| Autor |
Wiadomość |
|
ashkel86
|
Cytuj: Co nie zmienia faktu że tam gdzie Kościół mówi jasno jak jest, to należy to przyjąć bo jest to prawda. Nic złego w tym nie ma. Masz zatem jasną sytuacje co jest jakie, zamiast pogmatwania, zarazem moźliwość pytania i prowadzenie dialogu. Kto niby daje im licencje na prawdę . Kościół narzuca swoje dogmaty i karze w nie ślepo wierzyć. To niby jest ok w Ciebie. Największym przykładem ignorancji dla mnie jest nieomylność papieża względem wiary. Zresztą to właśnie kłótnia o ten stołek przyczyniła się do rozpadu chrześcijaństwa na tyle odłamów. Cytuj: Przykre jest również to że wrzucasz wszystkich katolików do jednego worka z napisem: nieuprzejmi i niemili Powiedziałem ,że ŚJ są mili i uprzejmi nic o katolikach. Nie wrzucam wszystkich do jednego wora. Oczywiście są też sensowni chrześcijanie. Cytuj: Dlaczego nie jestem zaskoczony ? Suszę zęby
Wiesz dlaczego ,bo może są bardziej ludzcy. Nie każą do siebie zwracać per ekscelencjo itp frazesami, mieszkają w normalnych domach, pracują na siebie. I co ważniejsze nikt z pośród nich nie mieni się jako najważniejszy w sprawach wiary na ziemi.
|
| N maja 31, 2009 19:50 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Nie każą do siebie zwracać per ekscelencjo itp frazesami, mieszkają w normalnych domach, pracują na siebie. I co ważniejsze nikt z pośród nich nie mieni się jako najważniejszy w sprawach wiary na ziemi.
Hmm.. ja nie każę zwracać się do siebie per ekscelencjo, mieszkam w normalnym domu, pracuję na siebie, i nie mienie się jako najważniejszy w sprawach wiary na ziemi 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N maja 31, 2009 20:17 |
|
 |
|
Joannag
|
Cytuj: Po co nam poza tym czyjaś pomoc, skoro Biblia " sama się tłumaczy " ?
Biblia nie jest pisana tematycznie.Dlatego chcąc poznac prawdę na dany temat należałoby znależc wszystkie wersety dotyczące tego tematu oraz zbadac je w kontekście całej Biblii.Ta praca zajmuje zbyt wiele czasu jak na jedną osobę. Po prostu nie starczy ci całego życia na to.Są jednak ludzie ,którzy to zrobili i warto skorzystac z ich wiedzy. Cytuj: Obecnie ? Od dwóch tysięcy lat.. czy Filip nie głosił dobrej nowiny o królestwie ?
Filip głosił ,ale potem nie było głoszone.Dopiero w naszych czasach zaczęto powtórnie głosic. Wysłany: Nie Maj 31, 2009 9:38 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Cytat: Sam nigdy nie zrozumiesz Biblii ,potrzebujesz czyjejś pomocy. Ten fragment nie traktuje o " Biblii ", tylko o księdze Izajasza, co najwyżej o ST. Jeżeli NT jest objaśnieniem Starego, to po co nam czyjaś pomoc jeszcze do objaśniania Nowego ? Po co nam poza tym czyjaś pomoc, skoro Biblia " sama się tłumaczy " ? Cytat: W tym celu obecnie jest głoszona dobra nowina o królestwie Obecnie ? Od dwóch tysięcy lat.. czy Filip nie głosił dobrej nowiny o królestwie ? Cytuj: Cytat: Wyzbądż się uprzedzeń ,miej otwarty umysł ,proś Boga o zrozumienie.
Zaraz, to mam prosić Boga czy głosicieli dobrej nowiny Już nic nie rozumiem..
Do Boga się módl o zrozumienie ,a słuchaj głosicieli. Cytuj: Cytat: Zatem wzmianka ,że "morza już nie ma" znaczy ,że w gdy nastanie "nowe niebo i nowa ziemia" nie bęzie już ludzi bezbożnych.
A dlaczego akurat ten ? A może chodzi o Iz 11, 9: " Zła czynić nie będą ani zgubnie działać po całej świętej mej górze, bo kraj się napełni znajomością Pana, na kształt wód, które przepełniają morze. " ? To by diametralnie zmieniało sytuację, prawda ? Poza tym - dlaczego zmieniasz " nie ma " na " nie będzie " ?
Słowa z Izajasza 11,9 spełnią się w ten sposób ,że ludzkośc będzie poznawac Boga.Natomiast w Objawieniu czytamy,że "morza już nie ma".
Twoje tłumaczenie znaczyłoby,że w Królestwie Bożym ludzie by nie poznawali Boga.
A to jest nieprawda.W Królestwie Bożym każdy będzie znał Boga.Natomiast ludzi niegodziwych nie będzie.
Sprawdż Psalm 37:9-11
|
| N maja 31, 2009 20:25 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Po prostu nie starczy ci całego życia na to.Są jednak ludzie ,którzy to zrobili i warto skorzystac z ich wiedzy. Chętnie poświęcę na to całe życie  A z wiedzy innych ludzi oczywiście korzystam cały czas. BTW dlaczego Biblia nie jest napisana tematycznie ? Nie byłoby łatwiej ? Cytuj: Filip głosił ,ale potem nie było głoszone.Dopiero w naszych czasach zaczęto powtórnie głosic. W którym dokładnie momencie zaprzestano głoszenia i dlaczego ? Jaki był powód zaprzestania głoszenia ? Co się takiego stało, że zaprzestano głoszenia ? I skoro zaprzestano, to skąd ci, którzy głoszą w dzisiejszych czasach w ogóle dowiedzieli się o istnieniu Ewangelii ? Cytuj: Do Boga się módl o zrozumienie ,a słuchaj głosicieli. Których ? Cytuj: Słowa z Izajasza 11,9 spełnią się w ten sposób ,że ludzkośc będzie poznawac Boga. Tam nie ma nic o " ludzkości ". Cytuj: Twoje tłumaczenie znaczyłoby,że w Królestwie Bożym ludzie by nie poznawali Boga.
Cytat nie twierdzi, że ludzie przestaną poznawać Boga 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N maja 31, 2009 20:48 |
|
 |
|
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: Matematykę stworzono aby ją rozumieć , lecz mimo to wielu jej nie rozumie i rożnie interpretuje wzoryi. Najlepsze w matematyce jest to, że tutaj nie ma interpretacji. Wszystko jest ściśle, czarno na białym. Jeśli jednak uważasz, że różnie ją można interpretować, to przedstaw mi po dwie możliwe interpretacje do następujących wzorów: a2 4a 1/2a*h f(x)=ax+b f(x)=ax2+bx+c Bardzo jestem ciekaw 
Bardzo proszę
a2 - nie wiadomo czy to jest a kwadrat, czy to jest, a i 2 ,czy jest to, a z dwójką. W sumie może to być wszystkim po trochu . Poza tym nie ma takiego wzoru a2. Może to być po prostu a i 2 co nie świadczy o niczym. Podejrzewam , że niejeden matematyk miałby problem z interpretacją tego co nazywasz wzorami.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N maja 31, 2009 21:05 |
|
|
|
 |
|
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): Epikuros napisał(a): Cytuj: Matematykę stworzono aby ją rozumieć , lecz mimo to wielu jej nie rozumie i rożnie interpretuje wzoryi. Najlepsze w matematyce jest to, że tutaj nie ma interpretacji. Wszystko jest ściśle, czarno na białym. Jeśli jednak uważasz, że różnie ją można interpretować, to przedstaw mi po dwie możliwe interpretacje do następujących wzorów: a2 4a 1/2a*h f(x)=ax+b f(x)=ax2+bx+c Bardzo jestem ciekaw  Bardzo proszę a2 - nie wiadomo czy to jest a kwadrat, czy to jest, a i 2 ,czy jest to, a z dwójką. W sumie może to być wszystkim po trochu . Poza tym nie ma takiego wzoru a2. Może to być po prostu a i 2 co nie świadczy o niczym. Podejrzewam , że niejeden matematyk miałby problem z interpretacją tego co nazywasz wzorami.
Seweryn otóż znowu palnąłeś głupotę-giganta. Gdy piszę o wzorach, to każda osoba chcąca normalnie dyskutować na forum na którym nie ma funkcji indeksu górnego zrozumiała by, że liczba 2 stojąca za literą oznacza potęgę. Dodatkowo nie ma innego wzoru w którym za literą można wstawić liczbę 2. Po prostu nie chce Ci się dyskutować i myśleć
Znowu głupotą się zasłaniasz.
_________________ MÓJ BLOG
|
| N maja 31, 2009 21:15 |
|
 |
|
kaloryfer
|
Epikuros. W tym miejscu wg mnie Seweryn ma rację. W dyskusjach ateistyczno/teologicznych często ważne są szczegóły. I jak ktoś czegoś nie powie -co mu się wydaje oczywiste- to pojawia się dyskusja, w której często nie wiadomo o co chodzi bo każdy tak naprawde mówi o czym innym. Dlatego jeżeli chcemy miec precyzyjne wyniki trzeba podać precyzjne i jednoznaczne dane.
A tak poza tym jeżeli nie ma indeksów górnych to potęgę w matematyce oznacza się tak: a^2 (co się przydaje w bardziej skomplikowanych wzorach np: a^(n-1) )
W każdym razie nie jest to "głupota-gigant" 
|
| N maja 31, 2009 21:26 |
|
 |
|
Epikuros
|
Cytuj: Epikuros. W tym miejscu wg mnie Seweryn ma rację. W dyskusjach ateistyczno/teologicznych często ważne są szczegóły. I jak ktoś czegoś nie powie -co mu się wydaje oczywiste- to pojawia się dyskusja, w której często nie wiadomo o co chodzi bo każdy tak naprawde mówi o czym innym. Dlatego jeżeli chcemy miec precyzyjne wyniki trzeba podać precyzjne i jednoznaczne dane. To, że się czegoś nie rozumie, nie oznacza, że można sobie dowolnie żąglować pojęciami. Akurat matematyka jest tego doskonałym przykładem - mając wzór i dane wejściowe można uzyskać tylko określone wzorem dane wyjściowe. To, że ktoś liczyć nie umie, albo wzoru nie rozumie nie jest tutaj żadnym argumentem. Cytuj: A tak poza tym jeżeli nie ma indeksów górnych to potęgę w matematyce oznacza się tak: a^2 (co się przydaje w bardziej skomplikowanych wzorach np: a^(n-1) )
Tutaj masz rację. Jednak nie ulegało wątpliwości, że jest to potęga - inaczej nie można by tego wzorem nazwać.
[quote]W każdym razie nie jest to "głupota-gigant"[/qute]
Niestety nadal jest 
|
| N maja 31, 2009 21:38 |
|
 |
|
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Seweryn otóż znowu palnąłeś głupotę-giganta. Gdy piszę o wzorach, to każda osoba chcąca normalnie dyskutować na forum na którym nie ma funkcji indeksu górnego zrozumiała by, że liczba 2 stojąca za literą oznacza potęgę. Dodatkowo nie ma innego wzoru w którym za literą można wstawić liczbę 2. Po prostu nie chce Ci się dyskutować i myśleć  Znowu głupotą się zasłaniasz. A więc widzisz że jeżeli nie ma indeksów górnych to potęgę w matematyce oznacza się : a^2 Trzy osoby ,trzy różne interpretację, w dodatku Twoja okazała się fałszywa. Z tego wynika, że nie jesteś osobą chcąca normalnie dyskutować i sądzę że: Epikuros napisał(a): Po prostu nie chce Ci się dyskutować i myśleć  Znowu głupotą się zasłaniasz
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N maja 31, 2009 21:46 |
|
 |
|
Epikuros
|
Widzę, że Seweryn jak i kaloryfer poszli pewną błędną drogą.
Mi chodzi o treść. Wy cały czas o formie.
To tak jakbyście twierdzili, że matematyka nie jest nauką ścisłą, bo można nieczytelnie jakąś cyfrę/działanie zapisać.
Seweryn Ty nie zrozumiesz, więc do Ciebie tego nie adresuję 
|
| N maja 31, 2009 21:55 |
|
 |
|
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Widzę, że Seweryn jak i kaloryfer poszli pewną błędną drogą. Mi chodzi o treść. Wy cały czas o formie. To tak jakbyście twierdzili, że matematyka nie jest nauką ścisłą, bo można nieczytelnie jakąś cyfrę/działanie zapisać. Seweryn Ty nie zrozumiesz, więc do Ciebie tego nie adresuję  Oczywiście że matematyka nie jest nauką ścisłą , jednak Ty pytałeś: Epikuros napisał(a): Jeśli jednak uważasz, że różnie ją można interpretować, to przedstaw mi po dwie możliwe interpretacje Miałeś dwie interpretacje. Ty przedstawiłeś błędną , kaloryfer przedstawił ci tę prawdziwą , razem z Twoją fałszywą są dwie. Jednak mimo tego nie powiem że: Epikuros napisał(a): Znowu głupotą się zasłaniasz Bo to nieuprzejme, może: Epikuros napisał(a): Po prostu nie chce Ci się dyskutować i myśleć Uśmiech... i dlatego: Epikuros napisał(a): znowu palnąłeś głupotę-giganta
ale i tak życzę Ci wszystkiego dobrego 
|
| N maja 31, 2009 22:21 |
|
 |
|
Seweryn
|
Nie przejmuj się jest , jakże mogło by być inaczej 
|
| N maja 31, 2009 22:25 |
|
 |
|
Epikuros
|
Cytuj: Oczywiście że matematyka nie jest nauką ścisłą ... Cytuj: Miałeś dwie interpretacje. Ty przedstawiłeś błędną , kaloryfer przedstawił ci tę prawdziwą , razem z Twoją fałszywą są dwie.
Kurde prorok jakiś ze mnie czy cuś? W poprzednim poście przewidziałem, że nie zrozumiesz...
|
| N maja 31, 2009 22:27 |
|
 |
|
Seweryn
|
A ja przewidziałem, że się tym przejmiesz ( przeczytaj post powyżej)
|
| N maja 31, 2009 22:30 |
|
 |
|
ashkel86
|
Wg. mnie autorzy biblii popełnili błąd pisząc tak obszerne tomisko. W ST jest istny natłok drugo i trzeciorzędnych postaci , wydarzeń , opisów. Po co np. komu rozdziały opisujące jakie świece powinny się palić i kiedy ? Nt jest pod tym względem lepszy ,bo opisuje najistotniejsze wydarzenia, z których można wyciągnąć jakiś morał. W sumie jednak apostołowie mogliby się dogadać i napisać JEDNĄ wspólną ewangelię.
|
| Pn cze 01, 2009 17:18 |
|
|
|