Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Wiara w Niebo powoduje że cierpienie na ziemi jest tylko chwilowe. Może Bóg wolał aby na świecie było cierpienie i za to Niebo, zamiast tylko bezstresowego życia na ziemi.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So mar 24, 2012 18:13 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Widać Bóg skupił się na tym aby w Niebie było dobrze. Jezus umarł abyśmy dostali się do Nieba a nie by na ziemi się polepszyło. Gdy okaże się jaki Bóg jest wspaniały, będziemy wdzięczni za cierpienie które dotknęło nas za życia.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So mar 24, 2012 18:29 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Alus napisał(a): WZasadzieNiegroźny napisał(a): Alus napisał(a): Skoro wierzę w Zmartwychwstanie - wręcz niemożliwe do wytłumaczenia z ludzkiego punktu widzenia - to i niebo nie stanowi problemu.
Ale nie chodzi przecież o tłumaczenie nieba, prawda? Chodzi o to, że koncepcja nieba podważa konstrukcje myślowe uzasadniające istnienie w świecie stworzonym przez dobrego i wszechmogącego Boga cierpienia, w tym argumenty, które sama przytoczyłaś. Podważałaby gdybyśmy nie posiadali wolnej woli i nie prokurowali sobie i innych różnych form cierpienia. Ale niebo jest z założenia miejscem, gdzie wolna wola nie będzie wykluczać się z wolnością od cierpienia, prawda? A skoro tak, to nie ma powodu, poza widzimisię Boga, abyśmy cierpieli teraz.
|
So mar 24, 2012 18:54 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Może Bóg wolał aby na świecie było cierpienie i za to Niebo, zamiast tylko bezstresowego życia na ziemi. Schizofrenia 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
So mar 24, 2012 19:02 |
|
 |
Andy72
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): Ale niebo jest z założenia miejscem, gdzie wolna wola nie będzie wykluczać się z wolnością od cierpienia, prawda? A skoro tak, to nie ma powodu, poza widzimisię Boga, abyśmy cierpieli teraz. Pomyśl logicznie, dostajesz wspaniałe Niebo na wieczność a tobie przeszkadza cierpienie na świecie który i tak z założenia nie jest idealny. Gdyby od razu znaleźć się w niebie nie doceniło by się go w pełni.
|
So mar 24, 2012 19:07 |
|
|
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Andy72 napisał(a): Pomyśl logicznie, dostajesz wspaniałe Niebo na wieczność a tobie przeszkadza cierpienie na świecie który i tak z założenia nie jest idealny. Wiesz, zwiedziłem kiedyś Auschwitz, Gross Rosen, Stutthof i Majdanek... rozumiem, że Ty myślisz logicznie i to co się tam działo Ci nie przeszkadza, ja niestety nie osiągnąłem jeszcze tego poziomu rozwoju. BTW. z powodu czyjego założenia świat idealny nie jest, skoro mógłby być?
|
So mar 24, 2012 19:15 |
|
 |
Andy72
|
To Hitler był Bogiem? Dlaczego za jego zbrodnie winisz Boga?
|
So mar 24, 2012 19:18 |
|
 |
narsisus
|
Cytuj: Gdyby od razu znaleźć się w niebie nie doceniło by się go w pełni. Taaa, za milion lat będziesz pamiętał o cierpieniach jakie przeżyłeś na Ziemi i przez to będziesz ciągle doceniał Niebo. A może co jakiś czas Bóg będzie nam w niebie robił psikusy, a to połamie komuś kości, a to kogoś utopi, a to kogoś spali żywcem, a wszystko po to, żebyśmy docenili niebo w pełni 
|
So mar 24, 2012 19:20 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
@Andy72
Bo wszystko to stało się z Jego woli.
Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko.
|
So mar 24, 2012 19:21 |
|
 |
narsisus
|
Z resztą o czym my mówimy. nie każde cierpienie można zwalić na wolną wolę. tsunami, trzęsienia ziemi, huragany, etc. Jeśli bóg stworzył taki świat, to widocznie nie miał nic przeciwko naszym cierpieniom.
|
So mar 24, 2012 19:25 |
|
 |
Andy72
|
Celem jest życie wieczne. Za milion lat będziemy pamiętali cierpienia na ziemi i bedzięmy za nie wdzięczni.
|
So mar 24, 2012 19:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cierpienie jest bez sensu. Tylko chory człowiek może być za nie wdzięczny.
|
So mar 24, 2012 19:31 |
|
 |
czuowiek
|
Andy72 napisał(a): Gdy okaże się jaki Bóg jest wspaniały, będziemy wdzięczni za cierpienie które dotknęło nas za życia. Ktoś, kto chciał, abyś w stworzonym przez niego świecie mógł - o ile tylko będziesz miał taką potrzebę - wpaść do przedszkola z nożem rzeźnickim i popodrzynać gardziołka wszystkim dzieciom oraz pani przedszkolance, naprawdę jest twoim zdaniem wspaniały? Andy72 napisał(a): Celem jest życie wieczne. Za milion lat będziemy pamiętali cierpienia na ziemi i bedzięmy za nie wdzięczni. To wszystkie embrionki, które naturalnie obumarły, będą mieć przerypane - jak tu się cieszyć z nieba w niebie, jeśli się nie doświadczyło żadnego cierpienia na Ziemi? Andy72 napisał(a): To Hitler był Bogiem? Dlaczego za jego zbrodnie winisz Boga? Bo Bóg chciał, aby taki Hitler mógł sobie palić Żydami w piecach? Andy72 napisał(a): Pomyśl logicznie, dostajesz wspaniałe Niebo na wieczność a tobie przeszkadza cierpienie na świecie który i tak z założenia nie jest idealny. Z założenia? Czyjego?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
So mar 24, 2012 20:45 |
|
 |
ashkel86
|
Elbrus napisał(a): ashkel86 napisał(a): A ten powód masz podany (opierając się na biblii, nie moim prywatnym poglądzie) - tj. nieposłuszeństwo człowieka. czuowiek pisał o stworzeniu świata, a do tego doszło zanim pierwszy człowiek okazał nieposłuszeństwo. Ogród Eden był pozbawiony cierpienia i to właśnie tłumaczyłem czuowiekowi. Dopiero działania człowieka wprowadziły element cierpienia. Także ten element w doktrynie chrześcijańskiej i żydowskiej jest generalnie jasny. Moim zdaniem czuowiek powinien zadać pytanie dlaczego Bóg chrześcijański działa bardziej ,aby wzmóc cierpienie istniejące na ziemi. W Starym Testamencie wielokrotnie Jahwe skłóca ludzi, wznieca wojny, namawia do podstępów, zabija ludzi bez większych skrupułów itd. Jezus niby też mówi o miłości ,ale samym swoim pojawieniem się i enigmatycznym przekazem , stworzył do dziś istniejące zarzewie konfliktu pomiędzy żydami ,a chrześcijanami. Jest też kwestia działania szatana, jeżeli MY sprowadzamy cierpienie na siebie lub innych to działamy wg. własnej woli. I możemy mieć pretensje tylko do siebie jako ludzi. Natomiast ,gdy Bóg pozwala jakiemuś upadłemu aniołowi manipulować działaniami oraz myślami ludzi - to już w porządku nie jest.
|
So mar 24, 2012 22:28 |
|
 |
czuowiek
|
ashkel86 napisał(a): Ogród Eden był pozbawiony cierpienia i to właśnie tłumaczyłem czuowiekowi. Dopiero działania człowieka wprowadziły element cierpienia. Także ten element w doktrynie chrześcijańskiej i żydowskiej jest generalnie jasny.
Moim zdaniem czuowiek powinien zadać pytanie dlaczego Bóg chrześcijański działa bardziej ,aby wzmóc cierpienie istniejące na ziemi. Nie, to mnie, akurat w tym wątku przynajmniej, kompletnie nie interesuje. Że działania człowieka w edenie wprowadziły cierpienie, to wiem(y). Ale jeśli tak się stało, to tylko dlatego, że Bóg chciał, aby tak mogło się stać, prawda? A przecież wcale nie musiał tego chcieć. Jako mogący wszystko, mógł tak zbudować to, co tworzył, aby działania człowieka, choć nadal tak samo wolne, nie sprowadzały na świat cierpienia, ani zła. Chyba, że przyjmiemy takie założenie, że Bóg nie umiał obyć się bez cierpienia i zła, aby w tym jego niebie wszyscy byli w pełni świadomi swojego szczęścia - na zasadzie że jeśli sobie najpierw nie pocierpisz, to nie docenisz tego, jak ci dobrze w niebie. Tyle że co to za Bóg (i to do tego wszechmogący!) który czegoś nie umie?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
So mar 24, 2012 22:39 |
|
|
|