Kościół Katolicki sp. z o.o
Autor |
Wiadomość |
saxon
|
chudyk - skoro tak chcesz to rozwiązać - to oki - nie podałeś dowodu na swój zarzut zawarty w temacie, że Kościół jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością - w związku z tym żegnam
reszta będzie jutro
|
Śr kwi 29, 2009 21:40 |
|
|
|
 |
saxon
|
r4dz10 napisał(a): saxonie, jest kilka instytucji kościelnych finansowanych z państwa: Katolicki Uniwersytet Lubelski, papieska Akademia Teologiczna. są także szkoły parafialne i zgromadzenia (te finansowane są z samorządów).
informacje te oparte o słowa bp. Wiktora Skworca. zgadzam się - to dowód na to, że niektóre instytucje kościelne są finansowane przez państwo czekam natomiast na dowód, że r4dz10 napisał(a): Kościół (..) jest finansowany z budżetu państwa
dla jasności - Kościół, a nie niektóre jego instytucje
poza tym z Twojej strony oczekuję (tak dla przypomnienie) udowodnienia, że "Kościół nie płaci podatków"
|
Śr kwi 29, 2009 21:50 |
|
 |
kaloryfer
|
Ja osobiście uważam, że Fundusz kościelny i zwolnienia z podatków mogą być ale na uczciwych zasadach tj.:
1. Państwo określa ilość pieniędzy na "cele religijne" (np 2 mld rocznie)
2. Obywatele raz na (np 10 lat - przy okazji wyborów prezydenckich lub innych lub tylko w tym celu) określają jakiego są wyznania
3. Procentowa kwota idzie na dane wyznanie (czy bezwyznaniowców - ateistów).
Wtedy można by mieć tylko pretensje do demokracji... Kto jest za?
Problem byłoby tylko określenie kto miałby reprezentować potrzeby np. ateistów...ale pewnie dałoby się to jakoś rozwiązać.
|
Śr kwi 29, 2009 22:14 |
|
|
|
 |
kaloryfer
|
Albo w Picie dodatkowo określałoby się KRS organizacji - tak jak teraz się rozdziela ten 1% - i na nią szły by np.: 4% z podatku. W ten sposób nie byłoby problemu z tym " kto kogo reprezentuje".
Jeżeli jest 90% katolików to KK raczej by na takim czymś przecież nie ucierpiał. 
|
Śr kwi 29, 2009 22:19 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
kaloryfer napisał(a): Albo w Picie dodatkowo określałoby się KRS organizacji - tak jak teraz się rozdziela ten 1% - i na nią szły by np.: 4% z podatku. W ten sposób nie byłoby problemu z tym " kto kogo reprezentuje". Jeżeli jest 90% katolików to KK raczej by na takim czymś przecież nie ucierpiał. 
To jest wg mnie najuczciwsze podejscie, jednak podejrzewam, że wtedy wyszłaby na jaw fikcyjność tych 90%
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Śr kwi 29, 2009 23:41 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
pisząc, że Kościół jest finansowany z budżetu państwa, zbyt mocno uogólniłem.
poczytałem o podatkach i Kościele - nie jest tak jak pisałem, przepraszam za kłamstwo.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz kwi 30, 2009 5:58 |
|
 |
Epikuros
|
saxon napisał(a): chudyk - skoro tak chcesz to rozwiązać - to oki - nie podałeś dowodu na swój zarzut zawarty w temacie, że Kościół jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością - w związku z tym żegnam reszta będzie jutro
Saxon przesadziłeś. Do ukazania Ci sprawy chudryk użył najlepszej możliwej medoty, która jest dostępna dla was obu (lub dla nas wszystkich).
Po drugie sprawę potraktowałeś bardzo dosłownie, tak jakbyś naprawdę sądził, że chudryk twierdził, że w statucie Kosciół ma napisane Sp z o. o.
Czy jak powiem komuś, że zachowuje się jak świnia w odpowiedzi na jego aroganckie i wulgarne zachowanie, to będę musiał udowodnić, że naprawdę jak świnia się zachowuje, to znaczy dosłownie: że je z korytka, chrumka, kwika i kąpie sie w błocie 
_________________ MÓJ BLOG
|
Cz kwi 30, 2009 8:41 |
|
 |
Atryu
|
Czas na usuwanie niewygodnych ... coz typowe 
|
Cz kwi 30, 2009 11:00 |
|
 |
saxon
|
Panowie się zagalopowali w swoich oskarżeniach - jedynie r4dz10 to dostrzegł. Więc na przyszłość proszę uważać co się pisze na tym forum i o co oskarża.
Nie mam nic przeciwko mówienia o tym, co niewłaściwe w Kościele, ale zarzutów uogólniających, generalizujących i nie popartych dowodami nie będę tolerował.
W związku z tym temat zamykam i daję najmniejszy "wymiar kary", czyli tygodniowego bana na przemyślenie:
GrubaOśmiornica LotOrła arcana85 Epikuros
i zgodnie z zasadą - jeśli odkryję, że rejestrują się pod innymi nickami, będzie ban całkowity.
Po tygodniu będzie można rozpocząć nowy temat i normalną dyskusję - jeśli ktoś ma taką potrzebę.
|
Cz kwi 30, 2009 20:11 |
|
|
|