JUZ WIEM JAK JEST W NIEBIE !
JUZ WIEM JAK JEST W NIEBIE !
Autor |
Wiadomość |
krunch
|
Masz rację, tylko Pismo Święte 
|
Śr mar 23, 2005 23:00 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Pismo Święte to jedynie wyjaśnienie CO ROBIĆ
A MOC do tego BY ROBIĆ jest nam dana w SAKRAMENTACH
Bez łaski uświęcającej nie jesteśmy w stanie wypełnić nawet 1% tego co Jezus nakazał w Ewangelii
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr mar 23, 2005 23:03 |
|
 |
krunch
|
Agniulko mówiąc Pismo Święte nie mam na myśli jego czytanie, tylko wypełnianie tego co jest w nim zapisane, więc również sakramentów 
|
Cz mar 24, 2005 11:27 |
|
|
|
 |
rahelix
|
agniulka:
A MOC do tego BY ROBIĆ jest nam dana w SAKRAMENTACH
Bez łaski uświęcającej nie jesteśmy w stanie wypełnić nawet 1% tego co Jezus nakazał w Ewangeli
odp:
Dz.Ap. 1:8
8. Ale weźmiecie moc Ducha Świętego, kiedy zstąpi na was, i będziecie mi świadkami w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi.
(BW)
Dz.Ap. 20:32
32. A teraz poruczam was Panu i słowu łaski jego, które ma moc zbudować i dać wam dziedzictwo między wszystkimi uświęconymi. (BW)
Rzym. 1:16
16. Albowiem nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy, najpierw Żyda, potem Greka,
(BW)
Rzym. 8:26
26. Podobnie i Duch wspiera nas w niemocy naszej; nie wiemy bowiem, o co się modlić, jak należy, ale sam Duch wstawia się za nami w niewysłowionych westchnieniach.
(BW)
Rzym. 15:13
13. A Bóg nadziei niechaj was napełni wszelką radością i pokojem w wierze, abyście obfitowali w nadzieję przez moc Ducha Świętego.
(BW)
Rzym. 15:19
19. Przez moc znaków i cudów oraz przez moc Ducha Świętego, tak iż, począwszy od Jerozolimy i okolicznych krajów aż po Ilirię, rozkrzewiłem ewangelię Chrystusową.
(BW)
1 Kor. 1:24
24. Natomiast dla powołanych - i Żydów, i Greków, zwiastujemy Chrystusa, który jest mocą Bożą i mądrością Bożą.
(BW)
Efez. 6:10
10. W końcu, bracia moi, umacniajcie się w Panu i w potężnej mocy jego. (BW)
Kol. 1:11
11. Utwierdzeni wszelką mocą według potęgi chwały jego ku wszelkiej cierpliwości i wytrwałości, z radością
(BW)
1 Piotr. 1:5
5. Którzy mocą Bożą strzeżeni jesteście przez wiarę w zbawienie, przygotowane do objawienia się w czasie ostatecznym.(BW)
z powyzszych miejsc pisma wynika ze moc nasza jest od boga ojca jezusa chrystusa i duch swietego rowniez ewangelia jest nasza moca takich miejsc jest w slowie bozym doslownie setki
1 Kor. 2:5
5. Aby wiara wasza nie opierała się na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej.(BW)
|
Cz mar 24, 2005 13:20 |
|
 |
Agniulka
|
Żaden z tych fragmentów nie mówi w jaki sposób ani też nie mówi, że nie w sakramentach. Natomiast Jezus mówił wyraźnie, że Jego życie (czyli Jego Moc) mamy w sobie dzięki karmieniu się Jego Ciałem
|
Cz mar 24, 2005 15:25 |
|
|
|
 |
rahelix
|
znajac twoj tok myslenia z innych tematow dokladnie takiej odpowiedzi sie spodziewalem
|
Cz mar 24, 2005 20:43 |
|
 |
Agniulka
|
Trudno się spodziewać innej skoro po raz n-ty przytaczasz fragmenty luźno związane z tematem a nawet w 5% nie potwierdzające twojej tezy 
|
Cz mar 24, 2005 20:46 |
|
 |
pedziwiatr
|
rahelix napisał(a): znajac twoj tok myslenia z innych tematow dokladnie takiej odpowiedzi sie spodziewalem
to dobry znak, ze zaczynasz rozumowac poprawnie. Tak dla utwierdzenia tego, ze idziesz w slusznym kierunku, podam jeszcze jeden fragment z ewangelii sw. Jana (sorry, jesli powtarzam cytat, ale nie pamietam, czy byl juz przytaczany):
"Kto spozywa moje Cialo i pije moja Krew, ma zycie wieczne, a Ja go wskrzesze w dniu ostatecznym. Cialo moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spozywa Cialo i Krew moja pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie poslal zyjacy Ojciec, a Ja zyje przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spozywa, bedzie zyl przeze Mnie. To jest chleb, ktory z nieba zstapil - nie jest on taki jak ten, ktory jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spozywa ten chleb bedzie zyl na wieki"
J 6: 54-58
To nic innego jak Eucharystia, ktora jak bylo to chyba juz powiedziane, tu na ziemi, jest zrodlem i szczytem zycia Bozego w nas, daje wiec nam te potrzebna moc.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Cz mar 24, 2005 21:10 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: to dobry znak, ze zaczynasz rozumowac poprawnie.
odp:bynajmniej
cytat z ew,jana juz raz pisalem ze nie mowi o pamiatce smierci pana jezusa gdyz byla ona ustanowiona pozniej
Jn 6:35
35. Odpowiedział im Jezus: Jam jest chleb życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął; a kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie.(BT)[/b]
Jn 6:40
40. To bowiem jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.(BT)
o takie spozywanie ciala chrystusa tu chodzi
i jeszcze raz powtarzam ze uczestniczenie w pamiatce smierci pana jezusa nikomu zbawienia nie da
gdyz zbawienie jest darem bozym z laski przez nawrocenie
Dz 3:19
19. Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone,
(BT)
Jn 3:3
3. W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego. (BT)
|
Pt mar 25, 2005 13:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Bierzcie, jedzcie - to jest ciało moje" Mt 26,26...."Czyńcie to na moją pamiątkę" Łk 22,19.
"Jaki z tego pożytek bracia, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków?
Chcesz zaś zrozumieć nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna.
Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej wiary" Jk 2, 14-26
"Pamiętkę śmierci" - Eucharystię ustanowił Jezus podczas Ostatniej Wieczerzy i przekazał nam "czynić", czyli uczestniczyć w Jego męce.
Interpretacja, że wystarczy sama wiara bez sakramentów, jest przyjęta 15 wieków później.
|
Pt mar 25, 2005 14:42 |
|
 |
Agniulka
|
Rahelix... Jesteś pewien że w Księdze Jonasza są takie słowa ?
|
Pt mar 25, 2005 15:48 |
|
 |
rahelix
|
nie zadawaj zbednych pytan wiesz dobrze ze to jan
|
Pt mar 25, 2005 19:10 |
|
 |
rahelix
|
zreszta widac ze dawno biblii nie czytalas bo takich srotow uzywa biblia tysiaclecia
jonasz to jon.
|
Pt mar 25, 2005 19:16 |
|
 |
rahelix
|
alus
Cytuj: Jaki z tego pożytek bracia, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Chcesz zaś zrozumieć nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna. Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej wiary" Jk 2, 14-26 "
nie wyrywaj cytatow z kontekstu
,Jk 2:21-24
21. Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym?
22. Widzisz, że wiara współdziała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała.
23. I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga.
24. Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary.
(BT)
przeczytaj tez list do rzymian:
Rz 3:19-24
19. A wiemy, że wszystko, co mówi Prawo, mówi do tych, którzy podlegają Prawu. I stąd każde usta muszą zamilknąć i cały świat musi się uznać winnym wobec Boga,
20. jako że z uczynków Prawa żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach. Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu.
21. Ale teraz jawną się stała sprawiedliwość Boża niezależna od Prawa, poświadczona przez Prawo i Proroków.
22. Jest to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Jezusa Chrystusa dla wszystkich, którzy wierzą. Bo nie ma tu różnicy:
23. wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej,
24. a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie.
(BT)
Rz 4:2
2. Jeżeli bowiem Abraham został usprawiedliwiony z uczynków, ma powód do chlubienia się, ale nie przed Bogiem.
(BT)
wiadomo oczywiscie ze wiara musi byc potwierdzona przez uczynki i o tym jakob pisze w swoim liscie
powiedz mi jakie uczynki spelnil lotr na krzyzu???
wiara w dzielo jezusa na krzyzu to byl jego uczynek
|
Pt mar 25, 2005 19:48 |
|
 |
Agniulka
|
Zaplątujesz się
|
Pt mar 25, 2005 20:46 |
|