Autor |
Wiadomość |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Książka „bóg urojony” jest niesłychanie nudna i bardzo ciężko się ją czyta.
Tam nie ma żadnych dowodów na nie istnienie BOGA. Jest tylko ośmieszanie dowodów na istnienie BOGA. W roli cenzora zawsze można wszystko podważyć.
Przykład z dowodem, który podawałem w temacie "Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza" jest najbardziej adekwatny.
frater napisał(a): Drogi Epikurosie musisz sprawdzić, czy oby Twój dokument tożsamości jest prawdziwy, bo może zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.
Jak chcesz założymy osobny wątek w temacie „Hyde Park” i zrobimy dochodzenie kogo to dowód tożsamości.
Książka nic sama nie dowodzi, a tylko obala dowody innych na istnienie BOGA. I każda ta próba obalania dowodu jest dyskusyjna. Książka tak jest skonstruowana, że tylko krytykuje i ustawia człowieka w roli, że musi udowadniać.
Nie jest to książka, która w moim odczuciu jest wstanie Wierzącego o mocnej Wierze odciągnąć od Wiary w BOGA. Natomiast ludzi o słabej Wierze bez podstaw matematyki i fizyki jest wstanie `złamać`.
|
Pn sie 31, 2009 15:21 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
dowody na istnienie Boga są o wieele bardziej dyskusyjne
Ty oczekiwałeś dowodu na NIEistnienie? nie można udowodnić nieistnienia czegoś.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn sie 31, 2009 15:38 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Książka „bóg urojony” jest niesłychanie nudna i bardzo ciężko się ją czyta. Ja powiedziałbym wręcz przeciwnie, ale to subiektywne odczucia  Cytuj: Książka nic sama nie dowodzi Nie miała tego na celu Cytuj: a tylko obala dowody innych na istnienie BOGA Dowody, przesłanki, argumenty z niewiedzy - tak dla sprostowania  Cytuj: I każda ta próba obalania dowodu jest dyskusyjna. Nie każda. Jeśli jednak są to dowody z "zapchajdziury" to mocno wierzący człowiek może jak najbardziej polemizować, do czego zachęcam  Cytuj: Nie jest to książka, która w moim odczuciu jest wstanie Wierzącego o mocnej Wierze odciągnąć od Wiary w BOGA. Według mnie również  Cytuj: Natomiast ludzi o słabej Wierze bez podstaw matematyki i fizyki jest wstanie `złamać`.
A to jest już demagogia.
Poza tym frater: przeczytałeś całość?
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn sie 31, 2009 15:41 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Demagogią jest Twoja próba argumentacji.
|
Pn sie 31, 2009 15:45 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Czy przeczytałeś całą Biblię i wszystkie Encykliki.
|
Pn sie 31, 2009 15:46 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@Epikuros @r4dz10
Udowodnijcie mi proszę ze;
dokument tożsamości Epikuros jest prawdziwy, bo może zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.
|
Pn sie 31, 2009 15:51 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Demagogią jest Twoja próba argumentacji. Która? A tak poważnie biorąc sprawę: frater mawia: Cytuj: ludzi o słabej Wierze bez podstaw matematyki i fizyki jest wstanie `złamać`. Więc proszę o podanie jakiegoś przykłądu z książki, który staje się bezsensowny jeśli czytelnik ma podstawy matematyki i fizyki. Cytuj: Czy przeczytałeś całą Biblię i wszystkie Encykliki.
Pierwszy człon pytania możesz mi zadać gdy będę oceniał całość Biblii w temacie o Biblii.
A drugi człon gdy będę się wypowiadał o wszystkich encyklikach 
|
Pn sie 31, 2009 16:29 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Ja Drogi Epikurosie wykazuję, że zanegować można wszystko i podaję konkretny przykład spodziewając się odpowiedzi.
Drogi Epikurosie musisz sprawdzić, czy oby Twój dokument tożsamości jest prawdziwy, bo może zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.
Podaję tu tylko przykłąd, gdyz zapewne w swoim dowodzie nie istniejesz jako Epikur
|
Pn sie 31, 2009 16:43 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Ty oczekiwałeś dowodu na NIEistnienie? nie można udowodnić nieistnienia czegoś.
Nie potrafiłbyś mi udowodnić, że w Twoim pokoju nie ma w tej chwili różowego słonia ?
Ja zwracam uwagę, że temat o " Bogu Urojonym " już jest. Ale z tego co widzę trzeba będzie założyć osobny wątek, by w nim mogli się na temat tej książki wypowiadać ci, którzy jej nie czytali 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 31, 2009 16:45 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Masz rację Johnny99.
Ale temat nosi tytuł Debata - Ateizm w Polsce - jakbyś zapomniał.
Ja oceniam książkę do, której się odnosi. Odnoszę się do sposobu argumentacji jaki tam jest zawarty i na tej bazie wykazuję, że tą metodą można zanegować wszystko. Nawet rzecz oczywistą, np to, że jesteś w naszych czterech ziemskich wymiarach, że nie wspomnę o różowym słoniu. Tym pewniej to zaneguję naszemu filozofowi Epikurosowi.
|
Pn sie 31, 2009 17:02 |
|
 |
Epikuros
|
frater napisał(a): Ja Drogi Epikurosie wykazuję, że zanegować można wszystko i podaję konkretny przykład spodziewając się odpowiedzi.
Drogi Epikurosie musisz sprawdzić, czy oby Twój dokument tożsamości jest prawdziwy, bo może zachodzić domniemanie, że jest to plagiat innego dowodu tożsamości.
Podaję tu tylko przykłąd, gdyz zapewne w swoim dowodzie nie istniejesz jako Epikur
Frater jeśli będziesz zasłaniał swoją niekompeencję historyjkami o dowodach osobistych to dyskusja nie ma sensu - nie odnosisz się do moich wypowiedzi tylko swoją mantrę powtarzasz... PS: cobyś miał co chcesz: pierw należy zadać pytanie skąd wziąłby się oryginał - identyczna osoba, mieszkająca pod tym samym adresem - chyba bym zauważył tak? Cytuj: Nie potrafiłbyś mi udowodnić, że w Twoim pokoju nie ma w tej chwili różowego słonia ?
Johnny  Udowodnij sam sobie, że w Twoim pokoju nie ma niewidzialnego różowego słonia
Mi się nie udało 
|
Pn sie 31, 2009 17:02 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Drogi Epikurosie, a kto powiedział , że w ogóle mieszakasz pod tym adresem, abstrahując od tego czy on jest w naszych czterech ziemskich wymiarach.
|
Pn sie 31, 2009 17:10 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Zobaczysz Drogi Epikurosie, ` że im bardziej w las tym więcej drzew`.
|
Pn sie 31, 2009 17:11 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
|
Pn sie 31, 2009 17:15 |
|
 |