Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Więzienie kościoła
Cytuj: ateizm swoją bezsensownością, absurdalnością, nielogicznością i szkodliwością dla myślenia bije wszystkie na głowę On wciąga i podnieca zmysły 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz sie 18, 2011 13:58 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: On wciąga i podnieca zmysły Czyli jednak hormony, tak?  Cóż, ja z okresu dojrzewania wyrosłem - ale nie mam czasu wam w tym pomagać 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sie 18, 2011 14:01 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): I co, dalej z tego powodu nie wierzysz?  Czy może jednak wyrosłeś?  Nie wyrosłem  tylko gazetki zamieniłem na prawdziwe panie  Prawie jak Harry Potter Cytuj: Dlaczego "co gorsze"? Z moich doświadczeń wynika, że o wiele lepiej jest słuchać metalu niż techno. Zależy co kto lubi, ale dla wielu przedstawicieli KK metal to czyste diabelstwo, techno i Harry Potter zresztą też. Cytuj: A gdybyś tak doczytał dalej..? Doczytałem Cytuj: Bo ja mam dokładnie odwrotnie. Im więcej czytam, rozmawiam, myślę, tym bardziej pokazuje mi się, że religie są mniej i bardziej sensowne, w każdej religii są mniej i bardziej sensowne rzeczy, ale ateizm swoją bezsensownością, absurdalnością, nielogicznością i szkodliwością dla myślenia bije wszystkie na głowę Tak, a najlepsze jest wieczne piekło i sadystyczne demony. Przecież Maryjka w Fatimie i św.Faustyna nie pozostawiły wątpliwości, ciężki los spotkał miliony, może nawet miliardy ludzi, no i nie ma dla nich już ratunku. Zaiste, coś wspaniałego i sensownego. Johnny, jeżeli jesteś tak mocno uduchowiony to może pomyśl o buddyzmie, tam też wszystko się ze sobą nie klei, ale z pewnością łatwiejsze to do strawienia niż Biblia i Katechizm.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz sie 18, 2011 14:08 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nie wyrosłem  Że tak powiem, nie jestem zaskoczony  Cytuj: Zależy co kto lubi, ale dla wielu przedstawicieli KK metal to czyste diabelstwo, techno i Harry Potter zresztą też. A dla wielu przedstawicieli AA (Anonimowych Ateistów) Kościół katolicki to wylęgarnia pedofilii Aha. Cytuj: Tak, a najlepsze jest wieczne piekło i sadystyczne demony. Przecież Maryjka w Fatimie i św.Faustyna nie pozostawiły wątpliwości, ciężki los spotkał miliony, może nawet miliardy ludzi, no i nie ma dla nich już ratunku. Zaiste, coś wspaniałego i sensownego. Tak się jakoś składa, że Maryjka, Faustynka i tym podobne najczęściej pozostawiają wątpliwości, niekiedy spore. Inaczej jest zupełnie z ateizmem, co jasno wyklarował prof. Religa: wierzący mają gorzej, bo nie wiedzą, a on wie. A ty, miewasz jeszcze jakieś wątpliwości, czy już za długo jesteś ateistą?  No i poza tym chętnie się dowiem, jakie wspaniałe i sensowne perspektywy przedstawia ateizm. Jak na razie dowiedziałem się w tym względzie jedynie tego, że z ateizmu nic kompletnie nie wynika i nic on nie daje. W rzeczy samej: pod względem wspaniałości i sensowności nawet wieczne piekło nie może się z tym równać: bo z wiecznego piekła coś przynajmniej wynika  Cytuj: Johnny, jeżeli jesteś tak mocno uduchowiony to może pomyśl o buddyzmie, tam też wszystko się ze sobą nie klei, ale z pewnością łatwiejsze to do strawienia niż Biblia i Katechizm. Jestem z pewnością bardzo słabo uduchowiony, ale nie na tyle, by zostać buddystą  No i, niestety, ku mej zgubie mam najwyraźniej zbyt słabą osobowość i zbyt niedojrzały jestem, by poszukiwać jedynie tego, co jest możliwie najłatwiejsze  Chodzenie na łatwiznę pozostawiam silnym i dojrzałym ateistom 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sie 18, 2011 14:24 |
|
 |
Żona_Włóczykija
|
Cytuj: Zależy co kto lubi, ale dla wielu przedstawicieli KK metal to czyste diabelstwo, techno i Harry Potter zresztą też. Drogi gargamelu, moim zdaniem popełniasz tutaj podstawowy błąd w argumentacji. Wiesz, jaki? "Jakaś część całości uważa, że metal to czyste diabelstwo, więc należy ukarać za to całość". Uogólniasz. Po pierwsze - niezależnie od tego, jak sam Papież by się nie starał, nie jest w stanie prześwietlić sposobu myślenia i poglądów wszystkich księży na świecie. A to oznacza, że choć posiadamy wielu wspaniałych duchownych z powołania, posiadamy również część takich, którzy albo się z tym powołaniem rozminęli, albo zabłądzili, albo po prostu błędnie coś zrozumieli czy zinterpretowali - ksiądz też człowiek i bywa, że się w swoich opiniach myli. Po drugie - muzyka metalowa może nieść ze sobą zły przekaz i sprawiać duchową szkodę. Może, ale nie musi. Posiadamy przecież wiele zespołów grających chrześcijańską muzykę metalową i jej jak najbardziej można słuchać. Przy innych zespołach należy być ostrożnym i sprawdzać dobrze, jakie przesłanie niosą treści utworów. Ja osobiście nie wyobrażam sobie bycia katolikiem i słuchania zespołów, które jawnie moją religię obrażają - niezależnie od tego, jak bardzo byłyby popularne i jak dobrej muzyki by nie grały. Po trzecie - na temat szkodliwości "Harry'ego Pottera" napisano już niejedno. To nie jest dobra powieść dla dzieci - wbrew całej medialnej otoczce, jaką wokół niej stworzono.
_________________ Avatar: meago
|
Cz sie 18, 2011 14:27 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Czyli jednak hormony, tak? Cóż, ja z okresu dojrzewania wyrosłem - ale nie mam czasu wam w tym pomagać Ot prawdziwi katolicy  ,spojrzyj szerzej,chodzi o romantyzm,ale nie zabobon 
|
Cz sie 18, 2011 14:30 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Dziękuję za wypowiedz Żono_Włóczykija. Otóż wiem, że są i wspaniali księża, żyjący Ewangelią a nie polityką. Cytuj: Jak na razie dowiedziałem się w tym względzie jedynie tego, że z ateizmu nic kompletnie nie wynika i nic on nie daje. W rzeczy samej: pod względem wspaniałości i sensowności nawet wieczne piekło nie może się z tym równać: bo z wiecznego piekła coś przynajmniej wynika A czy musi coś wynikać? No musi i już! Cytuj: Jestem z pewnością bardzo słabo uduchowiony, ale nie na tyle, by zostać buddystą No i, niestety, ku mej zgubie mam najwyraźniej zbyt słabą osobowość i zbyt niedojrzały jestem, by poszukiwać jedynie tego, co jest możliwie najłatwiejsze Chodzenie na łatwiznę pozostawiam silnym i dojrzałym ateistom Nie lepiej to spokojnie żyć  Ja jak mam do sklepu 100m to staram się dotrzeć jak najkrótszą drogą, a nie przez sąsiednią gminę.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz sie 18, 2011 14:46 |
|
 |
Żona_Włóczykija
|
Cytuj: Otóż wiem, że są i wspaniali księża, żyjący Ewangelią a nie polityką. To jeszcze zależy od tego, co uważasz za "życie polityką". Osobiście nie wyobrażam sobie osoby pełniącaj tak ważną społeczną funkcję, która by się polityką nie miała interesować.
|
Cz sie 18, 2011 14:52 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Może się interesować, ale nie uważasz chyba, że np. Rydzyk to wzór kapłana. Albo ten oszołom na N co to flagę Polski chce zmieniać.
|
Cz sie 18, 2011 14:58 |
|
 |
Żona_Włóczykija
|
gargamel, nie mnie osądzać, gdyż Bogiem nie jestem. Nie wiem, co rzeczywiście znajduje się w sercach tych dwóch duchownych. Mówimy tutaj jednak tylko o dwóch przypadkach, a to kropla w morzu wszystkich duchownych, jakich posiadamy.
|
Cz sie 18, 2011 15:03 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: A czy musi coś wynikać? No musi i już! Ależ oczywiście, że nie! Można sobie żyć w oparach absurdu i bezsensu, i jeszcze być z tego zadowolonym - póki jest żarcie, picie, panienki, i jacyś wierzący do wyśmiania. Musicie zrozumieć tylko jedną, malutką rzecz: niektórym ludziom to nie wystarcza, są ambitni, chcą czegoś więcej, chcą np. myśleć. I nie oczekują oni od was niczego - zresztą trudno od takich jak wy wymagać czegokolwiek więcej - poza tym, byście poznali swoje miejsce, przestali wyśmiewać mądrzejszych i ambitniejszych od was, i zajęli się tym, co potraficie najlepiej  Cytuj: Nie lepiej to spokojnie żyć  Ja jak mam do sklepu 100m to staram się dotrzeć jak najkrótszą drogą, a nie przez sąsiednią gminę. Najlepiej jest, po pierwsze, wierzyć w istnienie sklepu  A potem starać się do niego dotrzeć najlepszą drogą, bo te "najkrótsze" często okazują się być ślepe 
|
Cz sie 18, 2011 15:09 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: chcą czegoś więcej, chcą np. myśleć. Nie ma co się użalać,tylko myśleć ,ale bez zbędnej ideologii 
|
Cz sie 18, 2011 15:20 |
|
 |
Johnny99
|
Ale to nie my się użalamy - to ateiści się użalają, jak sobie robimy np. procesyjkę ulicami miasta  My się użalamy na użalania się ateistów, które odbieramy jako straszliwe ataki na Kościół 
|
Cz sie 18, 2011 15:28 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Ależ oczywiście, że nie! Można sobie żyć w oparach absurdu i bezsensu, i jeszcze być z tego zadowolonym - póki jest żarcie, picie, panienki, i jacyś wierzący do wyśmiania. Musicie zrozumieć tylko jedną, malutką rzecz: niektórym ludziom to nie wystarcza, są ambitni, chcą czegoś więcej, chcą np. myśleć. I nie oczekują oni od was niczego - zresztą trudno od takich jak wy wymagać czegokolwiek więcej - poza tym, byście poznali swoje miejsce, przestali wyśmiewać mądrzejszych i ambitniejszych od was, i zajęli się tym, co potraficie najlepiej  Po co się zaraz tak oburzać? Jak do wyśmiewania pierwszy nie jestem, a i do mądrego też mi daleko. Poza tym to nie po chrześcijańsku Johnny, tak z góry traktować ateistów.
|
Cz sie 18, 2011 15:41 |
|
|
|