Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy wierzyć w pismo święte 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy wierzyć w pismo święte
Wątpiący napisał(a):
Cytuj:
1 SM 16;14
człowieka, który by dobrze grał, i przyprowadźcie go do mnie!» 18 Na to odezwał się jeden z dworzan:
«Właśnie widziałem syna Jessego Betlejemity, który dobrze gra. Jest to dzielny wojownik, wyćwiczony w walce, wyrażający się mądrze, mężczyzna piękny, a Pan jest z nim». 19 Saul wyprawił posłańców do Jessego, by powiedzieli: «Przyślij mi twego syna, Dawida, który jest przy owcach». 20 Jesse wziął pięć* chlebów, bukłak wina oraz jednego koziołka i przez swego syna Dawida posłał to Saulowi. 21 Dawid przybył do Saula i przebywał z nim. Saul pokochał go bardzo. Dawid stał się jego giermkiem. 22 Kazał więc Saul powiedzieć przez posłańców Jessemu: «Chciałbym zatrzymać u siebie Dawida, gdyż mi się spodobał». 23 A kiedy zły duch zesłany przez Boga napadał na Saula, brał Dawid cytrę i grał. Wtedy Saul doznawał ulgi, czuł się lepiej, a zły duch odstępował od niego.

a potem
Cytuj:
"Ty jesteś jeszcze chłopcem, a on wojownikiem od młodości». 34 Odrzekł Dawid Saulowi:"
A dalej...
1 Samuela 17:34,35 Przekład Nowego Świata
Cytuj:
34 A Dawid odrzekł Saulowi: „Sługa twój był u swego ojca pasterzem trzody i oto przyszedł lew, a także niedźwiedź, i porwał owcę ze stada. 35 A ja wyszedłem za nim i go powaliłem, i uratowałem z jego paszczy. Kiedy zaczął się na mnie rzucać, chwyciłem go za brodę i powaliłem go, i zabiłem.

A więc mimo, że był chłopcem, to był mężnym wojownikiem.

Cz cze 24, 2010 16:39

Wątpiący napisał(a):
Cytuj:
Gdy Saul zauważył Dawida wychodzącego do walki z Filistynem, zapytał Abnera, dowódcy wojska: «Czyim synem jest ten chłopiec*, Abnerze?» Abner odrzekł: «Na życie twej duszy, królu, nie wiem». 56 Król dał rozkaz: «Masz się dowiedzieć, czyim synem jest ten młodzieniec». 57 Kiedy Dawid wrócił po zabiciu Filistyna, wziął go Abner i przedstawił Saulowi. W ręce niósł on głowę Filistyna. 58 I zapytał go Saul: «Czyim jesteś synem, młodzieńcze?» Dawid odrzekł: «Jestem synem sługi twego, Jessego z Betlejem».

Biblischer Commentar über das Alte Testament: Die Bücher Samuels, wyd. 2, Lipsk 1875.
Cytuj:
„Nawet jeśli Abner nie zaprzątał sobie głowy rodowodem harfisty Saula, sam król zapewne nie zapomniał, że Dawid był synem Betlejemczyka Jessego. Ale za jego pytaniem kryło się coś więcej. Chciał nie tyle poznać imię ojca Dawida, ile dowiedzieć się, jakim człowiekiem jest ojciec młodzieńca, który posiadał odwagę potrzebną do dokonania tak zdumiewającego i heroicznego wyczynu; chodziło mu przy tym nie tylko o to, by zwolnić jego dom od podatków, co przyrzekł za pokonanie Goliata (w. 25), lecz najprawdopodobniej także o to, by zaprosić owego człowieka na swój dwór, gdyż śmiałość i odwaga syna pozwalały domniemywać, że tymi samymi przymiotami odznacza się ojciec. Wprawdzie Dawid odparł krótko: ‚Jestem syn sługi twego Jessego z Betlejem’, ale Saul wdał się z nim w rozmowę o sprawach rodzinnych, co wyraźnie wynika ze słów: ‚gdy przestał mówić do Saula’ (18:1), sugerujących dłuższą wymianę zdań” (s. 142, przyp.) (C. F. Keil oraz F. Delitzsch)
Tak więc, za pytaniem "czyim synem jest..." kryje się coś więcej niż poznanie imienia ojca, które Saul już znał.
Podobny sens widać np. w
1 Samuela 25:10
Cytuj:
Wtedy Nabal odpowiedział sługom Dawida, mówiąc: „Kimże jest Dawid i kim syn Jessego? W dzisiejszych czasach jest wielu sług, którzy uciekają, każdy od swego pana
i w Wyjścia 5:2
Cytuj:
Lecz faraon rzekł: „Któż to jest Jehowa, żebym miał usłuchać jego głosu i odprawić Izraela? Wcale nie znam Jehowy, a do tego nie mam zamiaru odprawić Izraela”

Cz cze 24, 2010 16:49

Wątpiący napisał(a):
Cytuj:
Wtedy wystąpił z obozu filistyńskiego pewien harcownik imieniem Goliat, pochodzący z Gat. Był wysoki na sześć łokci i jedną piędź. 5 Na głowie miał hełm z brązu, ubrany zaś był w łuskowy pancerz z brązu o wadze pięciu tysięcy syklów. 6 Miał również na nogach nagolenice z brązu oraz brązowy, zakrzywiony nóż w ręku. 7 Drzewce włóczni jego było jak wał tkacki, a jej grot ważył sześćset syklów żelaza.

Jak wiemy Goliat poległ - czyżby
Cytuj:
2 Sm 21:19
19. Kiedy doszło do nowej walki z Filistynami w Gob, Elchanan z Betlejem, syn Jaira, zabił Goliata z Gat, którego drzewce dzidy wyglądało jak wał tkacki. (BT)

W równoległym sprawozdaniu, w 1 Kronik 20:5 jest tak:
Cytuj:
I znowu doszło do wojny z Filistynami; i Elchanan, syn Jaira, zabił Lachmiego, brata Goliata Gittyty, którego drzewce włóczni było niczym wał tkacki.
Na podstawie podobieństwa hebrajskich słów można dojść do wniosku, że błąd popełnili przepisywacze w 2 Samuela 21:19.
Werset ten dokładnie brzmi tak:
Cytuj:
I znowu doszło do wojny z Filistynami pod Gob; i Elchanan, syn Jaare-Oregima Betlejemczyka, zabił Goliata Gittytę, którego drzewce włóczni było niczym wał tkacki.
Tak więc:
- w 2 Samuela 21:19 występuje słowo "Betlejemczyk"
- w 1 Kronik 20:5 występuje słowo "Lachmi".

Po hebrajsku:
- Lachmi - ’et-lachmí
- Betlejemczyk - bet hallachmí

Został więc zgładzony Lachmi - brat Goliata.

Cz cze 24, 2010 17:04

Malwin91 napisał(a):
Chciałbym wierzyć ... ale mam wątpliwości jeśli pismo święte to po prostu czyjaś fikcja literacka ...
Są jakieś dowody na autentyczność pisma ?

Tak, spółkowanie Lota ze swoimi córkami, to może być dowód, ale na co? :D

Pt cze 25, 2010 1:00

Cytuj:
Sam sobie odpowiedziałeś. Dodałbym tylko, że stale się od Niego odwracamy, On daje nam codziennie nową szansę. I możemy/ nie musimy koniecznie żyć wiecznie.

Czyli mam rozumiec żę wszechmocny - może jeszcze raz wszechmocny czyli taki dla którego nic nie jest niemożlwe stworzył stwardnienie rozsiane, wodogłowie, porażenie mózgowe i tysiąc innych chorób po to abyśmy zostali zbawieni ?????

Cytuj:
Jaki dowod by cię zadowolił?

Dziesiątki tysięcy kości wyginiętych zwierzat, genetyka, precyzyjnie ułozone skamieniałośći zwierząt w skałach osadowych - i to wszystko nie wystarcza kreacjonistom - ja się zadowolę jedną dziesiatą z tego.

Cytuj:
A Ty zapewne,dzięki faktom i dowodom,wiesz po co istnieją kataklizmy,jak im zapobiec,jak poradzić sobie z chorobami i kalectwem...

Wiem dlaczego a nie po co. Ludzkośc wie też jak w dużej części zapobiegać lub unikać skutkom - to jest efekt wiedzy. Co ludzkość ma z wiary ????? czy zawsze wszystko musi mieć sens ????

Cytuj:
Ty uważasz każdego wierzącego człowieka za ślepego fanatyka,

Czy mógłbyś mnie oświecić skąd takie stwierdzenie.
Cytuj:
Ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Ja wierzę - nie jestem więc zobligowany do żadnych dowodów

Twoje prawo, moje takie abyś ty i episkopat nie tworzyli mi prawa. Jak wam się nie podoba In Vitro to go nie stosujcie ale wara wam od innych, skoro nawet istnienia swego prawodawcy nie jesteście w stanie udowodnić.

Cytuj:
Sam sobie odpowiedziałeś. Dodałbym tylko, że stale się od Niego odwracamy, On daje nam codziennie nową szansę.

Tak zwłaszcza Haitańczykom.

Cytuj:
W czasach Rzymskich nie znalazłbys ani półwiecza bez wojen

Kolega się douczy co to jest Pax Romana a potem będzie zabierał głos.

Cytuj:
Dziś na zachodzie ludzie są szczęśliwsi? a na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Na podstawie badań - podałem link.

Dawid

Według Biblii Dawid najpierw zjawia się na zaproszenie Saula u niego i koi jego ból. Pisze wyraźnie że Saul wyprawił sługę do Jessego. Dawid jest u Saula długo to jego ulubiony sługa, nawet pisze Biblia - pokochał go bardzo. Tu pisze że był wojownikiem - zabił nawet lwa.
Potem podczas wojny Dawid nagle się zjawia i wszyscy tak się zachowują jakby się nie znali. I nazywają go chłopcem - widac tak wyglądał, więc jakim cudem zabił lwa ????Saaul wyraźnie rozmawia z Dawidem daje mu zbroje, i potem gdy Dawid idzie walczyć pyta o ojca - pyta o ojca kogoś kogo znakomicie zna, ba kocha go i przebywa z nim na co dzień od dłuższego czasu. Ale co się dzieje potem - po walce Biblia nam mówi cytat:
Cytuj:
Kiedy Dawid wrócił po zabiciu Filistyna, wziął go Abner i przedstawił Saulowi.

Czyli mam rozumieć że Abner przedstawił Saulowi kogoś kogo znakomicie Saul znał i kochał ?????
Na gołe oko widać że istniało kilka opowieści o Dawidzie i autor po prostu próbował z tych kilku sklecić jedną spójną ale ponieważ nie chciał zrezygnować z wielu watków to co rusz wyłażą sprzeczności. Jesli ktos tego nie widzi to znaczy że wiara przesłania mu logiczne myslenie. Zresztą większość teologów już od pewnego czasu mówi iż te historie powstały na bazie legend i nie należy przypuszczać że te historie działy się tak jak opisuje Biblia - tam są podobno zawarte przesłania dla nas natomiast to czy Dawid w ogóle walczył z Goliatem to jest wielce wątpliwe i dobry teolog nie będzie bronił tej tezy - bo tego obronić się nie da. No chyba że zastosujemy metodę Lewandowskiego - ale wtedy nie należy zaprzeczać ani w latającego potwora spagetti ani w czajniczki wokół Jowisza. Jednak człowiek kierujący się elementarnymi zasadami logiki ani nie będzie wierzył w historie Biblijne ani potwora spagetti ani w czajniczki.

Pt cze 25, 2010 17:12
Zobacz profil WWW

Wątpiący,pytasz,czy wszystko musi mieć sens,a sam ciągle się go doszukujesz.
Pytasz,skąd stwierdzenie,że wg Ciebie każdy wierzący to fanatyk?Z Twoich postów.Jak dotąd wszystkie argumenty wierzących kwitujesz-ślepa wiara,albo ciągle coś podważasz dając do zrozumienia,że -delikatnie mówiąc-mądrzy nie jesteśmy.
Wyciągasz też trochę wnioski na wyrost.To,że istnieją choroby i że Bóg jest wszechmocny,nie znaczy,że to On je stworzył.To jest skutek tego ,że ludzie Boga odrzucili.
I jeszcze odnośnie Dawida,który widocznie nie daje Ci spokoju.Przy uważnym czytaniu Biblii można zauważyć,że nie zawsze wydarzenia są tam opisane chronologicznie,nie zawsze też podany jest czas jaki upłynął od jednego do drugiego wydarzenia.

So cze 26, 2010 8:24

Cytuj:

To spróbuje Ci wytłumaczyć. Skoro wszystko jest dziełem Wszechmocnego to cały świata ład musi mieć sens. Ale skoro to dzieło praw fizyki to sensu nie musi mieć. Brak sensu w nieszczęściach, katastrofach, to dowód na brak opatrzności.
Cytuj:
Jak dotąd wszystkie argumenty wierzących kwitujesz-ślepa wiara,albo ciągle coś podważasz

Nie prawda - swoje tezy staram poprzeć się cytatami, dowodami faktami. Może czasami mi nie wychodzi, i dowody są cieńkie ale zawsze są.

So cze 26, 2010 17:17
Zobacz profil WWW

Cytuj:
czy zawsze wszystko musi mieć sens ????
tak
Cytuj:
Twoje prawo, moje takie abyś ty i episkopat nie tworzyli mi prawa.
nie rozumiem. np w Polsce od tworzenia prawa jest parlament
Cytuj:
Jak wam się nie podoba In Vitro to go nie stosujcie ale wara wam od innych
Dlaczego chrześcijanie nie mogą walczyć w obronie podstawowych praw człowieka? Toż to nietolerancja i chrystofofia.
Cytuj:
Cytuj:
On daje nam codziennie nową szansę.

Tak zwłaszcza Haitańczykom.
Tak
Cytuj:
Kolega się douczy co to jest Pax Romana a potem będzie zabierał głos.
Znamy się? PXR to uspokojenie walk, w tym zatrzymanie ofensywy rzymskiej co wcale nie równa sie pokojowi w dzisiejszym rozumieniu słowa.
Cytuj:
Cytuj:

Na podstawie badań - podałem link.
Powtórzę:
Cytuj:

So cze 26, 2010 22:46

ysuk-san napisał(a):
Nade wszystko w zadnej wojnie nie zabito tylu osób ile zabija się w czasie Aborcji.
Życie jest życiem.
Dlaczego więc Kościół jest tak spolegliwy i łagodny w stosunku do zabójców i
nie domaga się sądzenia aborcjonistów jako seryjnych morderców a nawet
(jak to zręcznie zasugerowałeś) zbrodniarzy przeciwko ludzkości?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 27, 2010 8:25

Cytuj:
Nade wszystko w zadnej wojnie nie zabito tylu osób ile zabija się w czasie Aborcji.
Życie jest życiem

ysuk-san - zadałem watek na temat płodu - pt. Chrzest płód - sprzeczności. Ustosunkuj się.

N cze 27, 2010 10:24
Zobacz profil WWW

Wątpiący napisał(a):
Cytuj:

To spróbuje Ci wytłumaczyć. Skoro wszystko jest dziełem Wszechmocnego to cały świata ład musi mieć sens. Ale skoro to dzieło praw fizyki to sensu nie musi mieć. Brak sensu w nieszczęściach, katastrofach, to dowód na brak opatrzności.
Cytuj:
Jak dotąd wszystkie argumenty wierzących kwitujesz-ślepa wiara,albo ciągle coś podważasz

Nie prawda - swoje tezy staram poprzeć się cytatami, dowodami faktami. Może czasami mi nie wychodzi, i dowody są cieńkie ale zawsze są.

Załóżmy,że zbudowałam sobie dom-piękny,wymarzony.Utrzymuję w nim porządek i chcę,żeby zawsze było w nim czysto i przyjemnie.Niestety,zjawił się ktoś,kto strasznie narozrabiał,powybijał mi szyby w oknach,uszkodził elewację i dach,narobił strasznego bałaganu.Zgodnie z prawami fizyki w domu teraz hula wiatr i deszcz pada mi na głowę.Ale moje plany w związku z domem się nie zmieniły-w dalszym ciągu chcę by mój dom był piękny i czysty.W tej chwili nic nie poradzę na wiatr i deszcz,ale już zamówiłam nowe okna i dach,zbieram też materiały do remontu.To trochę potrwa,ale wiem,że wszystko będzie odnowione.
Dlatego myślę,że to co robi Stwórca ma sens.Jego zamierzenie co do ziemi się nie zmieniło.Być może tego nie widzimy,ale podjął On już działania w kierunku naprawy sytuacji.

Pn cze 28, 2010 9:45

Wątpiący napisał(a):
To spróbuje Ci wytłumaczyć. Skoro wszystko jest dziełem Wszechmocnego to cały świata ład musi mieć sens. Ale skoro to dzieło praw fizyki to sensu nie musi mieć.

A czyim dziełem są w tej koncepcji prawa fizyki? Jaki jest/był sens istnienia/pojawienia się praw fizyki?

Wątpiący napisał(a):
Brak sensu w nieszczęściach, katastrofach, to dowód na brak opatrzności.

A jaki jest sens w braku nieszczęść, katastrof?

Wątpiący napisał(a):

Mylę się, czy Ty czasami nie próbujesz karkołomnie znaleźć dowodów na nieistnienie czegoś/kogoś? Jeśli tak daleko tutaj do logiki.

Pn cze 28, 2010 10:52

Elbrus
Cytuj:
Dlaczego więc Kościół jest tak spolegliwy i łagodny w stosunku do zabójców i
nie domaga się sądzenia aborcjonistów jako seryjnych morderców a nawet
(jak to zręcznie zasugerowałeś) zbrodniarzy przeciwko ludzkości?
To ty tak odczytałeś to conapisałem. Ale jezeli juz, to dlatego, że w krajach gdzie jest dopuszczalna aborcja (taka czy inna) jest ona zgodna z prawe. I pociąganie do jakiegokolwiek sądu skończyłoby się fiaskiem jeszcze większym niż Komisja Majątkowa s/d mienia skradzionego Kościołowi w czasach PRL.
Niemniej stanowisko jest jednoznaczne, co potwierdza komunikat REP o tym ze nie powinno się niektórym osobom udzielać komunii św.

Watpiacy
Cytuj:
Cytuj:
Życie jest życiem

ysuk-san - zadałem watek na temat płodu - pt. Chrzest płód - sprzeczności. Ustosunkuj się.
Nie jestem politykiem, by oddzielać sferę publiczna od prywatnej. W takim razie jeżeli coś ma z czymś związek, pisze o tym, tym bardziej jeżeli dzieje się to na takim forum.
Oczywiście dzięki za info co do twojego wątku.
Nie zmienia to faktu że życie jest życiem a podczas aborcji zabito więcej istnień niz w obu wojnach światowych łącznie.

Śr cze 30, 2010 13:38
zbanowany na stałe

Malwin91 napisał(a):
Chciałbym wierzyć ... ale mam wątpliwości jeśli pismo święte to po prostu czyjaś fikcja literacka ...
Są jakieś dowody na autentyczność pisma ?

Co za różnica?
Tak czy inaczej pozostanie to w gestii wiary i wątpliwości.
Ale jeśli coś w tym jest, czemu odrzucać to z góry?
Może zamiast tego wziąć sprawy w swoje ręce i znaleźć klucze do prawidłowej interpretacji ksiąg biblijnych?
Ja spędziłem wiele lat na poszukiwaniach, faktycznie to nie znalazłem odpowiedzi, którycgh szukałem, nie znalazłem klucza, za to poznałem wiele niesamowitych historii, w których tkwi wiele mądrości. Ale co po niej, jeśli nadal jesteś w punkcie wyjścia?
Może zrób coś innego? Może weź swój krzyż na swoje plecy i przejdź ten sam proces co Chrystus?
Może własne doświadczenia przyniosą Tobie klucze do poprawnej interpretacji?
Chrystus często mówił: "Weźcie swój krzyż i chodźcie za mną!", księża na ambonie mówią co innego, że nie trzeba, bo Chrystus umarł za wszystkich. Och, komu wierzysz? Ach! Zapomniałem, Ty masz wątpliwości co do biblii. Bo jeśli nie jest autentyczna to znaczy, że: niewiadomo co mówił Chrystus, ale z tego co wiem, cała wiara kościoła funkcjonuje na tym co bibia opisuje.

Czy istnieje jakaś odpowiedź której uwierzysz? Przecież to nadal będzie wiara! Jest inna możliwość, po prostu zrób to! Weź krzyż na swoje plecy! Zrób to! Przejdź ten proces. Jeśli to nieprawda, będziesz miała wspaniałą zabawę, ale zapewniam Cię, zyskasz nie tylko wiedzę, nie tylko klucze do poprawnej interpretacji biblii i innych starozytnych pism! Przeżyj ponowne narodziny! Pozwól by Twoja dusza mogła się wcielić w twoje życie! Podczas pierwszych narodzin wciela się bardzo mała jej część, przejdź ten proces. Zyskasz wiedzę, prawdę, samopoznanie, zyskasz życie wieczne! Wejdź na mojego video bloga w którym opowiadam o sobie i własnych doświadczeniach, zrobiłem to, ale nie musisz mi wierzyćm, nawet nie wymagam tego od Ciebie. W końcu jak sam to zrobisz, wtedy wiara będzie nie potrzebna, będziesz miał wiedzę i tak jak mówiłem: wszystko! Szukaj mego linku!

Pt lip 16, 2010 21:30
Zobacz profil WWW

Suweren napisał(a):
Chrystus często mówił: "Weźcie swój krzyż i chodźcie za mną!", księża na ambonie mówią co innego, że nie trzeba, bo Chrystus umarł za wszystkich.

Zaraz zaraz - czy Chrystus czami nie miał na myśli pokornego i wytrwałego stawiania czoła trudnościom - zamiast obligatoryjnego samo krzyżowania się?

So lip 17, 2010 23:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona