Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 11:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Święci o kobietach 
Autor Wiadomość
Post Re: Święci o kobietach
Cytuj:
A jak nie rozumiesz, o co chodzi z kobietami to patrz punkt 1===>>> viewtopic.php?p=605562#p605562 :boje:
Zaczynam być fanem św. Tomasza z Akwinu :brawo:

A mogłbyś jeszcze ciut jaśniej , bo ten link to mi prawie niczego nie rozjaśnił...( Czy chodzi Ci o to że św. tomasz mógł mieć jednak rację w tych cytatach?)

So cze 18, 2011 18:10
zbanowany na stałe

mógł mieć ... :roll:

So cze 18, 2011 18:14
Zaryzykuję stwierdzenie , że jednak nie miał tej racji..., ale pozwolę sobie zachować "dla siebie", konkretne wyjasnienienie, dlaczego nie miał racji... ;-)

Ostatnio edytowano So cze 18, 2011 18:21 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So cze 18, 2011 18:17
zbanowany na stałe

A może miał rację - w niektórych tylko przypadkach ?? :o

So cze 18, 2011 18:21
Moderator

apriori napisał(a):
Cytuj:
Może umówmy się tak: znajdź inkryminowane słowa św. Tomasza w jego dziele i przekonaj się czemu służy ich użycie. Ok?

Zgaduję w ciemno,że te słowa celowo zostały wyrwane z kontekstu celem ukazania "zafałszowanego", obrazu kobiety w chrześcijaństwie.
Czy taka powinna być "właściwa" interpretacja tych słów? ;-)

To znaczy, że nie zamierzasz dochodzić prawdy? Przyjąłeś "apriori", pewne założenia i nic nie zmusi Cię do ich zweryfikowania?
apriori napisał(a):
Cytuj:
Ja na przyklad w Piśmie świętym mogę znaleźć słowa: "Boga nie ma". Jednak czytając dokładnie Pismo wiem, skąd te słowa i po co się tam wzięły.

Nie w Pismie św. tylko w jego n-tym przekładzie przekładów.

Mylisz się i tutaj. Kolejne "apriori"?
Nie w żadnym n-tym przekladzie z przekładu. W każdej Biblii, chocby w Tysiaclatce. Co oczywiście nic nie znaczy, ale oto rewelacja:
mogę stworzyć zbior głupawyach cytatów z Biblii rozpoczynajacy się od "Nie ma Boga". Podobnie jak inni tworzą głupie cytaty z wypowiedzi świętych o kobietach.
A inni "apriori" je przyjmują i produkują swoje żale na forach

Ostatnio edytowano So cze 18, 2011 18:24 przez medieval_man, łącznie edytowano 1 raz

So cze 18, 2011 18:21
Zobacz profil WWW
Moderator

apriori napisał(a):
Zaryzykuję stwierdzenie , że jednak nie miał tej racji..., ale pozwolę sobie zachować "dla siebie", konkretne wyjasnienienie, dlaczego nie miał racji... ;-)

Niewiele ryzykujesz, bo chyba nie swoją reputację?
Nie znasz pism Tomasza tylko wyrwane z kontekstu cytaty.
Twoja opinia więc czy miał rację czy nie miał, nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Dla nikogo. Jest powzięta "apriori", bezrefleksyjnie i bezrozumnie. sorry
:|

So cze 18, 2011 18:24
Zobacz profil WWW
Cytuj:
To znaczy, że nie zamierzasz dochodzić prawdy? Przyjąłeś "apriori", pewne założenia i nic nie zmusi Cię do ich zweryfikowania?
W żadnym wypadku. Po prostu "za cholerę" nie moge nigdzie znaleźć, "źródła właściwego" tych cytatów-co nie znaczy ,że ono nie istnieje. Więc póki co jedynym "apriorim " w tej kwestii jest to,że nie wiem.I chyba nikt nie wie..
Jak ktoś wie to proszę o konkretną informację.

Cytuj:
W każdej Biblii, chocby w Tysiaclatce

Czy "tysiąclatka" to na pewno właściwa biblia do interpretowania ( odkrywania "właściwego" sensu słów biblijnych?Bo mnie się zawsze wydawało, że bibliści to się raczej posługują w swoich interpretacjach bibliami w językach nieco bardziej oryginalnych?A ty jak sądzisz?

Cytuj:
mogę stworzyć zbior głupawyach cytatów z Biblii rozpoczynajacy się od "Nie ma Boga"
Ja też.

Cytuj:
A inni "apriori" je przyjmują i produkują swoje żale na forach
Na tym forum nie ma innego "apriori" niż ja.A ja żadnych żalów tu nie produkuję. Wręcz przeciwnie.

Cytuj:
A może miał rację - w niektórych tylko przypadkach ?? :o
Może, "jest szerokie i głębokie". :lol:

Cytuj:
Niewiele ryzykujesz, bo chyba nie swoją reputację?
O swoją reputacją na tym forum się nie obawiam-ona chyba i tak juz nie jest najlepsza :badgrin: ( więc nie mam nic do stracenia- no chyba, że "konto" :x )

Cytuj:
Nie znasz pism Tomasza tylko wyrwane z kontekstu cytaty.
Na razie nie wiemy, czy te cytaty są rzeczywiście wyrwane z kontekstu wypowiedzi św tomasza.

Cytuj:
Twoja opinia więc czy miał rację czy nie miał, nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Dla nikogo. Jest powzięta "apriori", bezrefleksyjnie i bezrozumnie. sorry
:|
A masz za co przepraszać, bo nadinterpretujesz moją wypowiedź.

So cze 18, 2011 18:35
Cytuj:
Po raz n-ty Ci powtarzam, że ja Ciebie nie pytam ile razy papież skorzystał z tego waloru , tylko czy to jest walor ludzki czy boski( ta nieomylnośc w kwestiach wiary i moralności)

Nie tłucz tak po oczach :)
Nie odpowiadam, bo sama nie potrafię odpowiedzieć....może saxon pomoże - proszę>

Cytuj:
Gdzie i kiedy?

W ciciu-babkę się bawimy :D ....w innym watku napisałeś "uprzedzę Alus" i zacytowałeś odpowiednie wersy.

Cytuj:
W zasadzie to jestem prawie abstynentem. Najwięcej alkoholu jednego dnia zdarzyło mi sie wypić w czasie studniówki ( było to wtedy ok 0,25 litra przez czas 10 godzin :D , oczywiście było tu juz po skończeniu 18lat-do tego czasu nie było ani łyka alkoholu w moich ustach). Moja tusza z pewnością nie świadczy tez o moim obżarstwie... Masturbuję się tez rzadko, czy zatem moja masturbacja to grzech, Jeśli tak to dlaczego?

http://www.kosciol.pl/article.php/20050425005405724

Cytuj:
Teraz wyjaśnij mi ponadto droga Alus na jakiej podstawie uznałaś mnie za pijaka , obżartucha, a najlepiej od razu udaj sie do spowiedzi-bo zgrzeszyłaś oszczerstwem.

Gdzie uznałam Cię za pijaka, obżartucha???? :o ...czyzbyś wpis czy Ty potrafisz poruszac się jedynie po bandzie?....albo zachlać, obeżreć się na smierc - albo zagłodzić...nic po srodku....pisany wedle mego uznania jako forma bezosobowa, przyjął jako przytyk do Ciebie?
Jeśli tak, to serdecznie przepraszam, nie było moim zamiarem odnoszenie się personalnie do sposobu życia - o którym nie mam zielonego pojęcia.
Pisałam oczywiscie o argumentacji - bo wybierasz skrajne opcje.

Cytuj:
Jeszcze raz, dokładnie przeczytaj moją wypowiedź:

Przeczytałam - przyznaję, niedokładnie doczytałam - to najwidoczniej brak dyskryminacji wygania panie feministki na pochody tęczowe :D

Cytuj:
A co z osobami nieuczulonymi na lateks?Jakie choroby powoduje u nich gumka?
Czy jesli ktoś jest uczulony na laktozę, to znaczy, że picie mleka przez wszystkich ludzi, bez wyjątku jest grzeszne?

Żadałeś konkretne pytanie - konkretnie odpowiedziałam.
Nie wchodzę w dalsze dywagacje.

Cytuj:
Jeszcze Alus, wskaż mi te katolickie uniwersytety wśród pierwszych 500 najlepszych na świecie:
http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp :lol:

A co to ma to tematu?
Ale abyś nie był tak uchachany - w samym USA funkcjonuje 225 katolickich szkół wyższych, w tym: Harvard University, Georgetawn UN, Yale Un, University of Notre Dame.

Cytuj:
No i jeszcze podaj te badania na temat tego ,że prezerwatywa nie chroni przed Aids.

http://www.embrion.pl/npr/hivprez.htm

A cytat Ci gratis podam :D ......Mówi głupi w sercu swoim: Nie ma Boga (Ps 14,1)

So cze 18, 2011 18:53
Cytuj:
Nie tłucz tak po oczach :)
Nie odpowiadam, bo sama nie potrafię odpowiedzieć....może saxon pomoże - proszę>

To trzeba był tak od razu ,że nie wiesz( zaoszczędziło by nam to trochę czasu)
Ps. Sama się wkopałaś-saxon ci nie pomoże bo on się w sprawach merytorycznych nie wypowiada (z tego co mi wiadomo).

Cytuj:
W ciciu-babkę się bawimy :D ....w innym watku napisałeś "uprzedzę Alus" i zacytowałeś odpowiednie wersy.
Ale tam chodziło o założenie Kościoła( papiestwa) a nie o dogmat nieomylności.

Cytuj:
http://www.kosciol.pl/article.php/20050425005405724
Grzechem ciężkim jest świadome i dobrowolne przekroczenie prawa Bożego w rzeczy ważnej.
No to wskaż mi gdzie prawo Boże zabrania masturbacji?Czyżby w tzw."tradycji"?

Cytuj:
Gdzie uznałam Cię za pijaka, obżartucha???? :o ...czyzbyś wpis czy Ty potrafisz poruszac się jedynie po bandzie?....albo zachlać, obeżreć się na smierc - albo zagłodzić...nic po srodku....pisany wedle mego uznania jako forma bezosobowa, przyjął jako przytyk do Ciebie?
Tak, bo to nie był żaden przytyk bezosobowy:czyzbyś wpis czy Ty potrafisz poruszac się jedynie po bandzie?....albo zachlać, obeżreć się na smierc - albo zagłodzić..

No chyba, że się nieprecyzyjnie wyraziłaś.

Cytuj:
Przeczytałam - przyznaję, niedokładnie doczytałam - to najwidoczniej brak dyskryminacji wygania panie feministki na pochody tęczowe :D
No to jeszcze raz...

Cytuj:
Żadałeś konkretne pytanie - konkretnie odpowiedziałam.
Nie wchodzę w dalsze dywagacje.
Rozumiem :lol:

Cytuj:
A co to ma to tematu?
Ale abyś nie był tak uchachany - w samym USA funkcjonuje 225 katolickich szkół wyższych, w tym: Harvard University, Georgetawn UN, Yale Un, University of Notre Dame.

To są katolickie uniwersytety pierwszej 500? A Harward jest "katolicki" w jakim sensie? :shock:

Cytuj:
http://www.embrion.pl/npr/hivprez.htm
No i gdzie z tych badań wynika, że nie chroni?
Czy kask nie chroni rowerzysty?Chroni, ale nie da mu nigdy 100% pewności, że nic mu się nie stanie w razie wypadku.Ale czy z tego wynika ,że bezpieczniej jest jeździć bez kasku?

So cze 18, 2011 19:15
Cytuj:
Ale tam chodziło o założenie Kościoła( papiestwa) a nie o dogmat nieomylności.

Cokolwiek zwiążesz na ziemi.... cokolwiek - zatem i dogmat.

Cytuj:

Masturbacja, onanizm - pochodna prawdopodobnie od Onana, syna Judy, który nasienie marnował je, wylewając na ziemię, za co został ukarany przez Boga śmiercią (Rdz 38,9)

Cytuj:
No chyba, że się nieprecyzyjnie wyraziłaś.

Za co przeprosiłam :)

Cytuj:
:shock: To są katolickie uniwersytety?

Ano katolickie :)

Cytuj:
No i gdzie z tych badań wynika, że nie chroni?
Czy kask nie chroni rowerzysty?Chroni, ale nie da mu nigdy 100% pewności, że nic mu się nie stanie w razie wypadku.Ale czy z tego wynika ,że bezpieczniej jest jeździć bez kasku?

Dlatego Kościoły (różnych religii) promują w profilaktyce AIDS metodę: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa.

So cze 18, 2011 19:53
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Kościoły (różnych religii) promują w profilaktyce AIDS metodę: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa.

Przegięłaś :|

So cze 18, 2011 20:00
Cytuj:
cokolwiek zwiążesz na ziemi.... cokolwiek - zatem i dogmat.

No to "związali" sobie dogmat o nieomylności. Tylko dalej nie wiem czy ta nieomylność to walor ludzki czy boski-strasznie mnie to intryguje.

Cytuj:
Masturbacja, onanizm - pochodna prawdopodobnie od Onana, syna Judy, który nasienie marnował je, wylewając na ziemię, za co został ukarany przez Boga śmiercią (Rdz 38,9)

Sutuacja Onana nie dotyczyła masturbacji, tylko unikania zapłodnienia żony brata( co było jego obowiązkiem wg ówczesnego prawa żydowskiego)«Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo» 9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia, aby nie dać potomstwa swemu bratu.
Co najwyżej można uznać ten fragment za potępienie niedopełnienia żydowskiego obowiązku-nic ponadto.Czekam więc na jakiś "właściwszy" fragment słowa Bożego.

Cytuj:
Ano katolickie :)
:shock: Harward katolicki? W jakim sensie Harward jest katolicki? http://pl.wikipedia.org/wiki/Harvard_University :Czyżby w takim:Nazwę otrzymał od nazwiska duchownego purytańskiego, wielebnego Johna Harvarda,
?
Purytanizm – ruch religijno-społeczny w XVI i XVII-wiecznej Anglii, mający na celu "oczyszczenie" Kościoła anglikańskiego z pozostałości po katolicyzmie w liturgii i teologii. :D
A co z Yale?

Cytuj:
Dlatego Kościoły (różnych religii) promują w profilaktyce AIDS metodę: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa.
Znowu odpowiadasz na pytanie -tylko nie na moje pytanie , które brzmiało:No i gdzie z tych badań wynika, że nie chroni?

So cze 18, 2011 20:16

apriori napisał(a):

http://zapytaj.wiara.pl/doc/525313.Problem-masturbacji

So cze 18, 2011 20:47
Moderator

co wy tak z tymi walorami?

Tak zwny dogmat o niemylności papieża nie mówi tak naprawdę nic o tym, że papież jako człowiek jet nieomylny, ale, ze jego wypowiedzi w okreslonym kontekscie i na okreslony temat mają charakter nieomylności. Nie on jest nieomylny, ale jego stwierdzenia.
A co do natury, to chodzi o to, że jest to szczeglny dar Bozy, tak zwany charyzmat.

Cytuj:
890 "Nieomylnością (...) z tytułu swego urzędu cieszy się Biskup Rzymu głowa Kolegium Biskupów, gdy jako najwyższy pasterz i nauczyciel wszystkich wiernych Chrystusowych, który braci swych umacnia w wierze, ogłasza definitywnym aktem naukę dotyczącą wiary i obyczajów... Nieomylność obiecana Kościołowi przysługuje także Kolegium Biskupów, gdy wraz z następcą Piotra sprawuje ono najwyższy Urząd Nauczycielski, przede wszystkim na soborze powszechnym. Gdy Kościół przez swój najwyższy Urząd Nauczycielski przedkłada coś "do wierzenia jako objawione przez Boga" i jako nauczanie Chrystusa, "do takich definicji należy przylgnąć posłuszeństwem wiary". Taka nieomylność rozciąga się na cały depozyt Objawienia Bożego.
890 Boska asystencja jest także udzielona następcom Apostołów, nauczającym w komunii z następcą Piotra, a w sposób szczególny Biskupowi Rzymu, pasterzowi całego Kościoła, gdy - nie formułując definicji nieomylnej i nie wypowiadając się w "sposób definitywny" - wykonuje swoje nauczanie zwyczajne, podaje pouczenia, które prowadzą do lepszego zrozumienia Objawienia w dziedzinie wiary i moralności. Nauczaniu zwyczajnemu wierni powinni okazać "religijną uległość ich ducha", która różni się od uległości wiary, a jednak jest jej przedłużeniem.

Czyli tak zwana "nieomylność" nie jest cechą człowieka, ale darem Boga dla konkretnej osoby w konkretnej sytuacji.
Jako katolicy wierzymy na przykład, że korzystając z sakramentu małżeństwa otrzymujemy szczególną łaskę do odzwierciedlania w małżenstwie miłości całej Trójcy świętej. Podobnie wierzymy, że Duch Swięty, który wybrał sobie danego człowieka na widzialną głowę Kościoła, udziela mu charyzmatu nieomylnych, oficjalnych wypowiedzi.
Nikt poza katolikami nie musi w to wierzyć.
http://sfd.kuria.lublin.pl/index.php?op ... &Itemid=55

So cze 18, 2011 20:56
Zobacz profil WWW
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):
Kościoły (różnych religii) promują w profilaktyce AIDS metodę: wstrzemięźliwość + wierność + prezerwatywa.

Przegięłaś :|

Wiedza się kłania :badgrin:
http://www.pomagamy.pl/numery/17/aids.htm

So cze 18, 2011 21:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona