Prowokacyjne napisy na autobusach wloskich Genowa
Autor |
Wiadomość |
MyBlueHeaven
|
mariamne z magdali napisał(a): pani dawkins; religia(każda) z natury jest trojaka.Ma wymiar teroetyczny(doktryna),wymiar praktyczny(kultura i postepowanie moralne) i społeczny(wspólnota).Wszystkie te wymiary musza byc w równowadze,więc siła rzeczy religia nie jest tylko kwestia osobista.
jest bo w tej bezosobowej masie ciagle jestes jednostka:)
|
Śr sty 21, 2009 0:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MyBlueHeaven;
owszem,ale zaznaczyłam"nie tylko"kwestia osobista.
Osobista po pierwsze,ale do tego dochodzą obrzędy,akty wiary,uzywane przedmioty kultu i symbole religijne.No i oczywiście uczestniczenie w życiu wspólnoty.A to wszystko powoduje,ze religia nabiera tych 3 wymiarów.
To jest odpowiedz na fakt,że religia traktowana tylko jako sprawa prywatna jest ułomna.Prywatna i osobista jest jakość wiary,a takze kontakt z Bogiem czy Absolutem,czy jakąkoliwek forma w innych religiach włącznie.
|
Śr sty 21, 2009 0:43 |
|
 |
Ókaż
|
MyBlueHeaven napisał(a): W Polsce pije w sposob niekontrolowany 4mln osob czy to oznacza ze powinna byc flaszka w kazdym urzedzie? nie mowie ze wiara jest zla jak wodka ale jak wiekszosc i tradycja to odnosnie wszystkiego
To są super argumenty. Większość Polaków to 4 miliony? A wogóle skąd te dane?
Słuchaj chcesz dostawać flaszkę w każdym urzędzie? Nie ma sprawy: zbierasz podpisu pod projektem ustawy albo zakładasz partią PO (Połówka Obowiązkowo).
Chcesz państwa świeckiego to droga jest taka sama. Tylko jedno masz jak w banku na ten czas - progu wyborczego nie przekroczysz (raczej upatrywałbym swojej szansy z tą wódką). Ten kraj od ponad tysiąca lat budowali chrześcijanie i mają prawo do tego aby krzyż stanowił jeden z symboli nie tylko religijnej ale także narodowej jedności.
|
Śr sty 21, 2009 0:44 |
|
|
|
 |
MyBlueHeaven
|
mariamne z magdali napisał(a): MyBlueHeaven; owszem,ale zaznaczyłam"nie tylko"kwestia osobista. Osobista po pierwsze,ale do tego dochodzą obrzędy,akty wiary,uzywane przedmioty kultu i symbole religijne.No i oczywiście uczestniczenie w życiu wspólnoty.A to wszystko powoduje,ze religia nabiera tych 3 wymiarów. To jest odpowiedz na fakt,że religia traktowana tylko jako sprawa prywatna jest ułomna.Prywatna i osobista jest jakość wiary,a takze kontakt z Bogiem czy Absolutem,czy jakąkoliwek forma w innych religiach włącznie.
Ale ja czy Ty przychodzac do sali traktujmy to osobiscie i bez znaczenia jest ilu mamy podobnych sobie i jak wyglada nasz stosunek do nich...
|
Śr sty 21, 2009 0:48 |
|
 |
MyBlueHeaven
|
Ókaż napisał(a): To są super argumenty. Większość Polaków to 4 miliony? A wogóle skąd te dane? Infomatory dla komisji przeciwdzialania problemom alkoholowym oraz "Medycyna po dyplomie" Ókaż napisał(a): Słuchaj chcesz dostawać flaszkę w każdym urzędzie? Nie ma sprawy: zbierasz podpisu pod projektem ustawy albo zakładasz partią PO (Połówka Obowiązkowo). Nie chce sie jednoczyc ani z alkoholikami ani z katolikami w ich nalogu. wole im pomagac:) Ókaż napisał(a): Ten kraj od ponad tysiąca lat budowali chrześcijanie i mają prawo do tego aby krzyż stanowił jeden z symboli nie tylko religijnej ale także narodowej jedności.
Polska zostala "ochrzczona" nieco ponad 1000 lat temu wiec nie mow mi ze tylko chrzescijanie budowali ten kraj. Pomijajac wszystko religia nie jest najwazniejszym wykladnikiem. Polske zbudowali Polacy a nie chrzescijanie.
|
Śr sty 21, 2009 0:56 |
|
|
|
 |
No hay banda.
|
Ókaż napisał(a): krzyż stanowił jeden z symboli nie tylko religijnej ale także narodowej jedności.
Ten temat i dziesiątki innych podobnych ma być rozumiem dowodem na to, że krzyż to świetny symbol jedności narodu?
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
Śr sty 21, 2009 0:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No hay banda;
to jest oczywiście kwestia punktu widzenia,ale osobiście ośmiele sie twierdzić,że owszem,naszego narodu jak najbardziej.
Krzyż (i wasi ulubienie księża) odegrali jedna z najistotniejszych ról w naszej drodze do wolności.Mam na myśli komunizm.Ich znacząca rola jest bezdyskusyjna jako fakt historyczny.
|
Śr sty 21, 2009 1:06 |
|
 |
Ókaż
|
MyBlueHeaven napisał(a): Polska zostala "ochrzczona" nieco ponad 1000 lat temu wiec nie mow mi ze tylko chrzescijanie budowali ten kraj. Pomijajac wszystko religia nie jest najwazniejszym wykladnikiem. Polske zbudowali Polacy a nie chrzescijanie.
Czy ja napisałem że tylko? Jednak przytłaczającą część stanowili katolicy. Nie ma takiego wyznania - Polacy. Mało tego pojęcie narodu jest dużo młodsze od chrześcijańskiej korzeni. Wcześniej jednym z czynników łączących była właśnie wiara i tak się złożyło, że trwało to przez wszystkie lata. Kończąc na opozycji antykomunistycznej która dochodziła do władzy z hasłami powrotu Boga do szkół, nauczania i życia społecznego. Krzyż w szkołach to jeden z nielicznych spełnionych postulatów tamtego czasu.
|
Śr sty 21, 2009 1:10 |
|
 |
MyBlueHeaven
|
Ókaż napisał(a): Czy ja napisałem że tylko? Jednak przytłaczającą część stanowili katolicy. Nie ma takiego wyznania - Polacy. Wiara to hobby, podobie jak znaczki czy sport. Mieszkancem Polski jest Polak nie katolik!! Nie jest to chyba ciezkie do zrozumienia Ókaż napisał(a): Mało tego pojęcie narodu jest dużo młodsze od chrześcijańskiej korzeni. Wcześniej jednym z czynników łączących była właśnie wiara i tak się złożyło, że trwało to przez wszystkie lata. Kończąc na opozycji antykomunistycznej która dochodziła do władzy z hasłami powrotu Boga do szkół, nauczania i życia społecznego. Krzyż w szkołach to jeden z nielicznych spełnionych postulatów tamtego czasu.
Chrzest Polska przyjeła w 966 roku jej korzenie siegaja glebiej wiec wybacz ale w tym momecie nie masz racji.
A muzyka pokolen nie laczyla? tylko nie próbuj mi wmawiac, ze wiara sama w sobie wygrala z komuna bo sam siebie okalamiesz, pomogla, jak nie raz wczesniej i nie raz pozniej, ale co to ma wspolnego z krzyzami w salach lekcyjnych. Bonaparte tez pomogł...
|
Śr sty 21, 2009 1:22 |
|
 |
No hay banda.
|
mariamne z magdali napisał(a): No hay banda; to jest oczywiście kwestia punktu widzenia,ale osobiście ośmiele sie twierdzić,że owszem,naszego narodu jak najbardziej. Krzyż (i wasi ulubienie księża) odegrali jedna z najistotniejszych ról w naszej drodze do wolności.Mam na myśli komunizm.Ich znacząca rola jest bezdyskusyjna jako fakt historyczny.
Gdyby krzyż był dla Ciebie symbolem jakiejkolwiek jedności to byś go chciała usunąć z urzędów, bo nie jest tam Tobie do niczego potrzebny, a bynajmniej obecnie tej jedności nie buduje.
Ale krzyż jest symbolem Chrześcijaństwa i męczeńskiej śmierci Jezusa zw Chrystusem, i nic tego nie zmienia.
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
Śr sty 21, 2009 1:38 |
|
 |
blacky
|
MyBlueHeaven napisał(a): Ókaż napisał(a): Czy ja napisałem że tylko? Jednak przytłaczającą część stanowili katolicy. Nie ma takiego wyznania - Polacy. Wiara to hobby, podobie jak znaczki czy sport. Nie no to już jest bzdura nad bzdury. Wiara to relacja z żywym Bogiem, to nadzieja. A co do: caterina78 napisał(a): Zapomnialam o samym tekscie w oryginale: La cattiva notizia è che Dio non esiste. Quella buona è che non ne hai bisogno Tlumaczenie luzne:::))) Zla wiadomosc Bog nie istnieje, dobra wcale nie masz potrzeby aby On istnial...)))) przepraszam, za ewentualne pomylki w tlumaczeniu. oraz do ciągle rosnącej nagonki na wierzących i wiarę naszą to: Cytuj: Dzieci, jest już ostatnia godzina, i tak, jak słyszeliście, Antychryst nadchodzi, bo oto teraz właśnie pojawiło się wielu Antychrystów; stąd poznajemy, że już jest ostatnia godzina. 1 J 1
_________________ Zabiegajcie o własne zbawienie z bojaźnią i drżeniem (Flp 2, 12).
|
Śr sty 21, 2009 2:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No hay banda. napisał(a): Gdyby krzyż był dla Ciebie symbolem jakiejkolwiek jedności to byś go chciała usunąć z urzędów, bo nie jest tam Tobie do niczego potrzebny, a bynajmniej obecnie tej jedności nie buduje. Tylko według 2-3% społeczeństwa deklarującego ateizm, bo kabaretowe wypowiedzi w rodzaju Cytuj: Mieszkańcem Polski jest Polak niekatolik!
raczej trudno potraktowac jako merytoryczny argument
Wyznawcom innych religii nie przeszkadza, podobnie jak chrześcijanom nie wadzą symbole innych religii.
Sprowadzanie argumentacji do problemu flaszki, jest sięganiem po argumenty z okolic rynsztoka...można jeszcze dorzucić narkotyki - też spory % ćpa.
Najwłaściwiej obok ustawić minaturę trumny.....krzyz prowadzi do Boga, trucizny do grobu.
|
Śr sty 21, 2009 8:43 |
|
 |
pani_dawkins
|
Póki Polska konstytucyjne jest krajem świeckim, a nie katolickim, krzyż nie może być uznawany za symbol narodowy. To jakiś absurd. Ja zgadzam się na wywieszanie krzyzy i głośne obchodzenie świąt religijnych, ale tylko wtedy kiedy każdy inny człowiek będzie miał szanse na ten sam sposób wyrażania swoich poglądów. Problem jest taki, że krzyż to ok, a ateistyczny autobus to już be.
|
Śr sty 21, 2009 10:00 |
|
 |
R6
|
Mentalność Kalego?
Czemu w Sejmie obok krzyża nie wisi półksiężyc (już nie wspomnę o jednorożcu). Polskim Tatarom może się to nie podobać. No ale przecież to nie Polacy i niech się cieszą, że jakoś uchowali się w katolickim kraju, prawda? Zresztą po co zawieszać symbol fałszywego boga.
A co by było gdyby w Polsce nadal mieszkało tylu Żydów co przed wojną?
Czy to nie katolicy zadbali, kilkaset lat temu, o to aby to oni stanowili większość w naszym kraju? Mam na myśli m.in. sprawę Braci polskich. Dzięki temu można mówić że Polska jest katolicka. Ale jakim kosztem?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr sty 21, 2009 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pani_dawkins napisał(a): a ateistyczny autobus to już be.
Gdy ateiści piszą iż wiadomość o nieistnieniu Boga jest z złą wiadomością, to więcej takich "ateistycznych" autobusów 
|
Śr sty 21, 2009 10:35 |
|
|
|