Naukowy dowód na istnienie Boga
Autor |
Wiadomość |
No
|
Cytuj: szczury bardzo dobrze sobie radzą bez niej?
Skąd ten pomysł? Akurat szczury mają całkiem skomplikowaną psychikę jak na tak małe zwierzątka hodowałem kiedyś jednego więc coś o tym wiem... Oczywiście u ludzi miłość jest bardziej potrzebna min. przez bardzo powolny okres dojrzewania młodych które wymagają intensywnej opieki.
|
Pn kwi 13, 2009 21:02 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Skąd ten pomysł? Akurat szczury mają całkiem skomplikowaną psychikę jak na tak małe zwierzątka hodowałem kiedyś jednego więc coś o tym wiem... Oczywiście u ludzi miłość jest bardziej potrzebna min. przez bardzo powolny okres dojrzewania młodych które wymagają intensywnej opieki.
Rozumiem, czyli za opiekę i rozmnażanie szczurów odpowiedzialna jest, nie instynkt lecz miłość. Ok wszystko jasne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn kwi 13, 2009 21:08 |
|
 |
R6
|
Bóg nie może nie istnieć? To jednak czegoś nie może.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn kwi 13, 2009 21:20 |
|
|
|
 |
No
|
Johnny99 napisał(a): O, ewolucjonistyczna koncepcja Boga. Ciekawe, ale mnie nie interesuje.
Nie interesuje czy boisz się o tym myśleć w ten sposób?
Ewolucjonistyczna czy nie nie słyszałem jak dotąd dobrego wyjaśnienia dlaczego Bóg ma uczucia i do tego akurat tylko takie które uznajemy za pozytywne...
|
Pn kwi 13, 2009 21:21 |
|
 |
No
|
Seweryn napisał(a): Rozumiem, czyli za opiekę i rozmnażanie szczurów odpowiedzialna jest, nie instynkt lecz miłość. Ok wszystko jasne.
Ty to napisałeś.
|
Pn kwi 13, 2009 21:22 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Bóg nie może nie istnieć? To jednak czegoś nie może.
Skąd wiesz, że nie może?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn kwi 13, 2009 21:31 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Seweryn napisał(a): Rozumiem, czyli za opiekę i rozmnażanie szczurów odpowiedzialna jest, nie instynkt lecz miłość. Ok wszystko jasne. Ty to napisałeś.
Na podstawie Twoich rozważań, że miłość to produkt ewolucji zwiększający szanse na poczęcie i wychowanie potomstwa .
|
Pn kwi 13, 2009 21:34 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): R6 napisał(a): Bóg nie może nie istnieć? To jednak czegoś nie może. Skąd wiesz, że nie może?
A ja myślę, że może. Bóg może nie istnieć!
I w dodatku świetnie mu ta sztuka wychodzi 
|
Pn kwi 13, 2009 21:35 |
|
 |
kaloryfer
|
Te dowody są na poziomie poniższej zagadki walutowej, ponieważ łączy się wartości i jednostki z różnych dziedzin, a hipotetyczne opcje traktuje się jak jednoznaczne fakty.
1 zł = 100 gr = 10 gr*10 gr = 0.1 zł*0.1 zł = 0.01 zł = 1 gr
|
Pn kwi 13, 2009 21:37 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): A ja myślę, że może. Bóg może nie istnieć! I w dodatku świetnie mu ta sztuka wychodzi 
Zmartwychwstanie to dobra rzecz .
Pozdrawiam
|
Pn kwi 13, 2009 21:38 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nie interesuje czy boisz się o tym myśleć w ten sposób? A dlaczego miałbym się bać myśleć w jakikolwiek sposób ?  Od myślenia najwyżej głowa może rozboleć. Cytuj: Ewolucjonistyczna czy nie nie słyszałem jak dotąd dobrego wyjaśnienia dlaczego Bóg ma uczucia i do tego akurat tylko takie które uznajemy za pozytywne...
Dlatego, że do mówienia o Bogu używamy dostępnych nam pojęć, gdyż innych nie mamy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 13, 2009 21:50 |
|
 |
R6
|
Johnny napisał, że Bóg nie może nie istnieć.
Bóg nie może nie istnieć bo jeśli by przestał istnieć to by nie podpadał pod definicję Boga ( tego który musi istnieć). Jeśli jednak może to nie byłby Bogiem
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn kwi 13, 2009 22:08 |
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Johnny napisał, że Bóg nie może nie istnieć.
Bóg nie może nie istnieć bo jeśli by przestał istnieć to by nie podpadał pod definicję Boga ( tego który musi istnieć). Jeśli jednak może to nie byłby Bogiem
Bóg może wszystko więc i na Twoje potrzeby może przestać istnieć zresztą według Ciebie i wielu innych nie istnieje, co jest najlepszym dowodem, że jednak może, co nie oznacza, że jednocześnie może istnieć dla wielu innych.
|
Pn kwi 13, 2009 22:14 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Bóg może wszystko więc i na Twoje potrzeby może przestać istnieć zresztą według Ciebie i wielu innych nie istnieje, co jest najlepszym dowodem, że jednak może, co nie oznacza, że jednocześnie może istnieć dla wielu innych.
To brzmi jakby istnienie Boga było subiektywne - solipsyzm?
Ja tam jakoś nie wyznaję subiektywnej rzeczywistośic. Bóg albo istnieje albo nie, z tym że "może nie istnieć" można rozumieć różnorako:
a) może sprawić własnie nieistnienie - wtedy przestanie istnieć i nie będzie mógł wrócić do istnienia (bo nie istnieje)
b) przypuszczenie - "być może Bóg nie istnieje" = może nie istnieć
c) solipsyzm - istnienie Boga jest zależne od zdania poznającego podmiotu na ten temat. Tak więc dla nas ateistów Bóg robi przysługę i nie istnieje, dla was teistów owszem.
W tym ostatnim nawet coś jest, bo biorąc pod uwagę niepoznawalność, niewidzialność i tak dalej, ktoś może być całkowicie pewny istnienia, a ktoś inny całkowicie pewny nieistnienia Boga i dla jednego i drugiego ich stanowisko może być oczywiste i niepodlegające wątpliwościom. Z uwagi na te cechy Boga (transcendentalność) jedno i drugie stanowisko jest nieweryfikowalne. Jeśli Bóg nie istnieje, to teista i tak może być święcie przekonanym że istnieje, a jeśli istnieje - ateista może być całkowicie pewnym jego nieistnienia. Ta cała niepoznawalność sprawia że istnienie Boga w pewnym sensie może być sprawą subiektywną. Ale tylko do pewnego stopnia. Bo i tak istnieje tylko jedna obiektywna odpowiedź na pytanie o Boga: tak lub nie.
|
Pn kwi 13, 2009 22:34 |
|
 |
No
|
Cytuj: Johnny99 napisał(a): Dlatego, że do mówienia o Bogu używamy dostępnych nam pojęć, gdyż innych nie mamy.
Problem w tym, że nie wiemy czy nasze uczucia w ogóle są podobne do tego co odczuwa Bóg. To co dla Boga jest dobrem dla nas może być złem co więcej wiemy, że przynajmniej w niektórych wypadkach tak właśnie jest sam fakt, że nie pomaga choć może czyniłby z niego złego człowieka, jego miłość jest przynajmniej częściowo przeciwieństwem miłości więc czy naprawdę możemy powiedzieć, że nas kocha? Przecież dla ludzi liczy się ludzka moralność i ludzkie uczucia...
|
Pn kwi 13, 2009 22:51 |
|
|
|