Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

Sebastian skoro kreacjonizm nie jest irracjonalny to proszę o wyjaśnienie problemu ERV w DNA ludzkim i szympansa z punktu widzenia kreacjonizmu.

N wrz 13, 2009 21:07
zbanowany na stałe

Rzeczowy post. Pozdrawiam :) Jestem ciekaw podejścia ludzi w tym temacie.

Pn wrz 14, 2009 0:20

nie wyzywałem Cię, napisałem jedynie, że popisałeś się ignorancją. to po pierwsze. po drugie, z punktu widzenia kinematyki teoria geocentryczna jest niemożliwa. wystarczy popatrzeć na Układ z boku i wszystko jasne ;) co do Kopernika: dziwne, że obserwując planety z Ziemi odkrył, że to Słońce jest centrum Układu, a pozostałe ciała krążą wokół niego. Twoje zdanie, że "bedąc jednak na jakiejkolwiek planecie będziemy widzieli że wszystko krąży wokoł nas" jest kompletną bzdurą.

tak na marginesie: co byś Ty zrobił bez Wikipedii :)?

Pn wrz 14, 2009 5:53

mam wrażenie, że siłą kreacjonistów i ich poglądów jest nie zadawanie pytań, a jedynie wiara. Wiara w coś na zasadzie - w sumie to nie wiem, dlaczego i jak, ale przecież to prawdopodobne nie? Więc po co dociekać, szukać, jak można wszystko wytłumazcyć pojęciem Kreator. Coś jak teoria inteligentnego spadania...

Pn wrz 14, 2009 9:41
zbanowana na stałe

Ponawiam zatem pytanie;

Gdzie podziały się siedliska ludzkie (homo sapiens), lub pola bitew, lub cmentarze z elementami kultu w okresie między 200 tys., a 8 tys. lat p.n.e.?

Czyli możemy zrobić Założenie, że Homo Sapiens (daję pewien `margines` bezpieczeństwa) sprzed 17 tys. lat, czyli 15 tys. lat przed Narodzinami PANA JEZUSA to była głupia istota niczym nie różniąca się od małpy, hipopotama, krokodyla , myszy, zająca, czy biedronki ;) .

Zatem co stało się z Homo Sapiens między 15 tys. lat p.n.e. a 7 tys lat p.n.e., że Homo Sapiens będący głupim zwierzęciem stał się inteligentną istotą?

Pn wrz 14, 2009 10:05

Ponawiam odpowiedź: pytanie jest bezprzedmiotowe i głupie.

Pn wrz 14, 2009 13:52
zbanowany na stałe

Czy rysunki z Lascaux mogla narysowac małpa, hipopotam, krokodyl , mysz, zając, czy biedronka?
Moim zdaniem lepszej jakosci od Twego "Zdjecie wykonane....". :)
Dodam, ze mamy DUZO starsze malowidla, mozna poszukac w internecie!

Pn wrz 14, 2009 14:18
zbanowana na stałe

Poproszę o linki. Jam nie ś... i poglądy zmieniam. Więc pomóż mi Drogi Duralu w poszerzeniu mojej wiedzy o Kreacjonizmie Ewolucyjnym i rozszerz moje horyzonty.

Pn wrz 14, 2009 14:27
zbanowany na stałe

Frater jak ja mialbym czelnosc prowadzic tak przyjemnego czlowieka na zgube piekielna? Jesli jestes leniwy i szukac nie myslisz, to masz jeszcze jeden dowod na to, ze dusze posiadasz! Ona to podpowiada "Daj spokoj, napij sie mleczka lepiej, to szatan wcielony ten Dural!", pozostan wiec w swej wiedzy-niewiedzy bo ja reki do tego nie przyloze. :D

Pn wrz 14, 2009 14:47

http://www.ma.krakow.pl/pradzieje/ewolucja_czlowieka
Masz jeszcze raz ten sam link. Przeczytaj go dokładnie.
Powiem Ci też jeszcze jedno. Samą filozofią nic nie zdziałasz, a możesz jedynie dojść do wniosków mijających się z faktem szerokim łukiem braku zainteresowania tematem.

Z tego co widzę na tym forum, to kreacjoniści potrafią tylko i wyłącznie zadawać pytania. Nawet samo wklejenie ich do googli boli.

Pn wrz 14, 2009 14:56
Zobacz profil WWW

Zaznaczyłem "Teistyczny ewolucjonizm", ale uznaję fakt, że niektóre struktury organiczne powstały w wyniku symbiogenezy (np. mitochondria i chloroplasty). Jedno z drugim jest niesprzeczne, nie powinny znaleźć się jako wykluczające alternatywy w jednej ankiecie.

Odnośnie toczącej się dyskusji:

frater napisał(a):
Gdzie podziały się siedliska ludzkie (homo sapiens), lub pola bitew, lub cmentarze z elementami kultu w okresie między 200 tys., a 8 tys. lat p.n.e.?

Czyli możemy zrobić Założenie, że Homo Sapiens (daję pewien `margines` bezpieczeństwa) sprzed 17 tys. lat, czyli 15 tys. lat przed Narodzinami PANA JEZUSA to była głupia istota niczym nie różniąca się od małpy, hipopotama, krokodyla , myszy, zająca, czy biedronki Mruga 2 .

Żeby się nie rozpisywać o mnogości znalezisk dokumentujących ówczesne zdobycze cywilizacyjne i kulturę, podam jeden przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wenus_z_Willendorfu
Stworzona dwadzieścia kilka tysięcy lat temu figurka.

I jeszcze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultury_paleolitu
Myślisz, że to wszystko nieuzasadnione fanaberie?

Odnośnie konstrukcji Układu Słonecznego.
Nawet w najprostszym przypadku, w układzie dwóch oddziałujących ze sobą grawitacyjnie ciał, nie jest prawdą, że którekolwiek z nich obiega drugie, jeżeli patrzymy z punktu widzenia układu inercjalnego (Pozbawionego sił bezwładności, w pewien sposób wyróżnionego). Oba okrążają w zgrany sposób wspólny środek masy, który znajduje się bliżej jednego lub drugiego z nich, w zależności od ich mas. Tak jest w newtonowskim opisie.

W Teorii Względności nie ma pojęcia ruchu absolutnego. O ruchu możemy mówić jedynie w odniesieniu do pewnego punktu odniesienia lub ciała materialnego. Względem Ziemi Słońce wykonuje ruch obiegowy. Względem Słońca Ziemia wykonuje ruch obiegowy. (Ruchy te nie są ściśle keplerowskimi, eliptycznymi orbitami, zarówno z powodu wspomnianego efektu środka masy, jak i efektów relatywistycznych.) Żadna z tych sytuacji nie jest w sposób fundamentalny preferowana, żadne z tych obiegań nie ma statusu ruchu absolutnego.[/i]

Pn wrz 14, 2009 17:23
zbanowana na stałe

Odnośnie toczącej się dyskusji:

frater napisał(a):

Czyli możemy zrobić Założenie, że Homo Sapiens (daję pewien `margines` bezpieczeństwa) sprzed 17 tys. lat, czyli 15 tys. lat przed Narodzinami PANA JEZUSA to była głupia istota niczym nie różniąca się od małpy, hipopotama, krokodyla , myszy, zająca, czy biedronki Mruga 2 .

Żeby się nie rozpisywać o mnogości znalezisk dokumentujących ówczesne zdobycze cywilizacyjne i kulturę, podam jeden przykład:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wenus_z_Willendorfu
Stworzona dwadzieścia kilka tysięcy lat temu figurka.

I jeszcze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultury_paleolitu
Myślisz, że to wszystko nieuzasadnione fanaberie?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie_radiowęglowe

Naturalnie mógłbym poszerzyć `widełki` o te 7 tys lat, ale wytłumacz mi dlaczego
nie zastosowano w tym przypadku `datowania radiowęglowego` podbudowanego nagrodą Nobla z Chemii w 1960 r, a skorzystano z metody wynalezionej w XVII, której wynalazca zmarł w 1686 r. n.e., kwalifikującej to datowanie do `wróżenia z fusów` i będącej cienkim argumentem dla Ewolucjonistów.

Dlatego podałem dolny przykład wzorca tzw minimum.

http://www.catalhoyuk.com/news/press_re ... 08_en.html

I ma ono dotyczyć ewidentnych wykopalisk osad, bądź pozostałości po polach bitewnych, bądź cmentarzy z ewidentnymi oznakami Kultu.

Pn wrz 14, 2009 18:56

Czyli możemy zrobić Założenie, że Homo Sapiens (daję pewien `margines` bezpieczeństwa) sprzed 17 tys. lat, czyli 15 tys. lat przed Narodzinami PANA JEZUSA to była głupia istota niczym nie różniąca się od małpy, hipopotama, krokodyla , myszy, zająca, czy biedronki

Nie, niemożemy choćby z tego powodu, że małpy nie wytwarzają narzędzi
http://pl.wikipedia.org/wiki/Epoka_kamienia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kultura_Olduvai

ani nawet ognia który z resztą został 'wynaleziony' jakiś 1 mln lat przed Homo Sapiens.

to też warto poczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Religie_prehistoryczne

Pn wrz 14, 2009 19:36

ale wytłumacz mi dlaczego
nie zastosowano w tym przypadku `datowania radiowęglowego`bla bla bla

Głównie dlatego, że figurkę odkryto w 1908. Trudno by przy badaniach urzyto technologii której jeszcze nie znano.

Cytuj:
I ma ono dotyczyć ewidentnych wykopalisk osad, bądź pozostałości po polach bitewnych, bądź cmentarzy z ewidentnymi oznakami Kultu.

Osady czy protomiasta zaczeły powstawać dopiero w neolicie wraz z przejściem na osiadły tryb życia, wcześniej było to po prostu niemożliwe, z tego samego powodu nie było też armii i cmentarzy we współczesnym rozumieniu.

Pn wrz 14, 2009 20:01
zbanowana na stałe

Głównie dlatego, że figurkę odkryto w 1908. Trudno by przy badaniach urzyto technologii której jeszcze nie znano.

W/g tego źródła badanie wykonano w 1990 roku n.e.

Pn wrz 14, 2009 20:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 54  Następna strona