Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
Autor |
Wiadomość |
kriss73
|
 Re: Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
[quote="quas"]Nie zabijaj, oznacza też nie bądz obojętny na zabijanie. Typowe klapki na oczach ateistów. To prawda, co nie oznacza że to pierwsze jest nieważne. Kolega ucieka od tematu wskazując inny problem.
Naprawdę myślisz że jak Bóg powiedział nie zabijaj, to chodziło mu między innymi o to że jak ktoś będzie chciał wypruć z Ciebie flaki to masz się temu przyglądać?? Albo rzuci się z nożem na żonę i dzieci, a jednym ratunkiem było by zabicie napastnika, to czy naprawdę myślisz że Bóg powiedział przyglądaj się temu i czekaj na swoją kolej?? Jeśli faktycznie przykazania pochodzą od Boga, to uważam, że jego słowa nie podlegają interpretacji jak przepisy skarbowe. "Nie zabijaj" jest proste w przekazie i nie wymaga interpretacji. "Nie zabijaj" i kropka. Czy jest tu coś do interpretacji? Ty jako przestrzegający dekalogu nie możesz zabijać! Nie ty dałeś komuś życie i nie tobie komuś to życie odbierać. Skoro ktoś odbiera je tobie, to ten ktoś ma problem a nie ty. Ty pewnie będziesz w niebie i powinieneś być zadowolony. Prawda?
|
Śr mar 10, 2010 14:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kriss73 napisał(a): Naprawdę myślisz że jak Bóg powiedział nie zabijaj, to chodziło mu między innymi o to że jak ktoś będzie chciał wypruć z Ciebie flaki to masz się temu przyglądać?? Albo rzuci się z nożem na żonę i dzieci, a jednym ratunkiem było by zabicie napastnika, to czy naprawdę myślisz że Bóg powiedział przyglądaj się temu i czekaj na swoją kolej?? Jeśli faktycznie przykazania pochodzą od Boga, to uważam, że jego słowa nie podlegają interpretacji jak przepisy skarbowe. "Nie zabijaj" jest proste w przekazie i nie wymaga interpretacji. "Nie zabijaj" i kropka. Czy jest tu coś do interpretacji? Ty jako przestrzegający dekalogu nie możesz zabijać! Nie ty dałeś komuś życie i nie tobie komuś to życie odbierać. Skoro ktoś odbiera je tobie, to ten ktoś ma problem a nie ty. Ty pewnie będziesz w niebie i powinieneś być zadowolony. Prawda? Nieprawda - totalny nonsens. Zadziwia mnie tylko - kpisz o drogę pytasz, czy jesteś taki niekumaty?
|
Śr mar 10, 2010 14:58 |
|
 |
kriss73
|
Przemyśl na razie to, zapewniam, że zaczniesz po tym znacznie lepiej rozumieć ludzi.[/quote]
Rozumiem to co powoduje że ludzie są jacy są. Ani ty ani ja nie jesteśmy nikim nadzwyczajnym. Obydwaj mamy komputer pod czaszką i działamy zgodnie z programem, który w nas siedzi. Znajomość ludzkiej natury pozwala manipulować drugim człowiekiem, co niektórzy wykorzystują dla swoich potrzeb. Organizacje wyznaniowe, sekty, partie wszyscy oni działają w oparciu o ten sam schemat. Jest guru, ideologia, zasady gry - a wszystko to w celu zdobycia wpływów, władzy, bogactwa. Każdy robi to na swój sposób. Ja to wszystko odrzucam. Nie daję się zmanipulować mediom niezależnie od tego czy jest to tvn czy media biznesmena rydzyka.
|
Śr mar 10, 2010 15:02 |
|
|
|
 |
kalisto
|
Moje zdanie jest takie: Religia chrześcijańska, jak również inne np. buddyzm utworzone były w słusznym celu. Biblia miała za zadania wyjaśniać i odpowiadać na nieznane (ówczesnej ludności) pytania tj. Jak powstał świat ? Kim jest człowiek ? Jaki jest jego cel na świecie ? Na te pytania w dzisiejszych czasach odpowiedź daje nam nauka... W dzisiejszych czasach religia się skomercjalizowała, czyli cała rzesza ludzi ma na niej piekielny (a może raczej niebiański) biznes  Religia jest dla ludzi słabych psychicznie i ciemnych umsyłowo, lub po prostu leniwych  Nauka owszem nie wyklucza że wielki wybuch stworzyła wyższa istota "Bogiem" zwana przez niektórych, ale też nie udowadnia tego. Równie dobrze wybuch mogła spowodować wielka unosząca się w nicości FILIŻANKA HERBATY  Nauka po prostu nie może wykluczać rzeczy których nie jest JESZCZE w stanie zbadać. Niema naukowych dowodów na istnienie "Boga", takiego czy innego. Poza tym żartobliwie często powtarzam: "Jestem ateistą i mogę śmiało powiedzieć, że jestem lepszy od katolików, bo ja nie idę na ulicę z nożem robić rzeź tylko dlatego że mnie "Bóg" ukaże i spłonę w ogniu piekielnym, ale dlatego, że to jest moja wola, moja moralność i moje wychowanie jako człowieka"
|
Śr mar 10, 2010 15:06 |
|
 |
kriss73
|
Zadziwia mnie tylko - kpisz o drogę pytasz, czy jesteś taki niekumaty?[/quote]
No cóż... trudno rozmawiać, gdy zamiast argumentów próbuje się komuś dokopać. Skoro jednak argumentów brak to cóż pozostaje... "jesteś niekumaty, taki i owaki". Zgoda, jestem i dobrze mi z tym. Żyję zgodnie ze swoim sumieniem i jest mi dobrze.
|
Śr mar 10, 2010 15:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzę że klapki na oczach do końca, żeby nie wiem co. Ale wciąż mam nadzieję że to tylko celowe i że tylko udawane zaślepienie. A może między innymi jesteś ateistą dlatego że jak ktoś zaatakuje twoją rodzinę to nie będziesz umiał się temu przyglądać bezczynnie tak jak powinni katolicy z obawy przed Bogiem?? Masz naprawdę dziwne wyobrażenie Boga i sam nie wiem z czego to może wynikać. Zarzucasz taką wizję Boga katolikom, ale nie widzisz że każdy katolik Boga w tym np. aspekcie widzi odmiennie od Ciebie. Ale Ty dalej uparcie!! Katolicy powinniście się przyglądać jak ktoś zabija wam rodzinę bo przecież Bóg wam tak kazał!! Na szczęście to tylko Twoja dziwna wizja Boga, którego sam odrzucasz i nie potrafisz zrozumieć. Polecam bardziej się otworzyć, zdjąć te klapki z oczu, bo Bóg naprawdę nie jest taki zły, tak samo jak wiara w niego. Co do argumentów to już ich sporo było, ale Ty wciąż ich nie dostrzegasz.
|
Śr mar 10, 2010 15:31 |
|
 |
kriss73
|
No to inaczej... Pytam się kolegi, czy można zabijać? Proszę o prostą odpowiedź, bez potrzeby interpretacji - po prostu bez ściemniania.
|
Śr mar 10, 2010 15:39 |
|
 |
kalisto
|
Należy wierzyć w naukę, bo tylko ona będzie w stanie Wam dupy uratować w przypadku kataklizmów w nieuchronnej przyszłości. Nie obrażam Waszego Boga czy innego. Usiłuję tylko powiedzieć, że w dziejach ludzkości takich "Bogów", czy "Jezusów" było całe mnóstwo, ale poczytać czegoś mądrego to nie łaska. Wiadomo, że łatwiej wierzyć w coś co da sie opisać jednym zdaniem typu : "To Bóg wszystko stworzył i basta.". Najbardziej podoba mi sie cwany chwyt marketingowy "Nie śmiejcie wątpić !" "Kto wątpi, ten grzeszy." Każdy szuka w religii czegoś dla siebie, daje to wam nadzieję, że po śmierci będzie życie wieczne. Otóż niestety nie. Po śmierci mózg umiera, razem z nim świadomość (zdolność mózgu do logicznego myślenia i zapamiętywania wniosków) ot cała filozofia. Ludzie są dziełem tylko i wyłącznie przypadku, na innych planetach oddalonych o miliardy lat świetlnych statystycznie rzecz biorąc może istnieje życie w zupełnie innej formie, mogą to być choćby gazy organiczne widzialne tylko w świetle uv, porozumiewające się falami UV. Kod DNA ludzi jest w ponad 90% spokrewniony ze stokrotką rosnącą za domem  więc tylko nasza skończona wyobraźnia ogranicza nas przed uzmysłowieniem sobie jaki WSZECHŚWIAT jest ogromny i różnorodny. Dlatego uważam, że to że jakieś geny ułożyły się w ten sposób a nie inny na mikroskopijnej (w stosunku do ogromu wszechświata) 3 planecie od Słońca jest dziełem przypadku, a pokładać w tym większe cele jest próbą szukania sensu kupowania kredensu  Z własnych obserwacji śmiem stwierdzić, że 70% (jak nie więcej) ludzi chodzących do kościoła, w dupie ma kompletnie co młody kapłan męczy na ambonie. Głównie starrzy ludzie zaczynają szukać nadziej w "Wierze" bo cóż im pozostaje na skraju cudu jakim jest życie.
Ostatnio edytowano Śr mar 10, 2010 16:15 przez kalisto, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr mar 10, 2010 16:06 |
|
 |
kalisto
|
P.S. Quas ty chyba księdzem jesteś.
|
Śr mar 10, 2010 16:08 |
|
 |
kalisto
|
Nie można zabijać kriss73  Cóż za błache pytanie. Zabijanie jest szkodliwe dla zdrowia 
|
Śr mar 10, 2010 16:09 |
|
 |
kalisto
|
UWAGA UCZCIWIE POWIADAM WAM ZAPRAWDĘ:
KTO UDOWODNI MI RACJONALNIE I POKAŻE MI DOWÓD NA ISTNIENIE BOGA, ZAPŁACĘ MU 100tys zł.
|
Śr mar 10, 2010 16:10 |
|
 |
kalisto
|
|
Śr mar 10, 2010 16:12 |
|
 |
kriss73
|
kalisto napisał(a): UWAGA UCZCIWIE POWIADAM WAM ZAPRAWDĘ:
KTO UDOWODNI MI RACJONALNIE I POKAŻE MI DOWÓD NA ISTNIENIE BOGA, ZAPŁACĘ MU 100tys zł. a masz tyle? 
|
Śr mar 10, 2010 16:17 |
|
 |
kriss73
|
kalisto napisał(a): Należy wierzyć w naukę, bo tylko ona będzie w stanie Wam (censored) uratować w przypadku kataklizmów w nieuchronnej przyszłości. Nie obrażam Waszego Boga czy innego. Usiłuję tylko powiedzieć, że w dziejach ludzkości takich "Bogów", czy "Jezusów" było całe mnóstwo, ale poczytać czegoś mądrego to nie łaska. Wiadomo, że łatwiej wierzyć w coś co da sie opisać jednym zdaniem typu : "To Bóg wszystko stworzył i basta.". Najbardziej podoba mi sie cwany chwyt marketingowy "Nie śmiejcie wątpić !" "Kto wątpi, ten grzeszy." Każdy szuka w religii czegoś dla siebie, daje to wam nadzieję, że po śmierci będzie życie wieczne. Otóż niestety nie. Po śmierci mózg umiera, razem z nim świadomość (zdolność mózgu do logicznego myślenia i zapamiętywania wniosków) ot cała filozofia. Ludzie są dziełem tylko i wyłącznie przypadku, na innych planetach oddalonych o miliardy lat świetlnych statystycznie rzecz biorąc może istnieje życie w zupełnie innej formie, mogą to być choćby gazy organiczne widzialne tylko w świetle uv, porozumiewające się falami UV. Kod DNA ludzi jest w ponad 90% spokrewniony ze stokrotką rosnącą za domem  więc tylko nasza skończona wyobraźnia ogranicza nas przed uzmysłowieniem sobie jaki WSZECHŚWIAT jest ogromny i różnorodny. Dlatego uważam, że to że jakieś geny ułożyły się w ten sposób a nie inny na mikroskopijnej (w stosunku do ogromu wszechświata) 3 planecie od Słońca jest dziełem przypadku, a pokładać w tym większe cele jest próbą szukania sensu kupowania kredensu  Z własnych obserwacji śmiem stwierdzić, że 70% (jak nie więcej) ludzi chodzących do kościoła, w (censored) ma kompletnie co młody kapłan męczy na ambonie. Głównie starrzy ludzie zaczynają szukać nadziej w "Wierze" bo cóż im pozostaje na skraju cudu jakim jest życie. to wszystko zgoda, aczkolwiek można napisać, że Bóg stworzył człowieka na drodze ewolucji. Dotychczas pisano, że Bóg stworzył Adama i Ewę itd... Wkrótce... być może doczekamy się interpretacji wg której Adam był mitochondrium, a ewa jakaś tam komórką i na skutek ich zespolenia powstało coś co doprowadziło do tego co właśnie mamy 
|
Śr mar 10, 2010 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kriss73 napisał(a): Wkrótce... być może doczekamy się interpretacji wg której Adam był mitochondrium, a ewa jakaś tam komórką i na skutek ich zespolenia powstało coś co doprowadziło do tego co właśnie mamy  [/color] I oczywiście stworzył się samoczynnie z niczego 
|
Śr mar 10, 2010 16:25 |
|
|
|