Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Dlaczego wierzyć w to co pisane? Skoro spisane przez ludzi.. 
Autor Wiadomość

Ale kreowanie cierpienia może być także rozumne. Można także rozumnie uznać, że choć cierpienie " samo w sobie " ( hmm, tylko co to, z rozumnego punktu widzenia, miałoby znaczyć ) jest złe, to jednak warto je wywołać, by zrealizować jakiś konieczny rozumnie cel. I tak dalej, i tak dalej, nie ma co się rozpisywać, bo też już wiele razy o tym było.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 14, 2009 10:31

Ja (Epikuros) zawsze mam rację - a skąd możecie tego być pewni? Bo Epikuros do was tak mówi, a on ma przecież zawsze racje ;)

No, to się trzyma kupy :D

Pt wrz 25, 2009 15:29
zbanowany na stałe

gdzie tu Bóg? ja go nie widzę , to ludzie go tworzą tym co piszą...

I tym jak czytaja.
W Biblii mamy wiele przykladow na zlosliwosc i zla wole Boga, jednak katolicy zdecydowali o Jego dobroci. Co z niej wyplywa?
Kiedy ojciec w milosci do syna "zalatwia" mu "kobitke" (wiadomo o co chodzi)to znaczy, ze jest dobry.
Kiedy ojciec udaje, ze nie widzi gdy kobitka karmi syna narkotykami, jest dobry.
Kiedy ojciec ,za kare, wyrzuca syna i kobitke z cieplego domu na ulice, jest dobry.
Kiedy ojciec dzwoni po znajomych by nie dali synowi dobrze platnej pracy, "niech ciezko tyra"(jak mowi), jest dobry.
A kto jest zly? Zly jest inny syn. Syn rowniez wyrzucony, ale za bunt ktorego przyczyna moglo byc wypowiedzenie slow "Cos tu nie gra!".
Tlumaczenie dobroci Boga jest oczywiscie oparte na glebokich studiach, przeprowadzonych wylacznie przez zwolennikow dobroci.
Dla katolikow "ciezkiego kalibru" wyjasnie, tu chodzi o Adama i Ewe. :)

N wrz 27, 2009 13:34

Jakoś nie skojarzyłem Adama i Ewy z tym dramatem jaki przedstawiłeś. No ale widocznie każdy widzi to co chce, nie to co jest napisane.

N wrz 27, 2009 14:01

Dural, poczułem się głupi, bo też dopiero na końcu zrozumiałem, że chodzi o Adama i Ewę - gdy napisałeś wprost xD

N wrz 27, 2009 14:05
zbanowany na stałe

Nic w tym dziwnego! Od pewnego czasu frater jest mym Nauczycielem. Trzymam (staram sie) sie stylu. :D

N wrz 27, 2009 14:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4