Wiara słabnie przez takich ludzi...
Autor |
Wiadomość |
BladzacyAniolek
|
Wszystkie sakramenty, modlitwy, wiara powodują, że człowiek staje się lepszym, wiem to po sobie.
Ale nie uważam, że zachowanie danego człowieka, który zachowuje się nie moralnie zniszczy moją wiarę, czy zaufanie do Kościoła, ponieważ wiem, że każdy człowiek jest inny.
Tak samo nie każdy facet jest świnią.
I nie każda kobieta dzi...
Tak samo nie każdy Ksiądz to pedofil.
I nie każda zakonnica to wredna baba.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
N paź 18, 2009 19:05 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Witam
nieja napisał(a): jarekS napisał(a): Bóg który musi tolerowac i akceptowac złe czyny wielu osób duchownych przynoszacych zgorszenie współwyznawcom. Ale skąd wiemy co Bóg musi a czego nie musi? Nie jest przecież naszym pracownikiem ani parobkiem? Skoro w kościele są pedofile, to zakładamy, że Bóg musi tolerować ich obecność? A dlaczego nie założyć, że Bóg nie istnieje? Wtedy by się wszystko zgadzało, jest zło, krzywdzone są niewinne dzieci, inni duchowni na wysokich stanowiskach pomagają im w tym lub ułatwiają pracę z młodzieżą. To by pasowało do braku Boga, który jak wiadomo z definicji powinien być przeciwny takim występkom na słabszych i często bezbronnych.
Wielu powołuje się na Sukcesje Apostolską argumentując tym poparcie i błogoswawienstwo Kościołowi przez Boga .No nie możliwe jest to chyba aby poparcia nie miał.
Wiec jak stwierdziłeś albo Boga nie ma albo dając błogosławieństwo temu Kosciołowi akceptuje jego zachowania w tych przypadkach które gorszą wielu.
Bóg nie musi akceptowac i na pewno nie akceptuje lecz twierdzenia z których wynika ,że Bóg na pewno wspiera Kościół pozwalają mi wyciągnąć wniosek że musi akceptowac jego owoce.
Jeśli jeden człowiek poręcza ustnie czy na piśmie uczciwość i prawość drugiego człowieka a w wyniku śledztwa udowodniono przestępstwo to osoba poręczająca musi zdawać sobie sprawę że wszystko co wie o drugiej stronie i co bedzie ujawnione dla niej jest zgodne z prawem jest normalne i do zaakceptowania .Człowieka jednak mozna zwieść ale czy Boga?
Pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N paź 18, 2009 20:16 |
|
 |
Acro
|
BladzacyAniolek napisał(a): Wszystkie sakramenty, modlitwy, wiara powodują, że człowiek staje się lepszym, wiem to po sobie. Ale nie uważam, że zachowanie danego człowieka, który zachowuje się nie moralnie zniszczy moją wiarę, czy zaufanie do Kościoła, ponieważ wiem, że każdy człowiek jest inny.
Tak samo nie każdy facet jest świnią. I nie każda kobieta dzi... Tak samo nie każdy Ksiądz to pedofil. I nie każda zakonnica to wredna baba.
OK, rozumiem.
i gratuluję
W takim razie nie dziwi cię to, że od duchownych, zakonnic itp oczekuje się więcej (no bo ponoć dzięki wsparciu Boga, tym modlitwom, dodatkowym sakramentom itp mają być lepsi?) I wyjątkowo wkurza fakt, że wcale tacy nie są? O świeżej aferze w Irlandii słyszałaś, o prześladowaniu i molestowaniu dzieci na masową skalę? Ciekawe, że tak się dzieje jak tylko zabraknie tej niedoskonałej, 'niższj' kontroli - świeckiej.
I tak jest pewno w tej krytyce zakonnic spod Augustowa. Ludzka rzecz, dzieci są bardzo trudne, mogło ja ponieść. Ale gdzie to wsparcie nadnaturalne? I potem brzydkie wypieranie się przełożonych tej siostry? Fuj, fuj i po trzykroć fuj!
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N paź 18, 2009 20:42 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Witam
Johnny99 napisał(a): Sądzę, że na pewno takiego Kościoła Jezus nie akceptuje. Dlatego musimy ciągle pracować, by stał się lepszy. Wniosek wyciągnięty decyzja jednak pozbawiona logiki i zdrowego rozsądku . Czy 2000 lat to jeszcze za mało czasu na zmiany? Johnny99 napisał(a): jarekS napisał(a): W mojej Religi każdy dopuszczający się podobnych czynów jest upominany jeśli to nie pomaga jest wykluczany bo Kościół ma być czysty
W Twojej religii, czy w Twojej instytucji ? . W mojej Społeczności Religijnej Cytuj: Czy wydala " religia ", czy instytucja ? Wydalają ze Społeczności Religijnej osoby upoważnione, opierające swe decyzje na zasadach zawartych w Słowie Bożym a nie na zasadach ludzkich. Cytuj: Czy Kościół dopiero " ma " być czysty, czy już jest ?
Johnny99 to Ty tego nie wiesz ?Chyba że chcesz ponabijać się ze mnie. To co Ty czytasz .
Kościół założony przez Jezusa od początku miał byc czysty i niczym nie skalany aż do końca mimo ze składał sie z niedoskonałych ludzi.
Filipian1:10
żebyście się upewniali co do rzeczy ważniejszych, tak byście aż po dzień Chrystusowy byli bez skazy i nie gorszyli drugich 11 oraz byli napełnieni owocem prawości, który jest przez Jezusa Chrystusa, ku chwale i sławie Boga.
Jeśli wyciągasz wniosek jak wyżej ,to wiedz że ten Kościół miał być skalany
i było to zapowiedziane (2 Piotra 2:1 , 2 Tym. 4:3,4)
I nie da się go naprawić ale trzeba z niego wyjść (Objawienia 18:4)
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N paź 18, 2009 21:09 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Czy 2000 lat to jeszcze za mało czasu na zmiany? Bardzo wiele się już zmieniło. Dziś nie do pomyślenia byłyby ekscesy, jakich dopuszczali się niektórzy papieże jeszcze 1000 lat temu. A wszak " jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień " ( 2 P 3, 8 ). W skali ludzkiego życia 2000 lat to bardzo długo. Ale np. w skali istnienia świata to prawie nic. My tak naprawdę dopiero zaczynamy. Cytuj: W mojej Społeczności Religijnej Ok, już lepiej. Cytuj: Wydalają ze Społeczności Religijnej osoby upoważnione, opierające swe decyzje na zasadach zawartych w Słowie Bożym a nie na zasadach ludzkich. Osoby przez kogo upoważnione ? Cytuj: Kościół założony przez Jezusa od początku miał byc czysty i niczym nie skalany aż do końca mimo ze składał sie z niedoskonałych ludzi. Bardzo dobrze, brawo ! Cytuj: Jeśli wyciągasz wniosek jak wyżej ,to wiedz że ten Kościół miał być skalany i było to zapowiedziane Zgadzam się, miał być, i jest. Cytuj: I nie da się go naprawić ale trzeba z niego wyjść
Na jakiej podstawie łączysz ten tekst z poprzednimi ? Bo ja czytam w 2 Tm, że Paweł każe mi nie wychodzić z czegokolwiek, ale wręcz przeciwnie: mam " znosić trudy, i wykonać dzieło ewangelisty ". To właśnie staram się robić, a trudy znoszenia grzechów Kościoła ( choć wolę skupiać się na własnych ) są często wielkie. Podobnie w drugim liście Piotra - Piotr pisze, że heretycy pojawią się " wśród ludu ", jednak nie wyciąga z tego wniosku, że należy z ludu wystąpić. Chrystus powiedział, że bramy piekielne Jego Kościoła nie przemogą. Niespecjalnie zgodne z tym poglądem wydaje mi się np. twierdzenie, że bramy piekielne całkowicie przemogły i zniszczyły Kościół w IV w. ( jak twierdzą niektórzy ŚJ ). Ja ufam bardziej Chrystusowi niż ludziom. A co do interpretowania pism apokaliptycznych w taki sposób, by w ten sposób zaatakować Kościół Chrystusa, który nigdy nie został zniszczony ani zwyciężony przez Szatana, to polecam inny fragment drugiego listu Piotra: " Dlatego, umiłowani, oczekując tego [ tj. końca ], starajcie się, aby [On] was zastał bez plamy i skazy - w pokoju, a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym [ tj.o czasach ostatecznych, "zagłady" ]. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę." ( 2 P 3, 14-15 ). Opaczne i "na własną zgubę" tłumaczenie można różnie rozumieć, ale trudno o bardziej opaczne tłumaczenie niż to, przez które namawia się mnie do wyjścia z Kościoła Chrystusa. Kto chce wyjść, niech wychodzi - do tysiąca wyznań, grup i grupek, z których każde tłumaczy Pismo inaczej, na własną zgubę. Ja zostaję, i codziennie będę się starał być bez plamy i skazy w chwili przyjścia Pana. Amen. Dziękuję za rozmowę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 19, 2009 9:10 |
|
|
|
 |
R6
|
Bo dobrze tłumaczą tylko Ci, których jest najwięcej.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn paź 19, 2009 10:53 |
|
 |
Johnny99
|
R6, co chciałeś wnieść do tematu ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 19, 2009 10:56 |
|
 |
R6
|
Skąd to pytanie? Przecież ja nie jestem w stanie nic wnieść do tematu. 
|
Pn paź 19, 2009 11:10 |
|
 |
Johnny99
|
Skoro sam to przyznajesz, pozwolisz, że postaram się ( bo, niestety, nie zawsze mi to wychodzi ) od tej pory ignorować Twoje wypowiedzi.
|
Pn paź 19, 2009 11:22 |
|
 |
R6
|
Proszę uprzejmie. 
|
Pn paź 19, 2009 12:13 |
|
 |
mazli
|
jarekS napisał
Cytuj: I nie da się go naprawić ale trzeba z niego wyjść (Objawienia 18:4) Rozdział 18 Apokalipsy to lamentacja wielkiej stolicy bałwochwalstwa, rozpusty i przesadnego zbytku, symbolicznej Babilonii noszącej tu cechy Rzymu i całego imperium. Zniszczenie grzesznego miasta ukazane jest w taki sposób, jakby faktycznie się dokonało, chociaż jest to prorocka wizja. Bóg osądził pychę wyniosłej władzy. Sąd Boga potępiający takie zło stanie się dla wierzących powodem do radości, gdyż zatryumfuje sprawiedliwość. Zanim jednak to się spełni, chrześcijanie mają strzec się przed zgubnymi wpływami grzesznej Babilonii. Nie rozumiem skąd interpretacja owego fragmentu - opuść Kościół. Raczej opuść grzech. jarekS napisał:Cytuj: Filipian1:10 żebyście się upewniali co do rzeczy ważniejszych, tak byście aż po dzień Chrystusowy byli bez skazy i nie gorszyli drugich 11 oraz byli napełnieni owocem prawości, który jest przez Jezusa Chrystusa, ku chwale i sławie Boga.
Wierzący są świadomi, że przez całe życie powinni przygotowywać się na paruzję postępując sprawiedliwie, czyli wiernie wypełniając naukę Jezusa. Fragment skierowany jest do każdego człowieka z osobna, uświadamiając mu jak ma postępować. Nie widzę tutaj powodu do opuszczenia Kościoła.
'Znam twoje czyny, trud i towją wytrwałość oraz to, że nie możesz znieść złych. Poddałeś próbie tych, którzy uważają się za apostołów, a nimi nie są i uznałeś ich za kłamców. Jesteś wytrwały. Cierpiałeś z powodu mojego imienia i nie osłabłeś. Mam jednak przeciw tobie to, że porzuciłeś swoją pierwszą miłość. Pamiętaj skąd spadłeś. Nawróć się i postępuj jak na początku, bo jeśli nie, to przyjdę do ciebie i przesunę twój świecznik z jego miejsca." (Ap 2, 2-5)
Jezus zna chwalebne czyny wiernych, ale wyrzuca im zaniedbanie pierwszej gorliwości oraz uchybienia w miłości. Chrystus daje więc szansę poprawy nie tylko pojedynczej jednostce, ale całemu Kościołowi, który składa się z grzesznych jednostek.
"Masz imię, które mówi, że żyjesz, lecz jesteś martwy. Bądź czujny! Umocnij też innych. którzy są bliscy śmierci. Nie uznałem bowiem twoich czynów za doskonałe przed moim Bogiem. Przypomnij więc sobie, co otrzymałeś i usłyszałeś. Przestrzegaj tego i zmień swoje postępowanie!... Jest jednak w Sardach kilka osób, które nie splamiły swoich szat i będą chodziły ze mną w bieli, bo są tego godne." (Ap 3, 1-5)
Ta gmina według słów Jezusa jest martwa. Stąd wezwanie do przebudzenia i czujności. Wierzący mają się nawrócić, gdyż zagrożone jest ich życie. Chrystus jednak zwraca uwagę, że w "martwej" wspólnocie mogą znaleźć się osoby "czyste", które dostąpią zbawienia. Stąd wniosek, że nawet jeśli ksiądz z mojej parafii przykładowo nadużył alkoholu nie zwalnia mnie to z uczestnictwa w życiu Kościoła. Każdy odpowiada za siebie i każdy decyduje czy jest godny Jezusa.
|
Pn paź 19, 2009 15:28 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
To ja może powiem tak. Nie jestem zwolennikiem walenia w Kościół na podstawie telewizyjnych newsów "bo taka moda". Również ułomności osób duchownych nie budzą we mnie żądzy napiętnowania i "pokazania światu". Sam jestem człowiekiem i również błądziłem nie raz. Tyle że w tej sytuacji mieliśmy do czynienia z nagranym konkretnie biciem po twarzy nie dość że dziecka to jeszcze niepełnosprawnego. I tu już nie ma "przebacz". Ludzie nie są idealni. To niezaprzeczalny fakt. I mogą tacy być a wiele rzeczy da się wybaczyć czy olać. Pod warunkiem że się swoim zachowaniem nie krzywdzi innych a szczególnie tych którzy nie potrafią się obronić.
|
Wt paź 20, 2009 23:08 |
|
 |
Johnny99
|
No więc powtarzam: ja wiele razy widziałem dziecko bite po twarzy - np. gdy mdlało. To, co zobaczyłem na tym filmie w żaden sposób nie przesądza, czy ktokolwiek chciał tu kogokolwiek skrzywdzić, ani czy ktokolwiek został skrzywdzony. Pytam kolejny raz: jest wszczęte śledztwo w sprawie znęcania się ?
|
Śr paź 21, 2009 9:44 |
|
 |
r4dz10
|
chyba jesteś w stanie rozróżnić sytuację, w której ktoś klepie po policzku mdlejącą osobę, a wali po ryju niepełnosprawne dziecko?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Śr paź 21, 2009 13:32 |
|
 |
Johnny99
|
Jestem w stanie bez problemu rozróżnić różnice między subiektywnym postrzeganiem danej sytuacji u osoby, która mówi: " klepie po policzku " i osoby, która mówi: " wali po ryju " 
|
Śr paź 21, 2009 13:34 |
|
|
|