Kim są dla ciebie inni bogowie
Kim są dla ciebie inni bogowie
Autor |
Wiadomość |
nieja
zbanowany na stałe
|
ania24leszno napisał(a): Ponadto gdyby nie istniałoby Niebo , to jaki sens miałaby wiara??? Wiara nie tylko w Boga, ale w życie pozagrobowe? Ale nikt nie mówi, że ona ma jakikolwiek sens. Moim zdaniem nie ma najmniejszego. ania24leszno napisał(a): Jego miłość do nas jest bezinteresowna, ale to my, ludzie, czasami chcemy spełnienia pewnych niemożliwych zachcianek, bez żadnego starania się, bez okazywania Mu miłości i wielbienia Go. A dlaczego mielibyśmy mu coś w zamian okazywać ?! Przecież jego miłość jest całkowicie bezinteresowna. Dlaczego mamy go wielbić, miłować. Jak bezinteresownie to bezinteresownie. A te wszystkie przykazania, to bezinteresowność? Jak dajesz coś komuś bezinteresownie, to stawiasz mu dziesiątki wymogów i ostrzeżeń ? Cytuj: To my, ludzie chcemy rzeczy niemożliwych
Dla Boga nie ma nic niemożliwego. 
|
Pn sie 10, 2009 22:54 |
|
|
|
 |
Lot Orła
|
ania24leszno napisał(a): Ja jakoś świata bez religii sobie nie wyobrażam...byłby jeden wielki chaos, ludzie by robili co chcieli, niczego by sie nie bali,ponadto Kościól i księża nie byli by autoretem (zresztą gdyby niebyło religii nie byłoby Księzy).Jednym słowem na świecie panowałaby jedna wielka paranoja...żądziłby Szatan, a przecież nie on tu ma władzę....
Uff dobrze że mamy religię bo świat NA PEWNO wyglądałby tak jak mówisz...
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Wt sie 11, 2009 16:55 |
|
 |
ania24leszno
|
no i po raz kolejny pokazujecie, jak płytka jest rozmowa z Wami...wracając do Ojca Pio to jest autentycznym przykładem stygmatów, tymbardziej że z chwilš jego mierci one zniknęły tak szybko jak się pojawiły, ponadto ociec Pio posiadał także inne wielkie dary jak bilokacja,czytanie w sumieniach ludzkich,uzdrawianie, tego nie da się zbadać bo sš to dary ponadnaturalne, i na koniec jeszcze jedna ważna informacja : prawdziwi stygmatycy nie starajš się pokazywać i chwalić tymi znakami tylko je starajš się ukryć w przeciwieństwie do Bongiovaniego który się nimi chwalił i pokazywał publicznie. warto pamiętać że ojciec Pio została uznany za więtego, stygmaty nie były powodem jego kanonizacji, aczkolwiek były to znaki pochodzšce od Boga.
|
So sie 15, 2009 17:07 |
|
|
|
 |
Reguly
|
Ankieta blednie skonstruowana - brak pelnego spektum mozliwych odpowiedzi.
_________________ Świętowit widzi więcej bo ma cztery twarze...
|
Cz wrz 10, 2009 20:47 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
O, ciekawy temat, akurat na fali tego co czytam, czyli Erich von Dänikena. A jego pogląd jest dość prosty- nie było Bogów, nie było Boga. Tzn- w naszych umysłach jak najbardziej byli i są, bo to właśnie sztuczne kreacje. Bóg chrześcijański jest chyba jednym z najmłodszych bogów, bo tak na prawdę narodził się wraz z Nowym testamentem, z tego co kojarzę to w Starym był "ciut" inny. W każdym bądź razie już w ST można dostrzec to, co propaguje EvD, mianowicie fakt, że to ludzie "prymitywni" (nazwijmy ich tak w mega skrócie) nazwali bogami tych co przyszli do nich z nieba dając mnóstwo ciekawych gadżetów jak maszyny latające, czy skrzynki z których słychać głos Boga.
Jako student archeologii, podchodzą do tego co pisze ten Austriak (w końcu to przez nich mieliśmy II wojnę światową), jednakże mimo to gro jego argumentów jest wyprowadzona zupełnie logicznie. Oczywiście, nie mam zamiaru wmuszać komukolwiek tego poglądu, skoro sam w niego powątpiewam, jednak uważam, że idea przybyszów z kosmosu, których nasi "zacofani technologicznie" przodkowie okrzyknęli bogami lub Bogiem wydaje mi się całkiem miła, ciekawa i warta zgłębienia. (I przy okazji, podchodząc czysto naukowo, to chyba nawet bardziej prawdopodobna niż istnienie "bogów" w tradycyjnym rozumieniu tego słowa).
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N wrz 20, 2009 12:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zatem jeśli chodzi o spożywanie pokarmów, które już były bożkom złożone na ofiarę, wiemy dobrze, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, prócz Boga jedynego.
Pierwszy list św. Pawła Apostoła do Koryntian 8,4
|
N wrz 20, 2009 14:56 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: wiemy dobrze, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, prócz Boga jedynego.
Wiemy NAJLEPIEJ, że nie ma na świecie ani żadnych bożków, ani żadnego boga, ani Boga jedynego.:)
905 post Durala na forum wiara.pl.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N wrz 20, 2009 20:50 |
|
 |
-Borys-
|
Skąd wiesz?
|
N wrz 20, 2009 23:13 |
|
 |
-Borys-
|
Zatrważają mnie wyniki tej ankiety... 19/18 dla ateistów i osób, które negują podstawową kwestię wiary o JEDYNYM Bogu. I to wszystko na forum katolickim podobno...
|
N wrz 20, 2009 23:15 |
|
 |
Epikuros
|
to ejst forum ekumeniczne
_________________ MÓJ BLOG
|
N wrz 20, 2009 23:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ekumenizm to dzieło porozumienia wewnątrz chrześcijaństwa.
|
Pn wrz 21, 2009 8:00 |
|
 |
-Borys-
|
Chyba wszystkie religie chrześcijańskie akceptują Jedynego Boga, to jest jedna z ich wspólnych cech. A już raczej na pewno uznają I przykazanie...
|
Pn wrz 21, 2009 23:30 |
|
 |
Vacarius
|
Wszystkich bogów oprócz Latającego Potwora Spaghetti wymyślili ludzie!
|
Wt wrz 22, 2009 0:12 |
|
 |
varpho
|
 Re:
greg(R) napisał(a): jak to się przez wyznawców Perun z Jahwe dogadał.  W traktacie zawartym przez księcia Igora z cesarstwem bizantyjskim w 944 r. znalazła się następująca klauzula: „A ktokolwiek ze strony ruskiej zechce naruszyć tę przyjaźń, wszyscy ci, co chrzest przyjęli, niech przyjmą zemstę od Boga wszechmogącego, osądzenie na zgubę w tym życiu i przyszłym, a ilu ich nie jest ochrzczonych, niech nie mają pomocy od Boga ani od Peruna”Gwarantami dotrzymania układu byli zatem – Bóg chrześcijański oraz pogański Perun, każdy z tych bogów mógł ukarać swoich wyznawców za naruszenie zawartego pokoju. (źródło: „Mitologie Świata Słowianie”, s. 45) też to czytałem i zaintrygował mnie ten fragment.  bo został on sformułowany w piekielnie inteligentny sposób, a przynajmniej takie sprawia wrażenie. zauważ, że nie ma tu pozytywnego wspomnienia Peruna, imię tego boga występuje jedynie w konstrukcji zaprzeczonej: "niech nie mają pomocy od Boga ani od Peruna". oczywiście pierwsze skojarzenie po przeczytaniu tego jest takie, że ze zdania tego wynika [/presupozycją tego zdania jest to], że istnieje zarówno Bóg chrześcijański, jak i Perun, i żaden z nich nie pomoże zdrajcom. ale nie wynika to zeń w sposób konieczny - tak jak zdanie "Kapangowo nie jest stolicą Polski." jest poprawne, mimo że nie istnieje takie miasto, jak Kapangowo. dzięki temu sformułowanie to jest z punktu widzenia monoteizmu najlepszym, jakie sobie mogę wyobrazić, wyjściem z tej sytuacji, kiedy trzeba było, koniunkturalnie, uznać obce bóstwo.
_________________ :COM NAPISAŁ: :TOM NAPISAŁ:
|
Cz kwi 08, 2010 22:04 |
|
 |
varpho
|
 Re: Kim są dla ciebie inni bogowie
dobra, teraz przeczytałem cały wątek. nie różni się on niestety zbytnio od innych dyskusji w 'necie na tematy religijne - w pewnym momencie przeradza się w pyskówkę, wydumane zarzucanie innym niedojrzałości emocjonalnej itd. a wiara powodowana strachem przed piekłem jest w moim mniemaniu prymitywna... nie chcę nikogo osądzać, zresztą może sam też kiedyś w ten sposób to sobie tłumaczyłem, ale teraz widzę to inaczej - po prostu czuję obecność Boga nade mną i dlatego Go chwalę. i szczerze mówiąc nie dbam o to, gdzie [i czy w ogóle gdzieś] po śmierci trafię - nie chcę zawierać jakiegoś kontraktu handlowego z Bogiem - "ja Tobie świeczkę, a Ty mi życie wieczne" - to byłoby wyzbyte z jakiejkolwiek duchowości. A. napisał(a): O, ciekawy temat, akurat na fali tego co czytam, czyli Erich von Dänikena. A jego pogląd jest dość prosty- nie było Bogów, nie było Boga. hm, chyba nie wypowiada się na ten temat tak zdecydowanie - kiedyś chyba wspominał, że codziennie się modli. ale nawet jeśli, to pewnie byłaby to modlitwa do "Boga kosmitów", którzy pewnie byliby Bogiem Abrahama, Izaaka, Jakuba... A. napisał(a): W każdym bądź razie już w ST można dostrzec to, co propaguje EvD, mianowicie fakt, że to ludzie "prymitywni" (nazwijmy ich tak w mega skrócie) nazwali bogami tych co przyszli do nich z nieba dając mnóstwo ciekawych gadżetów jak maszyny latające, czy skrzynki z których słychać głos Boga. Jako student archeologii, podchodzą do tego co pisze ten Austriak (w końcu to przez nich mieliśmy II wojnę światową), jednakże mimo to gro jego argumentów jest wyprowadzona zupełnie logicznie. Oczywiście, nie mam zamiaru wmuszać komukolwiek tego poglądu, skoro sam w niego powątpiewam, jednak uważam, że idea przybyszów z kosmosu, których nasi "zacofani technologicznie" przodkowie okrzyknęli bogami lub Bogiem wydaje mi się całkiem miła, ciekawa i warta zgłębienia. nt. paleoastronautyki i starożytnych wojen gwiezdnych polecam http://www.bogowie.org.pl/.  też mam opory, jak tego typu rzeczy czytam, ale trzeba przyznać, że rzeczywiście te teorie są wewnętrznie logiczne. wystarczy przyjąć, że teksty mitologiczne mówią prawdę, a przynajmniej są zapisem tego, jak starożytni widzieli to, co się wokół nich, za przyczyną przybyszów, dzieje. obecne wyodrębnianie z tego osobnych tekstów religijnych może się okazać zbędne. a, i pozdrawiam Regulego [kiedyś trochę pisałem na forum kosciol.pl]. 
_________________ :COM NAPISAŁ: :TOM NAPISAŁ:
|
Pt kwi 09, 2010 0:30 |
|
|
|