Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Czy Szatan skłamał? Chyba nie... 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Bardzo charakterystyczne w wypowiedzi szatana jest to że posługuje się półprawdą (np. pytaniem czy z wszystkich drzew Bóg zakazał jeść ? Albo mówiąc o skutkach grzechu).

Tak samo jak robi to Krk. Na przykład na początek ksiądz mówi chwalcie Pana po czym każe się modlić do Maryji lub też innego świętego.

N paź 04, 2009 0:30

Proszę zatem o jakieś konkrety, gdzie w nauczaniu Kościoła mowa jest o modlitwie do Maryi i świętych?

Który ksiądz, w której parafii mówi takie herezje?

N paź 04, 2009 1:23

Czy te modlitwy są sprzeczne z nauczaniem Kościoła:

http://www.marianisci.opoka.org.pl/modlitwy.htm

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt paź 06, 2009 11:07
zbanowany na stałe

Proszę zatem o jakieś konkrety, gdzie w nauczaniu Kościoła mowa jest o modlitwie do Maryi i świętych?

Który ksiądz, w której parafii mówi takie herezje?

No właśnie dobrze to nazwałeś, dlaczego tak jest? Ponieważ na Świece jest więcej złych ludzi niż dobrych to dlatego w organizacji np Krk takie herezje są głoszone.
Jestem tylko człowiekiem wiec odpowiedzi na twoje wymagane pytanie nie udzielę, lecz gdyby tak by się miało stać to pewnie szybciej byłoby mi wymienić osoby które nie głoszą zła w Kościele.

Z resztą po co wskazywać winnych, lepiej poprostu nie czynić tak jak oni.

Wt paź 06, 2009 11:42
Czyli jak zwykle - dużo błota, a przesłanek żadnych...

Wt paź 06, 2009 17:37

To co z tymi modlitwami do Maryji których przykład podałem?

Są prawowierne czy nie?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz paź 08, 2009 15:09
Ja niejako prywatnie, a nie jako oficjalne zdanie KK - moim zdaniem, te modlitwy sa zgodne z nauczaniem Kosciola.
Chwala oddawana jest tam Bogu, a Maryja jest proszona o wstawiennictwo.

Cz paź 08, 2009 15:30
Na początku wypada zdefiniować czym jest modlitwa. W Katechiźmie czytamy:
"Modlitwa jest wzniesieniem duszy do Boga lub prośbą skierowaną do Niego o stosowne dobra"(2559)
i dalej
„Modlitwa chrześcijańska jest związkiem przymierza między Bogiem i człowiekiem w Chrystusie. Jest działaniem Boga i człowieka; wypływa z Ducha Świętego i z nas, jest skierowana całkowicie ku Ojcu, w zjednoczeniu z ludzką wolą Syna Bożego, który stał się człowiekiem.”(2564). No i wreszcie „W Nowym Przymierzu modlitwa jest żywym związkiem dzieci Bożych z ich nieskończenie dobrym Ojcem, z Jego Synem Jezusem Chrystusem i z Duchem Świętym. Łaska Królestwa Bożego jest "zjednoczeniem całej Trójcy Świętej z całym wnętrzem (człowieka)". Życie modlitwy polega zatem na stałym trwaniu w obecności trzykroć świętego Boga i w komunii z Nim. Ta komunia życia jest zawsze możliwa, gdyż przez chrzest staliśmy się jedno z Chrystusem. Modlitwa jest o tyle chrześcijańska, o ile jest komunią z Chrystusem i rozszerza się w Kościele, który jest Jego Ciałem. Ma ona wymiary miłości Chrystusa.”(2565)
Jak już choćby z powyższego widać nie jest możliwa modlitwa maryjna, zatrzymująca się wyłącznie na Maryi. „Do Maryi” modlimy się ze względu na Boga. Innymi słowy, jeżeli modlimy się tak, jak tego uczy Kościół to modląc się do Maryi modlimy sie do Boga. Nie dlatego, ze Maryja jest Bogiem, tylko dlatego, ze taka jest natura modlitwy.

Modlitwa do Boga jest całkiem inna niż modlitwa „do Maryi”. Widać to choćby w litaniach : do Boga modlimy się „zmiłuj się nad nami” do Maryi „módl się za nami” .
Gdy na weselu w Kanie Galilejskiej zabrakło wina, mimo że jeszcze Jezus nie rozpoczął czynienia cudów, Maryja zwróciła się do Niego o pomoc (Ewangelia wg Jana 2,1-11).
„Trzeciego dnia odbywało się wesele w Kanie Galilejskiej i była tam Matka Jezusa. Zaproszono na to wesele także Jezusa i Jego uczniów.
A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina.
Jezus Jej odpowiedział: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?
Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie.
Stało zaś tam sześć stągwi kamiennych przeznaczonych do żydowskich oczyszczeń, z których każda mogła pomieścić dwie lub trzy miary. Rzekł do nich Jezus: Napełnijcie stągwie wodą!
I napełnili je aż po brzegi.
Potem do nich powiedział: Zaczerpnijcie teraz i zanieście staroście weselnemu!
Oni zaś zanieśli. A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem - nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli - przywołał pana młodego i powiedział do niego: Każdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy się napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory.
Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. Objawił swoją chwałę i uwierzyli w Niego Jego uczniowie.”
/J 2,1-11/

Mimo że odpowiedź Jezusa nie była zbyt zachęcająca („Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto?”), Maryja nie miała wątpliwości że Jezus spełni Jej prośbę – nie wdając się w dalszą dyskusję kazała sługom by uczynili to, co Jezus każe. Jest to pierwsze wstawiennictwo Maryi, jakie znamy. Dziś nie robimy niczego innego, niż owi słudzy – przychodzimy do Maryi z prośbą o pomoc.

I podobnie jak wówczas, spodziewamy się pomocy nie od Maryi, ale od Jej Syna. Tylko On dysponuje mocą – tak więc każde wezwanie o pomoc - do Maryi czy świętych do Niego prowadzi.

Nawet jeśli zwracamy się do Maryi bezpośrednio ("proszę Cię", „zmiłuj się”) to mamy świadomość iż nie jest to Jej własna moc. Maryja oczywiscie jako Krolowa Nieba i Ziemi ma moc sprawczą, ale moc ta nie pochodzi od Niej - i nawet nie jest w ścisłym znaczeniu Jej zasługą...

„Maryja jest doskonałą "Orantką", figurą Kościoła. Gdy modlimy się do Niej, wraz z Nią łączymy się z zamysłem Ojca, który posyła swego Syna dla zbawienia wszystkich ludzi. Podobnie jak umiłowany uczeń, przyjmujemy do siebie Matkę Jezusa, która stała się Matką wszystkich żyjących. Możemy modlić się z Nią i do Niej. Modlitwa Kościoła jest jakby prowadzona przez modlitwę Maryi. Jest z Maryją zjednoczona w nadziei.”(Lumen Gentium 2679)

Cz paź 08, 2009 20:04

Ew. Jana

(44) Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.

(Ew. Jana 8:44, Biblia Tysiąclecia)
Ten fragment wiele informacji wnosi nam co do osoby szatana-diabła .

1. Dla niektórych osób jest ojcem (bogiem)
2.Nie jest fikcyjną postacią .
3.Jest ojcem zła i zabijania.
4. Był kiedyś prawym stworzeniem ale nie wytrwał .
5.Nie mówi prawdy więc kłamie.
6.Jest źródłem kłamstwa tym który zaczął posługiwać się
kłamstwem jako pierwszy.

Więc czy szatan nie skłamał ?

Pozdrawiam

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Pt paź 09, 2009 14:43

zadzwoń do szatana i on ci powie... czy skłamał czy nie................ nie palcie tego świństwa już........... żal mi was, masakra poprostu

Pt paź 09, 2009 20:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4