Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
 Czy katolik musi wierzyć w dogmaty? 
Autor Wiadomość
Ktos przyjdzie i powie: dogmat i co, uwierzysz?
Kamalo, a co się dziwić?
Weźmy najprostszy - "Bóg istnieje"
Czy będziesz się dziwić że "przyjdzie i powie: dogmat i co , uwierzysz" ?
A jak inacej być wierzącym ?

Śr mar 18, 2009 2:07
Cytuj:
25. Gott will und liebt sich selbst mit Notwendigkeit, die außergöttlichen Dinge hingegen mit Freiheit.

Cytuj:
Bog chce i kocha siebie z koniecznosci, rzeczy pozaboskie z wolnosci

Cytuj:
37. Die zweite göttliche Person geht aus der ersten durch Zeugung hervor und verhält sich deshalb zu ihr wie der Sohn zum Vater.

Cytuj:
Druga Ososba Boska pochodzi od pierwszech przez poczecie (doslownie / po polsku moze to byc zrodzenie) i jej stosunek do Pierwszej Osoby jest jak Syna do Ojca

Cytuj:
38. Der Hl. Geist geht aus dem Vater und dem Sohn als einem einzigen Prinzip durch eine einzige Hauchung hervor.

Cytuj:
Duch Swiety pochodzi z Ojca i Syna jako z jednej przyczyny, przez jedno jedyne tchnienie

Cytuj:
64. Die Erbsünde wird durch natürliche Zeugung fortgepflanzt.

Cytuj:
Grzech pierworodny przekazywany jest przez naturalne poczecie

Cytuj:
71. Der Teufel besitzt auf Grund der Sünde Adams eine gewisse Herrschaft über die Menschen.

Cytuj:
Diabel posiada na skutek grzechu Adama pewne panowanie nad ludzmi

Cytuj:
116. Gott hat durch seinen ewigen Willensratschluss bestimmte Menschen wegen ihrer vorhergesehenen Sünden zur ewigen Verwerfung vorherbestimmt.

Cytuj:
Bog przez swoje wieczne postanowienie woli przeznaczyl pewnych ludzi na skutek ich win, ktore przewidzial do wiecznego potepienia

Naprawde wszystko jest jasne i oczywiste? I nie masz problemow, zeby w kazdy wierzyc bez watpliwosci?
Poza tym mialam na mysli, ze przyjdzie ktokolwiek (za przeproszeniem, np niedouczony ksiadz ) i wyglosi teze, ktora niekoniecznie jest zgodna z nauka KK, ale bedzie argumentowal slowem "Dogmat - i koniec"

Śr mar 18, 2009 8:28
wielkie dzięki za zaangażowanie,
zapytam zaprzyjaźnionych germanistów - jak przetłumaczą, to zaskanuję i umieszczę

pzdr

Śr mar 18, 2009 8:42

Cytuj:
64. Die Erbsünde wird durch natürliche Zeugung fortgepflanzt.

Cytuj:
Grzech pierworodny przekazywany jest przez naturalne poczecie

Moim zdaniem ten dogmat wymaga uzupełnienia. Jakoś nie wierzę w to, że dzieci poczęte metodą in vitro rodzą się bez grzechu pierworodnego. :D

Śr mar 18, 2009 19:18
gdy sprawa dotyczy matematyki, fizyki, chemii - człowiek zanim powie "to nie tak, dlaczego mam wierzyć wykładowcy ?" - trzy razy się zastanowi.

Tymczasem w dziedzinie teologii każdemu się wydaje że może sensownie wydawać daleko idące sądy na podstawie własnych mniemań, w dodatku osnutych na tłumaczeniu pojedyńczych wyrwanych skądś zdań.

Żeby rozważyć dogmat trzeba dość dużo o nim powiedzieć - to nie jednozdaniowa formułka.

Dogmat to po prostu Prawda Wiary, sfromułowana uroczyście - i tyle. Jest ich znacznie mniej niż piszą w tej broszurce.

Liczba dogmatów NIE jest równa liczbie Prawd Wiary - bo dogmat ustala się raczej gdy do ustalonej Prawdy jakaś grupa ni z gruchy ni z pietruchy zaczyna mieć wątpliwości.

Śr mar 18, 2009 21:31
Kamalo,
gdy sprawa dotyczy matematyki, fizyki, chemii - człowiek zanim powie "to nie tak, dlaczego mam wierzyć wykładowcy ?" - trzy razy się zastanowi.

Tymczasem w dziedzinie teologii każdemu się wydaje że może sensownie wydawać daleko idące sądy na podstawie własnych mniemań, w dodatku osnutych na tłumaczeniu pojedyńczych wyrwanych skądś zdań.

To ciekawa uwaga. Wydaje mi się, że masz rację - ale dlaczego tak jest? Dlaczego ludzie nie mają zaufania do teologii jako źródła wiedzy? Dlaczego uważają, że ich własny osąd jest właściwy, mimo autorytetów twierdzących inaczej?

Czy dlatego, że w kwestiach wiary i moralności powinno się polegać na własnym sumieniu?

Śr mar 18, 2009 22:15
Kamalo,

Żeby rozważyć dogmat trzeba dość dużo o nim powiedzieć - to nie jednozdaniowa formułka.

Dogmat to po prostu Prawda Wiary, sfromułowana uroczyście - i tyle. Jest ich znacznie mniej niż piszą w tej broszurce.

Liczba dogmatów NIE jest równa liczbie Prawd Wiary - bo dogmat ustala się raczej gdy do ustalonej Prawdy jakaś grupa ni z gruchy ni z pietruchy zaczyna mieć wątpliwości.

No to teraz naprawde czekam na wypowiedz teologow, czy stwierdzenia "De fide" z owej "broszurki", ktora jest uznanym (przedsoborowym) podrecznikiem teologii, sa dogmatami obowiazujacymi w KK, czy mozna je (wybiorczo) odrzucac???
I tak naprawde jakie dogmaty obowiazuja katolika? Marek MRB uwaza, jak zrozumialam, ze jest ich bardzo niewiele, ale tez nie potrafi ich przytoczyc

Cz mar 19, 2009 8:18

Cytuj:
116. Gott hat durch seinen ewigen Willensratschluss bestimmte Menschen wegen ihrer vorhergesehenen Sünden zur ewigen Verwerfung vorherbestimmt.

Cytuj:
Bog przez swoje wieczne postanowienie woli przeznaczyl pewnych ludzi na skutek ich win, ktore przewidzial do wiecznego potepienia

No ten dogmat mnie zaskoczył. Bo o ile jego tłumaczenie na polski jest poprawne to wynika z niego przeznaczenie. Bóg predestynuje jednych do zbawienia a innych do potępienia. Jak dotąd bardziej mi się to kojarzyło z protestantami niż z Kościołem Katolickim.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz mar 19, 2009 11:32

Nie ma oficjalnej " listy dogmatów ". Przez dogmat zazwyczaj rozumie się takie zdanie, w stosunku do którego zabronione jest twierdzenie czegoś przeciwnego. W historii Kościoła takie orzeczenie miało zazwyczaj postać: " kto by twierdził, że xxx niech będzie wyłączony ", względnie " kto by twierdził, że nie yyy, niech będzie wyłączony ". Odpowiednio zatem zdania " nie-xxx " i " yyy " stanowią dogmaty.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 19, 2009 12:04

Kamala napisał(a):

Cytuj:

Cytuj:

No ten dogmat mnie zaskoczył. Bo o ile jego tłumaczenie na polski jest poprawne to wynika z niego przeznaczenie. Bóg predestynuje jednych do zbawienia a innych do potępienia. Jak dotąd bardziej mi się to kojarzyło z protestantami niż z Kościołem Katolickim.

Myślę, że nie ma tu (ani w tym dogmacie, ani w nauce Kościoła) przeznaczenia w znaczeniu "i tak pójdziesz do piekła" w stosunku do nikogo. Wprost przeciwnie - wszyscy są przeznaczeni (w znaczeniu: zaproszeni) do udziale w zbawieniu. To jest "na skutek ich win", które popełniają całkowicie dobrowolnie. Można to wytłumaczyć na kilka sposobów: a) Bóg jest poza/ponad czasem, więc widzi przyszłość, mimo, że my o niej decydujemy, b) Bóg jest po prostu wszechwiedzący i zna przyszłość, c) itd (pewnie jest kilka innych). Wg tych wyjaśnień Bóg przewidział (popełnioną w sposób wolny) winę. Oczywiście każde z tych wyjaśnień zapewne przekracza ludzkie pojmowanie, nie jest natomiast niemożliwe i nie jest sprzeczne z brakiem przeznaczenia z góry do piekła.

Jeszcze inne wyjaśnienie tego fragmentu może być następujące: może tu być mowa o nieokreślonej grupie ludzi i winach ogólnie. Bóg dając wolną wolę wiedział, że będą pewni ludzie, którzy na skutek swoich win wybiorą piekło, odrzucą Boga i dobro. A skoro wiedział, to te winy były przewidziane, do przewidzenia, praktycznie pewne.

Cz mar 19, 2009 12:55
Zobacz profil WWW

Nie wiadomo do końca czym jest katolicyzm?

Cz mar 19, 2009 13:03

@R6: http://pl.wikipedia.org/wiki/Katolicyzm

Już się domyślam, czym to się skończy - wśród ogólnego biadolenia na " zdogmatyzowany, nie pozostawiający żadnej swobody myślenia katolicyzm '' w tym wątku będziemy dla odmiany biadolić, że katolicyzm ma za mało, i zbyt nieprecyzyjne dogmaty, więc nie da się go zdefiniować :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 19, 2009 13:42
Jonny99, przepraszam, czy ty jestes po teologii, zeby twierdzic, ze "nie ma oficjalnej listy dogmatow"?
Jezeli piszesz, ze
Cytuj:

Nie ma oficjalnej " listy dogmatów ". Przez dogmat zazwyczaj rozumie się takie zdanie, w stosunku do którego zabronione jest twierdzenie czegoś przeciwnego. W historii Kościoła takie orzeczenie miało zazwyczaj postać: " kto by twierdził, że xxx niech będzie wyłączony ", względnie " kto by twierdził, że nie yyy, niech będzie wyłączony ". Odpowiednio zatem zdania " nie-xxx " i " yyy " stanowią dogmaty.

to znaczy, ze takie stwierdzenia padaly i gdzies mozna znalezc, czego "nie wolno" glosic.
Poza tym pasuje do tego to co czytalam, ze
Cytuj:
Cytat:
Prawie 2000 lat dogmat oznaczal, ze nie wolno mu zaprzeczyc. Dopiero w dogmacie o Niepokalanym Poczeciu jest stwierdzenie, ze trzeba w niego wierzyc, a najmniejsze watpliwosci pociagaja za soba anateme.

Cz mar 19, 2009 15:11

@R6: http://pl.wikipedia.org/wiki/Katolicyzm

Już się domyślam, czym to się skończy - wśród ogólnego biadolenia na " zdogmatyzowany, nie pozostawiający żadnej swobody myślenia katolicyzm '' w tym wątku będziemy dla odmiany biadolić, że katolicyzm ma za mało, i zbyt nieprecyzyjne dogmaty, więc nie da się go zdefiniować :D

Widzisz Johnny jak to jest gdy chce się wniknąć głębiej i poznać dokładniej nauki Kościoła. Pozory mylą :P

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz mar 19, 2009 17:27
Skoro tak trudno trafić do dogmatów wiary katolickiej to... jest to raczej dziwne. Przecież wiara - niewiara w dane dogmaty warunkuje praktycznie duchową przynależność do Kościoła. Każdy wierny, na przykład podczas przygotowania do sakramentu bierzmowania, powinien być zaznajamiany z dogmatyką, skoro ta sprawa jest tak istotna.

Zostawiając wiernych z takim niedomówieniem, możliwe, że Kościół w pewnym stopniu świadomie naraża ich na niebezpieczeństwo. Sama przeżyłam w którymś momencie swojego życia szok, kiedy dowiedziałam się o tym, czym jest dogmat i jakie są konsekwencje zaprzeczenia dogmatowi. A składało się akurat tak, że paru spraw dogmatycznych nie umiałam w żaden sposób zaakceptować.

To była jedna z ważniejszych przyczyn, dla których odeszłam z Kościoła, bo uznałam, że - skoro nie umiem uwierzyć w dany dogmat, a nikt nie umie mi go sensownie wyjaśnić, to nic tu po mnie. Po co mam żyć w poczuciu, że nie jestem dobrą katoliczką, bo nie umiem uwierzyć w coś, co powinnam przyjmować za Prawdę - i nie zastanawiać się, czy aby na pewno to jest słuszne?

W takiej sytuacji może znaleźć się wielu ludzi wierzących, którzy nie do końca są świadomi, w co MUSZĄ wierzyć, by móc się nazywać dobrymi i prawdziwymi katolikami. Kościół mógłby o tym pomyśleć... i jeśli istnieje jakaś oficjalna lista dogmatów, to powinna ona zostać solidnie wyłożona i omówiona np. przed przystąpieniem do bierzmowania.

A nie tak, że człowiek żyje sobie w wierze, chce ją pogłębiać i bierze się za bardziej specjalistyczną literaturę - i trafia na dogmaty. I zaczyna się nagle zastanawiać, dlaczego nikt nie zapoznał go z nimi wcześniej.

Cz mar 19, 2009 18:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona