Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 4:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Prawdziwość objawien 
Autor Wiadomość

Zabawne że jako analogię do tysięcy trzeźwych osób widzących jednocześnie ten sam cud, w tym samym czasie , podajesz setki pijaków widzących białe myszki i różowe słonie.

Zabawne, że odpowiadając na dłuższą wypowiedź, jedyne do czego się odnosisz, to jedno, krótkie zdanie o charakterze ironicznym.

So lut 14, 2009 22:05

So lut 14, 2009 22:08

Cytuj:
Ciekawe jak racjonalnie tłumaczysz sobie urojenia setek osób, które widziały UFO (czasem jednocześnie, czasem osobno, w każdym razie mnóśtwo ludzi je rzekomo widziało), Potwora z Loch Ness, Wielką Stopę i tak dalej.

Ciekawe jak tłumaczysz sobie to, że owego fatimskiego efektu wirującego Słońca nie widział nikt inny na całej Ziemi, chociaż Słońce jest jednocześnie widoczne na różnych kontynentach.

Sewerynie, nawiązując do twoich ulubionych bajek o prawdopodobieństwie. Teoria o zbiorowej halucynacji tudzież zbiorowym kłamstwie kilkudziesięciu tysięcy ludzi jest faktycznie bardzo mało prawdopodobna. Ale z grubsza, zdecydowanie bardziej niż bajeczki o wirującym Słońcu, które to zjawisko było widoczne tylko w jednym miejscu na całej oświetlonej stronie planety.

I co ty teraz biedaku będziesz streszczał?

So lut 14, 2009 22:23

To może tak:

Cytuj:
Ciekawe jak racjonalnie tłumaczysz sobie urojenia setek osób, które widziały UFO (czasem jednocześnie, czasem osobno, w każdym razie mnóśtwo ludzi je rzekomo widziało), Potwora z Loch Ness, Wielką Stopę i tak dalej.

Ciekawe jak tłumaczysz sobie to, że owego fatimskiego efektu wirującego Słońca nie widział nikt inny na całej Ziemi, chociaż Słońce jest jednocześnie widoczne na różnych kontynentach.

Sewerynie, nawiązując do twoich ulubionych bajek o prawdopodobieństwie. Teoria o zbiorowej halucynacji tudzież zbiorowym kłamstwie kilkudziesięciu tysięcy ludzi jest faktycznie bardzo mało prawdopodobna. Ale z grubsza, zdecydowanie bardziej niż bajeczki o wirującym Słońcu, które to zjawisko było widoczne tylko w jednym miejscu na całej oświetlonej stronie planety.

I co ty teraz biedaku będziesz streszczał?

Nie zapominaj, że to był cud . Więc jeśli był to cud, to co za problem aby był widoczny tylko w jednym miescu . Na tym między innymi polegał fenomen tego cudu.

So lut 14, 2009 22:32

Nie zapominaj, że to był cud . Więc jeśli był to cud, to co za problem aby był widoczny tylko w jednym miescu . Na tym między innymi polegał fenomen tego cudu.

Mówiąc poważnie, takie wyjaśnienie można potraktować tylko w kategoriach żartu.

A ja się powtórzę:

Teoria o zbiorowej halucynacji tudzież zbiorowym kłamstwie kilkudziesięciu tysięcy ludzi jest faktycznie bardzo mało prawdopodobna. Ale z grubsza, zdecydowanie bardziej niż bajeczki o wirującym Słońcu, które to zjawisko było widoczne tylko w jednym miejscu na całej oświetlonej stronie planety.

So lut 14, 2009 22:47
Moderator

Sewerynie i Witoldzie! To nie jest kolejny temat do waszych sprzeczek!
Proszę nieco mniej emocji więcej merytoryki!
I nie zganiać wzajemnie na oponenta, że "to on zaczął"... bo tak robią dzieci w przedszkolu! Proszę nie odpisywać na głupoty i pyskówki, a nie będzie problemu!
Zapraszam do dalszej dyskusji :)

A Ty Johnny nie offtopuj, bo się zdenerwuję!
Nie po to się usuwa jakąś treść, by za chwilę znów pisać to samo!

Miłej dyskusji :)

(J 8, 32b)

So lut 14, 2009 22:53
zbanowany na stałe

Byc moze to jest tak, ze ludzie jednak widza to co chca? Istnieje wiele zjawisk uwazanych za UFO czy cuda ktore okazuja sie wytlumaczalnymi po pewnym czasie.

So lut 14, 2009 23:09

A ja dodam, że jeśli uważasz to za cud, dlatego że było mało prawdopodobne, to OK. W takim razie wygrana w Lotto też jest swego rodzaju cudem.

Ja jednak stawiam pod znakiem zapytania to CO SIĘ W OGÓLE WYDARZYŁO.

Oczywiście , jest to kwestią wiary . Niemniej jednak wielu świadków do niedawna jeszcze żyło.

So lut 14, 2009 23:09
Moderator

Przypominam, że mówimy o sprawach wiary! A zatem:
1. Ateiści zawsze znajdą coś na podważenie i obalenie danego zjawiska.
2. Mądry wierzący nie upiera się jak głupi, że to jest prawdziwe i próbuje bez dowodów przekonać sceptyka.
Dajcie sobie luzu.

Owszem, można tłumaczyć wszelkie zjawiska chorobą psychiczną. Ale co? Medycyna nie wykryła żadnej choroby u tych osób? No ale z pewnością jest to choroba, której jeszcze nie opisano, ale jest to choroba.
Ale być może jest to zbiorowe kłamstwo z premedytacją. Ale po co mieliby kłamać? No my tego nie wiemy, ale może tajne służby Watykanu im kazały grożąc zabiciem rodzin, lub po prostu ich przekupiły.

Wszystko można zanegować!

A mądry wierzący od głupiego wierzącego różni się tym, że wie, iż nie da się pewnych rzeczy udowodnić, bo w nie się wierzy, a nie o nich wie.

Dlatego bez sensu jest próba przekonania ateisty - sceptyka w to, że coś jest prawdziwe, tak jak wmawianie wierzącemu, że jest to fałsz.

To nie ma sensu!

Zastanówcie się czy jesteście mądrzy, czy głupi.

(J 8, 32b)

So lut 14, 2009 23:17

Dodam tylko, że jest tak mało prawdopodobna, iż występowanie człowieka na Ziemi to zdecydowanie za krótki okres, aby załapać się na takie zjawisko. Do tego potrzebne byłyby miliardy lat .

yyy, nie załapałam Sewerynie, wytłumacz jaśniej.
Fakt, że to nie do mnie, ale skoro czytam, to chciałabym wiedziec o co chodzi. :)

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So lut 14, 2009 23:22

Zanim ktoś się weźmie za nawracanie i obronę wiary to niech najpierw się douczy i wtedy dopiero tym zajmuje. Ja tego nikomu nie zabraniam ale denerwują mnie głupcy którzy mienią się bezczelnie uczniami Chrystusa a brak im wiedzy i nawet umiejętności uczciwej dyskusji. Tym samym zniechęcają do Jezusa. Gdy ktoś teraz użyje przy mnie nazwy "uczeń Chrystusa" to przypomina mi się wtedy Seweryn i jego głupoty.
Oto jego owoc.

N lut 15, 2009 13:36
Nie wiem czy objawienia są prawdziwe czy nie. Osobiście nie przykładam do nich wielkiej wagi (ważniejsze jest Objawienie Publiczne w Jezusie).
Jednak...
Z tego co piszą tu sceptycy wynika że cokolwiek by się stało i tak nie uwierzą. To że nie było cudu to dla nich aksjomat, a wszystkie - nawet najbardziej nieprawdopodobne typu kilka tysięcy halucynacji jednocześnie - wytłumaczenia są "lepsze".
Nie ma dla nich chyba większego znaczanie co się stało... i dyskusja chyba tez nie ma sensu.

N lut 15, 2009 14:27
zbanowany na stałe

Jak mozna dziwic sie sceptykom kiedy 99% tych Waszych objawien jest odrzucana przez sam Kosciol. Przeciez to normalne, ze na zimne dmucham. Swoja droga uwazam, ze w pewnym sensie nie doceniacie pomyslowosci Boga. Moglbym sypac jak z rekawa przykladami na prawdziwe cuda i to takie ktore spowodowalyby przelom w wierze na calym swiecie. O nich jednak glucho.
Kazda dyskusja ma sens chocby dla samosatysfakcji czy wyprowadzenia z rownowagi przeciwnika(krocej bedzie zyl lachudra!) :D

N lut 15, 2009 15:55
Właśnie to że 99% (chyba więcej...) objawien i cudów jest odrzucane przez Kościół dobrze świadczy o wiarygodności pozostałych.
Cytuj:
Moglbym sypac jak z rekawa przykladami na prawdziwe cuda i to takie ktore spowodowalyby przelom w wierze na calym swiecie.
...tylko że one nie po to są.
Ale... może to dobry punkt wyjścia. należałoby się najpierw zastanowić po co są cuda.

N lut 15, 2009 16:07

Moglbym sypac jak z rekawa przykladami na prawdziwe cuda i to takie ktore spowodowalyby przelom w wierze na calym swiecie. O nich jednak glucho.

To raczej Ty nie doceniasz pomysłowości Boga.. Bóg zawsze działa tak, by każdy mógł swobodnie w Niego nie wierzyć. Na tym polega szacunek dla wolności człowieka.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lut 15, 2009 16:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona