Dlaczego Bog nie podal daty konca swiata?
Autor |
Wiadomość |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
 Re: Dlaczego Bog nie podal daty konca swiata?
Jamsen - w Twojej całej długiej wypowiedzi zainteresowało mnie jedno bardzo jaskrawe stwierdzenie. Pozwolę je sobie zacytować: Jamsen napisał(a): będzie musiał unicestwić tych, którzy w tym będą przeszkadzać. Podkreślam... unicestwić, a nie wiecznie męczyć. Możesz wyjaśnić jak to należy rozumieć? Co ma niby oznaczać to unicestwienie? Poza tym - czy w biblii jest użyte sformułowanie "unicestwić"?
|
So kwi 23, 2011 13:21 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Przysłów 14:11 Przekład Nowego Świata Dom niegodziwych będzie unicestwiony, lecz namiot prostolinijnych rozkwitnie.
Unicestwiony, to zgładzony.
|
Śr kwi 27, 2011 9:01 |
|
 |
Oriflamme
|
Jamsen napisał(a): Przysłów 14:11 Przekład Nowego Świata Dom niegodziwych będzie unicestwiony, lecz namiot prostolinijnych rozkwitnie.
Unicestwiony, to zgładzony. Niezbyt wierzę temu przekładowi. Jest tam ogromna nieścisłość ze wszystkimi innymi przekładami. I co ma niby to unicestwienie oznaczać? Zniknę po prostu?
|
Śr kwi 27, 2011 10:11 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Oriflamme napisał(a): Jamsen napisał(a): Niezbyt wierzę temu przekładowi. Jest tam ogromna nieścisłość ze wszystkimi innymi przekładami. W Biblii Tysiąclecia też jest użyte to słowo. Ezechiela 27:36 Biblia TysiącleciaKupcy z różnych narodów gwiżdżą nad tobą; stałeś się postrachem, i na zawsze zostałeś unicestwiony. Czy znikniesz? Być może tak, być może w inny sposób. Może być tak, jak w Psalmie 37:10I jeszcze tylko chwilka, a już nie będzie niegodziwca; i zwrócisz uwagę na jego miejsce, a już go nie będzie.Oczywiście, o ile okażesz się niegodziwcem.
|
Cz kwi 28, 2011 9:10 |
|
 |
Oriflamme
|
Jamsen napisał(a): Oriflamme napisał(a): Jamsen napisał(a): Niezbyt wierzę temu przekładowi. Jest tam ogromna nieścisłość ze wszystkimi innymi przekładami. W Biblii Tysiąclecia też jest użyte to słowo. Ezechiela 27:36 Biblia TysiącleciaKupcy z różnych narodów gwiżdżą nad tobą; stałeś się postrachem, i na zawsze zostałeś unicestwiony. Czy znikniesz? Być może tak, być może w inny sposób. Może być tak, jak w Psalmie 37:10I jeszcze tylko chwilka, a już nie będzie niegodziwca; i zwrócisz uwagę na jego miejsce, a już go nie będzie.Oczywiście, o ile okażesz się niegodziwcem. I jeśli to jest prawdą, to jest to idealne wyjście dla ludzi niewierzących - po prostu znikają i już.
|
Cz kwi 28, 2011 22:13 |
|
|
|
 |
ArturP
|
Koniec świata będzie szczęśliwym finałem ale wcześniej nastąpi gniew Boży. Paruzja czyli zwycięstwo dobra nad złem, nikt nie wie kiedy to nastąpi nawet słudzy Boży nie znają dnia ani nocy. Zwróćcie uwagę że paruzja daje pewność, że triumf Chrystusa nastąpi. Paruzja również wywołuje lęki i wątpliwości jest ona trudna nawet dla kapłanów a co mówić o zwykłych ludziach. Gdybyśmy znali datę. Wiedzieli że zostało nam 100-200lat zaczęli byśmy odliczać czas doszli byśmy do wniosku że możemy jeszcze pohulać. Czy syn człowieczy znajdzie wiarę na ziemi jak przyjdzie? Łk 18,8 Takie pytanie zadał Jezus swoim uczniom. Żaden z nich nie miał potężnej wiary od razu, ale modlili się bardzo mądrzę : Przymnóż nam wiary Łk 17,5. Kolejne pytanie czy wszyscy uczniowie od razu uwierzyli że Jezus jest mesjaszem? Na pewno nie, ale rozumieli ze musieli prosić o głęboką wiarę. Człowiek jak to człowiek najbardziej uwielbia dowody,liczby i często odrzuca to, co sprzeczne z rozumem i nienaukowe. Bóg jest ponad tym wszystkim co ludzkie. ArturP napisał(a): Ludzie którzy chcą wszystko zamknąć w pojęciach, nie są wstanie odczytać planu Bożego!!! Co daje ponadczasowość paruzji? Daje bardzo głęboki duchowy spokój temu, kto otrzymał tę pewność. Może zrodzi się teraz w kimś pytanie: jak ją otrzymać? Trzeba się o nią modlić tak jak uczniowie Jezusa modlili się o wiarę. Pewność jest ogromną siłą pocieszenia czy tego wielu z nas szuka?
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
N maja 01, 2011 17:55 |
|
 |
Arilin
|
Witam, jestem nowa, nie wiem czy piszę w dobrym temacie, z góry przepraszam za pomyłkę. ostatnio w necie pojawiają się informacje o 21 maja, że ma wtedy nastąpić początek Sądu Ostatecznego. Jest jakaś grupa ludzi związana z Family Radio, która ponoć wykupiła już bilboardy i tam umieszcza info o tym. Przeraża mnie to jak to czytam http://www.ebiblefellowship.com/pl/may21_pl.htmlhttp://www.wiadomosci24.pl/artykul/koni ... 92337.htmlNie wiem co o tym myśleć  Jaki cel ma ten czlowiek, który to głosi? czy może być w tym prawda? Jakie jest podejście do tego Kościoła Katolickiego?
|
Cz maja 05, 2011 21:45 |
|
 |
Elbrus
|
Arilin napisał(a): Przeraża mnie to jak to czytam Mnie też. Koniec świata 21 maja, a 28 miał być finał Ligi Mistrzów. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz maja 05, 2011 22:38 |
|
 |
Jamsen
|
Arilin napisał(a): Nie wiem co o tym myśleć  Jaki cel ma ten czlowiek, który to głosi? czy może być w tym prawda? Jakie jest podejście do tego Kościoła Katolickiego? Tego typu doniesienia odwracają uwagę od rzeczywistego zakończenia tego systemu rzeczy.
|
Pt maja 06, 2011 8:56 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Jamsen napisał(a): I przeniósł mnie w mocy ducha na pustkowie. I ujrzałem niewiastę siedzącą na bestii barwy szkarłatnej, pełnej bluźnierczych imion oraz mającej siedem głów i dziesięć rogów. 4 A niewiasta była przyobleczona w purpurę i szkarłat oraz ozdobiona złotem i drogocennym kamieniem, i perłami, a w swej ręce miała złoty kielich pełen obrzydliwości i nieczystości swej rozpusty. 5 A na jej czole było napisane imię, tajemnica: „Babilon Wielki, matka nierządnic i obrzydliwości ziemi”. 6 I widziałem, że niewiasta była pijana krwią świętych i krwią świadków Jezusa. A gdy ją ujrzałem, zdumiałem się wielkim zdumieniem.
Owa nierządnica, Babilon Wielki, uprawia nierząd z królami ziemi i jest ubrana w purpurę, szkarłat, perły, drogocenne kamienie i złoto. Z tego i dalszego opisu wynika, że chodzi o światowe imperium religii fałszywej. Zostanie ono usunięte.
Widac sam to interpretowales, co?  Szlyszales kiedys o formule Swietego Grala? Czy tez kielicha Babalon?
|
Wt cze 28, 2011 19:11 |
|
|
|