Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Boża wszechmoc 

.
Tak 57%  57%  [ 12 ]
Nie 43%  43%  [ 9 ]
Liczba głosów : 21

Boża wszechmoc 
Autor Wiadomość

Post Re: Boża wszechmoc
Soul33 napisał(a):
Myślę, że rzeczywistość nie może posiadać cech lub zawierać elementów wzajemnie sprzecznych, ponieważ wtedy by się one nawzajem wykluczały. Dlatego rzeczywistość - jako całość - musi być wewnętrznie spójna.

Jak dla mnie Twój wpis jest zbyt abstakcyjny.Lepiej podawać przykłady.

Cytuj:
No tak, zawsze można podmienić rozmówcy definicję w trakcie dyskusji. Można też podmienić kierowcy w boksie bolid na żaglówkę. Problem tylko w tym, że to nieuczciwy chwyt erystyczny lub (w przypadku wyścigu) zwykłe oszustwo.

Nikt nie zamierza podmieniać definicji w trakcie dyskusji.
Wystarczy że uzgodnię ja z moim adwersarzem na samym początku oraz będę konsekwentnie trzymał sie jej do końca.

Cytuj:

Drugim problemem, w rozważaniach o Bogu, jest fakt, że zmieniając w podany sposób definicję wszechmocy (na "wiele może"), usuwa się podstawowy atrybut Boga. Zatem rozważania przestają tak naprawdę dotyczyć Boga, który jest absolutem, czyli bytem nieograniczonym.

Nikt tutaj nie usuwa samego atrybutu,a jedynie odmiennie go definiuje.Wszechmoc nadal obowiązuje.Bóg to nadal byt,który moze wszystko i najwięcej ze wszystkich innych bytów.Ponadto Bóg nie jest bytem nieograniczonym,ponieważ jak mówi Pismo : Bóg nie może kłamać .(Tyt 1:2)

Wt maja 20, 2014 19:28

Przepraszam bardzo, ale czy uznanie, że wszechmoc polega na tym, że Bóg może wszystko, co chce nie rozwiązuje tu wszystkich problemów?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 20, 2014 19:30
Cytuj:
Przepraszam bardzo, ale czy uznanie, że wszechmoc polega na tym, że Bóg może wszystko, co chce nie rozwiązuje tu wszystkich problemów?

Bardzo trafna uwaga. Może wszystko, ale robi to co jest jego wolą.

Wt maja 20, 2014 19:59

Hosi napisał(a):
Jak dla mnie Twój wpis jest zbyt abstakcyjny.Lepiej podawać przykłady.

Ok. Kwadratowe koło. Może być? Jest możliwe? Jest możliwe aby Bóg je utworzył? Nie.
Hosi napisał(a):
Nikt nie zamierza podmieniać definicji w trakcie dyskusji.
Wystarczy że uzgodnię ja z moim adwersarzem na samym początku oraz będę konsekwentnie trzymał sie jej do końca.

Pozwól, że ja jako katolik powiem co rozumiem pod tym terminem: Wszechmoc to siła Boga pozwalająca uczynić wszystko co tylko jest możliwe. Przez "możliwe" rozumiem tu to co nie jest wewnętrznie sprzeczne.
Hosi napisał(a):
Ponadto Bóg nie jest bytem nieograniczonym,ponieważ jak mówi Pismo : Bóg nie może kłamać .(Tyt 1:2)

Możność kłamania, to raczej słabość niż siła. Ponieważ zakłada niesprawiedliwość, chęć oszukania. We wcześniejszych postach własnie wyjaśniałem, iż takie pozorne "niemożności Boga" są właśnie jego siłą np: Bóg nie może się pomylić, bo jest wszechwiedzący. Bóg nie może przestać istnieć, bo jest nieśmiertelny i niezniszczalny.

Cytuj:

Nie wiemy co Bóg chce :-) Można jednak to przyjąć, gdyż Bóg raczej nie chce niczego wewnętrznie sprzecznego.

Wt maja 20, 2014 20:06

Eubulides napisał(a):
Możność kłamania, to raczej słabość niż siła. Ponieważ zakłada niesprawiedliwość, chęć oszukania. We wcześniejszych postach własnie wyjaśniałem, iż takie pozorne "niemożności Boga" są właśnie jego siłą np: Bóg nie może się pomylić, bo jest wszechwiedzący. Bóg nie może przestać istnieć, bo jest nieśmiertelny i niezniszczalny.

A czy prawdomówność = dobro ? Oj chyba nie zawsze. Czy lepiej aby Bóg był Prawdą czy Dobrem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt maja 20, 2014 23:07

Nie jest powiedziane, że prawdomówność zawsze jest dobra. Powiedziane jest natomiast, że Bóg nie kłamie. Czy rozróżniasz kłamstwo od powiedzenia nieprawdy? Kłamca, zawsze ma intencję złośliwą, a ten kto mówi tylko nieprawdę nie zawsze. Np, gdy opowiadamy dowcip, albo ukrywamy prawdę dla uniknięcia większego zła. Wtedy nie mamy do czynienia z podstępnymi i złośliwymi intencjami umyślnego i niesprawiedliwego wprowadzenia w błąd. A chyba o to chodziło autorowi biblijnemu.

Wt maja 20, 2014 23:30

Eubulides napisał(a):
Wtedy nie mamy do czynienia z podstępnymi i złośliwymi intencjami umyślnego i niesprawiedliwego wprowadzenia w błąd.

Przypomina to mi twierdzenia o celowym zakopywaniu przez Boga kości dinozaurów, aby Ci którzy uwierzą grzesznemu rozumowi zostali potępieni.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt maja 20, 2014 23:41

akruk powiada: "Nie po to Bóg dał nam rozum, żeby potem oczekiwać od nas, że go sobie wyłączymy."
To nie miałoby sensu. Jeśli już przyjmujemy, iż Bóg obdarzył człowieka rozumem, to Bóg nie może wymagać nierozumności, to byłoby niesprawiedliwe i mało sensowne.

Wt maja 20, 2014 23:52

Eubulides napisał(a):
Nie wiemy co Bóg chce :-) Można jednak to przyjąć, gdyż Bóg raczej nie chce niczego wewnętrznie sprzecznego.

Ano właśnie - trudno oczekiwać, by Bóg chciał tworzyć kamień, którego nie może podnieść i jednocześnie chciał go podnosić, bo to by było co najmniej głupie.

W takim wypadku jedynym "ograniczeniem" mocy Boga jest Jego wola, a stworzenie przez Niego kamienia, którego nie może podnieść, nijak nie narusza zasady Jego wszechmocy

Eubulides napisał(a):
Pozwól, że ja jako katolik powiem co rozumiem pod tym terminem: Wszechmoc to siła Boga pozwalająca uczynić wszystko co tylko jest możliwe. Przez "możliwe" rozumiem tu to co nie jest wewnętrznie sprzeczne.

Przy czym to Bóg (bo kto inny?) decyduje o tym, co jest możliwe, zatem...

Śr maja 21, 2014 5:56

JedenPost napisał(a):
W takim wypadku jedynym "ograniczeniem" mocy Boga jest Jego wola, a stworzenie przez Niego kamienia, którego nie może podnieść, nijak nie narusza zasady Jego wszechmocy

To samo można odnieść do innych cech Boga, jak np. wszechwiedzy, która, dajmy na to, nie oznacza, że Bóg wie WSZYSTKO (co niektórzy uważają za sprzeczne z wolną wolą człowieka), tylko że wie wszystko, co chce wiedzieć. Nie wyklucza to również znajomości przyszłości - np. Bóg zna wszystkie możliwe skutki każdej możliwej decyzji człowieka, ale nie wie (bo nie chce wiedzieć, gdyż z własnej woli dał człowiekowi wolną wolę), jaką człowiek ostatecznie decyzję podejmie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 7:31

Cytuj:
tylko że wie wszystko, co chce wiedzieć.

Trudno mi wyobrazić sobie Boga, który czegoś nie chce wiedzieć!
Taki Bóg ma zamiar stworzyć człowieka, mówi: "o nie, nie chcę wiedzieć czy będzie zbawiony, zaryzykujmy i go stwórzmy"
Przypomina to kogoś kto prowadzi samochód z zawiązanymi oczami

Śr maja 21, 2014 7:35

Johnny99 napisał(a):
To samo można odnieść do innych cech Boga, jak np. wszechwiedzy, która, dajmy na to, nie oznacza, że Bóg wie WSZYSTKO (co niektórzy uważają za sprzeczne z wolną wolą człowieka), tylko że wie wszystko, co chce wiedzieć.

Zgadzam się. W ogóle większość paradoksów związanych z boskimi wszech... można w ten sposób odparadoskować.

Andy72 napisał(a):
Trudno mi wyobrazić sobie Boga, który czegoś nie chce wiedzieć!

Akurat to, że Boga trudno sobie wyobrazić, jest założeniem przyjmowanym dość powszechnie :-D

Śr maja 21, 2014 7:42

Tylko to odparadoksowienie jest sztuczne - Bóg sam miałby ograniczać swoją Wszechwiedzę?

Śr maja 21, 2014 7:44

Andy72 napisał(a):
Taki Bóg ma zamiar stworzyć człowieka, mówi: "o nie, nie chcę wiedzieć czy będzie zbawiony, zaryzykujmy i go stwórzmy"

Bóg pozostawia to decyzji człowieka. To nie jest żadne "ryzyko".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 7:45

Czyli twierdzisz że Bóg nie tylko sam się ogranicza w ten sposób że np. gdy został Jezusem to niekoniecznie musiał wiedzieć jaka jest 1267 cyfra Pi, czyli w rzeczach mało ważnych, ale nawet w tak ważnych jak Zbawienie człowieka, zamyka oczy i go stwarza??!
Otóż nie. Bóg odwiecznie wie czy ktoś będzie zbawiony.

Śr maja 21, 2014 7:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona