Absurdalne Przymioty boga:
Autor |
Wiadomość |
Wątpiący
|
 Re: Absurdalne Przymioty boga:
Cytuj: Chrześciajaństwo tez musiało stale się dostosowywać do rozwijającej się wiedzy - najlepszym przykładem tego jest postrzeganie Biblii - przez wieki dosłowne - teraz coraz bardziej przenośne aż do nieśmiałych stwierdzeń iż nawet to co w Ewangeliach to jest obraz Ewangelistów i może czasami nie do końca zgodny z faktami. Wist mi zarzucił iż: Cytuj: A skąd wiesz że Biblia zawsze była rozumiana dosłownie? Skąd myśl że od zawsze chodziło tylko i wyłącznie o kilka historyjek kilku ludzi, które nie miały żadnego głębszegu sensu? Szczerze gdzie ja napisałem słowo zawsze lub podobne - ja napisałem - przez wieki dosłowne - bo takie było i przytoczyłem dość dużo dowodów na to. W oficjalnym nauczaniu KK nurt dosłowoności 6 dni stworzenia, potopu, wyjścia z Egiptu był absolutnie dominujący. Dosłowne było np. traktowanie Adama I Ewy - jeszcze w połowie XX wieku Pius XII w encyklice Humani generis pisze: Cytuj: Nie wolno bowiem wiernym przyjmować opinii (poligenezy), której zwolennicy twierdzą, że po Adamie istnieli na ziemi ludzie nie pochodzący od niego jako prarodzica, drogą naturalnego rozmnażania się, lub że Adam oznacza pewną liczbę prarodziców. Okaże się bowiem całkiem niemożliwe jakoby się dało pogodzić taką teorię z nauką źródeł prawdy Objawionej i dokumentów Kościoła nauczającego o grzechu pierworodnym, który pochodzi z grzechu rzeczywiście popełnionego przez jednego Adama i przeszczepiony rodzeniem na wszystkich, jest zarazem wrodzonym grzechem własnym każdego człowieka (DS 3897). Mamy tu doskonały dowód na moja tezę - ewolucję mysli katolickiej Pius XII już nie przeczy że ewolucja jest możliwa ale twardo broni Adama i Ewy jako dosłownych i rzeczywistych postaci historycznych i jedynych prekokursorów wszystkich bez wyjątku ludzi naświecie ( słusznie mniemał że bez tej tezy doktryna o grzechu pierworodnym rozsypie się jak domek z kart ). Teraz znaczna część teologów i duchownych ( w tym polski episkopat ) nawet nie zjąknie się o pierwszych rodzicach jako rzeczywistych postaciach mówiąc że to tylko mit który ma san czegoś tam nauczyć. Czy ta ewolucja poglądów KK wynika z rowozju wiedzy teologicznej  ?? Nie - ona wynika z rozwoju wiedzy naukowej. Dla co światlejszych umysłów katolickich jest jasne że dosłowność Biblii trzeba odłożyć na półkę bo jest nie do pogodznia z wiedzą. Nie ma mowy już o: 1) Historyjce o Adamie i Ewie 2) Kilkuset lat życia pierwszych pokoleń ludzi 3) Potopie który zgładził całą ziemię 4) Wyjściu Izrelitów z Egiptu i towarzyszącym im kataklizmom Ale nauka idzie dalej - polecam książkę Dawid I Salomon w której autorzy: Cytuj: W księgach Starego Testamentu czytamy, że Dawid i jego syn Salomon byli potężnymi królami, wspaniałymi wojownikami, słynnymi kochankami, wielkimi mędrcami i wybitnymi budowniczymi. Zwycięstwo Dawida nad Goliatem ? jedna z najsłynniejszych scen z Biblii, świątynia wzniesiona przez Salomona w Jerozolimie, jego mądre wyroki ? te opowieści stały się częścią zachodniej tradycji. Czy jednak biblijna relacja jest wiarygodna? A jeśli Biblia nie mówi prawdy? Wybitni znawcy archeologii biblijnej zagłębiają się w na wpół mityczną przeszłość, którą opisuje Biblia. Wykorzystując najnowsze odkrycia archeologiczne, idą tropem opowieści o biblijnych herosach. Pokazują, w jaki sposób w dramatycznym okresie wygnania Żydów, a potem w czasach rzymskich podbojów, przekształciła się ona w legendę o potężnych, mesjanistycznych władcach, ucieleśniających nadzieję na odrodzenie Izraela. Oddzielając historię od tej legendy i fakty od późniejszej propagandy, podważają biblijną relację. Dowodzą, że ta piękna wizja to mit i ujawniają zdumiewającą prawdę o tym, kim rzeczywiści byli biblijni królowie Do książek w stylu Browna w ogóle nie podchodzę bo to strata czasu ale autorem Dawida I Salomona jest .......... kierownik katedry archeologii na uniwesytecie w Tel Awiwie czyli fachowiec. Być może za lat kilka/kilkanaście KK uzna iż Biblijna opowieści o wyjściu z Egiptu, 40 latach na pustyni, mannie z nieba, podboju Kanaanu i pierwszych 200-300 lat państwa Izrael to mityczne opowieści nie mające prawie nic wspólnego rzeczywistością ale mające nas nauczyć coś. Pytanie wszakże nasuwa się samo - co jest w Biblii prawdziwą historią - jeśli w ogóle coś jest.
|
Cz lip 08, 2010 9:31 |
|
|
|
 |
mazli
|
Cytuj: Pytanie wszakże nasuwa się samo - co jest w Biblii prawdziwą historią - jeśli w ogóle coś jest. Cierpisz z powodu błędnego założenia - implikujesz jakoby Biblia miała zawierać "prawdziwe" historie. Tymczasem jest ona świadectwem rozwoju i dojrzewania wiary, etapów postrzegania Boga oraz bliźnich. Co jest ową "prawdziwą" historią? Wierzymy, że jest nią zbawcza śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Natomiast każda przypowieść, opowieść o stworzeniu, potopie, wierzy Babel itp. wyraża pewne teologiczne (nie historyczne czy naukowe) wnioski, które są wynikiem setek lat przeżywania wiary przez Izraelitów. Cytuj: ...podboju Kanaanu... Podbój Kanaanu jest bardzo dobrym przykładem natury ST. Mianowicie Księgi np. Jozuego zostały napisane po powrocie z wygnania babilońskiego. Księga ta była refleksją nad tożsamością Izraela zredagowaną za pomocą licznych wcześniejszych żydowskich przekazów. Istotnie podbój nie polegał na wycinaniu w pień tysięcy innych plemion - wiemy, iż osiedlenie przebiegało stopniowo o czym świadczyć mogą nieustanne odstępstwa Izraelitów. Jakiż więc jest cel takiego przerysowanego opisu? Dostrzeżenie i pojęcie teologicznych prawd np. my jesteśmy posłuszni Bogu - On jest z nami, my wyrażamy skruchę, On nas podnosi, my o Nim pamiętamy - On wprowadza nas do ziemi obiecanej. Łącząc te przeżycia ludzi wiary z pełnią NT dostrzegamy, iż dążyli oni do obietnicy Jezusa dotyczącej raju dla każdego, kto zaufał Ojcu.
|
Cz lip 08, 2010 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mazli napisał(a): Jakiż więc jest cel takiego przerysowanego opisu? Skoro nadrzędnym Autorem Pisma Św. jest Duch Św, to musiał On "autoryzować" takie przerysowane opisy, które przez setki lat były rozumiane dosłownie. I gdyby nie rozwój nauki, który skłonił do solidnych badań nad Biblią, pewnie dalej by tak było.
|
Cz lip 08, 2010 12:48 |
|
|
|
 |
Wątpiący
|
Bardzo wszystkich dyskutantów przepraszam ale wstawiłem mój ostatni pst nie w tym wątku co chciałem - miało być w absurdalność wiary chrzescijańskiej a jest w tym czyli absurdalne przymioty Boga. Posty podobne więc chyba nic strasznego.
|
Cz lip 08, 2010 15:03 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Cierpisz z powodu błędnego założenia - implikujesz jakoby Biblia miała zawierać "prawdziwe" historie. Do cierpienia to mi daleko, niemniej nie implikuje jakoby Biblia miała zawierać prawdziwe historie. To chrześcijanie wszelakiej maści przez stulecia tak implikowali - traktowali opowieści o Adamie i Ewie najzupełniej serio, zawzięcie szukali resztek Arki - doskonale pamiętam jak w latach 70-tych na religii ksiądz obrzydzał nam teorie ewolucji, opowiadał o jakiś wykopaliskach archeologów którzy mieli potwierdzić prawdziwość potopu - ksiądz był dośc wiekowy ( przedsoborowy i przekazywał nam wiedzę i mentalność kościoła przedsoborowego ). Włącz discivery - czasami lecą tam filmy w których " naukowcy " szukają potwierdzeń historii Biblijnych - zajrzyj do strony Lefebrystów albo Ultra Montes, a protestanci w USA zawzięcie broniący 6 tyś lat ziemi, a to kuriozalne muzeum http://creationmuseum.org/whats-here/photo-preview/, a " prof " Giertych - na ziemi setki milionów ludzi dalej wierzy w dosłowność Biblii. Wiem, wiem KK już nie ( no część kościoła ta bardziej oświecona ). Ale dlaczego KK przez stulecia wierzył i setki milionów ludzi nadal wierzy - bo Biblia jest tak napisana żeby w to wierzyć - nie ma tam ani jednej wskazówki która by mówiła że należy ją brać w przenośni - a tak w ogóle co brać w przenośni, jak odczytywać rzezie, zdrady, podłości, mordy, itp itd - tak wiem KK ma klucz bo go Duch święty - oświecił. Mam z tym problem - jak KK akceptował ba sam inspirował wysyłanie dziesiątek tysięcy kobiet na stos to robił to z inspiracji Biblii - czemu wtedy go nie oświecił. Jak KK był największym fełdałem w średniowieczu i żył z niemiłosiernego wyzysku innych ludzi wtedy go nie oświecił. Ja Pius XII kategorycznie sprzeciwiał się wolności religinej wtedy go nie oświecił, jak wysyłał barci zakonnych aby ogniem i mieczem nawracali pogan wtedy go nie oświecił - o czemu Bóg stworzył taką Biblię że nie wiadomo co brać dosłownie a co w przenośni, co jest wynikiem ludzkiej ułomności a co boskiego geniuszu  ??
|
Cz lip 08, 2010 15:24 |
|
|
|
 |
biedronka25
|
Problem w tym ze to nie Bog napisal ta Biblie...tylko ludzie...podono pod natchnieniem... hmm..ja czasami tez mam natchnienie:)..ale nie wiem czy to to samo co pisarze biblijni:)
|
Cz lip 08, 2010 15:45 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Ja Pius XII kategorycznie sprzeciwiał się wolności religinej Chodzi oczywiście o Piusa IX i jego Syllabus.
|
Cz lip 08, 2010 18:24 |
|
 |
Peter
|
biedronka25 napisał(a): proste...STWORCA tak stworzyl ten swiat ze wszystko w nim chodzi jak w "szwajcarskim zegarku" chemia, fizyka, biologia, matematyka....wszystkie te nauki potwierdzaja Doskonalosc Boga...
Jeden z bardziej oklepanych "argumentów", nabierają się na niego tylko ci mniej rozgarnięci. Otóż wymienione nauki w żaden sposób nie potwierdzają doskonałości Boga, a "dopasowanie" praw fizyki, składu atmosfery itp. do naszych potrzeb to zwykłe odwracanie prawidłowej kolejności. To nie Bóg stworzył wszechświat "pod nas", tylko nasze organizmy okazały się zdolne do wytrzymania takich, a nie innych warunków. Gdyby było inaczej-po prostu byśmy nie przeżyli albo np. urodzilibyśmy się z płucami zdolnymi do wchłaniania innego gazu niż tlen. To my byśmy się przytosowali do takich, a nie innych warunków, tłumaczenie tego jakimś "planem" to zwykłe nadużycie. To samo z doskonałością praw fizyki. Dlaczego niby są doskonałe? Dlatego, że nie znamy żadnych innych i jakakolwiek analiza porównawcza jest niemożliwa. Być może istnieje sobie wszechświat równoległy z prawami fizyki zupełnie innymi od naszych i mieszkańcy tamtego wszechświata też je uznają za doskonałe, mimo że zupełnie różne od naszych. Jeśli jednak tak obstajesz przy tezie o doskonałości i idealnej harmonii wszechświata (łącznie z naszą planetą), obejrzyj sobie to: http://www.youtube.com/watch?v=aYvdFQyF ... re=related i napisz czy to, co tu widzisz, pasuje do Twojej idyllicznej wizji. Uwaga dla innych (nie dla biedronki25, bo dla niej to naturalna część idealnego, boskiego planu): scena jest dość drastyczna nawet dla mało wrażliwych ludzi.
|
Pt lip 09, 2010 22:31 |
|
 |
R6
|
Pewnie przodek tego zwierza zjadł zakazane źdźbło i za to drapieżniki odgryzają mu genitalia zgodnie z bożym miłosierdziem i sprawiedliwością. Pocieszający widok! Chwalmy Pana!
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
N lip 11, 2010 8:31 |
|
 |
Jamsen.
|
biedronka25 napisał(a): czy Bog stworzyl chore dzieci czy nie? Może poniższe wersety dadzą odpowiedź. Jakuba 1:13,16,17Cytuj: Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: „Przez Boga jestem doświadczany”. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza.
16 Nie dajcie się wprowadzić w błąd, bracia moi umiłowani. 17 Każdy dobry dar i każdy doskonały podarunek pochodzi z góry, bo zstępuje od Ojca świateł niebiańskich, a u niego nie ma zmienności obracania się cienia. Ja na ich podstawie doszedłem do wniosku, że Bóg nie jest odpowiedzialny za rodzenie się chorych dzieci. P.S. Napisałem "rodzenie się", bo tak rozumiem sens twojego pytania. 0bcy_astronom napisał(a): Z tym zależeniem może opisze to takimi słowami. Nie byłem tego świadkiem, ale słyszałem o tym jak jedna osoba oskarżała Boga - jak Bóg może nas osądzać? Przecież ten to tylko w niebie siedzi i nic nie robi, łatwo mu nas osądzać bo nigdy nie zaznał bólu ani trudów ludzkiego życia, nie wie jak ciężko jest zapracować na siebie i na innych, nie wie jak to jest gdy coś boli i jak to jest umierać. Czy osoba która nigdy nie zaznała zła może oceniać osoby, które te zło otaczało przez całe życie? Bóg stworzył świat po to by patrzeć jak się męczymy a nigdy sam nic z tego co my nie zaznał. Po chwili jakaś inna osoba wierząca powiedziała "Bóg przybrał postać człowieka... prześledź życie Jezusa" Dokładnie rzecz ujmując, wygląda to tak... Bóg, który według Biblii ma na imię Jehowa, jest Stwórcą człowieka. Jako Stwórca zna naszą strukturę emocjonalną i w sposób doskonały potrafi wczuć się w nasze położenie. Jednak, by nie było takich wątpliwości, o jakich napisałeś, Bóg posłał na ziemie swojego Syna - Jezusa. O nim Biblia mówi tak: Hebrajczyków 2:17,18Cytuj: 17 Musiał zatem pod każdym względem stać się podobny do swych „braci”, by w sprawach związanych z Bogiem stać się miłosiernym i wiernym arcykapłanem, mogącym złożyć ofiarę przebłagalną za grzechy ludu. 18 Bo skoro sam cierpiał, będąc wystawiony na próbę, potrafi przyjść z pomocą tym, którzy są wystawiani na próbę. Hebrajczyków 4:15Cytuj: Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł się wczuć w nasze słabości, lecz wypróbowanego pod każdym względem tak jak my, ale bez grzechu. Oznacza to, że Jezus, który zna ludzkie słabości, będzie dobrym sędzią. I taka rolę przekazał mu jego Ojciec - Jehowa. Jana 5:22Cytuj: Ojciec bowiem w ogóle nikogo nie sądzi, lecz wszelkie sądzenie powierzył Synowi buscador napisał(a): Do wszystkiego trzeba dorosnąć, do tej jednomyślności także, widocznie ludzkość jeszcze do tego nie dorosła, przynajmniej na tym etapie rozwoju, szczególnie duchowego, dlatego nie dziw się że… każda pliszka swój ogonek chwali  Nie można osiągnąć prawdziwej jedności bez oglądania się na Boga. Jego zdanie i Jego oczekiwania powinny być priorytetem. Z tego tytułu ci, którzy służą Bogu w sposób taki, jaki On nakreślił, nigdy nie osiągną jedności z tymi, którzy to ignorują.
|
Pn lip 12, 2010 11:24 |
|
 |
nobodylikeyou2099
|
WIST napisał(a): A czymże jest Wszechświat wobec Boga? A czym jest Wszechświat wobec perskiego Boga jedynego Ahura mazdy, Atona? Zeusa wraz z całą swoją boską rodzinką? judeo chrzescijańskiego Jahwe-Chrystusa-Ducha Świetego? Otoż jednym konkretnym - Wszechswiat w odróznieniu od Boga - słowo klucz podsumowujące tego jegomościa, jest materialny i w 100% istniejący. "Co do reszty to w sumie nie widzę wspólnej platformy do porozumienia. Sam sobie przetłumaczyłeś coś i na tym się opierasz. Ja też coś sobie wymyślę i karzę innym udowadniać że tak nie jest. Bóg jest wszechmocny, tzn tyle że może wszystko. Ale czyni wedle swej wszechwiedzy i wszech mądrości. I tu jest problem, Bóg robi swoje, realizuje swój plan, a Ty jako mały człowiek, co słusznie zauważyłeś, chcesz Go pouczać co ma robić i jak." Hej na tym polega czasem polemika. Przekonac nikt mnie nie przekona, tak jak nikt nie przekona mnie że jedyna prawdziwą religia jest np. perski zaratusztrianizm, popolemizować, popatrzeć na reakcje/ odpowiedzi/ teorie i przemyślenia. Juz samo to moze byc celem samym w sobie. Pozdrawiam.
|
Wt lip 13, 2010 23:58 |
|
 |
nobodylikeyou2099
|
Jamsen. napisał(a): biedronka25 napisał(a): czy Bog stworzyl chore dzieci czy nie? Może poniższe wersety dadzą odpowiedź. Jakuba 1:13,16,17Cytuj: Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: „Przez Boga jestem doświadczany”. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza.
16 Nie dajcie się wprowadzić w błąd, bracia moi umiłowani. 17 Każdy dobry dar i każdy doskonały podarunek pochodzi z góry, bo zstępuje od Ojca świateł niebiańskich, a u niego nie ma zmienności obracania się cienia. Ja na ich podstawie doszedłem do wniosku, że Bóg nie jest odpowiedzialny za rodzenie się chorych dzieci. No to na nowo będziesz musiał zrewidować swojego Boga: "Jezus przechodząc obok ujrzał pewnego człowieka, niewidomego od urodzenia. Uczniowie Jego zadali Mu pytanie: Rabbi, kto zgrzeszył, że się urodził niewidomym - on czy jego rodzice? Jezus odpowiedział: Ani on nie zgrzeszył, ani rodzice jego, ale stało się tak, aby się na nim objawiły dzieła Boże." - Jana 9:1-3 (Biblia Warszawska) Widać ewidentnie że jeden drugiemu tutaj przeczy.
|
Śr lip 14, 2010 0:01 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ale to jest troszkę inna sytuacja.
W przypadku dzieci o jakich jest mowa chodzi chyba o to, że te dzieci rodzą się chore i będą chore do końca życia i pytanie brzmi "dlaczego/czy Bóg stworzył chore dzieci"
W fragmencie z Biblii rzeczywiście, Bóg "obdarzył" go ślepotą ale nie po to by był chory (jak mogłoby się wydawać w przypadku tamtych dzieci) ale po to by wyzdrowiał i był zdrowy.
Jak dla mnie osoba, którą Bóg stworzył chorą po to by uzdrowić nie do końca pasuje do pytania "czy Bog stworzyl chore dzieci" o których jak myślę nie ma wzmianki o tym że kiedykolwiek wyzdrowieją.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr lip 14, 2010 0:26 |
|
 |
biedronka25
|
Cytuj: Jeśli jednak tak obstajesz przy tezie o doskonałości i idealnej harmonii wszechświata (łącznie z naszą planetą), obejrzyj sobie to: http://www.youtube.com/watch?v=aYvdFQyF ... re=related i napisz czy to, co tu widzisz, pasuje do Twojej idyllicznej wizji. Uwaga dla innych (nie dla biedronki25, bo dla niej to naturalna część idealnego, boskiego planu): scena jest dość drastyczna nawet dla mało wrażliwych ludzi. co ci nie pasuje? zwierze tez chce jesc trawke ma skubac ? Cytuj: Gdyby było inaczej-po prostu byśmy nie przeżyli albo np. urodzilibyśmy się z płucami zdolnymi do wchłaniania innego gazu niż tlen. To my byśmy się przytosowali do takich, a nie innych warunków, tłumaczenie tego jakimś "planem" to zwykłe nadużycie.
widziales kiedys uklad sloneczny na kazdej planecie czegos brakuje(oprocz ziemi, aby czlowiek mogl zyc a widziales kiedts skale porownawcza slonca i jowisza? i nie mow mi ze wzielismy sie z kosmosu ty nie wierzysz w Boga ja wierze
|
Śr lip 14, 2010 6:24 |
|
 |
Damian907
|
biedronka25 napisał(a): widziales kiedys uklad sloneczny na kazdej planecie czegos brakuje(oprocz ziemi, aby czlowiek mogl zyc a widziales kiedts skale porownawcza slonca i jowisza? i nie mow mi ze wzielismy sie z kosmosu ty nie wierzysz w Boga ja wierze Nasz układ słoneczny jest tylko jednym z niepoliczalnej ich liczby, która występuje we wszechświecie. To że na Ziemi istnieje życie oznacza iż również na innych planetach mogło się ono rozwinąć, a kto wie, może być ono i inteligentne. Potrzebujemy dalszych eksploracji 
_________________ Polecam:
http://www.buddyzm.edu.pl
|
Śr lip 14, 2010 9:06 |
|
|
|