Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dowód braku logiki ateistów? 
Autor Wiadomość

jeśli jest niepoznawalny empirycznie, niezależny od czasu i przestrzenii, to jest abstraktem

No więc mówię, że nie jest.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sty 06, 2009 0:04
Czyli jest poznawalny empirycznie, zależny od czasu i przestrzeni?

Wt sty 06, 2009 0:07

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sty 06, 2009 0:11
Tak.

Cytuj:
Czyli jest poznawalny empirycznie

Więc jak mogę go empirycznie poznać?

Cytuj:
zależny od czasu i przestrzeni

Czyli zależny od czegoś co sam stworzył?

Wt sty 06, 2009 0:16

Więc jak mogę go empirycznie poznać?

W Jego Ciele Eucharystycznym.

Cytuj:

Tak.

Wt sty 06, 2009 0:17
W Jego Ciele Eucharystycznym.

Ta, poznawalny empirycznie jako kawałek opłatka... imponujące...

Cytuj:
Tak.

Brawo, Bóg puchnie razem z wszechświatem.

Brawo, Bóg nawet wydarzeń cofnąć nie może :)

A przed stworzeniem świata, zapewne nie był zależny od niczego?

Wt sty 06, 2009 0:20

Ta, poznawalny empirycznie jako kawałek opłatka... imponujące...

Krzyż też nie jest imponujący. Nie wszystko musi być takie, jak się ludziom wydaje, drodzy ateiści ;)

Cytuj:
A przed stworzeniem świata, zapewne nie był zależny od niczego?

Przed stworzeniem świata nie było żadnego " przed " ;)

Wt sty 06, 2009 0:23

I z cofką czasu?

I jak to Bóg niby jest poznawalny skoro ja poznaję tylko opłatek?

Wt sty 06, 2009 0:24

Z Was, ateiści, to są roszczeniowcy na maxa :D Wszystko by chcieli wiedzieć ! A najwięcej chcieliby wiedzieć na temat czegoś, co wg nich i tak nie istnieje :D

Co do " puchnięcia " ( ?? ) - wiesz, ja naprawdę nie mogę ustosunkowywać się do każdego Twojego wymysłu..

Co do cofnięcia czasu - Bóg nie po to stworzył czas, żeby go cofać ;)

Cytuj:
I jak to Bóg niby jest poznawalny skoro ja poznaję tylko opłatek?

A jak jest moja ukochana dziewczyna niby poznawalna, skoro widzę tylko małpę wąskonosą ? Spróbujcie czasem choć TROCHĘ, choć ODROBINĘ wydobyć się z Waszych wąskich horyzontów..

Wt sty 06, 2009 0:30

A jak jest moja ukochana dziewczyna niby poznawalna, skoro widzę tylko małpę wąskonosą ?

Małpę wąskonosą można poznać na różne sposoby bo jest materialna i istnieje a Bóg?

Wt sty 06, 2009 0:44
Co do " puchnięcia " ( ) - wiesz, ja naprawdę nie mogę ustosunkowywać się do każdego Twojego wymysłu..

Napisałeś, że Bóg jest od przestrzenii zależny.

Wiele razy słyszałem (również na tym forum), że Bóg jest wszędzie i że wszystko sobą wypełnia.

Więc jeśli wypełnia cały wszechświat, a wszechświat rozszerza swą przestrzeń, to Bóg musi puchnąć razem z nim ;)

Cytuj:
A jak jest moja ukochana dziewczyna niby poznawalna, skoro widzę tylko małpę wąskonosą ? Spróbujcie czasem choć TROCHĘ, choć ODROBINĘ wydobyć się z Waszych wąskich horyzontów..

jakbym Ci kromkę chleba rzucił na kolana i powiedział, że to "fajna laska" to uznałbyś mnie za pomylonego.

Ty chcesz mi pokazać malutki opłatek i próbujesz wmówić, że poprzez niego, mogę poznać najdoskonalszego, wszechmocnego, wszechwiedzącego, wszechmiłosiernego Boga, który stworzył świat, kocha wszystkich ludzi i pozwoli mi przeżyć własną śmierć. Chyba wypadasz kolego o wiele gorzej...

A wszystko to Johnny dlatego, że chcesz udowodnić, że Bóg nie jest abstraktem (bo zapewne źle Ci się to słowo kojarzy) i wymyśliłeś takie wisieńki...

Co do poznania w hostii:

Jeśli Boga dałoby się poznać empirycznie poprzez hostię, to zapewne wyróżnia ją to od innych opłatków. Zrób sobie test, niech ktoś obok 99 zwykłych opłatków położy jedną hostię - ciekawe czy rozpoznasz ;)

Wt sty 06, 2009 1:36

Cytuj:
Cytuj:

Tak.

A to jest ciekawe. Niektórzy katolicy twierdzą bowiem, że Bóg jest "poza czasem i przestrzenią" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Zatem wniosek jest jeden: mylisz się albo Ty albo Twoi koledzy katolicy.

BTW: wyjaśnij mi proszę w jaki sposób byt, który jest wszech- ma tak zaskakująco ludzkie cechy jak:

* miłość;
* zazdrość;
* mściwość;
* zapalczywość;
* skłonność do gniewu.

Wt sty 06, 2009 8:50

A wszystko to Johnny dlatego, że chcesz udowodnić, że Bóg nie jest abstraktem (bo zapewne źle Ci się to słowo kojarzy) i wymyśliłeś takie wisieńki...

Wiem, że masz o mnie dobre mniemanie, ale uwierz, naprawdę nie ja wymyśliłem Eucharystię :D A poważnie - o problemie abstrakcyjności Boga już kiedyś rozmawialiśmy prywatnie. Znowu udajesz Greka.

Cytuj:
że chcesz udowodnić

Niczego-nie-chcę-udowadniać.

Cytuj:
Niektórzy katolicy twierdzą bowiem, że Bóg jest "poza czasem i przestrzenią" (cokolwiek by to miało znaczyć).

Jedno nie wyklucza drugiego.

Cytuj:
Jeśli Boga dałoby się poznać empirycznie poprzez hostię, to zapewne wyróżnia ją to od innych opłatków. Zrób sobie test, niech ktoś obok 99 zwykłych opłatków położy jedną hostię - ciekawe czy rozpoznasz

Nigdy nie zrozumiem - dlaczego ateiści uważają, że wszystko powinno być takie proste ? Przecież to dziecinne. Dawniej ludzie, na podstawie tego, co widzieli, uważali, że Słońce krąży wokół Ziemi. Okazało się, że się mylili. Z tym wszyscy ateiści się zgodzą. Nie wiadomo dlaczego nie są jednak w stanie zgodzić się z wynikającą z tego zasadą, iż poznanie człowieka jest mylące, niepewne, niedoskonałe, i niecałościowe.

Zresztą, załóżmy, że ktoś położy przede mną 100 opłatków, i każe rozpoznać hostię. Załóżmy, że mi się to uda. Załóżmy, że uda mi się to także w kolejnych 50-ciu próbach. Czy uznasz to za dowód na cokolwiek ? Oczywiście że nie. Więc czego właściwie oczekujesz po tym przemawianiu się ?

Ale chyba wychodzimy już poza tematykę wątku.

Wt sty 06, 2009 9:20

Jedno nie wyklucza drugiego.

Wyjaśnij proszę.

A czy mógłbyś się odnieść do tego, że ten przedziwny byt ma tak zaskakująco ludzkie, często względnie przyziemne, cechy?

Wt sty 06, 2009 9:31

Wyjaśnianie pojęcia " wcielenie " zajęłoby zbyt wiele czasu, poza tym nie mam aż takiej wiedzy.

Cytuj:
A czy mógłbyś się odnieść do tego, że ten przedziwny byt ma tak zaskakująco ludzkie, często względnie przyziemne, cechy?

Najpierw wymagacie od nas, byśmy jakoś nazwali Nienazywalne, a później się dziwicie, że to Nienazywalne ma takie prozaiczne cechy.. struktury molekularne często przedstawia się jako kuleczki połączone pręcikami, by ułatwić zrozumienie rzeczy. Każdy jednak wie, że rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Podobnie jest z Bogiem.

Wt sty 06, 2009 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona