Szukam odpowiedzi na temat wiary - wskażcie mi drogę.
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
 Re: Szukam odpowiedzi na temat wiary - wskażcie mi drogę.
Agn0styk napisał(a): Zatem ostatnie pytanie. Co czeka osoby nie wierzące?  A co czeka po śmierci osoby z przeciętym Spoidłem Wielkim mózgu, u których wykształcają się dwie niezależne osobowości z których np. jedna wierzy w Boga, a druga nie? Pół mózgu idzie do nieba, a drugie pół mózgu idzie do piekła? Kłamliwe zabobony i tyle...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N wrz 04, 2011 1:11 |
|
|
|
 |
Agn0styk
|
filippiarz - Być może masz rację.
A co do DNA, nie bardzo mogę się kłócić, że nie pochodzi od Boga, ale. Fraterze czy znana jest Ci Teoria panspermii? Wszechświat jak dotąd nie został zbadany i nie możemy jednoznacznie stwierdzić czy DNA pochodzi od Boga czy nie. Wedle dotychczasowych ustaleń, jest niemal pewne, że DNA może pochodzić z kosmosu. Być może jest inne wyjaśnienie, z którego istnienia nie zdajemy sobie na razie sprawy. Nie możesz temu zaprzeczyć, tak jak ja nie mogę zaprzeczyć teorii, którą ty uważasz za słuszną.
|
N wrz 04, 2011 2:39 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Zamieść swoje pytanie w temacie tym; viewtopic.php?f=27&t=22501KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI i weź udział w ankiecie. Chętnie udzielę Ci odpowiedzi, ale chciałbym, by z tego skorzystali i inni posiadający podobne wątpliwości.
|
N wrz 04, 2011 4:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agn0styk napisał(a): filippiarz - Być może masz rację. A co do DNA, nie bardzo mogę się kłócić, że nie pochodzi od Boga, ale. Fraterze czy znana jest Ci Teoria panspermii? Wszechświat jak dotąd nie został zbadany i nie możemy jednoznacznie stwierdzić czy DNA pochodzi od Boga czy nie. Wedle dotychczasowych ustaleń, jest niemal pewne, że DNA może pochodzić z kosmosu. Być może jest inne wyjaśnienie, z którego istnienia nie zdajemy sobie na razie sprawy. Nie możesz temu zaprzeczyć, tak jak ja nie mogę zaprzeczyć teorii, którą ty uważasz za słuszną. Na pytanie o początek nie uzyskamy odpowiedzi ze strony nauki. Ono zawsze będzie nurtowało ludzi i dzieliło na wierzących w Boże stworzenie i niewierzących. Teoria panspermii odpowiada na pierwsze pytanie? O źródło?
|
N wrz 04, 2011 8:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): A co czeka po śmierci osoby z przeciętym Spoidłem Wielkim mózgu, u których wykształcają się dwie niezależne osobowości z których np. jedna wierzy w Boga, a druga nie? Pół mózgu idzie do nieba, a drugie pół mózgu idzie do piekła? Pan Bóg daje sobie radę z oceną ludzi z zaburzeniami psychicznymi. Wystarczy poczytać. Wiekokrotnie o tym też pisałam. Cytuj: Kłamliwe zabobony i tyle... Ja nazywam to nieuctwem ateisty. Zanim odejdzie się od swojej religii powinien ją dokładnie poznać. Za świadomie wyrażony taki pogląd- kocioł! Pan Bóg daje Ci jednak czas na dojrzenie do Prawdy do końca życia.
|
N wrz 04, 2011 8:26 |
|
|
|
 |
meritus
|
Cytuj: Zadziwiające, jak często w obliczu innego stanowiska niż wasze, innych racji - jesteście tak skłonni sięgać porównania z dziećmi z piaskownicy. Jeżeli macie jakieś kompleksy z dzieciństwa na tym tle, to pozostawcie je dla siebie, bo mnie w żadnym razie takie porównania nie obrażają AgnOstyk, chciałem użyć dosadniejszego porównania na określenie prostactwa przejawiającego się używaniem określeń "jesteś głupi". Zdecydowałem się jednak pozostać przy piaskownicy. To porównanie wystarczająco charakteryzuje twoje antyreligijne frustracje. Ufam, że weźmiesz do siebie, to co napisałem.
|
N wrz 04, 2011 9:08 |
|
 |
Agn0styk
|
Liza napisał(a): Agn0styk napisał(a): filippiarz - Być może masz rację. A co do DNA, nie bardzo mogę się kłócić, że nie pochodzi od Boga, ale. Fraterze czy znana jest Ci Teoria panspermii? Wszechświat jak dotąd nie został zbadany i nie możemy jednoznacznie stwierdzić czy DNA pochodzi od Boga czy nie. Wedle dotychczasowych ustaleń, jest niemal pewne, że DNA może pochodzić z kosmosu. Być może jest inne wyjaśnienie, z którego istnienia nie zdajemy sobie na razie sprawy. Nie możesz temu zaprzeczyć, tak jak ja nie mogę zaprzeczyć teorii, którą ty uważasz za słuszną. Na pytanie o początek nie uzyskamy odpowiedzi ze strony nauki. Ono zawsze będzie nurtowało ludzi i dzieliło na wierzących w Boże stworzenie i niewierzących. Teoria panspermii odpowiada na pierwsze pytanie? O źródło? Nie dokładnie, nie znamy dokładnego źródła, pojawiały się teorie, ze rzekomo DNA jest z Saturna i właśnie stamtąd dostało się na ziemię. A co z teorią Darwina odnośnie ewolucji?
|
N wrz 04, 2011 11:57 |
|
 |
Acro
|
Liza napisał(a): Agn0styk napisał(a): filippiarz - Być może masz rację. A co do DNA, nie bardzo mogę się kłócić, że nie pochodzi od Boga, ale. Fraterze czy znana jest Ci Teoria panspermii? Wszechświat jak dotąd nie został zbadany i nie możemy jednoznacznie stwierdzić czy DNA pochodzi od Boga czy nie. Wedle dotychczasowych ustaleń, jest niemal pewne, że DNA może pochodzić z kosmosu. Być może jest inne wyjaśnienie, z którego istnienia nie zdajemy sobie na razie sprawy. Nie możesz temu zaprzeczyć, tak jak ja nie mogę zaprzeczyć teorii, którą ty uważasz za słuszną. Na pytanie o początek nie uzyskamy odpowiedzi ze strony nauki. Ono zawsze będzie nurtowało ludzi i dzieliło na wierzących w Boże stworzenie i niewierzących. Teoria panspermii odpowiada na pierwsze pytanie? O źródło? Hipoteza Boga też nie odpowiada.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 04, 2011 12:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agn0styk napisał(a): Lizo. Nie oceniaj mnie i mojego stanowiska w tej sprawie kiedy nie wiesz jakie emocje odczuwam. Nie wciskaj mi, że już wybrałem, skoro wiem, że tego nie zrobiłem. W przeciwieństwie do Ciebie, nie idę na ślepo przed siebie i nie potrafię zignorować faktów, które przemawiają za tym, że Boga nie ma. Z własnej woli trafiłem na te forum, z chęcią aby tego Boga znaleźć. Twoje myślenie jest strasznie płytkie skoro nie potrafisz zrozumieć, że szanuję ideologię, opowiadającą się za istnieniem Boga i też go poszukuję. Ale poszukuje na swój sposób. Mogłabym podać Ci przykłady bliźniaczo podobnych odpowiedzi. Jedną pamiętam wyraźnie: zamierzał konwertować na prawosławie. Tamten jednak miał bogate przemyślenia i rzetelną wiedzę. Ty jej nie masz a sądzisz, że masz. Szukanie na oślep co prezentujesz zaprowadzi Cię na manowce. Cytuj: Ty wierzysz, nie masz problemu z wiarą bo jesteś do niej przekonana. Ja nie jestem. Wątpię w istnienie i właśnie to nas różni. Jakbym chciał psychoanalizy, sam bym ją sobie wystawił lub zwrócił do znajomych psychologów. Ty mi do tego potrzebna nie jesteś. Ja tylko ostrzegam, bo napisałeś na ogólnym. Mam do tego prawo. Mam też inną wiedzę, która budzi mój sceptycyzm. Nie wchodzę jednak w kompetencje Boga. Cytuj: Nie kierowałem tego konkretnie do Ciebie. Jest to po prostu bardziej dobitna definicja empiryzmu, który głosi, że umysł jest pozbawiony treści poznawczych, dopóki nie doświadczymy ich bezpośrednio bądź pośrednio. Chcesz poznać empirycznie Boga?  Dostałeś łaskę wiary, marnujesz ją. Na nadzwyczajne traktowanie siebie przez Boga raczej nie licz. Cytuj: Zadziwiające, jak często w obliczu innego stanowiska niż wasze, innych racji - jesteście tak skłonni sięgać porównania z dziećmi z piaskownicy. Jeżeli macie jakieś kompleksy z dzieciństwa na tym tle, to pozostawcie je dla siebie, bo mnie w żadnym razie takie porównania nie obrażają Przyszedłeś tu z forum na którym wszyscy userzy robią sobie testy samooceny? Nie wszyscy uczestnicy tego forum są gimnazjalistami. Tylko dziecku wydaje się, że wygrało z rodzicem w warcaby, bo jest lepsze. Tak właśnie myślisz i dlatego bardziej doświadczeni to widzą. Cytuj: Frater - Dziękuję za chęć pomocy i wskazanie odpowiednich tematów. W moim przypadku obawiam się, że raczej trudniej będzie mi uwierzyć, niż podążać drogą Bożą. Ale cóż ja o tym wiem  A nie miałam racji? Oświeciło Cię już w przedszkolu, że Boga nie ma.
|
N wrz 04, 2011 12:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agn0styk napisał(a): Nie dokładnie, nie znamy dokładnego źródła, pojawiały się teorie, ze rzekomo DNA jest z Saturna i właśnie stamtąd dostało się na ziemię. aaaaaaaaa Cytuj: A co z teorią Darwina odnośnie ewolucji? A co?
|
N wrz 04, 2011 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Hipoteza Boga też nie odpowiada. To był bardzo krótki post. Czytaj wnikliwiej.
|
N wrz 04, 2011 12:12 |
|
 |
tadeuszek
|
Tu nawet niechodzi o to by Agn0styk uwierzył w Boga. Chodzi to, by ten Bóg w którego ew. uwierzy był Bogiem katolickim.
|
N wrz 04, 2011 12:48 |
|
 |
Acro
|
Liza napisał(a): Acro napisał(a): Hipoteza Boga też nie odpowiada. To był bardzo krótki post. Czytaj wnikliwiej. Patrz - taki krótki, a bardziej zagmatwany, niż preambuła do konstytucji... To może wyłóż jaśniej, o co Ci chodziło? Ufam,że nie urazi to poczucia Twojej godności... ;P
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N wrz 04, 2011 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Patrz - taki krótki, a bardziej zagmatwany, niż preambuła do konstytucji... To może wyłóż jaśniej, o co Ci chodziło? Acro: jesteś inteligentnym facetem. Doskonale znasz odpowiedź a ja ją też napisałam w tym poście. Pytanie o początek należy do filozofii, wiary, hipotez. Myślący człowiek musi wybrać. I zawsze będą ludzie , którzy opowiadają się za wiarą lub niewiarą w Stworzenie. Cytuj: Ufam,że nie urazi to poczucia Twojej godności... ;P Nie ma to jak ludzka ufność. 
|
N wrz 04, 2011 13:38 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: uwierzy był Bogiem katolickim Katolicki to jest Kościół a nie Bóg. Bóg nie otrzymuje przydomka od wyznawców.
|
N wrz 04, 2011 15:49 |
|
|
|