Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Wolna wola… 
Autor Wiadomość

Post Re:
liam napisał(a):
Nie wyklucza się, jeżeli zakładamy istnienie poza czasem. Gdybym umiał przewidzieć co napiszesz następnego, mógłbym przygotować dokładny cytat i odpowiedź. Moja znajomość Twojego przyszłego działania absolutnie nie wyklucza Twojej wolnej woli. Cały czas usiłuję Ci to wytłumaczyć.

Tyle, że ja nie błądze niewiadomo gdzie i nie zakładam istnienia poza czasem, z tego prostego powodu iż sami nie istniejemy poza czasem lecz w bardzo ścisłej korelacji z nim. Dlatego na daremno zakładać coś co nas samych nie dotyczy, bo odnosze się do spraw całkowicie przyziemnych, nie interesuje mnie gdybanie poza czasem.
Judasza tak samo czas dotyczył jak każdego innego człowieka egzystującego na Ziemi więc na tym należy opierać wszelką argumentację, nie zbaczać na byty istniejące poza czasem bo nie o tym tutaj mowa, podpieranie swoich tez taką argumentacją ma wątłą lub nawet zerową wartość merytoryczną odnośnie prowadzonej tutaj dyskusji - jest bezcelowa.

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Pn sie 23, 2010 12:34
zbanowana na stałe

Post Re: Wolna wola…
Tamten Świat nie jest związany, ani czasem ani przestrzenią z naszymi czterema wymiarami ziemskimi (długością , szerokością , wysokością w funkcji czasu).

Inny wymiar zarówno odległości jak i czasu zawiera się w Ogólnej Teorii Wzwględności Enstaeina.

Proponuję Ci poznać podstawy fizyki.

Ostatnio edytowano Pn sie 23, 2010 13:00 przez frater, łącznie edytowano 1 raz

Pn sie 23, 2010 12:54

Tyle, że ja nie błądze niewiadomo gdzie i nie zakładam istnienia poza czasem, z tego prostego powodu iż sami nie istniejemy poza czasem lecz w bardzo ścisłej korelacji z nim. Dlatego na daremno zakładać coś co nas samych nie dotyczy, bo odnosze się do spraw całkowicie przyziemnych, nie interesuje mnie gdybanie poza czasem.
Judasza tak samo czas dotyczył jak każdego innego człowieka egzystującego na Ziemi więc na tym należy opierać wszelką argumentację, nie zbaczać na byty istniejące poza czasem bo nie o tym tutaj mowa, podpieranie swoich tez taką argumentacją ma wątłą lub nawet zerową wartość merytoryczną odnośnie prowadzonej tutaj dyskusji - jest bezcelowa.

No fakt. Jesteś deistą. :D Ale co Cię w takim razie Judasz obchodzi? Albo proroctwa? Bo Biblia zakłada istnienie osobowego Boga. A Ty usiłujesz dyskutować o czymś, co z Twojego punktu widzenia w ogóle nie jest obiektywne?

Wobec tego problem nie istnieje, bo Biblia to bajka. Nie było Judasza, nie było zdrady. Albo przyjmujesz całość jakiegoś światopoglądu, albo nic. I kto tu mówił o wyrywaniu z kontekstu?

Pn sie 23, 2010 12:58

frater napisał(a):
Tamten Świat nie jest związany, ani czasem ani przestrzenią z naszymi czterema wymiarami ziemskimi (długością , szerokością , wysokością w funkcji czasu).

"Tamten Świat" powiadasz... troszkę nieprecyzyjnie się wysławiasz, może zacznij nazywać rzeczy po imieniu, bo zaprawdę nie wiem co miałeś na myśli używając sformułowania "tamten świat". Może dowiedziono istnienia "tamtych światów" a ja po prostu nie wiem o tym, proszę o rozwinięcie tematu.

frater napisał(a):
Inny wymiar zarówno odległości jak i czasu zawiera się w Ogólnej Teorii Wzwględności Enstaeina.

Proponuję Ci poznać podstawy fizyki.

Twierdzisz zatem, że Albert mówiąc o Teorii Względności miał na myśli niebo Pana Boga?
Ciekawe podstawy fizyki posiadłeś, tylko pozazdrościć ;p

liam napisał(a):
No fakt. Jesteś deistą. :D Ale co Cię w takim razie Judasz obchodzi? Albo proroctwa? Bo Biblia zakłada istnienie osobowego Boga. A Ty usiłujesz dyskutować o czymś, co z Twojego punktu widzenia w ogóle nie jest obiektywne?

Wobec tego problem nie istnieje, bo Biblia to bajka. Nie było Judasza, nie było zdrady. Albo przyjmujesz całość jakiegoś światopoglądu, albo nic. I kto tu mówił o wyrywaniu z kontekstu?

Troszeczkę jesteś w błędzie, gdyż nie uważam Biblii za całkowity mit. Interesujące jest to jak ludzie potrafią stworzyć sobie na jakiejś podstawie pewien kult, który z czasem przeistacza się w swojej strukturze w element nieodłączny kulturowo, staje się świadomością ludzi, a w krytycznych sytuacjach przekonania i twierdzenia tegoż światopoglądu są uważane jako bezwarunkowa prawda i rzeczywistość.
Ciekawe jest też to jak niewielka sekta z charyzmatycznym i niezwykle mądrym 'guru' może przerodzić się w jedną z największych religii światowych a to za sprawą późniejszych wyznawców, którzy zaczęli modyfikować dogmat aby zwiększyć jego popularność i dostępność.
Znikoma liczba katolickich wyznawców zdaje sobie sprawę iż początkowo chrześcijaństwo miało charakter gnozy, instytucjonalizacja chrześcijaństwa nastąpiła gdy po władzę zasięgnęli tzw. literaliści, wtedy zapoczątkowała się cała szopka z hierarchizacją wiernych, kultem maryjnym, świętych, spowiedzą u kapłana, itd. itp. Wcześniej tego wszystkiego nie było.

Aby dogłębniej zbadać to zagadnienie polecam książkę "Testament Mesjasza" autorstwa Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln oraz film dokumentalny Syn Boga
Źródła te odsłaniają nieco światła na to jak wyglądały początki jednej z największych religii świata oraz jak rozwój doprowadził do tego, że przybrało to obecną formę.
Polecam ludziom o otwartych horyzontach umysłowych, chcących poszerzyć swoją percepcję.

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Pn sie 23, 2010 13:44
Mój drogi, a co ma Kult maryjny czy spowiedź u kapłana do niniejszej dyskusji?

Może jestem w błędzie, bo nie znam dokładnie Twoich poglądów. Nie odpowiedziałeś jednak na zarzut, który Ci postawiłem: Nie da się rozmawiać o wolnej woli w ujęciu biblijnym bez założenia istnienia ponadczasowego Boga.

A Twoje aluzje o "błądzeniu niewiadomo gdzie" czy "ludziach o otwartych horyzontach" są nie tylko nieeleganckie, ale też nijak się mają do Twojego własnego błędu logicznego. ;)

Pn sie 23, 2010 13:52

Post Re:
liam napisał(a):
Mój drogi, a co ma Kult maryjny czy spowiedź u kapłana do niniejszej dyskusji?

Może jestem w błędzie, bo nie znam dokładnie Twoich poglądów. Nie odpowiedziałeś jednak na zarzut, który Ci postawiłem: Nie da się rozmawiać o wolnej woli w ujęciu biblijnym bez założenia istnienia ponadczasowego Boga.

A Twoje aluzje o "błądzeniu niewiadomo gdzie" czy "ludziach o otwartych horyzontach" są nie tylko nieeleganckie, ale też nijak się mają do Twojego własnego błędu logicznego. ;)

Nie dostrzegasz istoty problemu, nie rozmawiamy o wolnej woli ponadczasowego Boga (zakładając, że takowy istnieje, a tego nie neguje ani nie potwierdzam, uważam, że taka możliwość istnieje aczkolwiek dla dzisiejszego człowieka jest to zagadnienie nie do rozstrzygnięcia).
Od początku rozmowy o wolnej woli Judasza starasz się niepotrzebnie wprowadzać w ten problem ponadczasowego Boga, który z punktu widzenia tematu jest całkowicie nieistotny bo mówimy o człowieku. Stąd twierdzenie że wolna wola i przeznaczenie się wzajemnie wykluczają - odnosi się to człowieka, bo wiadomo, że wszechmocny Bóg ma nieskończone moce i możliwości (w zależności od wyobrażeń wierzącego) dlatego tą kwestię pomijam ponieważ tak naprawdę jest nierozstrzygalna z powodu swojej transcendentnej natury. Dopóki nie zrozumiesz tego rozróżnienia dopóty nasza rozmowa będzie bezowocna, bo mówimy o całkowicie różnych sytuacjach.

Pn sie 23, 2010 14:14
Masz rację, nie dostrzegam takiej istoty. Słowem nie wspomniałem nigdzie o wolnej woli Boga. Jeżeli mówimy o wolnej woli człowieka, to musimy mówić o tym w opozycji do czegoś. Jesteś zwolennkiem predestynacji jako czego? Samoistnego zjawiska? W takim razie jest to bezprzedmiotowe w odniesieniu wyłącznie do człowieka. Przypadek, zbieg okoliczności - proszę bardzo. Ale "przeznaczyć" jest czasownikiem, zatem zakłada wykonawcę czynności. Prościej: żeby mówić o predestynacji, trzeba przyjąć istnienie kogoś/czegoś co predestynuje.

Pn sie 23, 2010 14:23

Staram się dociec gdzie podziała się wolna wola Judasza zestawiając ją z przeznaczeniem. Bo wg. co niektórych pomimo tego, że Judasz miał przepowiedziane, że zdradzi aby dzięki temu mogło się dokonać proroctwo a Jezus rzekł że lepiej by było dla tego przez którego zostanie wydany aby nigdy się nie narodził, jednocześnie utrzymując że miał wolną wolę. W tym cały problem, nie musisz ubierać tego w niewiadomo co, już prościej nie potrafie tego ująć.
Zatem Judasz miał wolną wolę i robił co chciał czy jego los został zaplanowany i postępował zgodnie z przeznaczeniem aby wypełniły się pisma?

Pn sie 23, 2010 16:05

deist napisał(a):
Jezus rzekł że lepiej by było dla tego przez którego zostanie wydany aby nigdy się nie narodził,
jednocześnie utrzymując że miał wolną wolę.
Właśnie - dlaczego Jezus tak powiedział, skoro Judasz nie miał wyboru i musiał się narodzić?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sie 23, 2010 16:10
deist napisał(a):
Zatem Judasz miał wolną wolę i robił co chciał czy jego los został zaplanowany i postępował zgodnie z przeznaczeniem aby wypełniły się pisma?

Zaplanowany przez KOGO, skoro uznajesz tylko ludzki punkt widzenia? Przez innych ludzi?

Pn sie 23, 2010 16:13

liam napisał(a):
deist napisał(a):

Zaplanowany przez KOGO, skoro uznajesz tylko ludzki punkt widzenia? Przez innych ludzi?

Tak jest, w tym momencie następuje paradoks, bo skoro jego los został zaplanowany i proroczo zapowiedziany po czym umieszczony w świętych księgach to wychodzi na to że była to wola boska a owe proroctwo było częścią boskiego planu zbawienia człowieka.
Indukcyjnie można dojść do wniosku że owe przeznaczenie (w tym przypadku Judasza) było zaplanowane przez Boga.
Toteż pytam, czy teoria Boga katolickiego, który daje człowiekowi wolną wolę nie jest sprzeczna z tym że jednak Judaszowi narzucił przeznaczenie w swoim planie zbawienia albowiem bez niego nie doszło by do skutku, pozwolił aby ludzie go znienawidzili za tę zdradę i został na wieki potępiony bo w tej roli był potrzebny? Już nie chodzi tu o Judasza bo w jego skórze mógł być ktokolwiek z nas i bez względu na wszystko potępienie czekało by nas nie mając szans go uniknąć bo to przecież wola i plan boski...

Pn sie 23, 2010 16:31

Jezus zostałby ukrzyżowany,i bez zdrady judaszowej..jeśli znasz pismo,to na pewno natknąłeś się na wątki o szemraniu przeciw Jezusowi,oraz o próbie pochwycenia GO..tylko że Jezus się oddalił,nie nadszedł bowiem na niego jeszcze czas..tak czy siak--to Jezus miał do wykonania misje..niekoniecznie Judasz-Judasz wybrał ,jak wybrał..mógł inaczej

Pn sie 23, 2010 16:43
deist napisał(a):
Toteż pytam, czy teoria Boga katolickiego, który daje człowiekowi wolną wolę nie jest sprzeczna z tym że jednak Judaszowi narzucił przeznaczenie w swoim planie zbawienia albowiem bez niego nie doszło by do skutku, pozwolił aby ludzie go znienawidzili za tę zdradę i został na wieki potępiony bo w tej roli był potrzebny? Już nie chodzi tu o Judasza bo w jego skórze mógł być ktokolwiek z nas i bez względu na wszystko potępienie czekało by nas nie mając szans go uniknąć bo to przecież wola i plan boski...

I zatoczyłeś kółeczko. Na to pytanie już odpowiedziałem. Kilkakrotnie. Na co Ty:
deist napisał(a):

Myślę, że łatwiej byłoby dyskutować, gdybyś sam zdecydował, o co właściwie pytasz. O "teorię Boga katolickiego" czy "sprawy całkowicie przyziemne".

Ech, szkoda czasu.

Pn sie 23, 2010 17:00

Na nic nie odpowiedziałeś, wymigujesz się od odpowiedzi zasłaniając się "przewidywaniami Boga poza czasem" co dla mnie nie jest żadną odpowiedzią, poza tym niczego do tematu nie wniosłeś.

Pn sie 23, 2010 17:04
Niczym się nie zasłaniam, to właśnie jest ta odpowiedź: Bóg wie, co zrobisz w przyszłości i nie jest to równoznaczne z tym, że musisz to zrobić bo nie masz wyboru.

Problem w tym, że nie przyjmujesz tego do wiadomości. Ale to już Twój problem, nie mój. Z kimś kto nie zauważa odpowiedzi bo nie pasują mu do jego poglądu nie da się prowadzić dyskusji.

Więcej też z pewnością nie wniosę bo nawet na mój nieszkolony logicznie umysł pleciesz bzdury. :D

Pn sie 23, 2010 17:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona