a):
kanap: podaj cytat z książki kucharskiej który mówi, że Stalin jest winny czyjej śmierci - jeżeli nie podasz, to gołosłowie i kłamstwo.

Aton to nie wiesz jakie treści zawiera książka kucharska ? Zadziwiasz mnie.

Aton napisał(a):
Możesz też stwierdzić, że żaden ksiądz nie był nigdy pedofilem czy homoseksualistą, bo nie ma o tym nic w Biblii.

Biblia mówi o tym , że księża nie są ludźmi , tylko aniołami ? Nie są kuszeni i nie ulegają pokusom ? Rozmawiałeś kiedyś z księdzem ? Księża to normalni ludzie.
"Pamiętaj ja jestem tylko księdzem ... ja cie mogę zawieść , ja cię mogę zranić , ja mogę olać cię , bo będę się źle czuć i powiem daj mi święty spokój i wtedy ludziom wali się świat - jeden ksiądz kiedyś mnie zwymyślał w konfesjonale od tamtego czasu nie chodzę do spowiedzi ja pytam a jak cie taksówkarz zwymyśla to przestajesz jeździć taksówkami , jak cie dentysta zwymyśla to przestajesz leczyć zęby ? ..." - ks. Pawlukiewicz http://www.wrzuta.pl/audio/nxMsU3hQ30/c ... _szczescia

Aton napisał(a):
Czy Kościół potępiał nawracanie siłą, krucjaty, sądy inkwizycyjne itp.? A może podręczniki do historii dla katolików mówią, że takie rzeczy nie miały nigdy miejsca? Co ze sprawiedliwym prześladowaniem?

Nie ma czegoś takiego jak sprawiedliwe prześladowanie (takie rzeczy to tylko w ateizmie są np aborcja czyli ofiary z ludzi). Krucjaty były ich , wymiaru nie mi sądzić , ci ludzie wieki temu nie żyją już na ziemi , Bóg ich już osądził.

Aton napisał(a):
Jeżeli tak uważasz, to nie ma co tu dyskutować bo się nie zrozumiemy.

Nie mamy o czym rozmawiać z prostego powodu jak ktoś w rozmowie posługuje się jedynie hasełkami zaczerpniętymi z racjonalisty i innych tego typu stron , przyjmując je na wiarę , do tego nie posiada elementarnej wiedzy na temat Biblii i religii to na pewno się z taką osobą "nie zrozumiemy".

Pamiętaj : Ewangelia Mt 20,1-16 .
Bóg również do Aton-a "Dlaczego przez cały dzień stoicie tu bezczynnie?" i "Idźcie i wy do winnicy".

Aton napisał(a):
Josemaría Escrivá de Balaguer był bowiem związany z reżimem frankistowskim ...

Tak , tak a myszka miki była związana z cezarem .

Wt lis 25, 2008 0:52

Widzę, ze na dodatek nie rozróżniasz faszyzmu od nazizmu.

Czepiasz się nazewnictwa wpisz sobie faszystowskie niemcy w google.
Idee miedzy faszyzmem a nazizmem te same , różnica polegała na tym , że Hitler wdrożył je w życie "W Niemczech naziści doprowadzili do wprowadzenia idei faszystowskich w czyn doprowadzając do wybuchu II wojny światowej".

Wt lis 25, 2008 1:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4