Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 16:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Bóg mnie opuścił? 
Autor Wiadomość

Pt sty 30, 2009 0:56

Nie, kilka razy próbowałem, ale nie umiałem tak z serca.

Pt sty 30, 2009 12:07
Zobacz profil WWW

Chodzisz na Mszę Świętą ?

Pt sty 30, 2009 12:45

Czasami, nie niedziela w niedziele. Bardziej sporadycznie.

Pt sty 30, 2009 12:50
Zobacz profil WWW

Sądzę , że po prostu wymyśliłeś sobie własnego boga (bożka jakby to dokładnie nazwać) , to jest choroba tego świata . Ludzie sobie stwarzają własnego boga , takiego , który np popiera aborcję , in vitro , eutanazję , masturbację , lenistwo itp itd. i w wszystkim im błogosławi , trudno żebyś w owej kreacji boga , odczuł Boga (może w odczuciu pustki jest łaska Boga abyś zawrócił z błędnej drogi) . Modlitwa to rozmowa z Bogiem , Eucharystia to uczestnictwo wraz z Jezusem w największej ofierze z której osoby wierzące czepią siłę "Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście,a Ja was pokrzepię." Mt 11,28 , czytając Pismo Święte Bóg do nas przemawia (oczywiście należy pamiętać kto jest wykładnią Biblii , kościół samodzielna interpretacja prowadzi do herezji) pozbawiając się modlitwy , Eucharystii czy lektury Pisma Świętego skazujesz się na duchową śmierć.

Pt sty 30, 2009 13:02

Czasami, nie niedziela w niedziele. Bardziej sporadycznie.

Należałoby sobie zadać pytanie "dlaczego". Co jest nie tak. Dlaczego msza Ciebie nie interesuje. Zauważ pewną rzecz... w życiu nigdy nie nudzą nas ludzie, nudzą nas rzeczy. Gdy kupujemy sobie nowy zegarek, telefon, to pierwszego dnia z zafascynowaniem patrzymy na niego co chwilkę, drugiego też, następnego już trochę rzadziej, a za tydzień raz podczas dnia na niego głębiej popatrzymy. Za miesiąc będzie to zwykła rzecz. Natomiast jeśli chodzi o ludzi, to moglibyśmy z nimi i o nich gadać bez przerwy - nie nudzi nam się mówienie o pracodawcy (jaki to on niesprawiedliwy), o znajomych, rodzinie. Nie nudzi nam się rozmawianie ze znajomym mimo, że często te rozmowy są bardzo schematyczne. To ma coś wspólnego z wiarą... Gdy czytasz dokumenty Kościoła i ludzi Kościoła, to może nawet Cię to zainteresować i możesz nawet uznać to za fascynujące, ale po jakimś czasie może Ci się to znudzić jeśli nie spojrzysz inaczej. Dopóki będziesz patrzył na wiarę jak tylko na opis rzeczywistości fizycznej i pozafizycznej, jeśli będziesz patrzył jak na światopogląd i zbiór (mądrych) zasad moralnych i zaleceń, dopóty będzie Cię to nudziło. Gdy jednak odkryjesz, że wiara to nie światopogląd, a dynamiczna relacja z rzeczywistym żywym Bogiem, to już Ci się nigdy nie znudzi! Bo odkryjesz prawdziwą, rzeczywistą osobę, która darzy Cię najpiękniejszymi uczuciami, która myśli o Tobie, dla której jesteś ważny, która dba o Ciebie, pomaga Ci, a nawet walczy jak żołnierz i komandos w jednym przeciwko Twojemu bólowi, nieszczęściu, grzechowi i szatanowi. Odkryj swoją osobistą, dynamiczną relację z żywym Bogiem! Ona nigdy Ci się nie znudzi!

Sadeness napisał(a):

Nikt nie mówi, że musisz być od razu zakochany po uszy w Bogu. Ale odkryj Jego obecność! A jak można odkryć Jego obecność i to jaki jest, gdy się nawet z nim nie rozmawia? Spróbuj przez dłuższy czas z nim rozmawiać codziennie - jest naprawdę bardzo dużo form modlitwy:
1) własnymi słowami - możesz opowiadać Mu o tym co się zdarzyło i co czujesz, prosić Go o coś, wychwalać, dziękować, uwielbiać...
2) ustalonymi modlitwami (Ojcze Nasz... Zdrowaś Maryjo...)
3) adoracja Najświętszego Sakramentu - Ciała Boga - Jezusa Chrystusa
4) Czytanie Pisma Świętego
5) modlitwa ciszy - gdy nie wiesz co powiedzieć po prostu potrwaj w obecności Boga, potrwaj przy Nim, oddaj Mu pustkę i ciszę
6) medytacja, kontemplacja
7) itd.

Bóg może Cię uzdrowić! Z wszelkiego!

Spytałeś w pierwszym poście:
Sadeness napisał(a):
I czy da się to jakoś naprawić?

Tak, po prostu zrób wszystko co jest możliwe, Bóg zrobi resztę. Postaraj się naprawić swoją relację z Panem Bogiem. Zwróć uwagę na swoje zaangażowanie, na szeroko rozumianą intymność związku z Bogiem, na cierpliwość, miłość. Postaraj się! Wszystko jest możliwe!
Flp 4:13 "Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia."

Pt sty 30, 2009 13:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4