Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 6:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Jestem wierzący a nie praktykujący 
Autor Wiadomość

Z tego zrozumiałem że wystarczy praktykować aby być katolikiem.

CzłowiekuBezOczu, wybacz, Twoja opinia.

Widocznie źle mnie zrozumiałeś bo cały czas twierdzę że praktykowanie wynika z wiary danej osoby. Inaczej po co by to było robić ?

Pt kwi 03, 2009 11:48

Widzę że próba podjęcia takiej dyskusji jest zła. Wybacz mi nadinterpretacje...

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pt kwi 03, 2009 11:48

Próba podjęcia takiej dyskusji nie jest zła, ale nie w tym wątku.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 03, 2009 11:54
Post Re: Jestem wierzący a nie praktykujący
karolina1903 napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie. Stwierdzenie w temacie nie tyczy się mojej osoby. Chciałąbym się jednak poznać wasze zdanie na temat "jestem wierzący, a niepraktykujący. Dlaczego katolik nie może się zgodzic z tym stwierdzeniem" czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam

Oczywiście jak zawsze dyskusja spełzła na roztrząsanie katolicyzmu u osób niewierzących.
Ja nie jestem katolikiem, a jestem praktykujący. Tylko co praktykujący?
Czy Jezus powiedział, że mamy praktykować posłuszeństwo, dogmaty, rytuały i liturgie? Wydaje mi się, ze mamy praktykować dobre uczynki, miłość Boga i miłość bliźnich, że mamy praktykować wolność od grzechu.
Taka osoba jest wierząca, a nie ten który stoi w pierwszej ławce, daje na tacę, obchodzi wszystkie święta itd. itp. Faryzeusze tak czynili.
Praktykowanie w duchu i w prawdzie oto człowiek wierzący.
Reszta to dodatek służący poznaniu Boga, Jezusa i Jego prawdy. Praktykowanie tych dodatków nie czyni człowieka wierzącym, a ich niepraktykowanie nie czyni człowieka niewierzącym, a jedynie powoduje brak przynależności do Kościoła Rzymsko-Katolickiego - takie jest zresztą nauczanie KK zwane ekumenizmem.

Pt kwi 03, 2009 12:30

Izraelita, widzę już wyraźnie, że Ty nie chcesz niczego zrozumieć, tylko po prostu propagować swoje poglądy. Wszystko, co Ci napisaliśmy w tamtym wątku całkowicie zignorowałeś, i dalej bez żenady powtarzasz to samo. Nie ma sprawy - skoro uważasz, że TY masz rację, a Kościół, który istnieje od czasów, gdy Chrystus chodził po ziemi, jej nie ma - trudno. Siedmiu grzechów głównych pewnie też " nie uznajesz ", więc nie wiesz, co to pycha..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 03, 2009 12:38

Mam dziwne wrażenie że mówicie to samo tylko innymi słowami :-D

Pt kwi 03, 2009 12:49
Izraelita, widzę już wyraźnie, że Ty nie chcesz niczego zrozumieć, tylko po prostu propagować swoje poglądy. Wszystko, co Ci napisaliśmy w tamtym wątku całkowicie zignorowałeś, i dalej bez żenady powtarzasz to samo. Nie ma sprawy - skoro uważasz, że TY masz rację, a Kościół, który istnieje od czasów, gdy Chrystus chodził po ziemi, jej nie ma - trudno. Siedmiu grzechów głównych pewnie też " nie uznajesz ", więc nie wiesz, co to pycha..

Tak, tak typowe, najczęściej spotykana reakcja i odpowiedź.

Zapytałem o posłuszeństwo, dogmaty, rytuały i liturgie. Nie odpowiadasz, bo co możesz odpowiedzieć, że ktoś taki jak ja jest zbłąkaną owcą, niewierzący, wyklęty, sekciarz, choć KK z racji takich, a nie innych, uznaje takich jak ja jako równoprawnych chrześcijan, idących swoją tak samo słuszną drogą.
A co usłyszałem jakieś wymyślone przez człowieka 7 grzechów oskarżenie - PYCHA.
Myślałem, że chodzi o wymianę poglądów a nie oceny. Nie zgadzam się z Tobą jak ty ze mną w pewnych sprawach i tyle. Nie muszę zgadzać się z Toba a Ty ze mną na tym polega wolność dla siebie i innych - tolerancja.

Jezus przyszedł do wszystkich ludzi, a nie tylko do członków KK. To dyskusji nie podlega i koniec. Nie jestem pyszny, a po prostu wierzący w Drogę, Prawdę i Życie.

Jeśli nie chcecie aby ktoś propagował tu poglądy inne niż wasze to wystarczy wykluczyć z forum. Ale wtedy po co forum ?

Pt kwi 03, 2009 14:32

Odpisałem na priv, nie będę na forum powtarzał tego samego.

So kwi 04, 2009 11:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4