Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 3:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 O nowych zasadach występowania z Kościoła 
Autor Wiadomość

A co go to obchodzi? Po co mu w parafii jacyś plugawi ateiści i inni heretycy?

Po nic, ale nie jest zadowolony z tego, że ktoś jest plugawym ateistą lub heretykiem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 14, 2009 12:13

jeśli zdecyduję się wierzyć to teoretycznie zyskam to niepwene, ale stracę pół tego pewnego na modlitwy, rytułały, nakładane przez religię ograniczenia i tak dalej;

Powtarzam więc jeszcze raz: jeżeli Boga nie ma, cokolwiek byśmy nie robili nie ma to sensu. Zatem modlitwa jest taką samą stratą czasu, jak dowolna inna czynność. I na tym koniec offtopu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 14, 2009 12:16

Powtarzam więc jeszcze raz: jeżeli Boga nie ma, cokolwiek byśmy nie robili nie ma to sensu. Zatem modlitwa jest taką samą stratą czasu, jak dowolna inna czynność. I na tym koniec offtopu.

Jakakolwiek czynność nie ma sensu tylko pod warunkiem że za konieczny warunek istnienia sensu uznamy istnienie Boga. Ale jeśli Bóg nie istnieje to jak może być źródłem czegokolwiek? Spytaj mnie o sens czegokolwiek dla mnie to Ci odpowiem. Zapewniam że w żadnym przypadku do istnienia takiego sensu Bóg nie jest potrzebny.
Ale jak offtop będzie się przedłużał to moderatorzy interweniują więc albo kończymy albo przenosimy do nowego wątku.

Above us only sky”

Wt kwi 14, 2009 12:30

Jakakolwiek czynność nie ma sensu tylko pod warunkiem że za konieczny warunek istnienia sensu uznamy istnienie Boga. Ale jeśli Bóg nie istnieje to jak może być źródłem czegokolwiek? Spytaj mnie o sens czegokolwiek dla mnie to Ci odpowiem. Zapewniam że w żadnym przypadku do istnienia takiego sensu Bóg nie jest potrzebny.
Ale jak offtop będzie się przedłużał to moderatorzy interweniują więc albo kończymy albo przenosimy do nowego wątku.

Strzał w dziesiątkę. Założenie, że jeśli Bóg nie istnieje to wszystko traci sens, jest równie inteligentne, jak założenie że jeśli Fruwająca Dynia z Żabimi Nóżkami nie istnieje to wszystko traci sens. Jeżeli coś nie istnieje to nie może być źródłem sensu czegokolwiek, więc twoje tezy Johnny są całkowicie absurdalne.

Cytuj:
Po nic, ale nie jest zadowolony z tego, że ktoś jest plugawym ateistą lub heretykiem.

A czy on się na co dzień przejmuje tym, że na świecie ponad miliard ludzi wyznaje islam, dwadzieścia milionów judaizm, czterysta milionów buddyzm i tak dalej?

Wt kwi 14, 2009 12:45

A czy on się na co dzień przejmuje tym, że na świecie ponad miliard ludzi wyznaje islam, dwadzieścia milionów judaizm, czterysta milionów buddyzm i tak dalej?

A co to ma do rzeczy ? Na co dzień on ma się przejmować swoimi parafianami.

Wt kwi 14, 2009 12:54

A co to ma do rzeczy ? Na co dzień on ma się przejmować swoimi parafianami.

Jeśli ktoś dokonuje apostazji to właściwie i tak już nie jest jego parafianinem, skoro nie chodzi do kościoła, nie przyjmuje sakramentów i nie przyjmuje kolędy (gdyby chodził i przyjmował to pewnie by się nie chciał dokonywać apostazji). To na co komu taki?

Wt kwi 14, 2009 13:22
Moderator

A ja przypominam o czym jest ten temat! Proszę się tego trzymać!

(J 8, 32b)

Wt kwi 14, 2009 13:27

Ja tu na chwile powrócę do tematu świadków (dwóch). Nie każdy chce być, słyszałem nawet ;
- po co mi to, jeszcze się u mnie dowiedzą w parafii i będę miał kłopoty.

Do przemyślenia.

Wt kwi 14, 2009 14:18

Tak czy inaczej, ktoś kto wprowadził te utrudnienia, wykazał się zadziwiającą logiką. Jesli nawet kilku osobom odchce się przez to przechodzić, to przez to wielu będzie jeszcze głośniej marudzić na Kościół.

Wt kwi 14, 2009 18:52
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4