Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 09, 2025 21:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
 Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jeśli Bóg istnieje, to dlaczego rodzą się chore dzieci?
Alus napisał(a):
Cytuj:
Odwracasz uwagę od sedna i chyba sam masz kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu. Bóg w Biblii każe dzieci za winy ojców i to aż do czwartego pokolenia. Stosuje więc odpowiedzialność zbiorową, na tych którzy jeszcze się nie narodzili...

Sednem jest nienawiść - ona niszczy ojców, potomstwo i kolejne pokolenia.

Przyczyna nie ma znaczenia. Sednem jest fakt że Bóg w Biblii stosuje odpowiedzialność zbiorową na jeszcze nienarodzonych. Wiem że to niewygodne i dlatego próbujesz od tego odwracać uwagę...

Cytuj:
Cytuj:
Zapewne równie racjonalnie wytłumaczysz mi dlaczego mimo że to przykazanie mówi o nietworzeniu podobizn i obrazów, Kościoły i domy wiernych są ich pełne ;) Ale to już osobny temat, zasługujący a oddzielny topic...

Oczywiście :) ....przed Chrystusem wszelkie wizerunki Boga były tylko wyobrażeniami ludz - stąd złote cielce, obrazy słońca, posągi zwierząt, ludzi o kilku twarzach.
Jezus potwierdził kto widzi Mnie widzi także Ojca - wiec człowiek poznał postać Boga.

Znowu odwracasz uwagę od sedna, przykazanie wyraźnie mówi o zakazie tworzenia podobizn pod groźbą obrazy Boga. Przyczyna jest prozaiczna, dewocjonalia to po prostu świetny biznes, którego szkoda by było Kościołowi nie wykorzystać :) Poza tym trzeba było prostym ludziom wytłumaczyć komu mają oddawać cześć...

Pt cze 17, 2011 16:06
Alus napisał(a):
Wolą, zgodą, ale nie pragnieniem......gdyby pragnieniem Boga było zadawnie, przezywanie cierpienia, modlitwa Jezusa jesli to możliwe oddal ode mnie ten kielich stanowiłaby czystę abstrakcję.

Czym różni się wola od pragnienia w sytuacji, kiedy wszystko zależy tylko i wyłącznie od ciebie? Wtedy wola jest pragnieniem, a pragnienie wolą. Jeśli przyjmujemy, że świat został stworzony przez istotę wszechmogącą i wszechwiedzącą to świat i wszystko co się na nim dzieje musi być w całkowitej zgodzie z jej pragnieniem.

Pt cze 17, 2011 22:09
Cytuj:
Przyczyna nie ma znaczenia. Sednem jest fakt że Bóg w Biblii stosuje odpowiedzialność zbiorową na jeszcze nienarodzonych. Wiem że to niewygodne i dlatego próbujesz od tego odwracać uwagę...

Zasada logiki powiada co zasiejesz, to zbierzesz, a Ty usiłujesz pozbawić znaczenia przyczyny :o

Cytuj:
Znowu odwracasz uwagę od sedna, przykazanie wyraźnie mówi o zakazie tworzenia podobizn pod groźbą obrazy Boga. Przyczyna jest prozaiczna, dewocjonalia to po prostu świetny biznes, którego szkoda by było Kościołowi nie wykorzystać :) Poza tym trzeba było prostym ludziom wytłumaczyć komu mają oddawać cześć...

Zakaz tyczył tylko Niewidzialnego.
Pieniądze to ulubiony "argument" - tyle wart co przemijające, nietrwałe biznesy.
Gdyby biznesy stanowiły podwaliny Koscioła, nie prztrwałby, podobnie jak wiele innych rzeczy materialnych.
Cytuj:
Czym różni się wola od pragnienia w sytuacji, kiedy wszystko zależy tylko i wyłącznie od ciebie? Wtedy wola jest pragnieniem, a pragnienie wolą. Jeśli przyjmujemy, że świat został stworzony przez istotę wszechmogącą i wszechwiedzącą to świat i wszystko co się na nim dzieje musi być w całkowitej zgodzie z jej pragnieniem.

Wola z definicji jest wyborem, przyzwoleniem.
Pragnienie to potrzeba zaspokojenia braku, pożądania.
Wola nie jest jednoznaczna z pragnieniem.

Pt cze 17, 2011 22:46
Cytuj:
zasada logiki powiada co zasiejesz, to zbierzesz, a Ty usiłujesz pozbawić znaczenia przyczyny :o
A co zasiały chore dzieci, (które z resztą jeszcze sie nie urodziły),że w przyszłości będą zbierać "plony"?

Cytuj:
Gdyby biznesy stanowiły podwaliny Koscioła, nie prztrwałby, podobnie jak wiele innych rzeczy materialnych.
Gdyby nie "biznesy" Kościoła to duchowni tego Kościoła juz dawno by wymarli z głodu, bo z tego co sie orientuję to samożywni nie są- a może są?

Cytuj:
Wola nie jest jednoznaczna z pragnieniem.

Wola znaczy: "chcę tego" , pragnienie również znaczy "chcę tego".

Za Sjp wola to:chęć, zdolność podejmowania pewnych decyzji czy działań
Pragnienie: gorąca chęć, życzenie sobie czegoś

Gdzie Ty tu widzisz jakiś rozdźwięk?

So cze 18, 2011 11:31

A może pragnienie jest szczególnym rodzajem woli? Wola byłaby wtedy nazwą ogólniejszą

So cze 18, 2011 12:54

Ostatnio trafiła mi się grypa żołądkowa. Mając biegunkę i wymiotując zastanawiałem się co niby miałbym wywnioskować z tych jakże przyjemnych doświadczeń. Że Bóg mnie kocha? Bo, że zdrowie jest cenne to wiem i bez takich doznań. Więc po co?

So cze 18, 2011 13:04

Pan X I Pan Y. Jeżeli urodzi się dobry, uczynny, wrażliwy, niemal idealny Pan X większość ludzi powie, ze trafi on do nieba. Jednak jeżeli okaże się że Pan X mimo swej dobroci, wrażliwości nie wierzy w Boga zostanie skazany na wieczne cierpienie po śmierci. Absurd.
Rozbawiła mnie teoria jakoby Bóg umawiał się z czlowiekiem przed narodzinami, albo decydował czy ktoś ma być chory czy nie. Rodzą się ludzie chorzy, zdrowi, jedni się nie rodzą. Odpowiedzialność za to ponosi człowiek. złe geny, choroby przodków, mutacje. Lepiej gdy takimi sprawami zajmuje się nauka a nie wierni kościoła.

So cze 18, 2011 13:11
Cytuj:
A co zasiały chore dzieci, (które z resztą jeszcze sie nie urodziły),że w przyszłości będą zbierać "plony"?

A od kiedy to dziecko tworzy samo siebie?? :o ....spotkałeś kiedyś dziecko, które nie miało rodziców, dziadków, pradziadkóww...etc?

Cytuj:
Gdyby nie "biznesy" Kościoła to duchowni tego Kościoła juz dawno by wymarli z głodu, bo z tego co sie orientuję to samożywni nie są- a może są?

Gdyby podwalinę Koscioła stanowili jedynie kapłani, zniknąłby jak wiele innych religii.

Cytuj:
Wola znaczy: "chcę tego" , pragnienie również znaczy "chcę tego".

Za Sjp wola to:chęć, zdolność podejmowania pewnych decyzji czy działań
Pragnienie: gorąca chęć, życzenie sobie czegoś

Gdzie Ty tu widzisz jakiś rozdźwięk?

Tak
- wola "chcę tego", ale gdy nie stanie się jak chcę, potrafię się z tym pogodzić,
- pragnienie "chcę tego" i robię wszystko aby uzyskac, a gdy nie uzyskam nie przyjmuję stanu rzeczy.

So cze 18, 2011 13:20
R6 napisał(a):
Ostatnio trafiła mi się grypa żołądkowa. Mając biegunkę i wymiotując zastanawiałem się co niby miałbym wywnioskować z tych jakże przyjemnych doświadczeń. Że Bóg mnie kocha? Bo, że zdrowie jest cenne to wiem i bez takich doznań. Więc po co?

Po co?.....abyś pojął, że czy Bóg Cię kocha, czy jak Ty uznajesz jesteś Mu obojętny, choroby są naturalną przypadłością wszystkich istot żywych.

So cze 18, 2011 13:23
zbanowany na stałe

Kropeczka- napisał(a):
jeżeli okaże się że Pan X mimo swej dobroci, wrażliwości nie wierzy w Boga zostanie skazany na wieczne cierpienie po śmierci.

Mimo regularnej lektury, także w niniejszym wątku, dawno nie czytałem na tym forum aż tak wielkiej bzdury :o
Kropeczka- napisał(a):
Absurd.

No absurd. Więc po co to zdanie napisałaś? :o

So cze 18, 2011 13:26
Cytuj:
Odpowiedzialność za to ponosi człowiek. złe geny, choroby przodków, mutacje. Lepiej gdy takimi sprawami zajmuje się nauka a nie wierni kościoła.

:o To człowiek jest twórcą swoich złych genów, w ogóle genów?

Cytuj:
A od kiedy to dziecko tworzy samo siebie?? :o ...
Ano właśnie nigdy. Ty sama napisałaś: zasada logiki powiada co zasiejesz, to zbierzesz. Więc pytam co zasiały te dzieci skoro teraz zbierają?

Cytuj:
Gdyby podwalinę Koscioła stanowili jedynie kapłani, zniknąłby jak wiele innych religii.

No pewnie, że tak. W końcu ktoś musi utrzymywac tych kapłanów. No nie? :D

Cytuj:
- wola "chcę tego", ale gdy nie stanie się jak chcę, potrafię się z tym pogodzić,
- pragnienie "chcę tego" i robię wszystko aby uzyskac, a gdy nie uzyskam nie przyjmuję stanu rzeczy.
Mylisz fakt zaistnienia pragnienia, woli, czyli chęci zrobienia czegoś z konsekwencjami gdy tego nie uda sie nam zrealizować. W przypadku Boga, to nie ma to najmniejszego znaczenia - On jest wszechmogący( jak wierzą katolicy)więc dylematu czy mu sie uda czy nie -nie ma.( on zawsze dostaje to co chce)

Ostatnio edytowano So cze 18, 2011 13:40 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So cze 18, 2011 13:32
Cytuj:
Po co?.....abyś pojął, że czy Bóg Cię kocha, czy jak Ty uznajesz jesteś Mu obojętny, choroby są naturalną przypadłością wszystkich istot żywych.

Czy ludzie, którzy sa Bogu obojętni nie chorują?

Skoro objawem miłości Boga do ludzi jest zsyłanie na nich chorób, to zapytam tak z ciekawości, co jest objawem jego nienawiści ?

So cze 18, 2011 13:36
apriori napisał(a):
Skoro objawem miłości Boga do ludzi jest zsyłanie na nich chorób, to zapytam tak z ciekawości, co jest objawem jego nienawiści ?

Nic, On tylko kocha i to wszsytko z miłości :-).
A swoją droga to trochę załamujące, że w XXI wieku są jeszcze ciągle ludzie, którzy wierzą, że choroby zsyła na nas Bóg, żeby nas czegoś nauczyć...

So cze 18, 2011 14:03
R6 napisał(a):

Kiepski układ immunologiczny. Powinien zadziałać...

So cze 18, 2011 14:08
atheist napisał(a):
apriori napisał(a):

Nic, On tylko kocha i to wszsytko z miłości :-).
A swoją droga to trochę załamujące, że w XXI wieku są jeszcze ciągle ludzie, którzy wierzą, że choroby zsyła na nas Bóg, żeby nas czegoś nauczyć...

Nie wiem jak się to dzieje, ale akurat w kwestii chorób zgadzam się z Tobą, połowicznie oczywiście...
Ludzie opowiadają jednak, że choroba pozwoliła im się zatrzymać, zastanowić nad sensem życia, wyhamować tempo życia czy przewartościować je. Przypadek? Może...a może nie...nie wiem.

So cze 18, 2011 14:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona