Czy mam szansę na zbawienie ?
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Czy mam szansę na zbawienie ?
Cytuj: Przeproś Boga i najbliższych za to zło o jakim piszesz, że je czyniłeś. Przeproś Boga za to,że obdarzył Cię wolną wolą i dopuścił zło,jednocześnie obdarzając niedoskonałością.Pociesz się,że nawet doskonałe istoty zbłądziły 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N cze 24, 2012 13:03 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Kris65 napisał(a): Przeproś Boga za to,że obdarzył Cię wolną wolą i dopuścił zło,jednocześnie obdarzając niedoskonałością.Pociesz się,że nawet doskonałe istoty zbłądziły  Aby istniała doskonałość musi istnieć jej przeciwieństwo czyli niedoskonałość , gdyby nie było niedoskonałości nie byłoby również doskonałości bo nie mielibyśmy przeciwieństwa jakim w tym wypadku jest pojęcie niedoskonałości . To samo dotyczy dobra i zła oraz określeń typu zima i lato, ciepło i zimno . Kluczowe pojęcia posiadają swoje przeciwieństwa. Tak więc wszystko jest jak najbardziej logiczne choć nie wszyscy umieją to dostrzec.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N cze 24, 2012 13:54 |
|
 |
grupio
|
Iwona19 napisał(a): ...Oczywiście, często można nie dostać rozgrzeszenia za jakieś szczególnie ciężkie grzechy np zabójstwo, cudzołóstwo itd. Mam bardzo, bardzo ciężkie grzechy na sumieniu. Jest duża szansa, że żaden ksiądz nie da mi rozgrzeszenia. Co mam wtedy robić? Nie przyjmę komunii bez spowiedzi.
|
N cze 24, 2012 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ grupio
Należy szczerze żałować za złe czyny. Jeżeli ten warunek jest spełniony, to dowolny grzech może zostać odpuszczony. A jak ksiądz nie udzieli Ci rozgrzeszenia? Bóg widzi, czy posiadasz prawdziwy żal, czy nie.
|
N cze 24, 2012 16:05 |
|
 |
Iwona19
|
Grupio, zawsze warto spróbować. Co ci szkodzi pójść do spowiedzi? Piszesz, że masz bardzo ciężkie grzechy i pewnie nie dostaniesz rozgrzeszenia. A co jeśli dostaniesz? Spróbuj. Z tymi grzechami a sumieniu to ty ciągle będziesz nieszczęśliwy pewnie.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N cze 24, 2012 17:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
grupio napisał(a): Mam bardzo, bardzo ciężkie grzechy na sumieniu. Jest duża szansa, że żaden ksiądz nie da mi rozgrzeszenia. Co mam wtedy robić? Nie przyjmę komunii bez spowiedzi. Nie można uzyskać rozgrzeszenia tylko z powodu braku żalu za grzechy oraz grzechu ciągłego. Waga grzechu nie ma znaczenie.
|
N cze 24, 2012 18:08 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Mam bardzo, bardzo ciężkie grzechy na sumieniu. Jak nie pozbawiłeś kogoś świadomie życia,to się nie przejmuj.A masturbacją nie zaprzątaj sobie głowy 
|
N cze 24, 2012 18:10 |
|
 |
Iwona19
|
Beth01 napisał(a): grupio napisał(a): Mam bardzo, bardzo ciężkie grzechy na sumieniu. Jest duża szansa, że żaden ksiądz nie da mi rozgrzeszenia. Co mam wtedy robić? Nie przyjmę komunii bez spowiedzi. Nie można uzyskać rozgrzeszenia tylko z powodu braku żalu za grzechy oraz grzechu ciągłego. Waga grzechu nie ma znaczenie. Jedna osoba z mojej rodziny nie uzyskała rozgrzeszenia z powodu tego, że raz nie była na Mszy św.(pozostałe grzechy miała bardzo lekkie) Poszła do drugiego spowiednika i ten jej rozgrzeszenie udzielił
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N cze 24, 2012 18:11 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Jedna osoba z mojej rodziny nie uzyskała rozgrzeszenia z powodu tego, że raz nie była na Mszy św.  Bójcie się 
|
N cze 24, 2012 18:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli tłumaczyła się, że nie mogła być na Mszy a ksiadz uznał to za niewystarczający powód to nie uzyskała rozgrzeszenia. Czasem ludzie opowiadają nam tylko część prawdy.
|
N cze 24, 2012 18:35 |
|
 |
czuowiek
|
MIXer napisał(a): Należy szczerze żałować za złe czyny. Jeżeli ten warunek jest spełniony, to dowolny grzech może zostać odpuszczony. A jak ksiądz nie udzieli Ci rozgrzeszenia? Bóg widzi, czy posiadasz prawdziwy żal, czy nie. A ja myślę, że znowu bredzisz. I nawet potrafię to, co gorsza, uzasadnić... (22) Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! (23) Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt cze 26, 2012 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ czuowiek
Nie ma to jak interpretować słowa Pisma Świętego według własnego widzimisię. Kościół tłumaczy je inaczej niż Ty i jego zdanie jest wiążące, ponieważ Bóg powierzył Kościołowi wyjaśnianie Biblii.
|
Wt cze 26, 2012 16:17 |
|
 |
czuowiek
|
Ale co ty tu chcesz interpretować? Masz napisane "jak krowie na miedzy", że decyzja spowiednika jest ostateczna. Jaśniej i bardziej jednoznacznie już się nie da (choćby Kościół nie wiem jak się starał z tego wykręcić - jak to zwykle z Kościołem bywa)
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt cze 26, 2012 16:23 |
|
 |
tanie_wino
|
 gRe: Czy mam szansę na zbawienie ?
Ale jak jeden nie da rozgrzeszenia to drugi może da.
_________________ pajacyk.pl
|
Wt cze 26, 2012 16:26 |
|
 |
czuowiek
|
A jak dwóch nie da, ale trzeci da, to co? Jeden pozytyw ma większą moc od dwóch negatywów? 
|
Wt cze 26, 2012 16:35 |
|
|
|