Absurdalność wiary chrześcijańskiej
Autor |
Wiadomość |
Jamsen.
|
 Re: Absurdalność wiary chrześcijańskiej
ashkel86 napisał(a): Prawdzie ? Dobre sobie. Przecież Jezus przyjmując dobrowolnie niesprawiedliwy wyrok udowodnił ,że to kłamstwo, a nie prawda zwycięża. Ludzie ,którzy przyczynili się do ukrzyżowania ciągle żyli w nieświadomości. Wyjaśnia to ten fragment: Dzieje 2:29-38Cytuj: 29 „Mężowie, bracia, wolno do was ze swobodą mowy powiedzieć o głowie rodu, Dawidzie, że i zmarł, i został pogrzebany, a jego grobowiec jest u nas po dziś dzień. 30 A ponieważ był prorokiem i wiedział, że Bóg złożył mu przysięgę, iż posadzi na jego tronie kogoś z owocu jego lędźwi, 31 on, widząc naprzód, mówił o zmartwychwstaniu Chrystusa, że ani nie został opuszczony w Hadesie, ani jego ciało nie ujrzało skażenia. 32 Tego Jezusa wskrzesił Bóg, czego my wszyscy jesteśmy świadkami. 33 Skoro zatem został wywyższony na prawicę Bożą i od Ojca otrzymał obiecanego ducha świętego, wylał to, co wy widzicie i słyszycie. 34 Dawid przecież nie wstąpił do niebios, lecz sam mówi: ‚Jehowa rzekł do mego Pana: „Siądź po mojej prawicy, 35 aż położę twych nieprzyjaciół jako podnóżek dla twoich stóp”’. 36 Dlatego niech cały dom Izraela wie na pewno, że Bóg uczynił go zarówno Panem, jak i Chrystusem — tego Jezusa, którego wyście zawiesili na palu”. 37 A gdy to usłyszeli, poczuli się ugodzeni w serce i rzekli do Piotra oraz pozostałych apostołów: „Mężowie, bracia, cóż mamy czynić?” 38 Piotr powiedział do nich: „Okażcie skruchę i niech każdy z was da się ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa ku przebaczeniu waszych grzechów, a otrzymacie wspaniałomyślny dar ducha świętego. Tak więc działalność, którą kontynuowali uczniowie Jezusa po jego śmierci, uzmysławiała Żydom, że to oni jako zbiorowość są odpowiedzialni za śmierć Jezusa. Po wykazaniu im tego, byli gotowi dokonać zmian. Prawda zwyciężyła.
|
Pn lip 12, 2010 12:11 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
ashkel86 napisał(a): Bóg z założenia jest wszechmocny. Zatem jedną myślą byłby wstanie dokonać tego wykupu Bóg działa zgodnie ze swoim prawem. Nie jest ponad nim, chociaż mógłby być. Załatwienie tej sprawy w sposób, który proponujesz, kłóciłby się z miernikami sprawiedliwości, które sam ustanowił. Wszystkiemu przyglądali się aniołowie, także ci zbuntowani. Bóg nie chce nikogo ignorować. Adam i Ewa nie wydali na świat potomstwa, zanim zgrzeszyli, i dlatego nikt nie urodził się doskonały. Wszyscy potomkowie Adama przyszli na świat w grzechu, a grzech prowadzi do śmierci. Gdyby Jehowa zwyczajnie to zignorował, kłóciłoby się to z Jego prawymi zasadami. Bóg nie mógł tak postąpić, bo stałby się przez to współwinnym nieprawości. Nie odstąpił od wymagań absolutnej sprawiedliwości; tak więc żadne rozumne stworzenie nigdy nie będzie miało podstaw do doszukiwania się uchybienia w tej sprawieashkel86 napisał(a): Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna. Biblijny Bóg Jahwe , wcale nie jest wszechpotężny ,ani wszechwiedzący. Inaczej nie nakazał by w taki absurdalny sposób udowadniać komuś swojej niewinności. Dlaczego ,bowiem trzeba zabijać jałówkę tylko po to ,aby Bóg nie ukarał ludu Izraela za śmierć nieznajomego. Czyżby Bóg nie wiedział o tym jak umarł ten człowiek ?CDN Bóg mógłby załatwić za ludzi wszystkie sprawy. Jednak podał wskazówki, które pozwalają ludziom własnymi siłami mądrze rozwiązać problem i wyciągnąć z tego lekcję.
|
Pn lip 12, 2010 12:21 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jednak podał wskazówki, które pozwalają ludziom własnymi siłami mądrze rozwiązać problem i wyciągnąć z tego lekcję. To znaczy - jalowke zabic, a potem zreflektowac "Ale z nas glupcy, po co bylo ja zabijac!". Tak? Czy moze "Eee pewnie to podpucha, jalowki nie zabijemy" i zabic tego co glosil domniemane slowa Boga? Wiec jak?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lip 12, 2010 12:52 |
|
|
|
 |
ashkel86
|
Jamsen napisał(a): Bóg działa zgodnie ze swoim prawem. Nie jest ponad nim, chociaż mógłby być.
Załatwienie tej sprawy w sposób, który proponujesz, kłóciłby się z miernikami sprawiedliwości, które sam ustanowił.
Wszystkiemu przyglądali się aniołowie, także ci zbuntowani. Bóg nie chce nikogo ignorować. Adam i Ewa nie wydali na świat potomstwa, zanim zgrzeszyli, i dlatego nikt nie urodził się doskonały. Wszyscy potomkowie Adama przyszli na świat w grzechu, a grzech prowadzi do śmierci. Gdyby Jehowa zwyczajnie to zignorował, kłóciłoby się to z Jego prawymi zasadami. Bóg nie mógł tak postąpić, bo stałby się przez to współwinnym nieprawości. Nie odstąpił od wymagań absolutnej sprawiedliwości; tak więc żadne rozumne stworzenie nigdy nie będzie miało podstaw do doszukiwania się uchybienia w tej sprawie
Sprawiedliwość zakłada uznanie wszystkich okoliczności ,które doprowadziły do upadku człowieka w raju. Bóg nie wyjaśnił kim jest Szatan , Adamowi i Ewie , prawda ? Zatem waż mógł palnąć gadkę w stylu ,że jako Bóg w postaci węża, cofa restrykcje dot. "owocu". Należy też zauważyć , bez znajomości dobra i zła - człowiek nie wiedział co to kłamstwo. A to oznacza brak pełnej poczytalności czyli świadomości co się robi. Gwoździem do trumny jest jednak przekazanie rzekomego grzechu pierworodnego na przyszłe pokolenia. Sorry ,ale to nic innego jak zbiorowa odpowiedzialność. Napisałeś ,że " Wszyscy potomkowie Adama przyszli na świat w grzechu, a grzech prowadzi do śmierci". Tymczasem to nie prawda ! Istniała przecież Maryja. A to już istota iście nadprzyrodzona, wolna od grzechu pierworodnego. Ba, ona nawet nie umarła wg. KRK w normalnym trybie. Zatem coś słaba ta absolutna sprawiedliwość. Jamsen napisał(a): Bóg mógłby załatwić za ludzi wszystkie sprawy. Jednak podał wskazówki, które pozwalają ludziom własnymi siłami mądrze rozwiązać problem i wyciągnąć z tego lekcję. Jeśli dla ciebie , wskazówką jest zabicie jałówki nad rzeką to ... sam nie wiem jak to nazwać. W gruncie rzeczy taki czyn niczemu nie służy ,ani nie ma żadnej głębszej wartości. Głupota takiego nakazu jest wręcz porażająca. Mam uwierzyć ,że najmądrzejsza istota na świecie wymyśliła coś takiego ? Jamsen napisał(a): Tak więc działalność, którą kontynuowali uczniowie Jezusa po jego śmierci, uzmysławiała Żydom, że to oni jako zbiorowość są odpowiedzialni za śmierć Jezusa. Po wykazaniu im tego, byli gotowi dokonać zmian. Prawda zwyciężyła. Jerozolima to jedno miasto w kraju. Nie można obwiniać całego narodu za poczynania jego części. Dla mnie ST jest tu najbardziej winien. Trudno było oczekiwać od Żydów innej reakcji na Jezusa ,gdy ich pisma mówiły co mówiły. Jezus też nie pozostaje bez winy , sam jego arogancki styl wypowiedzi potrafił zniechęcić niejednego. Mazli napisał(a): Rzeczywiście: - "To mówi Pan: Izrael jest moim synem pierworodnym..." (Wj 4, 22) - "Wy jesteście dziećmi Pana, waszego Boga." (Pwt 14, 1) - "Ja mówię: Jesteście Bogami Oraz synami Najwyższego." (PS 82, 6) J5,17-19 "(17) Lecz Jezus im odpowiedział: Ojciec mój działa aż do tej chwili i Ja działam. (18) Dlatego więc usiłowali Żydzi tym bardziej Go zabić, bo nie tylko nie zachowywał szabatu, ale nadto Boga nazywał swoim Ojcem, czyniąc się równym Bogu. (19)" Jak widzisz tu nie chodziło o to ,że Jezus został stworzony przez Boga. Tylko podawał się za dosłownie potomka Boga czyli nadczłowieka.
|
Śr lip 28, 2010 20:29 |
|
 |
aspherus
|
Jamsen Ty naprawdę masz antysemickie poglądy . ashkel ma w tym miejscu racje .
|
Śr lip 28, 2010 20:42 |
|
|
|
 |
aspherus
|
ashkel86 co do Starego Testamentu to jesteś w wielkim błędzie .
|
Śr lip 28, 2010 21:04 |
|
 |
amadeus35
|
ashkel86 napisał(a): 1) Biblia jako święta księga ST to praktycznie nieustany opis krwiożerczości Jahwe oraz jego wybranego ludu. Niemal każdy "wybraniec" boży to dewiant, morderca lub w najlepszym wypadku poligamista. Zwyczajnie absurdalne są również fantastyczne opisy bitew ,gdzie lokalne plemiona pustynne wystawiają, armie rzędu setek tysięcy żołnierzy. Podobnież wytworem chorego umysłu są relacje stwierdzające ,że np. jeden człowiek zabił oślą szczęką 1000 ludzi !
"(15) Znalazłszy więc szczękę oślą jeszcze świeżą, wyciągnął po nią rękę, uchwycił i zabił nią tysiąc mężów. (16) Rzekł wówczas Samson: Szczęką oślą ich rozgromiłem. Szczęką oślą zabiłem ich tysiąc." ks. Sędziów
Rozpacz człowieka ogrania ,gdy czyta treści zawarte w tej książce. Mały przykład :
" (6) Gdy przybyli na klepisko Nakona, Uzza wyciągnął rękę w stronę Arki Bożej i podtrzymał ją, gdyż woły szarpnęły. (7) I zapłonął gniew Pana przeciwko Uzzie i poraził go tam Bóg za ten postępek, tak że umarł przy Arce Bożej."
2 Sam 6,6-7
Bóg zabija człowieka tylko za to ,że ten próbował uratować arkę przymierza przed upadkiem. Tego typu opisy zawarte w biblii uświadamiają jedno. Prawdziwy Bóg nie ma nic wspólnego z biblią oraz narodem wybranym. Prawdziwy Bóg nie zabiłby kogoś ,bo dotknął kawałka ozdobionego drewna. Podobnież nie kazałby zabijać zwierząt ,aby przebłagać siebie za grzechy.
Dlaczego tak uważam ? Czyżbym nagle stał się ekspertem ds. wszechmogącego. Otóż nie. Uważam jednak ,że Bóg nie może posługiwać się tak prymitywną retoryką jaka jest zawarta w biblii.
NT to próba wybielenia okrutnego obrazu Boga w ST. Jednak odbywa się to z mizernym skutkiem. Jezus bez przerwy grozi komu tylko może piekłem i mękami. Również jego nauki są niezwykle naiwne i chyba nikt nie żył wg. nich nigdy.
2) Ofiara na krzyżu
Wyobraźmy sobie proces ,gdzie jest sędzia , syn sędziego oraz oskarżeni. Sędzia jednoznacznie stwierdza winę oskarżonych na podstawie twardych dowodów. Wymierza sprawiedliwość ... skazując swojego syna na śmierć. Syn dobrowolnie przyjmuje karę śmierci, ba uważa ją za swoją życiową misję ! Po uśmierceniu syna , wszyscy oskarżeniu zostają uwolnieni. Mało syn sędziego , przed swoją śmiercią głosił ,że każdy oskarżony ma zapewnione lepsze życie. Wystarczy ,że w niego uwierzą.
Tak, wygląda logika ukrzyżowania Jezusa i jego rezultatów. W zasadzie braku tu jakiegokolwiek sensu. Bóg jako sprawiedliwy sędzia wybaczył ludzkości jej grzechy , bo jego syn (czyli na podst. trójcy św. on sam) umarł na krzyżu. To równie niedorzeczne jak zabijanie owiec, baranów, gołębi w ST za grzechy. Co ma do rzeczy zabicie czegoś ,a wybaczenie grzechu ? Czy jeśli zbluzgam sąsiada to ten wybaczy mi , jeśli zabiję swoją kurę ,aby go przebłagać ? Oczywiście ,że nie. Zatem dlaczego ktokolwiek wpadł na pomysł ,iż śmierć jakiegokolwiek człowieka czy zwierzęcia może zmazywać czyjeś winy lub gładzić grzechy ? ........................................................................................................ Jak ciebie to tak meczy to po co sie tym zajmujesz i glowke lamiesz  i jeszcze po nocach nie bedziesz mogl spac .... 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn sie 02, 2010 21:21 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Jak na razie nikt nie zbił ostatnich argumentów ashkela86 co do ST 
Pn sie 02, 2010 23:42 |
|
 |
dylatacja_czasu
|
Nie chcę mi się tego wszystkie czytać, ale ktoś coś tam pisał o arce. W jednej książce przeczytałem, że nie można było jej dotykać, ponieważ była napromieniowana (reaktor?) i ktoś tam ją wykradł i wszyscy umarli od choroby popromiennej.
|
Śr sie 04, 2010 12:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To chyba była książka na podstawie przygód Indiany Jonesa? 
|
Śr sie 04, 2010 12:46 |
|
 |
dylatacja_czasu
|
Nie, to była książka o kosmitach/podróżnikach w czasie (ale nie przygodowa, tylko w formie naukowej). Były tam opisane jakieś posążki w kształcie samolotów, linie z Nasca, interpretacja legend jako wykorzystanie nowoczesnych technologii i inne. To dość stara książka i czytałem jakieś 5-6 lat temu. Musiałbym jej poszukać, aby coś więcej powiedzieć 
|
Śr sie 04, 2010 15:30 |
|
|
|